Некои овде збореа демек зошто се прогласува епидемија со наводно мал број заболени. Ако дознаете дека во вашиот град има 10 заболени од грип и 10 заболени од ебола...на што повеќе ќе испаничите? Ете иста е бројката, што се 10 души нели... Сакам да кажам, до болеста е, како се пренесува и сериозноста на истата Знам дека морбили не е исто што и ебола, ама не е шега ни морбили.
А зошто секогаш се исклучува можноста тоа дете да било можеби не знам, алергично на некоја од состојките во вакцината или да имало некаква генетска предиспозиција? Мене ми е жал за тие родители, ама не е во ред само едната страна да се гледа.
Па нели е искоренета со вакцина како ќе рокне. Освен ако не ја пуштат лабараториски кај што е зачувана. И немој да потценувате вака оти ни Велков ни е пример, ни на икони на фб се лечиме, туку жени мајки овде меѓу нас и околу нас, ама тие примери и лоши искуства ги игнорирате и во мал процент не ве интересираат. Епа за мене е иста паниката од можна реакција на вакцината, кога ни еден доктор не знае со сигурност да ми каже дали ќе има алергиска реакција, и не дај Боже морбили и компликации од нив. Лесно е да се кажува ко ќе ви поминале добро децата со сите вакцини и од страна да се паметува.
Треба детално да се разговара на оваа тема, со што би се истрошило многу време. Јас не сум родител но знам дека 4 вакцини или ревакцини во основно училиште прескокнав, бегавме од часови тогаш. Еве нѐ здрави живи и во 15 год само неколку пати сум бил на лекар. И тоа поради забите и ситни спортски повреди. Останатите кои редовно примаа вакцини, редовно се по аптеки денес и редовно се со некои здравствени проблеми. А што знам, може и тоа е од природата..
Ок тогаш еве ме и мене со сите примени вакцини па освен минорен проблем со срце, кој патем ми е вроден, жива и здрава сум до ден денес. Другарка со исто така сите примени вакцини, со години мака мачи со бактериски инфекции. Го спомнав и претходно примерот со железото дека имам над горна граница без многу да внесувам таква храна. Зборот ми е, и до организмот зависи.
Не разбирам зошто се пронајде. Ти си знаеш. Како бе искоренета со вакцина. Па нели вакцините не чинат? Ова нели беше еден од основните аргументи на антивакс, оти ни една болест со вакцина не се искоренила? За нас само вариола е спас. Иначе е земена за пример, оти живо ме интересира, дали на нешто далеку пострашно од морбили, ќе се вакцинира. Или што би рекла ти, од страна ќе се паметува. Циркулација, може да се случи во секој момент, во било кој дел од светот, на било кој вирус. Условите во кои толку многу се крстите, не се никаква гаранција. За другите не знам, но јас верувам во наука, не во научна фантастика.
@Lianna Anna се пронајдов зошто сите од разни причини не сме ја ставиле вакцината, кој од недоверба во државата и нашите вакцини, кој од алергии, кој од лошо искуство во фамилија и со претходни деца, кој од страв, а сите во ист кош се ставаат како неписмени глупави луѓе што на статии на фб веруваат и си ги ставаат во ризик децата. Знам дека пример ти беше земена вариола и верувам дека е искоренета со вакцина, после сликата на членот што ја стави и претстави како морбили погоре, читав за неа доста, ама прочитав и дека единствено во две лабаратории ја чуваат и тоа е единствен начин да се појави пак. Тоа ми беше поентата.
Не си ја разбрала поентата на членот со сликата. Не беше претставена како морбили. Туку како вирус, далеку пострашен од морбили, со цел да се извлече поента како поминува една доста посериозна болест кај невакцинирано и вакцинирано дете. Ако така поминува вакцина вариола, тогаш како би поминале морбилите? Јас не ни знам кој од тука вакцинира, кој не. Ниту навлегувам во тоа. Апсолутно не ги ставив во мислењето индивидуите кои од здравствени причини не смеат да бидат вакцинирани. Па ако сте едни од нив, апсолутно не гледам причина да се пронајдеш. Оти знам дека има такви и токму затоа е значаен колективитетот. Поради нив. Разгледај ги антивакс групите и види колку се воспева Велков и во што се веруваат. Како навредуваат луѓе кои вакцинираат и ги нарекуваат неписмени. Тргни од мислењата на нашите двајца другарчиња тука. Имаат НУЛА толеранција за луѓе со став провакцина. Никого не навредив. Се уште стојам на ставот дека на овој народ му е потребна едукација. И дека апсолутно има такви какви опишав.
Јас не те потценувам но еве сама знаеш дека искоренета е со вакцина што по аналогија на нештата ако нема вакцини би се појавила пак. За алергиска реакција ни еден доктор никогаш никаде нема да може да ти гарантира дека нема да има реакција не само за вакцини туку и за било што друго. Твоето дете (не дај боже) може е едното во милион кое ќе појави алергија на парацетамол, но тој парацетамол ти бил препорачан од педијатар. Ти го разбирам стравот но ако вака се плашиме за вакцините тогаш истите стравови треба да ги имаме и за парацетамол и за антибиотик и за се.
@Lianna Anna членот сликата ја имаше ставено во контекст на морбили и цел реферат како детето кое е невакцинирано ќе развие таква сипаница. Кој што не знае ќе помисли дека се морбили на слика, како што јас помислив и ја пребарав сликата и видов за што се работи. За едукација се согласувам, ама најпрво на докторите, за да нема ситуација тројца различни доктори во иста институција различно да кажуваат. Нормално дека родителите ќе имаат недоверба и ќе бараат спас во други извори, ете и на интернет нека е. Овде во последните испишани страни јас повеќе случаи како мојот прочитав, на родители што не знаат што да прават, од антиваксери. Такви теории и ширење паника за намалување на популација и слично не ни читам. @fana јас имам конкретна ситуација и не ми се ризикува, не е дека јас без причина се плашам и хипотетички размислувам за алергиска ситуација. Ете јас и да сакам да ја прими вакцината кој доктор да го верувам, тој што вели без проблем можи да ја ставиме, или тој што вели не смее да ја прими?
Јас сум читала за вариола вера и ја разбрав сликата така што погоре опишав. Овде нигде не гледам кој вирус е потенциран. Напротив, се зборува исклучиво за вирус на сипаници. Што е и апсолутно точно. @EvAngelos образложение? И да се разбереме дека и морбилите не се обична болест, така како што се претставуваат од антивакс. Имаат, на жалост, сериозни, трајни компликации и последици. Таквите кои шират паника, неосновано, а со тоа спречуваат да бидат вакцинирани деца кои можат да се, треба кривично да одговараат и да си ги сносат последиците за загрозување на јавното здравје, па макар тоа биле и доктори. Кои очигледно се ендемски вид, оти јас никако да налетам на такви. Никој не рече да нема едукација на интернет. Но истата треба да биде од соодветни ликови и официјални податоци, не од било кои интернет извори. И не квази доктори, новинарчиња со наводни студии и лекари шарлатани. А и треба колку толку да се разбира човек од тематиката, за да може да раздели вистина од лага. Не се важат ликови кои експериментираат на глувчиња, уште повеќе, без соодветни услови за истото.
Добро, еве едно видео со доктори, со интервјуа со сѐ, еве уште едно, изгледајте ги двете, прочитајте некој дел од коментарите под видеата (таму има и доктори и студенти и родители) и по некој ден, почитувани "провакцинационоориентирани" и магистрирани медико-едуцирани членови, пишете тука не повеќе туку два или три факти со кои би демантирале нешто од тие документарни. П.с. првиот го изгледав, вториот вечер. П.п.с. само немојте нешто вакво да ставите
Единствена валидна причина е медицинската,детето да не смее да прими вакцина. Во Скопје е 60% покриеност,толку голем пад не е од медицински причини и тоа е најголемиот ризик за децата што не смеат да бидат вакцинирани. Суровост е некомпетентни родители ала Сања Ристиќ да философираат дали треба или не да се вакцинира,ради тие деца.
Па зошто тогаш многу луѓе ја купуваат од Грција? А и многу доктори исто за свои деца и внуци. Има нешто сепак Грција е членка на ЕУ и квалитетот кој го има за било што не само лекови, туку и прехранбени продукти е многу различна од тука.