Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    Koj zakon?

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Министерот за образование изјави дека основното образование е загарантирано со устав, затоа нека не лета колегата негов многу.

На yarre, joy1, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    Zatoa prasav koj zakon?
    Daj bre malku smirete gi strastite, posebno nekoi clenki koi samo sirat paniki, tuka sekakvi lugje citaat, a i onie koi ne se direktno zasegnati so situacijava tuku samo dodavaat gorivo vo ognot na konkretnava tema. Nemoze tuku taka da se donese nesto protivustavno. Kako prvo bi trebalo ustav da se smeni, znaete li kakva procedura e toa? Gledate i sami (vo drugava politicka situacija) deka nemozat tuku taka da smenat ustav. Ne panicete i ne sirete panika kaj drugite za ova, panicete sto eden kup deca se zarazeni.

4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Докторките на темава ако може да одговорат дали може возрасните да се ревакцинираат и колку би коштало на пример, и зошто не се повикуваат тие на ревакцинација ако дејството на вакцините избледува?

5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    136.713
    Ахахахахахахахахахахахаахахахах за пола саат ќе сменат устав.

Ахахахахахахха, колку се донесени противуставни закони.

Во меѓувреме, министерот за образование вели дека се уште не се знае дали ќе го пролонгираат зимскиот распуст поради епидемијата од морбили. Велат дека се во постојан контакт со министерството за здравство. На прашањето дали ќе има забрана за деца кои не се вакцинирани да присуствуваат настава, тој вели дека и во постоечкиот закон стои таква одредба дека невакцинирани деца не треба да се примаат во училиштата.

https://telma.com.mk/otkrieni-novi-...k-ne-se-znae-dali-ke-se-prolongira-raspustot/

6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    136.713
    Во меѓувреме, министерот за образование вели дека се уште не се знае дали ќе го пролонгираат зимскиот распуст поради епидемијата од морбили. Велат дека се во постојан контакт со министерството за здравство. На прашањето дали ќе има забрана за деца кои не се вакцинирани да присуствуваат настава, тој вели дека и во постоечкиот закон стои таква одредба дека невакцинирани деца не треба да се примаат во училиштата.

Што да ви кажам :)

7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    IMG_20190111_160737.png

На jacqueline.s и TheSecret им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    89.033
    Законот и досега си беше таков.
    Само што антиваксерите си имаа финти како да гo избегнат,дупки во законите ,потврди,и сл.и да го зафркнат законот и системот,а и тие што требаше да го спроведуваат си беа во зимски сон ,па дојдовме до 65% , а во градинка да има група од 28 невакцинирани.Африка во најава.
    Е сега ваљда планираат поголема контрола да има,но не знам колку ке има ефект тоа.Јас мислам дека на крај само паричните казни ке бидат повисоки или ке ги дополнат со некоја друга казна (општествена корисна работа или нешто слично)

Во Србија исто не примаа невакцинирани во градинките,само вакцинирани и медицинско оправдани невакцинирани со потврда од стручен тим.
    Франција имаа 3 задолжителни за упис во школо (дифтерија,тетанус ,полио,)но и таму имаше некои промени,во очи ми падна многу висока парична казна 30 000 еур.
    https://www.efe.com/efe/english/tec...accines-compulsory-no-school/50000267-3480979

Последна измена: 11 јануари 2019
    На Carissa, CameliaMiller, ivi1987 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    Vo pravo si potpolno.
    No mene znaete sto mi bode oci, ako navistina mislea za zdravjeto na decata zosto samo nevakciniranite ne gi primaat, pa realno e i vakviniranite mozat da zabolat i da prenesuvaat neli, bezrazlika sto oni ete moze i polesno da pominat. Ako navistina mislat za dobroto na decata bas poradi ova celosno ke se zatvorat gradinkite dur trae epidemijava, a sigurno nema da trae cela godina. Ke se zatvorat i igrotekite, ke se prodolzi zimskiot raspust itn. Jasno e zosto udrija samo po nevakciniranite.
    Isto i slucajovvo Srbija pogore sto go pisa Cosmi, kako toa dozvoleno e samo za onie nevakcinirani koi imaat pricini za toa. Pa bas tie se pocuvstvitelni, zar tie nemozat da se zarazat isto ko drugite nevakcinirani koi od svoi pobudi ne se vakcinirale. Nekako mi nema logika celava situacija, jasno e deka ima epidemija ama na vakov nacin ne se spravuva so epidemija a pogotovo na vakov nacin ne se steknuva doverba vo zdravstvoto.

P.S wow docekav Jare da me lajkne iako vakciniram :P:inlove:

На azelea, yarre и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Сака да те придобие :l: И мене ме лајкна :inlove:

Инаку министеров се понаша ко татко кој само му дава казни на детето дека носи слаби оцени од школо, му се заканува, дере, а не седнува да поработи со него. Со таков однос, само контра-ефект ќе има. Баш ме интересира каква завршница ќе има целава оваа ситуација :?:

На azelea, duffi, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.702
    Допаѓања:
    104.822
    Конечно паметен муабет!

13. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Да, јас имам прележано. По препорака на лекар не сум вакциниран кога после тоа е воведена вакцината.
    Пред воведување на вакцината ( во YU е воведена во е 72 или 73 година ) било нормално да се прележат и морбилите чија смртоносност била изразена пред два века.

Школо. Невакцинирани. Заедно со две деца на лекари од државна.

Ете ја, чука на врата епидемијата од грип. И пензионерите да ги сотрат, да не тежат на буџет.

Министерот досеа требаше да лета. Да бевме некоја нормална европска држава. Ама ние го фативме америчкиот-силеџиски пат на продавање на демократија.
    Закон да не се примаат невакцинирани не постои.

Изјавава на Адеми жив циркус. Со закон ќе се давал акцент :) и ќе влијаел на свеста.

Инаку тековниот закон за основно образование како и правилниците за прием по градинки, е од времето на СФРЈ и точно одредени ликови и порано си ги користеле за невакцинација.
    - Градинка - согласно тековен правилник - не треба да бара картон за примени вакцини
    - Школо - бара при упис ама во законот не стои дали да не го прими ако таков картон како невакциниран - нема.

На kristina.k и verba им се допаѓа ова.
  14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Како да не лајкнам кога многу логично размислуваш. Барем во првиот дел од постот. :*

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.114
    Za tebe vo prviot za mene vo celost. Sekoj so svojata vistina zatoa i postoi diskusija :)

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Само што прочитав распустот нормално ќе си трае ама и на терен ќе вакцинираат т.е. по школи

17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    На вести сега спомнаа дека е можно да се продолжи распустот

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    тоа цел ден се збори ...

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @Bridget можат да се ревакцинираат и возрасни, како што пишав јас во 2009 имам примено трет пат Ммр поради епидемија на заушки во Бт.

На Bridget му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Во Франција сега дете на наши пријатели не го запишуваа на училиште без картон за вакцинација и плус прими за менингит вакцина оти кај нас ја нема, инаку нема шанси за упис.

На CameliaMiller, Someonespecial, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.