Тогаш кога луѓето не биле едуцирани и мислеле дека некој ги труе со вакцина против сипаници, а во услови кога по светот хара грип кој коси се пред себе. Мода е. Која ја промовираш и денес. Ти смртни случаи чекаш?
Уште 7 деца денес од иста градинка. Прогласувањето епидемија е сосема оправдано,како и мерките кои се на сила.
Da gi prasam doktorkite ili farmaceftive od forumov, kako se cuvaat kaj nas vakcinite vo centrite za javno zdravje i dispanzerive? Kako se monitorira temperayurata na friziderite znaete li? Imaat li data logeri za monitoring ili drug sistem?
секоја институција која е по исо стандарди попишува фрижидер 2 пати во текот на денот. еднаш годишно се калибрираат со посебни апарати а ако има потреба и 2 пати годишно.
Интересно се вадиш од сопственото замотување. Модата. Да. Да го продаде кучата. Изгледа не ме разбираш. Дали во оваа тема која се вика Вакцини за или против се поставува прашање - дечки што да правам со температуара после вакцина ? Статистиката е јасна. 2014 година прогласена епидемија на 25 заболени, од кои 22 хоспитализирани, и по една недела си отишле дома. 2011 година има 526 заболени. Скопје Струмица и Куманово. Епидемија не е прогласена. И да, Законот за заразни болести прогласува епдидемија само на ниво на цел објект од јавен интерес, како градинка и слично. А не селективност при пуштање на децата во градинка. Податоците се јавно достапни. Побарај. Ако сакаш. Веројатно ја имаат, иако истата се коси со законот за заразни болести поради селективноста. Веќе е поднесена поставка до Јавен Правобранител, ама како што ни е судството којзнае во која фиока ке заврши. Во друга земја ќе се бараше политичка одговорност. И тогаш и сега имало критичко размислиување. Не е мода. Грипот остај го, свинскиот и птичијот заедно со еболата одлично покажаа дека се наменски направени за продажба на вакцини. За бизнис. Еве сеа кај и да е да заврши оваа епидемија ќе почне епидемијата на сезонски грип, па ќе навалат пензионерите. Зошто би чекал смртни случаи ? Немаше ни претходните 2 епидемии. 1 во милион заболени, а и тоа 1 е упитно. Повторно, никој не сака да го соопшти сојот/генотипот на сипаниците, а чудно е што епидемија се појавува во време кога се врши ревакцинација на школски деца, во тек на годината. Дур си тука, што е со имунитот на крдото за постарите од 28 години кога дејството исчезнува ? Во кое крдо се тие ? Од 95% колку што е потребно за колективна заштита ?
Дај бре престанете да се карате аман веќе. Јаре не боцкај ако не сакаш ама доста веќе со навреди и глупирање. Никој не може ни да праша ни да каже нешто зашто одма ќе е осуден. На се личи на дискусија не личи.
@yarre ти би го пуштил своето дете во градинка сега да немаше забрана? Свесен си за компликациите? И чисто ме интересираа, добро заработувате од овие кампањи? Сигурно да, оти ова секако не го правете од љубов. Знаеш нели дека и ние не сме глупи и дека знаеме колку пари се фрлаат за ваквите антиваксерски пропаганди. Штета што има родители што наивно ви веруваат. Дно ви е и што лоши болести и тумори ги поврзувате со вакцините, па ширите невистини по фб и форуми. Си играте со судбини на луѓето за да поентирате. Срамота.
Се извинувам, ќе бидам малку надвор од темата, јас сум алергична на 3 лека, а ниеден не ми се појавува во рецепта. Дали алергијата ти е откриена при тестирање или имаше реакција од лекот? И јас би вакцинирала дете доколку имам.
Јаре, во ред е. Не се правдај. Верувам дека "да го продаде кучата" можеш да го замениш со поприкладна реченица. Сега ме разбра ти мене што сакав јас да ти кажам? А за останатото, сѐ што мислиш дека не е за тука, пријави кај модератор. Со толкаво искуство на форумот, тоа барем треба да го знаеш. Ова е статистика на заболени. Ок, јасно е, нема епидемија. Јас барам статистика на заболени кои се заразиле од вакцинирани. Не знам зошто ова ми го праќаш и го заобиколуваш моето конкретно прашање.
Имав реакција уште како дете, два-три пати со што се потврди алергијата. Се сеќавам и како беше, типичен анафилактичен шок со оток на душникот, осип итн. Претпоставувам дека покрај аспирин сум алергична и на другите НСАИД од истата група и затоа смеам да користам само парацетамол. Во стариот картон ми стоеше назнака за алергија, а кога се префрлив кај новава матична и кажав за алергијата и таа веднаш го внесе податокот во системот.
Nadvor od temava sorry, sto ima vrska anastezijata? Jas sum alergicna na anastezija. Sto znaci toa? Deka i na nekoi drugi lekovi sum ili kako? Bas planiram na prolet da odam da ispitam. Te molam ako znaes kade da se obratam pisi mi vo lp. E sea nazad na temava. Eve kako majka edno ne mi e jasno, kako moze be da se buntuvate za gradinkite??? kako? Zar ne vi e strav deka nedaj Boze moze da se zarazi? Zar rabotata, parite sto ke gi dadete da go cuva nekoj drug odredeno vreme povazni vi se od zdravjeto na sopstvenoto dete? Mene stvarno ne mi e jasno, eve pa i momentalno da ne bea zatvoreni gradinkite za nevakcinirani a i da bese vakcinirano nikako ne bi go nosela vo gradinka, znaeme deka se duvlo na bakterii i virusi ne pa vo ek na epidemija. Ok svakam vakcinirano detence, gradinka kade sto nema prijaveno zarazeni, ama nevakcinirano i da se bunam zosto ne mi go primaat nema sansi. Prvo jas kako roditel svesna sum deka za da go zastitam ne go nosam. Uste nekolku nedeli i ke pomine se, kaj vi se brza? Pogotovo antivakcinarive kako Jare sto protestiraat pred sobranie bi sakala NAJISKRENO da kazat dali ako ne postoese zabranava bi go nosele deteto vo gradinka nevakciniorano vo momentov? Sekako znaeme sto ke kazat ama sto navistina pravat e druga rabota.
Сите немаат пари да фатат жена да им гледа дете. Со 200 евра плата или еве и 350 кажи ми како да платеш жена? Не ти го сфаќам она, дувло на бактерии и вируси? Кај да одат деца? Дома со жени, со баби и дедовци? Тогаш и на школо не ги пуштајте. И што ако сега не оди на градинка кога децата се заразени пред НГ кога сите одеа. Сега реално се помали шансите да се заразе оти нема невакцинирани, и има помал број на деца.
Znaev deka pogresno se izraziv so duvlo. Sakav da kazam deka vo gradinkite najveke se sirat bakteriite i virusite a ne pa morbili. Neznam za cuvanje kako bi postapila jas vo takva situacija, momentalno jas si go cuvam sama, ama vo situacija na epidemija i toa ne poveke i pomalku tuku morbili bi zemala na primer boleduvanje nedela, pa drugata soprugot, pa edna nedela babite, znaci ke se snajdam koga se raboti za zdravjeto na moeto dete nisto ne mi e povazno od toa. Fala bogu sto epidemijava se pojavi vo vreme na zimski raspust, a da se rasirese i po skolite sto ke pravevme? Inaku da ima novi zarazeni i seuste ke trae epidemijata ko sto izgleda. Od ovie 7 dur bile vo inkubacija nikoj neznae plus uste kolku se zarazile. Ja bi gi zatvorila komplet site gradinki mora da se spreci epidemijava nesmeeme da dozvolime se poveke zarazeni decinja da ima makar i doma bi gi cuvale nekoe vreme. Podobro toa negoli nesto poloso da se sluci nedaj Boze pa da se cudime. http://meta.mk/sedum-novi-somniteln...vWSCgz_wtnZ00MP54gTi1RI6WKeqnnn7zsjRdoRuWHdD0 https://telma.com.mk/sedum-novozabo...jgwrYGWNeUEal5juPjCXRfjKwXm8wM6ZkOR6557ZTm-5w
Како да го оставам грипот на страна, кога годината која ја посочуваш е време кога по светот владее истиот. Значи имало пандемија на грип. А "критичкото мислење" од тогашни стручни лица, од областа на имунологијата секако, вели ги убивале луѓето со вакцинација против сипаници. Заговор од глобални размери. Гледам, се уште чувствуваш потреба да ја комплетираш празнината со делот кој ти фали, а истиот, никако да го пронајдеш. Оти официјални податоци, нигде нема. Има, Јаре. По Лансет и Вејкфилд. Ти очигледно немаш никаков проблем со тоа да ги изложиме децата на ризиците до кои доведува болеста, а при тоа свесен дека стануваат ранливи и на други, не ретко опасни по живот болести. Ништо не е толку чудно, колку што е чудна твојата агресија на форумов. Не се плаши. Да беа вакцинираните проблем, со толкава вакцинална покриеност, ќе бевме уште одамна покосени од жетва на најтешките болести. Тие се заштитени со колективитетот. Еднаш биле вакцинирани. И да се заразат, полесно ќе поминат. И зошто бараш заштита од 95%? Тоа зависи од болестите. И не кај сите еднакво поминува дејството. Односно, не за секоја болест е потребен еднаков процент на заштита. За морбили, препораката е околу 95. Ние имаме околу 65. Со тоа што има страшно голем број невакцинирани деца. Да продолжеа со вакцинација, ќе се задржеше висок процент. За заушки, околу 80. Исто е и со рубеола. Медицината иде напред. Ќе има уште подобри вакцини од овие. Ене го полио на ендемско ниво. Ама сепак циркулира. Да не беше антивакс може и ќе се искоренеше. А на добар пат ќе бевме и со морбилите. Никој не ги труе децата со вакцините. Не знам зошто шириш параноја. Аргументот "да го продаде кучата", би го заменила со "да не го продаде кучата, ами да си купи и нова". Па и на Бора Бора да си оди, оти си прикачил видео на јт. Каде ја објаснува логиката која слабо ви оди и има мал милион кликови. Има и други кои се против вакцини. Но ниту едно нивно мислење не е ниту приближно нападно како твоите.
И мене ова ме интересира и веќе саат време вртам по нет да најдам одговор ама некако половични ми се и не во полза на колективниот имунитет. Процентот на децата во однос на возрасни е мал па и да се 100 посто деца вакцинирани не е доволно да задржат колективен имунитет кој бара да е отприлика 90 проценти од цела полулација. Знаејќи дека дејството завршува по 20 години како е ова изводливо?