Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Па тогаш без грижи за вакцината на внучето. Чим оваа вика се е ок, тпгаш е.

На joy1, NarCis@ и LiliBoz им се допаѓа ова.
  2. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Не сакам на никој репер да сум, дупло постара од вас сум и имам бајаааги чевли искинати...но Бијонсе е многу стручно медицинско лице, докторка со реноме и можам слободно нејзе да и поверувам на секое мислење.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Ако не е ептен лично ... колкаво ти е детето чим сега си го боцкала? И зашто не претходно?

4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Така е, она ми објасни се, за разлика од вас кои не ми одговоривте на прашањата, очигледно е дека незнаете.

На supergirlmb му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Што тоа нешто против доктор збориш?

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    што те буни Бриџит ?

7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Знаеш многу добро.
    Нели доктори се, нели попаметни се, прочитај што ми одговори, сега сумљаш во интелигенцијата и изјавите на докторка бијонсе :D Како е тоа можно?

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Очигледно не си го сфатила тоа што сум го пишала. Препрочитај пак.
    (иронија беше тоа)

9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Овие прашања треба да ги поставиш на оние што ги вакцинирале децата деновиве, јас не сум меѓу тие. Претпоставка е дека сите тие чекале погодно време илу да потпорасне детето па да го вакцинираат, а не дека биле апсолутно против. Ги подисплашија сега и отрчаа. Членката исто проба да исплаши, невино дојде во темава, користејки го детето. Кај некој сигурно успеа тоа, притоа јас не споменав дека е кај мене тоа.

Последна измена од модератор: 8 јануари 2019
  10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    мислиш? што ако ваков „заразен со вирус ти изназборе пред твое лице при тоа пљукајќи ти во лице и ти така со отворена уста све тоа „го примиш“ во твојата убава и нежна усна слузокожа? што мислиш заштитена си оти не се сексаш на работа ниту се дрогираш? :whew:
    велиш да се едуцираме :inlove: е па ајде...
    прашање: - Дали е заразна болест хепатит Б и дали треба примена на вакцина?
    одговор : ДА и ДА !

прашање: дали докторот треба да го крие пациентот? т.е. причинителот на заразната болест?
    одговор: НЕ!

прашање: дали лицата кои се носители на заразни болести ( Хепатит Б, ХИВ ) слободно можат да работаат во колектив каде не се сексаат со никого и не се дрогираат, па нема опасност друг да се зарази?
    одговор : НЕ!

прашање: а што со тие кои не се извор на зараза и не постои опасност од ширење на заразна болест дали можаат да работат било каде иако таму не се сексаат ниту дрогираат со игли?
    одговор: НЕ, со закон регулирано каде не може да работи!

прашање: што ако случајно при трансфузија на крв се добие позитивен тест на Хепатит, Хив нели докторот нема да каже никому, а крвта ќе ја фрлат како несоодветна?
    одговор : НЕ! мора да биде пријавено!

се знае што треба при заразни болести, карантин, евидентирање и вакцинација ...крај на едукацијата! :)

На sofi2107, Abeja, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Ако не треба да работат зашто рече ако работат со тебе како ќе се осеќаш?
    додуше знаеш шо збориш докторке?

На joy1 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    а Хепатит Б ? дали е спомнато во мој коментар? и дали постои вакцина за Хепатит Б? - Има! така да малку тешко напорот да ме турнеш во оф топик (вие сте група тука од неколку членки само за мрчење изгледа) и апсолутно Хепатит Б е заразна болест и постои вакцина !
    а и за Хепатит Ц вакцина е на повидок!

На lovely girl M, Abeja и baba Rada им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.847
    Допаѓања:
    325.716
    статија стара 5 години даваш...

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Интервентен увоз е кога одреден лек нема во државата,а во моментот е потребен ,се оди на т.н.интервентен увоз.
    Се скокаат многу од процедурите за регистрација и проверка на квалитет.

Паралелен увоз е нешто сосема друго.Пример јас сум увозник на еден лек и го продавам по една цена,а некој друг го наоѓа истиот лек од некоја друга земја и го продава по пониска цена од мојата.

Конкретниве вакцини се увезуваат по редовен пат и подлежат на строга контрола на квалитет,мора да имаат сертификат од производителот и акредитирани тела.

Години наназад читавме за секакви увози на неквалитетни лекови од непознато потекло.
    А ти не ли беше фармацевт,овие работи треба да ти се познати?

На referentka, Someonespecial, JuLleE и 4 други им се допаѓа ова.
  15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Жално е што здравството ни е доведено до таков степен да се сомневаме во се. Таму каде што треба да бараме спас, да се плашиме да одиме.
    Искрено не верувам дека доктор што би видел изминат рок на вакцина, би боцкал со истата. Не знам каков непријател да ти е па да се нафати на такво нешто. Со оглед колку ситно пишува на декларацијата, стварно верувам дека не ни погледнале. Пратката им стигнала, на оригиналот пакување си пишува валиден рок на употреба, сигурно и на вакцината... Стварно не можам да замислам доктор да погледне изминат рок и да продолжи да вакцинира.
    Па и овие од Македонија Лек. Која би им била целта да пуштат куп вакцини со навидум поминат рок. Ние и така сме истенчени ко народ, сами ќе се убиеме, не мора со вакцини..
    Јас им го разбирам стравот на родителите од двете страни. Сигурна сум дека и двете понекогаш се прашуваат дали се исправни во своите постапки. За жал во игра се многу шпекулации од кои повеќето не се ни вистина.

Според мене има зошто се измислени вакцините, сум вакцинирана и би вакцинирала свое дете утре здравје.

На CameliaMiller, Askopje, Amellie13 и 15 други им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Што зборуваш, жено!!! Забега ти скроз!!!

На lovely girl M, Someonespecial, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Lujge ne mi e jasno, zar vakcinive za koi zborime kaj nas vo Mk doagjaat so blanko rok? Zar samiot proizvoditel neli treba da ima vdlabnato rok? Zar vo Mk se pisuva rokot na istite? Ne mi e jasna celava situacija.
    Kako taka lepat deklaracii na mmr i toa, a eve momentalno imam kutija Pentaxim na Sanfori (sekogas ja baram so se upatstvo pred da bocnat) na nea nema nikakva deklaracija na mk zalepena tuku si e orginalnoto pakovanje na francuski. Zosto na mmr lepat prelepuvaat sto i da pravat?

Последна измена: 8 јануари 2019
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Не ме прочита претходно изгледа. Ги видов вакцините, имаат рок и на кутијата, и на самата вакцина, и на декларацијата.

На CameliaMiller и TheSecret им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.562
    Допаѓања:
    114.409
    Не. На кутијата и на вакцината има втиснат рок од производителот, но бидејќи вакцината (и општо важи за се ова не само за вакцини) е увоз од странство мора да има декларација на мајчин јазик. Таа декларација ја печати фирмата која има дозвола таа вакцина од странство да ја донесе во Македонија. Таа фирма е Македонија лек.

https://pedijatar.mk/intervju-so-d-...vitok-na-choveshtvoto-a-ne-so-vaktsinatsiite/
    Инаку јас може да сум глупа, неодговорна мајка или будала, наречете ме како сакате ама на Сајковски му верувам.

На lovestoneddd, Sexybaby86, Cosmi и 3 други им се допаѓа ова.
  20. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Abe znam deka rokot e i va samata vakcina, ama eve zosto nema deklaracija na pentaksimot momentalno vo raka go drzam. Se sto pisuva e na francuski i angliski. So rok vdlabnat so zig ne pecaten. Neznam ama mene vaka orginal mi e poverodostojno negoli mk deklaracija. Zosto ko sto vidovme nasive se moze pisat i da zalepat vrz orginalnata deklaracija na pakovanjeto, ne zboram sea za vakcinive i situacijava, tuku opsto sum primetila duri i na nekoi kozmetiki edno pisuva na mk deklaracija ama odlepi ja obavezno i nesto plus ke procitas na orginalot. Sakam da kazam ocigledno e kako pominuvaat rabotite vo vukojebinava :(

На fana му/ѝ се допаѓа ова.