Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.389
    Допаѓања:
    286.813
    Од каде никој не презема одговорност па и без целосна транспарентност.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    5.575
    Кажаа за Велес, Св.Николе, Демир Хисар и Железничар во Скопје. Вчера имаше таква информација.

На Mari* и danichap им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Проблемот е што и да се добри со рокот, а верувам и се надевам дека се (fingers) стресот што го кркаат сега родителите е непроценлив. Мислам да си бидеме искрени, и ние да се најдеме во таква ситуација би ни било далеку од сеедно.
    Туку еден случај од моја потесна фамилија. Братучед ми, во далечните 80-ти ја примил мрп вакцината. Нус појави страшни. Температура 41, егзема по цело тело и лице, која на крај резултирала со лупење на цела кожа. Многу лоша алергиска реакција. Се случува. Но, тогашните доктори рекле стоп за вакцини за него. Било која некогаш. Заведено во картон прописно. Денес, не знам дали има заведен случај со нус појава или алергија од вакцините. Еве има случаеви и сите доктори се оградуваат. Навистина не е во ред. Искрено, и мое дете да има проблем со било која вакцина, јас ќе стопирам. За второто мноооогу добро ќе размислам, проверам, ако ми дадат и да испитам, и на крај ќе одлучам. Иако, не дај Боже едно од децата да има лоша алергиска реакција, стравот за другото си го прави своето. Никој не сака да поминува низ тоа двапати.

На Coco31, CameliaMiller, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.717
    Остај на страна процедури. Иста компанија, различни производи. Зошто едните се добри, другите не?

@LiliBoz јас сум 99% сигурна дека се со добар рок (никогаш во ништо немам 100% доверба, затоа) Повеќе верувам на датумот, рокот и декларацијата на оригиналното пакување отколку на нашево. Имајќи предвид какви се декларации се имам изначитано низ годиниве (facepalm) што секако е пропуст на здравствениов систем за кој што и претходно се согласивме дека не чини.

Ние денес ќе одиме во диспанзер. Освен што ќе инсистирам на детален преглед, ќе проверам рок и производител на вакцината, на што друго да внимавам?

Последна измена: 9 јануари 2019
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Ако видиш деца што шмркаат, кашлаат, киваат, оди си одма.

На CameliaMiller и An-na им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.717
    Секако планирам во кола да седи, а ако има многу гужва ќе одиме или подоцна или утре.
    До кога работат диспанзерите? Јане Сандански конкретно?

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Не знам, ама поминаа празниците, така што си работат по прописно време. Мислам дека до 19.30 беше.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    кс ќе правиш?

9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.717
    Да.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.682
    Допаѓања:
    104.675
    А како си сигурна дека е така? Еве јас не верувам, требаше сликање на жиг, на вакцина, на се. Вака не верувам. Ако имаше поголема транспарентност немаше да има волку недоверба.

11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Деклaрaцијa утнaтa нa вaкцини, Бoже штo се немa дa прoчитaш. Мислиш зa крем бaнaнки вo мaркет се рaбoти a и тaму кaзнa ќе следи. Тукa oдгoвoрни, кoи се, кaзни?

12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.617
    Допаѓања:
    173.463
    Њус појави има факт е
    Кој лесни кој тешки шо срека имаш тоа ке те најде
    Од темп.до осип дијабет епи напади егземи до запалење мозок факт е никој не ги измислува и самиот производител ги наведува како можни
    Е сега филемата е
    Зошто тука кај нас со збор ти вила можно е да е од вакцина ама писмено не се надај некој да ти потпише?
    Ако потпишат дека е последица од вакцина ке треба да се изплакаат оштети и лекувања
    Од кој фонд?
    Од кои пари?
    Ја знаете политиката дека производителот не е должен да изплака оштети исто и државата?
    Остајте вие големите државо шо имат фонд за оштети Македонија нема и затоа од се може да биде само од вакцина неможе

Сакам да апелирам како паталец не гаталец сите дечиња што покажале било каква њус појава да престанат со вакцинација ,да се провере испита генетски ,имунолошки

И друго зошто мене не ми испратат тужба за на суд ?
    Многу сакам да ме викнат ,многу ама тој шо треба да ме прате на суд -санитарниот инспектор знае шо се деси после примена ревакцина на ммр и замислите -ШТАМА ЦЕЛИ 9 ГОД никој ни еднаш не ми се обратил
    Затоа ке ве замолам да не скакате многу оти баш кај тие шо најногу скакат баш нивните деца патат а патат факт е
    И тука на форумот и по групи и во живо се има дешавано да те напаѓат како појма немаш како си ти гугле др се додека не ги снајде исто па експресно им се мења стсвот
    Затоа никогаш не викај никогаш и никогаш не се подсмевај оти има Господ

На Sexybaby86 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.682
    Допаѓања:
    104.675
    Увозникот, Македонија лек, удри кај е најтенко, не можеш по магарето па по самарот, викаше баба ми. Знаеш ова како се докажуваше? Извади во живо, вакцината со утната декларација, да се види дека жигот на кутијата е добар, вакцината е добра, ама декларацијата не чини, па тогаш стварно удри по увозникот. Не им верувам и крај!

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Затоа што на тендер се оди дисконтерски, со соодветни цени. За да се постигне "таргет" цената мора да се работи на трошочната страна. Сепак работат за профит. Како ќе работат на трошочната страна?!

15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.327
    Од кај знаеш дека не пријавиле? Кажале кај Латас на вести и да, така е. Имаше и вест дека вакцините се со поминат рок па на крај испадна дека само декларацијата е утната. Не верувам во глупостиве извадени на некоја сумљива нет страна или вести и точка.
    Верувам зошто сум видела со свои очи. Ако не веруваш, имаш отворени диспанзери секој ден, оди и увери се самата.
    И да, вчера во диспанзерот во Ѓорче ја боцнаа ќерка ми со ревакцина за мали сипаници и заушки, ама претходно видоа крвна слика и детален преглед и направија, дури и совет за крајниците дадоа. Не ја боцнаа колку да помине редот како што многу тврдат. И да, сега е на зимски распуст и седи дома, а не затоа што ЌЕ ГИ ЗАРАЗИ ДРУГИТЕ.

На CameliaMiller, Sexybaby86 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.617
    Допаѓања:
    173.463
    Еве и друг случај
    Брат ми ваквиниран со ммр роден 86 год на двеипол год си прележува мали сипаниви значи вакциниран ги добива пак о прележува ептен лошо со послефици и ден денес
    Тука паѓа у вода дека вакцинираните полесно ке поминат АКО сепак заболат

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.682
    Допаѓања:
    104.675
    Епа мајката ко тебе исто сликна и изби куршлуз, замисли да не сликнеше, само замисли. Ако гледаш треба да гледаш и декларација и жиг и вакцина, сите три рока да се подудираат.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Во немање аргумент, напад и вадење Латас од ракав. Оу јеа!
    Јас не сум видела, ниту покажаа некоја опаковка. Јас само на свои очи верувам.
    Ти можеш да се правиш на тошо и слепо да веруваш колку сакаш. Колку што знаеш ти толку знам и јас. Доволно за сомнеж.

И најјаки ми се "такозвани" ваксери. Се маваат во гради про вакцини, а еден не однел дете на 13 месеци да вакцинира. Ако се толку добри, што чекате до 2 години? Значи на сите ви (ни) фуфка.

На darcy, TeddyGrey и joy1 им се допаѓа ова.
  19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Мислам дека темава треба да се затвори за коментари.
    Мое мислење, сепак, тоа е одлука на администраторите!!!

Колку и да споделуваме информации, искуства и слично, уште толку, на целава кашапопара, муабетиве тука дополнително создаваат непотребна лоша атмосфера, без оглед на тоа дали е некој за или против вакцини.
    Башка има и лични прозивки и обвинувања, што воопшто не ми се допаѓа.

На gjoker4e, CameliaMiller, azelea и 6 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.682
    Допаѓања:
    104.675
    Ами од проваксер почна и сето ова, сликата од најголемиот поборник за вакцини излезе.