Ama sepak ova e mnogu seriozna i cuvstvitelna rabota. Stvarno neznam dali bi mozelo nesto vakvo tuku taka da pomine, ama pak od druga strana poznavajki kako funkcioniraat rabotite kaj nas ... za zal
бутур не им е. Им напраија и партиципација на лекар да не плаќаат сеа ко ќе отидеш на матичен ќе ти е исто ко у вторник во јавен превоз да си се качила...
За една недела децата завршуваат со зимски распуст и почнуваат со настава. Според твоево пишување и училиштата треба да ги затворат целосно. Нема логика нели? Како што нема логика градинките целосно да се затворат. Тие што се против вакцинирање и водат кампањи на социјални мрежи пишуваат дека ќе си отворат училишта и градинки за невакцинирани деца, си нашле решение. Ситуацијава е веќе очајна, на ништо не личи. Мислиш мали деца се собрале, па си играат играчки.
E togas ke bide strasnoto, valjda nema da se prosiri uste tolku epidemijava so pocetok na skolo sepak golemi deca se i najverojatno poveketo vakcinirani bar so edna doza. Stvarno e seriozna situacijava so epidemijava a vo isto vreme i predlog zakonov ne e igracka sepak se raboti za obrazovanie. Mislam za eden mesec koga ke zavrsi zarazava i ke se smirat strastite kaj site ke razmislat uabavo za zakonov.
Реално морбилите се сто пати пострашни за нас возрасните. зашто ние не примаме ревакцина ? нели 20 год штити само?
Ако воопшто клнтролираат кој се во основно е вакциниран и со колку дози. Последна ли е таа ревакцина на 6 или и за средношколците има ?
од школо на систематски кога ги носеа кажаа на родителите дека сега се прима ревакцина. Па потоа кој сакаше носеше на боцкање. Мислам дека е последна вакцина и општо ревакцина. Со оглед дека ја укинаа таа за девојчиња што беше. .
Првачињата од септември до декември имаа систематски прегледи и примаа ревакцина. Од одделението на ќерка ми само она и уште две деца не примија во моментот зошто беа со антибиотик, ги боцнаа откако се опоравија. А ситуацијата кај син ми во група е очајна, повеќето не ја примиле вакцината, стигна решение дека нема да ги примаат невакцинираните, никој не се бунеше, никој не однесе дете на вакцина. Излезена е ситуацијава од контрола, тешко дека ќе се среди во брзо време. А сипаниците се шират за жал се повеќе.
Мене единствена логика ми има да го продолжат распустот ако уште трае епидемијата, инаку селективен прием во училиште на 21ви ми е малтене неостварлив (не дека нешто не може на сила во нашава држава да се истера). Тоа со посебни училишта и градинки за невакцинирани е утопија. И приватните градинки подлежат на истите правила како и државните, и тие сега не примаат невакцинирани деца и се под инспекции.
Не е последна. На 6 ги боцнаа од мали сипаници и заушки, на 7 години имаат повторно ревакцина, така кажаа дур траеше систематскиот преглед. На 14 и на 18 години има во календарот повторно ревакцини. Зборам општо за вакцини и ревакцини, не за таа од која сите се плашат.
Нема. Но не гледам друго решение. Ако ништо друго ќе ја прогласат за "контролирана" и ќе ја прекинат, ама не ни верувам дека голем број на деца цело време ќе се појавуваат како нови случаи.