Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.679
    Допаѓања:
    253.188
    @anastasijaki тип 1 Дијабетес нема врска со исхраната, туку е генетски, наследен.
    Исто и холестеролот, знам луѓе кои свинско не пробуваат, ни пак масно или благо па пак висок холестерол.
    Тип 2 Дијабетес е поврзан со исхраната да.

Не е во ред да се навредуваат родителите, за жал недовербата во здравствениот систем си го прави своето, да се правеме поголеми доктори од докторите, да се лечеме на фб и форуми, ама сепак и кај нас се наоѓа добар доктор на кој сепак треба да му веруваме.
    Докотр препишал антибиотик, мајкава по групи прашува дали да дава.
    Работите излегоа од контрола. Морбилите се опасни, ете дете завршило со менингитис.Мајкава не глава од ѕид ами од што и да ја удри, џабе и е сега. Само се надевам дека детето ќе мине без последици и ова ќе и е добра лекција дека дете не се лечи од фб.

Во врска со вакцините од Грција, јас никако не би отишла во аптека за да си купам вакцина. Чисто за пример, зошто во Германија вакцината не се продава во аптека? Сигурни сте за нејзината безбедност? Кој ви гарантира, аптеката?
    Ова ми е полоша варијанта отколку во Мк да се прими.

Промени се прават со реални и издржани ставови и делувања. а не со лечење на фб и форуми. Се крена некој да бара одговорност за фалц лековите и загадениот воздух?
    Отров дишеме, 100 пати поштетно од вакцините.

На Chantal, Ava.84, CameliaMiller и 20 други им се допаѓа ова.
  2. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...замисли да знаеш дека меѓу твоите колешки имаш една која има Хепатит Ц, другата има Хепатит Б, а колегата е Хив позитивен, ама тие никому не кажале и си ќутат и си идат редовно на работа „ зад тебе, пред тебе, покрај тебе“ ? што би направила ТИ? или дали воопшто би реагирала? нели секој си одговара за себе што има или нема, тебе ќе те загрижува тоа нешто или ќе си ќутиш и ќе си работаш со колегите молејќи се дека нема да „закачиш“, а ти ни крива ни должна! :(

На CameliaMiller, supergirlmb и LollySky им се допаѓа ова.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Ако ти си добила холестерол од храната, дали значи дека и морбилите се добиваат со исхраната?
    Па со здрава исхрана детето нема да фати ни морбили, ни настинка, ни гнојна ангина?

Дали брокула и авокадо се здрава исхрана само заради тоа што се зелени? А црвените овошја и зеленчук не се?
    А што е со водата? Или ако пие светена вода, осветена од владика, а не од поп, зачинета со немиен босилек?

На CameliaMiller, lovestoneddd, dunika и 14 други им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Јас имам дијабетес тип 2, инсулинска резистенција, го добив од што не се правев природна ко што ме нарече Дангел, доколку не прекратев со исхраната лесно ќе преминев во инсулино зависен дијабет. Си добив и триглицериди и холестерол оти јадев се што не треба. Зедов и ја таблети ама додека не ја средив исхраната немаше резултат. Тоа ми беше поентата.
    @malerozna nemam sto da ti odgovoram, preteruvate obiduvajki se da se napravite interesni. Ti gi spomna ponapred dijabetesot I slicnite zaboluvanja, jas te citirav isto ponapred vo vrska so toa, morbilite nitu gi spomhav niti imaat vrska so toa.

5. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...се сложувам, но додека политиката и партиското ќе биде во здравството и од оваа страна треба некој да одговара за грешките, а кој ? некој згрешил ли? мислам доктор, министер? еве појди од фактот дека во Агенција за лекови МАЛМЕД која одговарал за тоа што се увезува и кој лек ќе се применува и? ;(
    ... ти ова сериозно? кои Новартис и кои Бугарски и кинески на пример?

Последна измена: 8 јануари 2019
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    А зашто да каже ако е хив позитивен?

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.678
    Допаѓања:
    104.664
    Се осврнав на постот каде пишува препорака после вакцина да седи дома неколку дена дете. Не знам за што помисливте вие. Се извинувам лошо ако сте ме сфатиле.
    Ти ова озбилни? Пре три саата министерот имаше прес за ова, да постои овој проблем, решен е, проблем е наводно во погрешни декларации, не во вакцини. Да ти кажам не верувам ама ич!

8. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Знае ли некој кои се можни компликации или што всушност може да се случи од вакцина со поминат рок?

9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Епа и вакцините ја минуваат контролата, никој не го спори тоа, ама квалитетот за нашиот пазар е под знак прашалник.

Надвор од темата е, ама има еден куп примери за тоа како претходната влада, а и оваа, го трујат овој народ. Ти текнува дека владата бараше да се изгради нуклеарен реактор во Мариово, еден од најчистите предели во државава?

Втор и уште поголем проблем е двојниот увоз, па родителот практично не знае каква вакцина ке прими неговото дете, поточно не знае во која земја е произведена вакцината, освен нели, да имаш свој човек во диспанзер па да ти каже кога ке добијат од 'добрите' вакцини. Мислев дека и овој муабет е измислица и обид за манипулација, ама не, за жал, не е.

10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    а зошто пак другите два примера да кажат да имаат, а не ги наведуваш? јас ја прашав членката како ќе реагира ТАА на нејзина околина, а не зошто тие не кажуваат!

11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.717
    Немам поим, прашав.
    А ти дали веруваш или не, твое си е, мене не ме интересира. А на Јаре му веруваш ли што тврди дека вакцините биле со поминат рок?

12. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...која контрола „ја минува вакцините“ толку лесно а не се на пример квалитетни??, иако прашав што подразбирате под квалитетни и „неквалитетни“ вакцини? и кажи еден пример од тој „куп примери“ да било предходна било ова влада го „труела овој народ “ со нешто лекови или вакцина ли? и најголема заблуда дека тие во диспанезр имаат појма во врска со вакцините демек „биле или не биле квалитетни“освен прашање КАДЕ и КАКО тие ги чуваат, и на КОЈ НАЧИН ги аплицираат на бебчињата!

Последна измена: 8 јануари 2019
  13. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...точно, сосема низок процент да речеме 13% на покачен холестерол во организмот е поради внес со исхрана. другиот највисок % и причина НАЈЧЕСТА е поради пореметен метаболизам во организмот чија последица е задржување на холестеролот во крвта и кога ќе им речат на пациенти со нормална телесна тежина или скоро слаби дека треба да држат диета или дека од исхрана е холестеролот, а човек со 180 кг има безпрекорен липиден статус ...мислам ејјјј ми се плаче на кого све се има поверење!
    ... и за второто точно! никогаш вакви специфични лекови како што се серуми, вакцини не смеат да бидат во слободна продажба ( зашто инсулини не можат да се купат во аптека?)

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.678
    Допаѓања:
    104.664
    Не мора да му верувам на Јаре, фино лепо се избламираа на прес. Го гледав, не мора никој ништо да ми каже, ниедно прашање што не му одговараше не одговори. Го прашуваат каква ќе биде казната, што предвидува законот, еј законот, министер не знае да ти одговори. Срамота! Го прашуваат што ако вакцините беа навистина со поминат рок, мукла, ни глас! Личи ли на директор на агенција за лекови и министер на прес да зборуваат на дијалект, не личи. Срамота!
    Ќе повторам, не сум против имунизација, против овој гестапо атак сум, какво е ова насилие, ајде 6 месечни бебиња ќе вакцинираме со мрп, и здраво и болно, личи ли тоа на нешто. Дај ми избор, да одам да си купам на приватно ќе си купам мој избор и јас бар знам свесно сум направила одлука. А вака? Па еден антибиотик имаш опција на приватно и рецепта, па бирај, поквалитетниот на приватно или клукај дете со отровен Амоксиклав. Не можам да пројдам низ тоа и крај!

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Кикс голем на владата, но јас пре би се плашела декларациите да се со добар рок, а вакцините со поминат. Ама дефинитивно некој треба да сноси одговорност.

На CameliaMiller, LejlaD, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @An-na може линк од демантот на македонија лек?

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.212
    Допаѓања:
    89.001
    Од кога тоа не си против вакцинација?:^)

На lovestoneddd и ivi1987 им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    не ми одговори. Зошто да кажам ако сум позитивна на хив вирусот?

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.327
    А ти зошто се плашиш кога си против вакцинирање, од каде тогаш стравот кога нели си решила дека е ок да не вакцинираш?
    Искрено, многу ми е жал за децата. Не ги вакциниравте, се карате со сите, тврдите дека вакцините се отров и ѓубре, криви ви се сите што вакцинираат, и кога дојде време да не ви ги примат децата во школо и градинка, без крвна слика, раскашлани и мрсулави ги однесовте да ги боцнат. Зошто? Нели бевте цврсто убедени и си имавте став дека нема да боцкате со ѓубрето наречено вакцина? Зошто сега со сила, настинати и болни ги носите?
    Па уште муабети дека вакцинираните шират зараза. Денес во диспанзерот во Ѓорче митинг. Болни и раскашлани чекаат ред за вакцина да примат, хаос невиден.

На CameliaMiller, lovestoneddd, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.562
    Допаѓања:
    114.400
    На Coco31, NarCis@, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.