Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.658
    Допаѓања:
    173.904
    Затоа викам и јас
    Ако се вакцинират децата зошто да не се вакцинират и воспитувач,негователка,учителка,мед сестра доктор
    Тие шо се баш први у контакт со заболено дете?
    Туку кажете се оди без план , ви текнува ид вчера и за детска клиника?
    Е тоа е тоа како муви без глава се
    Организација нула
    Не знаат кај терат

На Feminka22 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  2. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Nemam jas tuka vreme da gledam koj kolku mislenja ima. A mozebi nekoj i gi plaka. Toa neznam. Kako sto neznam ni koj bi bil. Inaku dnevno na svetsko nivo se trosat 16 bilioni vakcini pa bas se prasuvam zasto da plaka farmakoloska industrija. A kolku lekovi se trosat za deca sto zabolele od morbili nasproti dadeni vakcini za MMR e daleku od jasno. Koj kogo saka neka plaka. Mene ne mi e gajle. Ama cudno mi e pa da ne plateni a po cel den da visat po forumi. Temava kako i site ostanati e da dades svoe mislenje ok da repliciras na nekogo a ne da polnis strani i strani so toa koj e vo pravo. Sekoj si ima pravo na svoe mislenje. Duri i da trgneme na strana i farmacija i medicinski aspekt na vakcinite ovde se raboti za Pravo na izbor. Ima lugje koj ne vakciniraat od religiozni pricini. Pa koja sum jas ili bilo koj da im sudi? Sekoj so svoe razmisluvanje i so odgovornosta za svoeto dete. Mene licno ne me interesira dali ti ili nekoj drug vakciniras ili ne. Samo ne mozam da razberam necovecnost. Na zenata deteto i bilo 2h u besoznanie posle vakcina i nekoj se drznuva da komentira ete gi dobri bile. (Ova ne se odnesuva na tebe, neznam od kogo bese komentarot nitu milslam da se navrakam da baram). Jas licno ne mozam da zamislam vakov komentar od zena koja e majka. Go pocituvam sekoj izbor. Dali si tetovirana/vakcinirana/mazena/razvedena/budist/ateist itn toa e tvoe pravo. Na ostanatite okolku tebe im ostanuva da go pocituvaat toa. Dali go opravduvaat e druga rabota no dolzni se da go pocituvaat.

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Патетика ? Согласно закон за заразни болести, при епидемија целосно се затвораат градинки, училишта и слично. Сегрегација не се прави. Класично кршење на закон и државна диктатура.
    Невакцинираните деца не се болни деца.

На LadyC и verba им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    @NarCis@ ти велиш нема друг на форумов освен нив двајца кој пишува само на оваа тема, јас велам има , ете ја особата посочена. Сите мислења и се во оваа тема, и тоа прилично нападни настроени кон карање мислења. Тоа е се. За заработката нека кажат оние кои пишуваат само и само во оваа тема.

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Немаш и ти вакцинирано ммр?

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    @verba да беа само морбилите против кои се вакцинира, да, ќе држеше вода муабетот дека заработуваат на вакцини. Ама не. Има и други болести против кои се вакцинира и за кои не постои полесно прележување како морбилите. Туку баш може да настанат компликации и да треба лечење со лекови, пак од фармако-индустријата. Сакам да кажам, тие секако си заработуваат.

Сѐ уште го нема достигнато нивниот број на постови. А штета што ги немаш прочитано мислењата на дотичниве полни со навреди кои сега се избришани.

На Sexybaby86, fana и kravce им се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    22.090
    Немам, имаше период на секој 2 дена тт 38,5. Се надевам дека наскоро ќе е ок за вакцина.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    И на аналгини заработуваат и на дијазепами и антибиотици и сирупи против алергија и апчиња за настинка и пролив и запек и чирови и шампон за вошки... И овие работи не ги купувајте. Дајте и на Снеже нокти илјадарка или за Челзи-Јувентус ливче, они од љубов кон вас работат, ама немојте фармаколошката индустрија да ја полните со пари.

На oblace1, Coco31, TeddyGrey и 18 други им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.606
    Допаѓања:
    114.689
    Урлам :rofl:

10. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    @NarCis@ претпоставував кога нема со што друго дека ќе го спомнеш бројот на мислењата.
    Чекај таа вчера што се вели се зачлени, а они се членови прилично одамна почекај за некое време ќе ги стигне.

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    И во Германија невакцинираните деца за време на епидемија не одат во градинка. Тоа се заштитни мерки.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Не знам што сакаш да ти одговорам? Дека она работи за фармако-индустријата, а овие двајцава се тука поради што...?

13. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Vakcinava koa se prima ???neso zbuneta sum??

14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    Дај ми цитат од закон да видам?

Невакцинираните не се болни деца, туку потенцијални носители на вирус и како такви заразни за околината. Така што... да, би требало да бидат исклучени. Ако не друго, заради нивна заштита, бидејќи се најранливи. Ама ај објасни се со неразбрани родители (facepalm)
    Државна диктатура?! Пих... Што не ја обжалите одлуката? А дали вас нешто ќе ви смени ако комплетно се затворат градинките?

Трагедија :x И уште не му текнува на министерон да нареди имунизација на вработени во болници, градинки...
    Или е наредено во меѓувреме :?:

На oblace1, Coco31, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Искрено во време на ЕПИДЕМИЈА мислам дека сите градинки треба да се затворат одма.
    Тие што сакаат да се вакцинираат или да ги вакцинираат своите деца нека го направат тоа, тие што не сакаат не мораат.
    Јас досега сите вакцини ги имам примено што треба да се примат и фала Богу ништо не ми е.Немам никакви последици од ниедна вакцина.
    И ние вакцинираните треба да се пазиме бидејќи не сме во карантински облак ако сме вакцинирани.
    Буквално се ежам кога слушам на ТВ дека секој ден има се повеќе и повеќе заболени.
    Поголемо внимание и хигиена треба и надзор во градинките.Деца ко деца си играат се фаќаат и си пренесуваат се и сешто.После по дома, па домашните на некој друг и ете ти..
    Плус пак ни се јави свинскиот грип, уште он ни фалеше у п**** м****..

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Зошто да нареди? Ќе си прележат сите и решен проблем.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Јас никаков одговор не барам, ти посочив само дека постои и друг член освен оние двајца што пишуваат само во темава и тука очекував да заврши, ти продолжи со муабетов и пробуваш да ја оправдаш неа, дека е сосема во ред што се зачленила за да пишува тука , а е подеднакво нападна како и нив, и си има некоја цел исто како и нив. Јас завршувам тука стварно ме изморуваат разглабања за небитни нешта.
    :)

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Ја оправдав? Каде? Цитирај. Факт е дека пред неа се во темата и имаат повеќе мислења. Факт е, не е оправдување. Инаку и мене би ми било мака да разглабам кога ќе ми снемаат аргументи.

19. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Посебно интересен ми е феноменот кога некој вели дека е најлесно да се обвинува, а при тоа као, не требало да се прави тоа, без да забележи (или пак, што знам) дека почесто го прави истото самиот, во сопствените мислења.

Кој те лажеше вака, а ти му поверува? Да погодам?

Хм. Сигурно имаш информации за тоа кој колку антитела на вируси содржи. Инфо за сите, на светско ниво. Да не ги правеше лично истражувањата?

Еве, јас не сум во твојот мит, сите над 30. Јас сум позитивна на црвенка. Бев пред 6 години кога прв пат го правев тестот. Бев пред 4 години. И сега сум. Над 30 сум. Немам прележано. Вакцинирана сум.

И такви како мене, очигледно се во голем процент, кога стапката на болести станува минимална. Ама ајде, на очи слепи ќе се правиме.

Вака се тешиш и мислиш сите се пратени наменски, месии како тебе да просветлуваат.

За членот што го посочуваш, не знам, но знам дека откако почнавте со преписки, на ниту едно негово мислење немаш дадено соодветен цитат. Читај убаво, оти факти имаш. А прочитај се уште еднаш како одговараш ти.

Ќе употребам една твоја омилена реченица: "значи да заклучиме дека се согласуваш со се она на кое не одговараш".

Како зошто? Па од љубов.

Друг пат, кога ќе пишувате за финансиите на фармако индустрија, сметајќи го истово за валиден аргумент, сетете се на ова:

А може и да го урамите. :D

На duffi, Coco31, Bridget и 8 други им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    76.626
    Како што прочитав, Весели цветови градинката. А и најнов случај имало бебе 7 месечно од Студеничани.