Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.239
    Допаѓања:
    136.474
    Сикрет,
    ти го избришаа мислењето, не можам да цитирам, ама, секоја година се прави таа набавка. не треба оправдување за неа. Мора да се купи, имало или немало заболени. Уште повеќе ако нема заболени, значи функцинираи треба да се продолжи со вакцинација.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Бубаче, еднаш се прележуваат, не повеќе пати. Осип имала од нешто друго.
    Вакциниран може евентуално да се зарази ама ептен лесно ќе помине без компликации, додека некои вакцинирани воопшто не се подлежни на зараза. Зависи од организам до организам.
    За невакцинираните на друга страна, морбилите може да бидат фатални. Смрт како краен исход или последица од тип на енцефалитис, кој е полош и од смрта.

На CameliaMiller, Someonespecial, sofi2107 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.287
    Допаѓања:
    5.572
    Тие форми не се штета. И јас сум добила минорен исип по две недели од приемот, пропратено со кашлица и малку потелен нос. Тоа е реакција од вакцината, на некој начин сум ја прележала сипаницата преку вакцината. Биле направени консултации и сите доктори го потврдиле тоа. Ништо страшно, ниту алармантно, и тоа се очекувани реакции. Е сега би било проблем доколку ескалираат или подолго траат.

На Ygritte и NarCis@ им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Не се инатам,ние многу живеевме и знаевме се едни за други. Не мислам да се докажувам повеќе, не може да биде нешто само зашто ти не си доживеала.

5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.209
    Допаѓања:
    88.978
    Ти си реална и објективно гледаш на работите.

6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Дали си свесна за смртоносните последици, како цена која може да се плати за имунитет, стекнат по природна инфекција?

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.735
    Допаѓања:
    322.941
    Бубаче, арно оти влезе во темава, ја разлабави малку со смеа:D

Многу дискусија, никаков заклучок.
    Читам статии, читам тука, слушам по ТВ, детето ми е вакцинирано, ама се интересирам за ситуацијава, зашто осеќам дека ова нема да е единствен и осамен случај.

Јас веќе сум пишала, сум ЗА вакцини и за одржување на колективен имунитет на високо ниво.
    Меѓутоа, за вакви присилни вакцинирања сум против.
    До 11 часот 703 деца вакцинирани ?!?:o
    Баш за МРП треба детето да е кристално чисто за да се прими вакцината.Како во ситуација кога можеби детето е во фаза на инкубација (почетна фаза на инкубација мислам дека неможе да покаже на крвна слика, ако грешам коригирајте ме) се вакцинира?

Па после негодуваат кога ги тепаат и пукаат министрите и докторите.

На CameliaMiller, Kitten, Someonespecial и 12 други им се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Се разбира.
    Но тоа е индивидуално, не можеш да знаеш и постои ризик.
    Но ризикот да се зарази детето и истиот да не преживее е на исто рамниште

9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Aма јас не оспорувам дека сте си живееле многу, и сте си кажувале се. Јас ти викам дек другарка ти грешно те информирала.
    Не сум доживеала ни јас, ни никој друг на планетава. Или фаќаш еднаш или ИЧ. Нема измеѓу. Осипи и температури се јавуваат од многу вируси, не само од вирусот на морбили. Значи ти кажувам оти е смешно да се инаетиш за ваква работа.

На CameliaMiller, Someonespecial, sofi2107 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.903
    Прочитај го мојот целосен пост. Ова на пола ми се фати да пуштам :). Реална сум сега, амаама зарем мираше вака да ми се "акне" од глава

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    9.108
    A zosto vasite diskusii za vakcinite vo stranstvo ne si gi prefrlis u soodvetna tema uste vednas, a drugi odma gi brises? I zosto cim nekoi mislenja se brisat ne se izbrisat vakvite nebulozi na clenkata? Ama sepak kako vi odgovara taka. Vo kontekst na temava, vlast si e vlast, kakva i da e, kaj i da e, na forum, drzavna sekakva. Kako ke im duvne vo momentot taka postapuvaat.

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.110
    Допаѓања:
    225.654
    Мајка ама тебе никој не ти е крив што не си боцкала. твоја одлука е тоа. не ме сфаќај погрешно се надевам нема да фатите но.. камо да можев да трчам да вакцинирам. мојот не ни смее да прими..

На CameliaMiller, elena.mak, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    9.108
    E toa e najtragocnoto sto go zboram. Za tie decinja sto nesmeat da primat. A kolektivniot imunitet veke e zagrozen od vakvive ko doticnite na temava.

На sofi2107, DAngel, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    @riba79
    Убаво ви кажала докторката.Дете може да се вакцинира само доколку во моментот не е болно од ниту една болест. Доколку има атопичен дерматит, мора да се смири најпрво па потоа да се вакцинира. Алергијата на полен не е контраиндикација за вакцинирање, но доколку во моментот е активна со симптоми тогаш вакцинирањето оправдано се одложува. Пред вакцинирање педијатар треба да го прегледа детето и да даде зелено светло за примање вакцина

На CameliaMiller, elena.mak, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.110
    Допаѓања:
    225.654
    Абе и ја го зборам и донекаде ми идело сите да ги нападнам зашто моето дете е во заебана ситуација сеа. Ама па.. криво ми е и за нив...

На elena.mak, Alishan30, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Како што веќе пишав. Дускусиите делумно се поклопуваат со три други теми за и околу вакцинавијата.
    Ако ги префрлам “нашите” ќе треба и сите останати, бидејќи критериумот е ист и важи за сите.

Тогаш дискусијата ќе биде сецкана на многу делови и разделена помеѓу 4 теми. На крај нема да се знае кој каде да пишува, кој каде да одговара и целиот тек на истата ќе биде нарушен.
    Поплаките за власта може да се упатат по лп до администраторот, кој меѓудругото будно го надгледува модерирањето и активно учествува во истото, или на повисоко ниво.

Ве замолувам да не се полни темата со оф топици.
    Може да се реагира преку пријавување на соодветните мислења или лп со поплаки.
    Благодарам однапред.

На buba4e89 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.134
    Допаѓања:
    67.266
    Факт е дека сипаници се прележуваат еднаш. Факт.

Ве замолувам да не се носи дискусијата во оф-топик правец со бесмислено докажување, сите понатамошни мислења и докажувања ќе бидат избришани за истото, да не се навраќаме наназад да ги бришеме и другите мислења.

На joy1, ivi1987, SwanMay и 4 други им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.903
    Абе кој рече дека јас смеев да боцкам. Постоеше период кај што не смеев, после подолго време откако се опраивме, смеев , ама почнав да читам и одложував. И да не се правиме светици, сите сумљавмр во оваа вакцина. Ама јас викам, грешката е што многу се праиме паметни

На CameliaMiller, elena.mak, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.491
    мене не ми е јасно едно нешто во врска со ова вонредно вакцинирање против морбили. Јас сум вакцинирана редовно па еднаш како мала ги прележав. И тогаш беше префатливо и се дешаваше по 15 души да заболат во ист временски период и едноставно да си седат дома и да не присуствуваат на настава. Па никому ништо ни епидемија прогласија ни вонредно вакцинирање. Не ми е јасното зошто сега за 6-7 души прогласуваат епидемија и ја затвараат градинката? Па и вонредно вакцинирање. Значи јас вакцинирам според календар. Додатно вонредно или вакцини надвор од инунолошкиот календар НЕ.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    И нас ни се ближи вакцината и ептен бев во мисла дури сакав чаре да барам за во странство, но блиска моја роднина е главна сестра во Румунска и ми рече дека вакниците се сигурни дури порано биле Бугарски а сега се Белгиски и биле добри.Она и внучињата сега си ги вакцинирала..Но планирам да почекам да прооди прозбори па после да го вакцинирам.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.