Што запнавте со косата на сестрата, и кај нас во вакцинација не носат капи, а мислам ни ракавици. За капачето, вчера гледам вести и даваат видео во кое сестра вакцинира, пред иглата истото капаче. Значи, шприц, капаче и игла. Ја вакцинира јавно за да докаже дека се ок вакцините и дека и внука му прима. Ама теорија на заговор мора да има нели, па свашта сега ќе се најде за коментирање. Сликава е типична како изгледа јавното здравство и секој од нас го има доживеано. Не ми е целта да го бранам министерот или не знам што, туку дека претерувате. Имаше коментари зошто никој од Валда не излезе јавно да вакцинира. Излезе министерот и пак не чини. Коментари со кое право он ја вакцинирал внуката. Мислам, сериозни сте?
Има и едно друго право ,освен правото на образование,на живот! Со вашето "право" да не го вакцинирате вашето здраво дете ,го загрозувате правото на живот на дете кое не смее да се вакцинира!
Eve draga Cosmi, moeto uredno vakcinirano dete dvapati so burna alergiska reakcija, go nema vo nitu Eden registar. Znaes zosto ? Pretpostavi ! A, so toa pravo na zivot ste zimi se dosadni. Posebno ti.
Да те потсетам само што пишуваше,дека после вакцината кај вас се јавила алергија на вашето куче. Претерувате.
D Da, uspat i na milenice. Alergiska reakcija po lice, dlanki i saki. Sekade. Potvrdeno so sudska presuda. Oti nemav drug nacin. Oti I maticniot nikade ne sakase da vnese nus pojava. Oti treba kako so volci da vodis bitka za da dokazes. Milo mi e sto si barala moi mislenje. Ama ne si moe nivo na diskusija. Za razlika od tebe jas sekade gledam dve lica, ne kako slepec samo za edni isti raboti da se drzam .
Имам добра меморија. Дете со силна алергиска реакција на компоненти на вакцината,втор пат не би боцкале.
@augustd а на убодното место имаше некаква реакција? Како докажавте дека е од вакцина алергијата? Не прашувам со лоша намера, можеш и да не одговориш на ова. И кај моето не внесија нигде дека оток по должина на бутчето се јавуваше и црвенило. Ми е криво што не го однесов и кај друг доктор тогаш да ми каже дали е нормално, како што кажаа во диспанзер. Мислам слики имам, ќе ги покажам за ревакцина ко ќе се јавиме на поканите. Еве најдов слика, па ве молам да ми кажете сите што имаат примено дитепер дали е нормална реакцијата? Спојлер
Kristina, da i tamu. Prvo pocna so osip na lice, dlankite haos, po samo eden den od vakcina. Malku koga se povlece, pocna pak da se isfrla ako vo nejzina blizina bese kuce. Istiot den koga ja odnesov vo dispanzer mi kazaa navodno ne e nisto, od nekoj veter ne znam sto. Maticnata krevase ramenici. Obicna alergija. Vtor pat nz so koj pamet ja vakcinirav pominav niz istoto i beter. Posle otkriv deka po sluckava detevo e kako fantom, t.e jas samo si mislev deka imam maticna,a deteto ne bilo prijaveno, nemase karton nemase nisto. Nikoj na nisto ne se sekavase.Ili ne sakase da se seti . Za drugata postapka ako sakas vo pp ke ti objasnam.
Како мислат да сменат закон овие кога и сега не примаат во школо без картонот за основно не знам како е процедурата точно ама за средно сум 100% сигурна, циркуз држава тоа ти е....
Излегол Филипче со внуката да ја „вакцинира“. Мислам wtf. Само ќе кажам бедно, очајно,демек ние родителите одма треба да ги носиме децата на вакцина. Ова е се само за да се потрошат вакцините. Нели е очигледно?
Отековте со Филипче ,утре на мртв ке бил,во некоја емисија со Катерина Синадиновска,агенда 35,(појма немам која емисија е тоа).Ако има јавување во живо уште подобро.
Па да, анестезијата нели е уствари збир на лекови со кои те успиваат и плус пуштаат и антибиотик за да не дојде до инфекција од интервенцијата. Кога ја правев првата лапароскопија во Државна, ми направија тест за лековите кои они ги користат при таква интервенција, но во Ремедика само ме прашаа на што сум алергична и верувам дека тогаш прв пат примив Лендацин, кој претпоставувам нема никаква врска со лековите на кои предходно покажав алергија. Ама во право си, ќе треба сама да побарам да се испитам на сите сродни лекови со тие на кои покажав алергиска реакција. Искрено, сега више ме фаќа паника секогаш кога пијам некој нов лек, па дури и суплементи кога пијам Инаку, во врска со сестрата, во право сте, треба да носи ракавици и тоа да ги менува за секој нареден пациент. Некогаш носат ракавици, но не ги менуваат, фактички се штитат себеси, ама за пациентите што им е гајле, малку крв од еден на друг, што има врска. Оваа сестра носи бар медицински мантил, сум видела случаи и тоа кога не носат, туку со цивилна облека што си ја носеле сегде, од дома, па може у автобус, на пазар и којзнае каде и плус без ракавици боцкаат.
Се потсетив на мене. Не знам што вакцина беше, јас прво одделебие. На местото на боцканото ми се направи еден плик огромен. Ми го мереа со едно ленирче, дијаметар, обем... На крај тие во школо што дојдоа ме пратија во бит-пазар. Знам со татко ми бев. Што ни кажале не знам. Баш ќе го прашам. Кога ме касна куче примив серум и тетанус вакцина. Требаше да дојдам уште еднаш за ревакцина. Ама мене ми се направи како подлив кај боцканото. Отидов на инфективна затоа што ми се чинеше чудно. Ми рекоа никако ревакцина. Сум имала лоша реакција. Никој ништо никаде не евидентираше.
Јас имам примено тетанус поради тоа што нагазив 'рѓосана шајка. Не памтам дека ме ревакцинираа. Тоа за сите случаи се практикува или само ако те касне животно?
Еве кога зборите за реакција и црвенило и јас се потсетувам дека малата по примена ММР на газето и се појави црвенило што траеше 2-3 недели.Како ситни брумчиња големо колку слива.Ја чешаше.Немаше ништо на боцнатото па не знам дали е точно од вакцината.Ама и се појави 2 дена по вакцината.Не ја носев на др.Очекував осип по една недела ама немаше.Од друга вакцина не е имала реакција.
@kukla21 кај малиот ништо не измерија, ни запишаа в картон. А на сите три дози се направи вака. Не знам за ревакцината дали да ја прими, ќе се консултирам и со други доктори.
Мене на инфективно ми закажаа реваквина. Ми рекоа тој им е протоколот. @kristina.k јас сега се присетив. Баш ќе го прашам татко ми ако се сеќава што кажаа. Јас памтам дека ме чешаше долго време. На крај се исуши и го снема.
Да не било ревакцина за Бсг? И јас се сеќавам на пробната вакцина која ја ставаа подоле на раката па зависно колкава ќе биде реакцијата околу боцнатото одредуваа дали имаш потреба од ревакцина во рамото. Баш според опишаново на тоа ми текна, се правеше кај некои како црвен плик, па го мереа со лењирче колкаво е. Во прво одделение јас примив и во рамо, ама во 8мо и 4та средно не примив, мислам немав реакција на пробното место. А се сеќаваш што се случувало во Битпазар?
Ич не се сеќавам која вакцина беше. Знам во школо боцкаа, во школо идеа за проверки и ме пратија во Бит пазар. Баш денес татко ми ќе го прашам. Кристина ми врати спомени Таму исто мереа, оптегнуваа, пипаа. Што заклучија на крај не знам.