Доби логичен одговор погоре од друга членка, ама не ти одговараше. Ај цитирајме кога ќе бидеш поотворена за дискусија.
Глуп народ се бира за експерименти. И да, иако на овие простори вакцинирањето е задолжително нема никакви знаци дека луѓето се поздрави туку напротив.
Mene me interesira i ne mi e jasno kako moze epidemija da ima bas za praznicive koga poveketo deca ne odatvo gradinka i koga ima zimski raspust, koga pola Skopje e nadvor od Mk? Zar vo drugite gradovi nema zaboleni? Ili deka vo Skopje najmalku se trosat mmr vakcinite, eve neznam. Zar moze da se rasiri bolesta samo so setanje po molovi, znaeme deka zimno vreme samo tamu ideme. I da, i ova za igrotekite isto ti se faka a vo gradinka a vo igroteka. Mnogu nerazjasneti raboti ima okolu elidemijava. Pa sekoja godina imame zaboleni zosto bas sega za 12 od pola milion vo Skopje se proglasi epidemija.
Колку што се сеќавам ти сама имаше дијагностицирано дека како последица на вакцина добил хепатит б? Незадоволна од сите лекари,почнувајки од Систина ,клиника и Козле,кои не го потврдиле твојот народ. Внимавајте што пишувате.Жал ми е што било болно.Но,не секогаш треба да се обвинуваат вакцините.
Каква црна епидемија, ќе си прават бизнис сега со вакцините и казните за родители кои не сакаат да ги вакцинираат своите деца. Скопје колку жители има? Нормално е секоја година да има заболени од сипаници.
Jasno e toa. Ama sepak zosto po najmalite da se udri. Eve jas si kazav sum za vakcina i imame primeno se do mmr, ama mmr nema da ja primi vo Mk pa ako saka kraj na svet bilo. Ok e da nastojuvaat na vakcinacija, i treba, ama na vakov nacin i so vakvi vakcini ne. Zatoa koj ima moznost neka vakcinira nadvor od Mk.
Градинките до скоро беа фул со деца, а период на инкубација е 14 дена отприлика. Згора на тоа, новогодишни прослави, не само во градинките, туку и по молови, збирштина на луѓе на тесен простор. Понатаму, патување од земја во земја, враќање на иселеници и нивен престој тука за време на празниците од разни земји, заминување по околните и подалечни земји на посета, штеање и слично. Плус променливо време со изразено пролетни температури до скоро, намален имунитет на деца како резултат на наплив на варичели, грипови и што уште не. Освен тоа вирусот на морбилите опстојува уште два-четири часа во просторијата ка де престојувал заразениот, па мошне логично е што се појавија и се шират.
Исто е секаде. И вакцинирани деца се разболуваат. Би било добро сајд ефектите да ги читате на вакцините пред да го однесете своето дете на вакцинирање. Ако некој сакаше народот да биде здрав ќе беше легализиран лекот за рак тоест канабис а не стотици видови бесплатни вакцини со кои се експериментира врз населението.
Ммр е иста и во Солун и во Врање.Разбирам недоверба во нашиот систем но не разбирам апсолутна доверба во системот на соседниве држави.
Проблемот со вакцините е намалената контрола и нивниот сомнителен квалитет.... Порано ги произведувале Новартис, Рош и БаернГМБХ сега имаме кинески, бугарски, колумбиски.... Кој знае од каде... Друго како вид еволуираме исто и вирусот на Морбили (актуелен сега) мутира, што значи дека вакцината пред 10ина години што ја даваа не е толку или воопшто ефикасна за овој вирус сега.... Вирусите се многу "попаметни" отколку што ние мислиме ... Еве бремена сум и кога го правев ТОРЧ резултатот беше 66-70% дека имам антитела против Морбили, на што докторката ме праша дали сум ги прележала во скоро време... И викам дека воопшто немам прележано детски болести.... Ни Морбили, ни крупни сипаници, ни заушки.... Искрено не заземам став ни ЗА ни Против.... Како идна мајка сеуште се двоумам меѓу двете зла да го одберам кое е подоброто..... Се плашам и од Вакцинирање и од Не-вакцинирање....
A vo Germanija ista e? E za nedoverbata vo sistemot treba tie vcera sto bea na tv da si porabotat, a ne da kazat nasledivme. Toa e za zal Mk
Па добро нема повеќе ама не сум член на никаква antivakserska kompanija. Кажувам само тоа што треба да го прочитате пред да ги вакцинирате вашите деца и кое би требало да ве замисли. Незнам како може да бидете толку слепи. Десетици вакцини примаат штотуку родени деца а сепак болни. Јас никогаш не би дозволил мое дете да се вакцинира ако во сајд ефект на вакцината јасно пишува смрт и аутизам.
Jasno e se toa i taka e. Ama zosto bas godinava se proglasi, zar do lani nemase zaboleni, moze i poveke. Varicela imame na sekoj cekor i mnogu poveke zaboleni ama nema epidemija zosto nema vakcini, grip imame sekoj den ama nema epidemija zosto vakconata na grip ne e zadolzitelna itn da ne nabrojuvam. Jasno e sto sakaat da napravat so ova, rekov jas sum za vakcina ama na vakov nacin i so vakvi vakcini ne. Poveke nemam sto da kazam. @Vitaly mozes li da postiras tuka upatsvo od vakcina kade sto pisuva sajd efekt smrt i autizam?
прашање за тие што се против вакцините. Ако нагазите, се исечите или слично на р'госан метал, трн или слично...ке идете да примите вакцина против тетанус или ке се надевате дека нема да добиете гангрена?