Јане Сандански и уште две работат до 19 и 30 и денес и утре. За Божиќ до 13-и 30. Кажаа на вести и има известување по порталите
Ova pristapov do internet e epten zaebana stvar porano nemase internet se znaese vakcina na toj i toj datum ni poteklo na nekoj roditel mu tekna da pregleduva ni pa ekspert da se pravi kaj sto ne mu e mesto i nikomu nisto a sea zele pregleduvaat sostav, poteklo a u ko bajagi se razbiraat
Перфектно прочитав и сфатив што сакаш да ми кажеш, мислам дека ти не ја сфати поентата на моето коментирање. Не беше ништо лично упатено кон тебе. За процесот на создавање на антитела, а и општо за поимите иминизација, имунитет, патогеност, вируленција, антитела, антигени, имам читано многу, не од интернет туку од потврдени извори. Еве јас сум вакцинирана во Македонија. Сите вакцини сум ги примила до сега. Од последната вакцина имав несакан ефект. Впрочем несакан ефект сум имала и од обичен парацетамол. Како што некој погоре имаше кажано, секој лек си има чести, ретки и помалку ретки несакани ефекти. Сите сме различни, имаме различни гени, кои различно реагираат на различни лекови. Поентата ми е и покрај се, еве ме жива и здрава, ништо не ми фали. За делот дека високиот стандард придонесува во ерадикција на болестите, апсолутно се согласувам. Секако дека и тоа има голем удел. И на крај пак ќе кажам, апсолутна гаранција каква што ти бараш во случајов нема за ништо во животот. Или ако тргне лошо работата, одма од вакцината е? Додека не постојат научни докази за негативните ефекти на вакцините, џабе правиме муабет.
Na slikite prerhodni, na ednata ima cena dole vo agolot ama matna e. Bas me interesira koja e cenata. Se gleda deka e fotosop nekoj, cim nabavuvaat na tender zar ke ostavat cena na kutijata. Super bi bilo nekoj ako ima moznost vo momentov da odi da pobara kutija ama od neotvorena vakcina.
Цените се бандеролни. Нема врска дали одат на тендер или не. Штом е лек, мора да има и цена. Само на отц производите нема цени. Поздрав
Се враќам од Јане. Прво да кажам дека на слики не верувам, но на моите очи најмногу. Рокот (05.2019) и серискиот број се совпаѓаат на кутијата, самата вакцина и декларацијата. Вакцината ја извадија пред мои очи од фрижидер комплет во кутија со декларацијата залепена на кутијата. Значи немаше кутија од едно купче, вакцина од друго. Ако го направиле тоа, дефинитивно се добри илузионисти. Исто докторката ме прими без проблем, ѝ ја објаснив здравствената ситуација на ќерка ми и рече тогаш да почекаме, но никако да се мешаме со луѓе. Значи болни, не вакцинираат. Ги прашав дали смеам да сликам и сестрата ми рече дека смеам само кутијата, а не вакцината, и ја разбирам, мора да се штитат, а искрено не сакав да им правам проблеми. Тоа е од мене. Едит: Да кажам дека сум пријатно изненадена од љубезноста и дека без никакво убедување и расправање ми дадоа да ја погледнам вакцината.
Со задоволство. Доколку не си вакцинирана, а добиеш вирус, твојот имун систем не може одма да го убие вирусот, бидејќи нема антитела за тој вирус. Во имуниот систем постои еден процес на „дешифрирање“ на вирусот со цел да биде уништен. Но тој процес трае одредено време. За тоа време вирусот се размножува и прави штета, а една од штетите е и што се пренесува преку дишење и допир. Во одредени случаи вирусот може да го убие организмот (човекот, детето) пред имунитетот да го дешифрира и уништи вирусот. Е сега, доколку си вакцинирана, а добиеш вирус, нема потреба од дешифрирање на вирусот, бидејќи твоето тело има мемориски клетки (антитела) за тој вирус и веднаш настапува процесот на уништување на вирусот - со што се скратува и времето за негово размножување, а со тоа и можноста за пренесување.
Ima i te kako vrska. Ko sto mozam da vidam na slikata cenata e tricifrena. Znaes deka vo Grcija ovaa vakcina od istiot proizvoditel e 50e. Neznam ama jasno e deka najeftinite idat kaj nas, a kako vikaat kolku pari tolku muzika. I normalno e koga se kupuva na golemo, znaci se raboti za ilijadnici vakcini ne deset, normalno e "prodavacot" da dade procent na popust. Tukae raboti za tender od 11 milioni, znaes li deka pola od tie ke ostanat zosto se raboti za eftini vakcini i normalno dzebovite ke im se punat.Prijatno.
Верувај, дека знам многу добро како се формираат и кој ги диктира цените на лековите во РМ. А вие од каде сте сигурни во квалитетот на грчките вакцини кога ни Грција како земја не поседува меѓународна релевантна лаб.за квалитет. Што политика ке оствари тамошното МЗ тоа ке се дава исто како и тука. И ако нешто не сте сигурни не пишувајте без врска. Во Тоа што го кажувате треба да сте 100% сигурни. Поздрав
Normalno deka i vo Grcija ne se kvalitetni isto gjubre se ko nasive. Zatoa draga jas vo treta zemja ke vakciniram mmr. I ne bi da si trosam vreme ponataka tuka. Pozdrav
Дали си тоа специјалист по контрола и аналитика на лекови па до толку го знаеш составот за да го декларираш како ѓубре? Образложи.
A ti od kaj znaes deka se kvalitetni? Obrazlozi ti. Mu veruvas na nekoj Filipce koj na predizborna kampanja rece ako pobedam ke donesam kvalitetni vakcini? A togas do sega so kakvi bockavme? Imas li svoe dete? So kakva vakcina bi go vakcinirala? Mislam i milkata sto ja jades tuka e sosem razlicna od onaa vo Germanija a ne pa vakcini.
Прво. Имам две деца вакцинирани редовно по календарот за имунизација во нашата земја. Второ. Не верувам на министри кои знаат да направат политички гаф во изборна кампања,туку верувам во сертификати за квалитет кои знам да ги прочитам и протолкувам.Верувам и во проценка на наши експерти,кои за волја на вистината,се уште ги има во нашава земја. Истите вакцини се ставаат во многу европски земји. И за крај. Не верувам во непроверени статии од недоволно едуцирани кадри.
Еве моментално дебатирам со еден музичар на фејсбук и ми вика да сме направеле јавна дебата за темава. Ок му викам, ама и еден таксист да поканиме и еден поп, пошто нели сите се експерти за медицина и за се друго кај нас
Jas samo bi im rekla na tie so se plashat da vakciniraat i citaat tuka za da najdat odgovor, da go procitaat sostavot na vakcinite I da razgovaraat so doktorot za toa a I za potekloto na vakcinite ako veke se plashat I od toa. Pak ke recam vakcinite se za nashe dobro I site deca pred da trgnat vo shkolo treba da se vakcinirani i treba da ima takov zakon I vo Mk Kako so ima vo mnogu zemji.
Сега ми текна на случки од 5-6 доктори.Пошто ќерка ми тргна на 13 месеци во градинка редовно вакцинирана , ама оти е многу мала и со незрел и не развиен имунитет се разболуваше често особено имавме проблем со кашлица.Кашлаше од сеп до јули. Па ја носев 2 пати на пулмолог и на итна помош неколку пати.Пред да ја прегледаат докторите кои не и беа матични ме прашуваа дали е вакцинирана од голема (магарешка)кашлица. Штом ќе кажев да ,сметаа дека не е потребно тоа да го испитуваат.Ако не штити вакцината зошто не ја испитаа еднаш барем од магарешка кашлица? Малку оф топик од морбилите ама еве како пример зедов.
Да се надоврзам на претходниот мој пост. Колку човек треба да е исфрустиран за да прави вакви ниски работи? Да лаже дека нема сериски број, земаат други кутивчиња, поминат рок итн. и да шири ваква пропаганда. Многу е лесно да се оди и да се провери на лице место, кој сака нели. Јас уште не сум начисто (сама со себе де) дали тука ќе вакцинирам, ама ова до толку некој да се замара да прави фотошоп, хмммм... мора да има сериозен психички проблем или некој личен бенефит. Е сега, некој ќе поверува лесно и фб му е доволен доказ, ама еве совет до сите од мене- слободно прашувајте сѐ што ве интересира. Ако ве одбијат, тогаш и вие смеете да ја одбиете вакцината.
Ама кој да прави фотошоп кога слоките ги стави особа која е во потполност за вакцинација, со цел да докаже дека потеклото на вакцините не е од богузалеџај ко што повеќето мислат. Кога го видоа антиваксерите рокот она се огради дека и сликале празна кутија а набргу потоа го едитираше постот со нова кутија со рок до 05.2019. Постот сеуште стои на нејзиниот профил и нема никаков фотошоп, самата е медицинско лице кое е за вакцинација и не ретко доаѓа во конфликти со антиваксерите.