Znaci da odam da so baram da mi dadat karton. Nas nezapisuvaat vo kartonot tamu sto e koga vakciniram i vo zdravstvenata kniska plus.
Точно, никому не му знаеме што и како му се случува, ама ете земи ги анти ваксерите Јаре и оној другиот, тие не вацинираат поради здравствени причини. И многу како нив. Оние кои не смеат ако приметуваш се за вакцинација, но ете не може. Никој не ги дели на немајки и најмајки, ама повеќето тоа го прават оти така е модерно и оти веруваат во се и сешто. Плус два нови кои не ги спомна во Лисиче.
Ne te razbiram, kako da se vazi toa sto e zavedeno vo kartonot? Koj karton, toj vo dispanzer sto stoi? Togas ima li kaj nekoi sto ne se vazi zavedena vakcinacija vo karton? Kako i da e ke trknam do dispanzer da prasam i da si baram plus karton za mene. Sega ne mi e strav da se pikam tamu, na prolet zdravje
@An-na ова за јајцето ме интересира, те прашаа за да не вакцинираат ако има алегија на јајце? Зошто летото мене ме убедуваше докторката во диспанзерот во Битола дека новите препораки се и деца алергични на јајца да примат ММР, мала количина протеини од јајце содржела, недоволни за да направат алергиска реакција.
I kaj nas vo kniska. Ama eve nekoi imaat i posebni kartoni. Vo koj dispanzer ste Ana? Zar e mozno da e razlicno od dispanzer vo dispanzer. Pa i pred 40 godini imalo kartoni eve bas pred nekoj den zborevme kaj baba mi za vakvinive i mi go izvadi od majka mi haha cuva ona se.
Во Ѓорче сме ние. Не му се секирам многу, ваљда тоа што го пишува во картонче го пишува и во книшка. Ако ми дадат картонче ќе го изгубам/заборавам гарант. Книшката повеќе ја пазам.
I mene me interesira. Nas maticnata ne ubeduva deka nema vrska isto i Kamenjaraski vo Sistina (mada ne mu veruvam mn nego). Ama vo dispanzerot koga kazav deka e alergicen na belka doktorkata ni ja odlozi mmr i ni ja zakaza slednata posle nea, rece samo na imunologija. Kako i da e i taka ne planirav da ja stavam ni na imunologija dur alergotest ne pokaze negativ i normalno ke pravime dopolnitelni ispituvanja. Za niv duri i so celebralna moze da primi mmr, taka kaza doktorkata Grozdanova mislam deka se vikase kaj Cumu koga bea vo emisija, pa za alergija na jajce li. Netacni. Da, da se vakcinira, ama onie koi nemaat nikakov problem za toa, e togas kolektivniot imunitet ke stiti i kaj onie koi nesmeat. Nasive se site zabegani sto na sto.
http://www.iibhg.ukim.edu.mk/cimgi/CIMGI_TestoviImuno.htm eve kade moze da se ispita postvakcinalni antitela. Pred krajot na listata se. Sepak mislam za ova treba da imas jaki kabli i dobra pricina za ispituvanje. Se prasuvam dali nekogasnekoj ispital i kakov bil rezultatot.