Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    Ke baram sekako, neka pomine situacijava samo.
    @ivi220177 ti pisav mislam deka e ok sega.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    До толку да ги мрзи?! Ццц... Ќе си барам следен пат кога ќе одиме, требаше да одиме деновиве за хекса ама со гужвиве сега на крај на месец ќе одиме здравје само.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    Незнам сега колку е за споредба, но јас имам испитувано за рубеола, прекку крв во микробиологија. Два пати резултатот беше позитивен, докторката ми рече дека е од вакцината која сум ја примила како дете и дека така треба за тоа што го проверував. Може е глупав пример, но зар не се тие анти тела?

На Желба, LiliBoz и TheSecret им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @supergirlmb преку Торч се испитува за рубеола, ама не знам дали има таков тест за морбили. Ако покаже присутни антитела IgG, а не е прележана, од вакцината е.

На LiliBoz и TheSecret им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    D
    Da da site trudnici toa ispituvaat so torc i na site igg za rubeola im e visoko sto znaci ima antitela. Jas koga ispituvav mi rekoa ili sum prelezala ili od vakcina. Da sum prelezala neveruvam ke znaev inaku, taka da najverojatno od vakcina. Ama ova na institut mislam se drug vid na ispituvanja. Znaci jas sum vakcinirana pred 30 godini zar isti bile vakcinite togas so denesnive. Jasno e deka ne. Sepak mislam deka togas bile pokvalitetni posebno vo jugoslavija koja sama si gi proizveduvala. Makedonja vo toa vreme koristela od tie vakcini, denes demek Glakso aha da samo imeto ko sto rekov i milkata ne e ista tuka i vo germanija ne pa drugo.

6. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Ја расквасивте темата со стандардни муабети за вакцини, за кои постои друга тема.

Да го продаде кучата :) Уште малце модава ќе праи 100 години. Слика подоле.

- Нема повеќе случаи од лани ниту од претходната „епидемија“ ( Извор Time.mk - архива на вести )
    - Нема смртни случаи

moda.jpg

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас го вакцинирав син ми на 24.12, 3 дена откако наполни 2 години, не поради епидемијава туку ни беше закажан датумот месеци однапред.
    Само некој ден подоцна излезе скандалот со поминатиот рок на вакцината. Бев бесна, не толку на здравствените работници колку на самата себе што не побарав да ја видам вакцината со која го боцнаа. За секој производ што му го давам да го јаде ми се чини 100 пати сум прочитала декларација што веќе напамет ги знам, а за роковите на траење да не зборам колку внимавам, додека за ова искрена да бидам ниту сум помислила дека треба и дека е пожелно е да проверам.
    До некаде верувам во теории на заговор, контрола на бројот на населението и сл, ама не верував дека е возможно во здравствена установа да се направи таков пропуст. Срам и арам да им е на сите лекари и сестри по диспанзерите кои не ја увиделе оваа грешка, без разлика дали навистина вакцините биле со поминат рок или е само грешка на декларацијата тие се должни да проверат, а не со месеци да ги користат ко такви за на крај некои лаици на интернет да ја увидат грешката. Работам со производство на храна и секоја суровина што ќе ја добиеме ја проверуваме за рок и лот и на македонската декларација и на оригиналната декларација и на сертификатот. Мора да се исти на сите 3 места. Грешки се случуваат од страна на добавувачите, ама ние како внатрешна контрола сме најодговорни за тоа што ќе пуштиме во производство и целата вина при некој проблем ќе ја сносиме ние. Да не зборам дека нивните неколку кутии вакцини што ги добиваат неделно се ништо во споредба со количината на материјалите што ние ги користиме, ама ете и тоа им е тешко да проверат. Јас да сум министер веднаш им давам отказ на сите инволвирани во ситуацијава. Срам да им е, уште еднаш!
    Инаку еве после 2 недели, синко помина без никаков симптом. Да не беше аферава ќе се радував, сега сум во дилема дали воопшто вакцината била ефективна... :?:

На VedaG10, 24.07, TeddyGrey и 12 други им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.492
    по некоја логика многу си во право.

9. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    @marchi-cool
    Друга логика нема. Не постои.

10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Темата ич не е расквасена, туку предлог да отворите тема Вакцини-против и да пишувате заедно со колегата, па кој ве чита добро.

Одговор на ниво (facepalm)

Туку статистиката за заболени кои се заразиле од вакцинирани до кај е? Сите чекаме црно на бело да видиме.

На CameliaMiller, Lianna Anna, Someonespecial и 11 други им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.689
    Допаѓања:
    253.314
    На ivi1987, Lianna Anna, Septemvri и 4 други им се допаѓа ова.
  12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Темата е јасна. А посебна тема за искуство со вакцини/вакцинирање/нуспојави/совети има на форумот.
    Одговорот на ниво не се однесуваше на тебе. Се однесуваше за „модата“ стара еве 100 години. И сликата на протести од тогаш.
    И јас чекам статистика која вешто се крие. Особено сојот на вакцините. По тоа би се заклучило колку се можно заразени од вакцинирани.

Почни да ги читаш постовите пред да одговориш :)

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    @yarre
    Не, темата е јасна, вакцини за или против, и реакциите се спомнати само неколку пати во контекст на муабетот. Баш дискусијата се одвива во таа насока, кој и зошто е за или против. Туку сте се научиле како темата да е во ваша сопственост и како само вие да смеете да пишувате, па така и се однесувате. Затоа реков, отворете ваша тема, па може сите сложно да се тапшате по рамо за според вас, правилна одлука.
    И нема никаква врска одговорот на кого се однесуваше, тоа само за тебе многу зборува. Нивото де.
    А во врска со статистиката, најверојатно ја нема затоа што не се прави статистика на нешто што не постои. Да беше така како што тврдиш, сега и ти ќе беше загрозен од некоја од болестите против која се вакцинира. Па не е ваљда сѐ да си прележал и за сѐ да си стекнал траен имунитет. Ако е така, тоа чудо на природата, мора да се документира.

На CameliaMiller, Rebecca_R, Lianna Anna и 14 други им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.717
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    @TheSecret и ја сум во Ѓорче, не ми дале картон за дома ама сега видов уредно е заведено во книшка.
    Баш кажете ти и @DuchessAnn што ќе ви кажат, дали ќе ви дадат.

На TheSecret и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  16. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Ve molam za odgovor dali zabranata za nosenje vo gradinka na decinjata vazi samo za vo skopskite gradinki ili za cela Makedonija?Og gevgelija sum i sega mi se javuva vospitackata da si go zemam deteto zatoa sto ne bilo vakcinirano.Ovde sega za sega nema slucaevi na morbili

17. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Мислам дека само за Скопје :?:

18. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Go baram zakonot nemozam da go najdam dali nekoj ima konkretno.I kako e mozno do sega nisto da ne mi kazea sega mi se javuvaat da si go zemam deteto.Smeneta e odlukata vo meguvreme?

19. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Побарај им во градинката на писмено дека има таква одлука.

20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739

Јок. Само за скопје е. Нека ти даде допис од мтсп да видиш.