Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    Никој не може да знае или предвиди несакана реакција од вакцина или било кој друг лек. Зошто тогаш се крева фама околу вакцината? Било кој друг лек (дури и најобичен витамин) може да предизвика далеку поопасни несакани дејства, а сепак се конзумираат? Се прави паралела за и против, бенефитот наспроти последиците. Така и кај вакцините, последиците доколку не се прими вакцина се далеку побројни, почести, посериозни, отколку последиците од самата вакцина, каде што посериозните несакани дејства многу, многу ретки.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.650
    Допаѓања:
    173.882
    Видеово го озгледав целото
    Да сум на местото на сестрата недај боже да сум на нејзино место ја би го тужела овој арогантниот надрилекар
    Мамето мамино би му го расплачила
    Како идиотско се понашаше со сестрата на дечкото
    Штета шо не го туже

Последна измена: 26 јануари 2019
    На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    Алиса
    Треба да бидете внимателни во пишувањево овде,поготово кога се работи за следење на состојбата.
    Заради младиве мајки кои се плашат.
    Еве која беше поентава на твоево пишување за овој случај,за кој сеуште не е утврдено за што се работи ?

Ништо не е утврдено,а ти веќе им напика чивии на мајкиве кои сеуште се со ? дали да вакцинираат.
    и тоа баш сега,кога на клиника има 2 тешки случаи од морбили.
    А највеќе се плашат очигледно од последиците и личните приказни што ги споделувате,а прашање е колку навистина се работи за последица од вакцина или генетика.

На Harper, Someonespecial, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.650
    Допаѓања:
    173.882
    Ај не се прави многу паметна
    Наметнувам страв
    Не бе
    Ете и софијанова и рекла последица е најверојатно дијабет
    Нормално дека не е потврдено тоа е се од денес
    А кој се плаше нека не чита
    Не е работата да се плашиме или не
    Реалноста ,тоа што се десило денес
    Зошто па да не споделсм?
    Да прашам за дозвола ако не па

На riba79, yarre, Sandrin4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Оваа е ретардирана.
    Ај он што е лудак, ама оваа сестрава???
    Она носи одговорност за ситуацијата.
    Ненормален народ...
    Гама нож им препорачале. Како не им препорачале третман? Ете и на интервју кажуваат.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.650
    Допаѓања:
    173.882
    Значи сепак медицинска интервенција им препорачале они не ја направиле
    кој од кој полуд
    Штета за момчето починато
    Ете шо се дешава при епилептичен напад
    Господ да ги чува сите

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Не знам она што очекува.
    Виновни се сите. Ама одлуката на сестрата и фамилијата ги прави најодговорни.
    Имале избор, го направиле својот избор и тоа е, го убиле.
    Со гама нож бенингни тумори иако недостапни со последици се отстрануваат. Може нема да е истиот човек, но ќе биде жив.
    Овакви ко сестрава се тип на луѓе што друг секогаш им е крив, они никако не.
    Он е ненормален, ама според мене она бетер. После загуба да имаш сила на емисија да се караш...

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Делата зборуваат погласно од зборовите.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    (highfive)

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Te citam I se cudam sto tolku tebe te pogoduva koga nekoj ke pise nesto protiv vakcinite. Ti neli vakciniras I tvoeto dete e zastiteno Sto togas gi napagjas drugite? Ili I ti potsvesno se plasis, m?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Vo vrska so zarazenive decinja bolni od rak...
    Na pres vikaat dve ja prelezale bolesta, a se zarazilo uste edno. Zosto koga znaele deka decinjava se zabolele porano ne prezele merki vo smisla personalot da proverat dali e vakciniran, posetite use togas da se zabranat itn...? Znaci, ne sum protiv vakcina, tuku vo vakov slucaj koga ima somnez vrz somnez da si odlucime nie roditelite.
    Agonijava samo se prodlabocuva, namesto da ima razresnica.

12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Тука сум да не се секирате. Малку замор на материјалот после толку години :)
    А и тралала муабетчиња. Можеби е сменет модераторот на темава, не знам.

Ете, стратегија спремаме :) , само да пројде „епидемијава“. Добро ја држат. А за да наметнат вакцинација во градинка и школо, ќе мора закони да се сменат, ама ша што е тоа, кога устав преку ноќ се менува.

13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    А само тие што невакцинираат треба да пишуваат на темава?
    Немам јас ништо против нив, секој е одговорен за своите постапки и последиците од истите ;) (вклучително и јас) Не сакам на олку осетлива тема да се шират лаги, претпоставки, невистини, полувистини, шпекулации. Секогаш ќе реагирам на истите. Обидот да ме дискредитирате мене или моите постапки само говори за вашиот очај. Јас сум на страна на науката (макар и да е тоа од вчера, ко' што проценија одредени експерти) додека вие...

На Harper, Sexybaby86 и Cosmi им се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.201
    Допаѓања:
    22.087
    Сакаш да кажеш лажат дека има емидрмија??
    Знаеш дека тоа што го кажуваш е исто како кога велиш дека лажат дека последицата не е од вакцина???
    Ако се ставаш на местото на родителите на осакатените деца, како што вие ги викате. Така стај се на местото на сите родители чии дечиња се на клиника и стравуваат дека уште полошо може да ги снајде!!!
    И јаре, не се дрзнувај да ми реплицираш на овој пост за вакцина, зошто овој мој пост ама апсолутно не е за тоа, туку за тоа колку демек сочуствувате со родителите на засегнатите дечиња.

За детенцево што наводно добило дијабет. Ако е навистина така, тогаш Софијанова треба да искочи на тв и да си даде демант на она што го има изјавено за вакцините а при тоа да се поднесе и оставка.
    Како што читав таа има изјавено дека освен негативни ефекти што се напишани во упатство на вакцината, други сериозни состојби не може да предизвика.

Пак ќе кажам, разбирам што сте против вакцини, нема да ви судам. Ама не разбирам што не верувате и велите дека некој лаже и измислува дека кружи сипаница, која може да биде смртоносна.
    Као, па шо и така сите еден ден ќе умреме.
    Дај боже да не е вистина, дај боже да сте во право... ама помислете на оние дечиња од онкологија.... не, не е момент сега да викаме вакцинирај, не вакцинирај... не е момент на префлањр на топката.
    Можеби не знаеме како е дете да е аутист, да има дијабет, епи напади. (А имам од сите случаи во блиска околина, и тоа по неколку). Ама некој исто така не знае како е кога ракот го јаде телото....
    И не одговоривте, ќе ги однесете децата намерно да фатат морбили??

На Harper, Someonespecial, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    A clenkite sto imaat loso iskustvo so vakcinite? I tie li izmisluvaat?
    I aj te molam kazi mi zosto tvoeto dete ne go vakcinirase so mmr na 13 meseci?

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.791
    Допаѓања:
    34.117
    На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    @Цвет88

Читај за да ме разбереш, не ме читај само за да ми одговориш.

Епидемија има. Пред воведувањето на вакцината, тешко и да ќе се спомнеше бројката. Или ќе се наречеше епидемија.

Каква е и кој е причинител не знаеме. А треба да се заинтересираме.

- Сој. Од кој сој се морбилите ? Дали знаеме ? Дали води потекло од тазе вакцинирано детенце ?
    - Асимптоматски преносители, со потенцијал за ширење. Причинител - вакцина.
    - Митот за колективноста изгубена кај сите над 30 години ( ако некогаш и воопшто постоела )
    - Ширење после вакцинација, во период од најмалку 15 дена. Со масовната вакцинација во мометнот ( званично 3-4 илјади дечиња чии родители под притисок си ги носат децата на вакцина бидејќи нема кој да им ги чува додека се на работа ) колку самата вакцинација дополнително задвижување на епидемијата ?

Најлесно е да обвиниш, и да повикаш на совест. Потешката страна е да загребеш повеќе од сервираното.
    Бројката на невакцинрани и во минатите години беше огромна, и имаше епидемии. Баш оваа година ја искористија за сегрегација на деца во градинки. Во училиште потешко им оди. Се закануваа дека ќе одат со шприцевите по школи, а еве гледам све отидоа. Сега само дописи ќе праќале. Опа, сменета стратегија.
    Кога видоа дека родителот кој одлучил да не вакцинира нема да го однесе за вакцина, па дури и да го казнат. Еволутивно, родителите на училишните деца се далеку поспремни од родителите со деца во градинка.

Има многу добри причини зошто родители не вакцинираат. Некој престанал да верува после последица, а некој кога видел последица во својата околина. Некој кој што став на друг лекар или научник му се видел за логичен.
    И тие како и ти, сакаат најдобро за своето дете. Не се од друга планета, не се Карлеуша, нити Велков. И не мислат дека земјата е рамна.
    И искрено сочуствуваат за децата на онкологија, но без лажни обвинувања. Туку со искреност и многу прашања за можните причинители. Во ситуацијава медиумски искористени.

До ставот е. Ете некој напиша, носи дете на вакцина и душа и се стиска. Веројатно прочитала дека вакцинацијата не е реверзибилен процес. И не е. После онаквуење нема каење. Можеби и не сакаме да учиме на туѓите грешки и непромислености.
    Тој став поткрепен со многу сознанија, консултации со луѓе од фелата, размислувања на научници, е носителот. И јасен е. Или како што еден татко кажа - И да ме казнат, тоа ќе бидат најдобро вложените пари во мојот живот.

Инаку, ќе забавам во пишувањето поради тралала муабети, и ќе се обидам конструктивно да реплицирам. Ама тука сум, фрлам око на темава.

На AngelOfArh и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  18. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.650
    Допаѓања:
    173.882
    На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.702
    Допаѓања:
    253.487
    Никогаш не прочитав дека Филпче ја вакцинирал внуката од ММР, туку дека ја вакцинира.
    Нејсе, не знам кој му е во тимот, ама вакви глупости не му се потребни сега.

Да бидеме реални, последици од вакцина има. Секаде, не само во Мк. Јас знам такви случаи за жал. И им верувам. И јас не би продолжила во таков случај да вакцинирам.
    Но наспроти тоа, избрав да вакцинирам, исто како што давам антибиотик и се плашам да не има реакција.
    Сметам дека децата треба да се вакцинират, освен кај оние кај кои постои ризик и не може.
    Јас ММР ставив на 2 и пол години мислам. Прво кога наполни година се разболе на роденденот, па не бевме во Мк, се вративме и почна на градинка и почна со вируси, фати и рота и така се влечекавме докај 2 и пол години. А и признавам читав сешто. Он оди од 10 и пол месеци, кажуваше зборови, ама јас чекав да прозбори оти така читав по форуми и фб. И ревакцина на ДТП не беше примал оти она е на 18 месеци.
    Влечкав и на крај вакцинирав.
    И останав на ставот да се вакцинира.
    Верувам дека има деца со последици, и ги сфаќам тие мајки, ама не ги сфаќам другите кои шират рекла казала муабети и приказни и стварат паника. И после вакцинирај. Како?

По фб има и такви кои се против антибиотик, и еве ги мајки со препишана терапија со антибиотик прво се консултираат на фб дали да дадат или не, иако доктор препишал.
    Страшно.

На Lolipop23, fana, Harper и 15 други им се допаѓа ова.