Сикрет, ти го избришаа мислењето, не можам да цитирам, ама, секоја година се прави таа набавка. не треба оправдување за неа. Мора да се купи, имало или немало заболени. Уште повеќе ако нема заболени, значи функцинираи треба да се продолжи со вакцинација.
Бубаче, еднаш се прележуваат, не повеќе пати. Осип имала од нешто друго. Вакциниран може евентуално да се зарази ама ептен лесно ќе помине без компликации, додека некои вакцинирани воопшто не се подлежни на зараза. Зависи од организам до организам. За невакцинираните на друга страна, морбилите може да бидат фатални. Смрт како краен исход или последица од тип на енцефалитис, кој е полош и од смрта.
Тие форми не се штета. И јас сум добила минорен исип по две недели од приемот, пропратено со кашлица и малку потелен нос. Тоа е реакција од вакцината, на некој начин сум ја прележала сипаницата преку вакцината. Биле направени консултации и сите доктори го потврдиле тоа. Ништо страшно, ниту алармантно, и тоа се очекувани реакции. Е сега би било проблем доколку ескалираат или подолго траат.
Не се инатам,ние многу живеевме и знаевме се едни за други. Не мислам да се докажувам повеќе, не може да биде нешто само зашто ти не си доживеала.
Дали си свесна за смртоносните последици, како цена која може да се плати за имунитет, стекнат по природна инфекција?
Бубаче, арно оти влезе во темава, ја разлабави малку со смеа Многу дискусија, никаков заклучок. Читам статии, читам тука, слушам по ТВ, детето ми е вакцинирано, ама се интересирам за ситуацијава, зашто осеќам дека ова нема да е единствен и осамен случај. Јас веќе сум пишала, сум ЗА вакцини и за одржување на колективен имунитет на високо ниво. Меѓутоа, за вакви присилни вакцинирања сум против. До 11 часот 703 деца вакцинирани ?!? Баш за МРП треба детето да е кристално чисто за да се прими вакцината.Како во ситуација кога можеби детето е во фаза на инкубација (почетна фаза на инкубација мислам дека неможе да покаже на крвна слика, ако грешам коригирајте ме) се вакцинира? Па после негодуваат кога ги тепаат и пукаат министрите и докторите.
Се разбира. Но тоа е индивидуално, не можеш да знаеш и постои ризик. Но ризикот да се зарази детето и истиот да не преживее е на исто рамниште
Aма јас не оспорувам дека сте си живееле многу, и сте си кажувале се. Јас ти викам дек другарка ти грешно те информирала. Не сум доживеала ни јас, ни никој друг на планетава. Или фаќаш еднаш или ИЧ. Нема измеѓу. Осипи и температури се јавуваат од многу вируси, не само од вирусот на морбили. Значи ти кажувам оти е смешно да се инаетиш за ваква работа.
Прочитај го мојот целосен пост. Ова на пола ми се фати да пуштам . Реална сум сега, амаама зарем мираше вака да ми се "акне" од глава
A zosto vasite diskusii za vakcinite vo stranstvo ne si gi prefrlis u soodvetna tema uste vednas, a drugi odma gi brises? I zosto cim nekoi mislenja se brisat ne se izbrisat vakvite nebulozi na clenkata? Ama sepak kako vi odgovara taka. Vo kontekst na temava, vlast si e vlast, kakva i da e, kaj i da e, na forum, drzavna sekakva. Kako ke im duvne vo momentot taka postapuvaat.
Мајка ама тебе никој не ти е крив што не си боцкала. твоја одлука е тоа. не ме сфаќај погрешно се надевам нема да фатите но.. камо да можев да трчам да вакцинирам. мојот не ни смее да прими..
E toa e najtragocnoto sto go zboram. Za tie decinja sto nesmeat da primat. A kolektivniot imunitet veke e zagrozen od vakvive ko doticnite na temava.
@riba79 Убаво ви кажала докторката.Дете може да се вакцинира само доколку во моментот не е болно од ниту една болест. Доколку има атопичен дерматит, мора да се смири најпрво па потоа да се вакцинира. Алергијата на полен не е контраиндикација за вакцинирање, но доколку во моментот е активна со симптоми тогаш вакцинирањето оправдано се одложува. Пред вакцинирање педијатар треба да го прегледа детето и да даде зелено светло за примање вакцина
Абе и ја го зборам и донекаде ми идело сите да ги нападнам зашто моето дете е во заебана ситуација сеа. Ама па.. криво ми е и за нив...
Како што веќе пишав. Дускусиите делумно се поклопуваат со три други теми за и околу вакцинавијата. Ако ги префрлам “нашите” ќе треба и сите останати, бидејќи критериумот е ист и важи за сите. Тогаш дискусијата ќе биде сецкана на многу делови и разделена помеѓу 4 теми. На крај нема да се знае кој каде да пишува, кој каде да одговара и целиот тек на истата ќе биде нарушен. Поплаките за власта може да се упатат по лп до администраторот, кој меѓудругото будно го надгледува модерирањето и активно учествува во истото, или на повисоко ниво. Ве замолувам да не се полни темата со оф топици. Може да се реагира преку пријавување на соодветните мислења или лп со поплаки. Благодарам однапред.
Факт е дека сипаници се прележуваат еднаш. Факт. Ве замолувам да не се носи дискусијата во оф-топик правец со бесмислено докажување, сите понатамошни мислења и докажувања ќе бидат избришани за истото, да не се навраќаме наназад да ги бришеме и другите мислења.
Абе кој рече дека јас смеев да боцкам. Постоеше период кај што не смеев, после подолго време откако се опраивме, смеев , ама почнав да читам и одложував. И да не се правиме светици, сите сумљавмр во оваа вакцина. Ама јас викам, грешката е што многу се праиме паметни
мене не ми е јасно едно нешто во врска со ова вонредно вакцинирање против морбили. Јас сум вакцинирана редовно па еднаш како мала ги прележав. И тогаш беше префатливо и се дешаваше по 15 души да заболат во ист временски период и едноставно да си седат дома и да не присуствуваат на настава. Па никому ништо ни епидемија прогласија ни вонредно вакцинирање. Не ми е јасното зошто сега за 6-7 души прогласуваат епидемија и ја затвараат градинката? Па и вонредно вакцинирање. Значи јас вакцинирам според календар. Додатно вонредно или вакцини надвор од инунолошкиот календар НЕ.
И нас ни се ближи вакцината и ептен бев во мисла дури сакав чаре да барам за во странство, но блиска моја роднина е главна сестра во Румунска и ми рече дека вакниците се сигурни дури порано биле Бугарски а сега се Белгиски и биле добри.Она и внучињата сега си ги вакцинирала..Но планирам да почекам да прооди прозбори па после да го вакцинирам.