A zosto cuvstvuvas potreba da mi se pravdas za tvojata situacija? I da so plata od 500e (ok i malku poveke) moze da zivee trocleno semejstvo veruvaj. Plus koga sekoja nedela mora da kupuva specijalno mleko koe cini 1500 i kremi za dermatit koi isto tolku cinat. Moze i da se lekuva privatno, moze i da se hrani zdravo, moze i da se kupuvaat sekakvi sitnici igracki i trista cuda, moze i smetki da se plakaat i da ima za vo stedna na deteto. Tricleno semejstvo zivee i so 200e pa nikogas toa ne go koristi kako izgovor za zdravjeto na deteto i za se drugo ostanato. Se se moze koga ke se postapuva racionalno. Ama da se bunam vo vreme na epidemija i toa na morbili zosto nevakcinirano ne mi go pustaat vo gradinka ni na kraj pamet. Dovolno sum svesna deka so samoto nosenje na deteto rizikuvam da se zarazi, zosto nekoi ete lesno pominuvaat, ama nekoi i tesko, nekoi nesmeat od zdravstveni pricini da se zarazat isto kako sto i nekoi nesmeat od zdravstveni pricini da primat vakcina, nikogas ne se znae sto moze da te snajde zatoa sedi madro da ne odis modro vikaat. Nikogas nisto ne mi bilo opravduvanje za zdravje bezrazlika dali se raboti za deteto ili za nas. Pa ako treba jas nema da jadam za toj da jade. Znaci vo situacijava so gradinkite vo prasanje se nekoja nedela ne e permanentno. Pa ok ako ne vi e strav da se zarazi nosete dete sekoj si znae. Ama jas ne poznavam roditel sto nemoze da se snajde za bilo sto koga stanuva zbor za sopstveno dete. Ako treba bre i svetot ke go prevrtam naopaku za nego. Parite se zarabotuvaat i se za trosenje ama zdravjeto za cuvanje posebno koga se raboti za toa malecko sto sme go rodile.
Дали би ги пуштил децата ? Да. Како што јас бев пуштен и прележав. Како што моите деца прележаа. Дали заработувам? Да. Досега вкупно - 0 денари. Прашај ги оние кои стварно заработуваат. Дали зборам од љубов ? Да. Јас сум убеден во неучинковитоста и хазардот на вакцините. Секое детуле кое не е вакцинирано е љубов. Неоптеретена. И не е дно. Поврзаностите со проблемте со вакцина ти ги даваат производителите. И оние лекари кои не заработуваат ако ти кажат бутај давај. Оние доблесните, кои конфорот на својот живот го даваат бидејки совеста не им дозволува да те лажат. Ок, Ајде фати се оној минималниот ( ти велиш 65 %) и бутни го у ексел табела. Процентот пак ти е мал. Колективниот имунитет на возраст од 0 до да речеме 75 ( просек некој ) ти е помал од 20 % покриеност. Имаме среќа што колективниот имунитет е сеуште постои од бројот на прележани, бидејќи тогаш настанува реално. Полио ? Немој. Случаевите на полио у последните 50 години ти е полио од вакцина. Не сакам да сум нападен и не сум со параноја. Гледај бројки и барај математика. Вистината можеби изгледа нападно, ама за жал тоа е. И делува параноично. Ама не е.
^^ а што мајка/татко ќе беше таа/тој што му даде бебе на овој да држи за време на вакцина?! Ако може да се примети на сличето бебето и плаче, овој му го стега ноџето, теткава демек боцка, која мајка баш сакам да знам го дозволи ова?! Само за парада?! Па и да ака слики на фб?! За време на епидемија и скандал вака да спасува кариера?! ....... Дно, дно, бедно е било што да се коментира!!
Знаеш што е проблемот со тебе јарее. Не е во тоа што ти не вакцинираш туку што ги убедуваш останатите дека овие заразни болести се камилица. А не се. А дека би тестирал морбили,пертусис ,полио...на грбот на своето невакцинирано дете тоа продавај им го на твоите следачи бидејки се однесуваш како водач на секта.
@emkaemka и јас тоа помислив, тешко на бебето што го користат, па и толку лошо изведено што повеќе негативни реакции добија. @yarre @AngelOfArh ги прележале многу морбилите без компликации, ама факт е дека можни се и тоа многу лоши и тоа е тоа што не плаши нас што не знаеме дали сме за или не за вакцината. Не може никој да гарантира како ќе се развие болеста и во кој правец ќе тргне вирусот.
@yarre колку години имаат твоите деца? И ти си невакциниран? Смешки. Не знам дали стварно веруваш дека до толку сум будала па да ме манипулираш со вакви работи. Тоа па во ЖДМ, немало морбили, кај биле мајките да пишат. Лудило. На крај ќе мериме која најмајка е.
Znaes li sto e problemot vo situacijava. Kako prvo tuka ima roditeli sto ne razlikuvaat varicela od morbili. A skokaat sakam da fati sakam da fati dur e mal, jako e moeto dete super ke pomine, pa i ovoj i onoj prelezal itn itn... Varicelata e mnogu polesna i pozelno e sekoj da prelezi ko dete sto istoto site go imame prelezano duri i nezabelezitelno nekogas. Ama bolest kako sto e morbili so nedaj Boze nekam da zboram kakvi zivotozagrozuvacki posledici SVESNO da go nosam kade sto postoi zaraza treba da sum luda. Zatoa sekogas sovetuvam a i praktikuvam koga za nesto volku seriozno stanuva zbor treba sekoj koj poima si nema prvo da podnauci. Pa samo kolku besoni noki sum pominala citajki studii , statii i sto ti ne za edna obicna alergija ne pa za vakvo nesto. I da, i jas smetam deka treba temava da se zatvori vremeno samo zatoa sto tuka sve se pisuva i sto treba i sto netreba, se mesaat onie koi voopsto ne gi zasega momentalnata situacija tuka, dodavaat gorivo vo ognot, a roditeli zbuneti, isplaseni,nesvesni za celava situacija citaat i uste tolku se vo zbunka i panika zosto ima i takvi koi veruvaat na se sto ke procitaat na net.
Се држи во незнаење народот и те како се држи во незнаење кога некој му објаснува дека тендерите довеле до намалување на цената што секогаш не е точно. Можеби пред 5години тој лек бил 60 000денари дека бил оргинаторски лек и уште бил заштитен со патентот а по истекот на патентната заштита и по конкуренцијата од истиот тој лек произведен од конкурентските компании во однос на онаа кој оргинаторскиот лек го лансирала прва на пазарот, цената сосем е нормално да падне иако лекот е со ист квалитет. Така да дека тендерот ја намалил цената не е точно. Но на тендер дека лекот се продава од веледрогерија кон краен корисник т.е. распишувач на тендер по пониска цен отколку од веледрогерија кон аптека и на крај пациент е така, затоа што на тендер се увезува и продава поголема количина лек за подолг временски период ја снабдува веледрогеријата некоја од институциите која требовала според тендер тој и тој број. Плус тендерите се ринг за превласт на веледрогериите и во таа борба која често не е праведна, чуда се прават за да се склучи договор помеѓу одредена институција со конкретно таа и таа веледрогерија. Па сега види ти кој и каков е профитот( тука не мислам само на разлика меѓу ампулата што некад била 60 000 а сега или кога и да е 23 000). А и друг момент што ако е транспарентно кога во чуда што се прават се вклучуваат низа спогодби од затворен тип. А за муабетот што го спомна дека е многу важно како и каде се чувани и транспортирани вакцините си во право. Но делот кога објаснуваш дека кај нас не се знаело како и каде се транспортираат и чуваат лековите ми укажува дека немаш искуство со сите строги регулативи и законици кои се почитуваат за да се задоволат одредени стандарди за веледрогерија или погон за производство се стекне со сертификат за гдп. Си има строго регулирани правила според кој се пренесуваат лековите соодветно, си има соодветно опремен возен парк со соодветни услови за транспорт. Дека не е ова ај им текнало не тие таму од веледрогеријата да пуштаат вакцини по такси, автобус, воз и што и да е да се превозуваат до болница, диспанзер. Вакво лаичко согледување кон гдп прави да се шират дезинформации. Инаку вакцинацијата е важна за заштита за секој поединец која како здрава навика се применува од раѓање па натаму. Профитери, заговарачи на теории на заговор секогаш ги имало и ќе има, важно да судиме со здрав разум а не да судиме под притисок на тешки дезинформации кои создаваат непријатност, сеат страв и доведуваат до донесување нерационални одлуки.
Еве го превртувам светот наопачки, не можам да најдам решение. Изгледа не сум баш мајка на место. Јас нит се бунам нит ништо, напротив и во градинка реков и овде, ги поддржувам зошто тоа е еден од начините да се заштитат децата ама не е во ред тоа да трае до недоглед. Кое перманентно кога кажаа дека не се знае до кога ќе трае. Алал ако успевате да се снајдете со 500 евра ама јас не успевам. Нит ти се правдам нит ништо, туку едноставно ти објаснувам како ти што објаснуваше во твојот пост. И не не сум јас помалку родител зошто немам начин како да го чувам освен градинка, и не не е градинката дувло на зарази ко што рече. Ти можеби имаш комоција да не работиш ама јас немам. Следно кога ќе ме опишуваш во пост те молам бар тагни ме, нема смисла. Многу те почитувам и нема смисла вакво однесување спрема мене. Јас не те напаѓам тебе како родител немој ни ти мене.
Се спрема новиот закон со кој невакцинирани деца нема да смеат во градинка и училиште, освен со потврда од матичен. И коа ќе видам мајките не пишувале што им биле болни децата од морбили... па кај таа мајка од болница со дете сериозно болно ќе најде време да им пишува на глупачине од ЖДМ? Таа не знае кај и е главата, не па да се расправа. Којзнае колку се каат за невакцинирањето, па уште и ова.
Делов со потврда од матичен ме буни. Низ мала врата пак секој ќе се спровне(не дека имам против) и ќе се заобиколи одлуката. Не верувам некој матичен да не даде потврда, освен ако има предходно наведено некои критериуми и услови, а не верувам. Инаку, реално, многу родители што се за вакцинирање и си планирале може на пролет/лето, од оправдани причини, бактерии/вируси/лоша крвн слик/слаб имунитет ја имаат одложувано, плус децата што не исполнуваа старосна граница. Можеби сите од заболените не се дечиња на антиваксери, едноставно такви им биле околностите.
Уште го спремаат предлог измената на законот, ама од тоа што слушав на вести, само ако има оправдани причини, и ќе бидат наведени кои. Законите од Здравство се обично јасни и експлицитни Педијатар нема да може да пише што сака, оти има контрола и кај нив. Сега работната група проверува кај кој се децата заразени педијатар и да утврдат дали педијатарот има врска со невакцинирањето на децата, бидејќи многу кажуваат дека педијатрите им викале да чекаат без причина основана. Инаку и мојата не е вакцинирана поради болести, но имам потврди дека сум ја носела редовно, еднаш и во диспнзер на вакцина, но дека заради болест не враќаат. Верувам ќе проверуваат се. Е сеа коа ми дојде јајцето на газот, ја чувам во изолација и ќе вакцинирам, па пак во изолација, еден месец нема да оди никаде и нема да се дружи, а тоа сум можела да го направам и порано, ама од немукает не сум го направила.
Вавка глупост ако изгласаат, јас прва ќе бидам што ќе излезам да протестирам. Лично не сум засегната, ама да ускратиш образование на дете ми е нонсенс. И не оправдувам од било која причина
Добро во период на вируси, само јас ли сметам дека е нон сенс да вакцинираш? @Cka имаш некое инфо од кај ти е ова? Линк? Официјално нешто?
A kako другачие, Ана ? Да беше пропишана само парична казна, нов скандал ќе никнеше, дека на државата само до пари и е дојдено, штом децата пак идат у иста околина со вакцинираните и не се сепак толкава опасност. Ќе испаднеше дека целава фама е заради пари, а не заради самите деца.
Ајде еве моето е моментално со намален имунитет од Варичела, фрчат моментално стомачни вируси, морбили, грип... Да му намалам уште толку имунитет со вакцина па да закачи некоја глупост е тек тогаш има да си го изедам дебелото месо од нервози.
И претходно пишував, со стекнувње доверба во системот, со присила не. Ако јас сум убедена дека вакцините се лоши, нема жива сила што ќе ме натера да му ставам на детето. Попрво ќе се иселам. Имаше претходно пример каде е најголем процентот на вакцинација, во сите европски држави членки на ЕУ каде што вакцинацијата не е задолжителна Плус, знаеш што значи да ускртиш образование на дете? Остај вакцините на страна, еј образование му кратиш. Едно од основните човекови права! Е, кај нас ќе го укинат, оти немаат друг механизам за да се справат со хаосот за кој директно се одговорни. Требаше уште откако се појавија антивакцинерите да ги спречат. Сега откако се раширени секаде малку потешко, ама пак можат. Ете, тоа нека им биде првиот чекор. Втор е да го сменат министеров, аман! Која доверба ќе имам во системов гледајќи го него?!
По некоја логика треба да дозволуваат и повеќе испитувања и анализи, макар и превентивно, на ману и сл.
Инаку министерот за здравство Венко Филипче најави дека настрана од привремената мерка, се подготвуваат законски измени, според кои дете што не е вакцинирано, нема да може да биде примено ниту во градинка ниту на училиште. – Истите проблеми ги имаат сите земји во регионот, ги имаат развиените земји, ги има Израел. Израел го решил проблемот со тоа што вакцинацијата станала задолжителна и сега тие немаат проблем со вакви заболувања. Ова е единственото вистинско и долгорочно решение. Заради тоа што во многу земји во светот каде што ги имале сите овие исти проблеми, така го решиле проблемот, со задолжителна вакцинација – вели Филипче. https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/забраната-за-примање-невакцинирани-д/ Иначе и јас го прашав педијатарот за вируси и слично. Вика, заради тоа е изолацијата претходна. Викам а ако се направиме океј, и јас ден пред вкацина донесам вирус дома? Вика, у медицината не е се како у физиката конкретно. Нема што да правиш. 2 и 2 не се 4 тука. Затоа, ако успрам, 2 недели изолација, па вакцина па пак изолација.