Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    И мене ако ми се најавуваат гости, нема да ги примам периодов. Нема лутење тука. И што викаш Бог да чува, толку ли имаат потреба да одат, еве и да не е епидемија, сезона на секакви вируси е.

На TutiFuti и LiliBoz им се допаѓа ова.
  2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Ме замисли да ти кажам. Веројатно сум своевидна будала. Додуше, почнувам да губам поради замор на материјалот.
    Можеби моето влијание и размислувања дејствувало на бројката од 15.000 невакцинирани. Јас во неучинковитоста и опасноста од вакцините сум убеден. 103% по Амди.
    Она што сакам да постигнам е родителите да загребат. И да се информираат. И да чујат дека има и други размислувања од повторно од лекари и научници. Да бараат логика. Да не бидат овци и слепо да пратат она што се сервира. Па се сложуваме баре дека такви примери имаш милион во животот, не само вакцините.
    Неучинковитоста на HPV вакцината ти е апла пример. Медумска помпа, ама и самите лекари послободно сугерираат да не се прими. Измислените вакцини за птичии грипови, пензинерски грипови...
    Не ти клика копчето ?
    И да, немам тема за разговор за првиот секс во другите теми, или за шминки и слабеење. Извини што не пишувам :) Форумот е прилично јасен. Затоа е и поделен на теми.
    За овие години пари не наплатив од никого. А да удрам есап колу време сум потрошил којзнае во каков зијан би бил.

Чек сеа, се заштувават невакцинираните па затоа не одат ? А што е со оние кои се вакцинирани а сепак ќе фатат ?
    На мој близок пријател, жена му е Германка, негувателка во градинка. Вика, да, кога има епидемија, не одат во градинка само заболените, кои после 5-6 дена се враќаат стандардно.

Член 64 точка 9 од законот за заштита од заразни болести.
    Забрани дејност во објект кој претставува непосредна опаснот за ширење на заразни болести или епидемија

НИКАДЕ во целиот закон нема поделба на вакцинирани и невакцинирани или било каква сегрегација. Сурфни го го имаш на нет.

Аух. Потенцијални носители на вирус ? Од каде е оваа логика ? Носители на вирус можат да бидат заболени лица, не здрави лица. И децата после вакцинација.

Преставки до Народен Правобранител како што гледам се пратени. Има и одговор дека е почната постапка. Познавајќи го судсвото кај нас.....никад па ни тад. Пуштени се и тужби кон државата и институцијата МЗ, ама детали не знам. Државна диктатура е одличен термин кога постапката е тотално вонзаконска и наметната од позиција на сила ( власт ).

Дали ми менува мене нешто ако се целосно затворени градинките ? Па ако е епидемија и ако се следи законската процедура, треба да се постапува согласно на тоа. Затворање на градинки, игортеки, ограничување манифестации, јавни собирања. Тоа е законот, јас не сум го измислил.
    Ова е класичен притисок за вакцинација бидејки родителите се по цел ден на работа, и ретко кој има баба сервис. Ете 5000 се вакцинираа. Другите се или поголеми школски деца каде сегрегација неможе да се направи или се организираат мајки, па земаат одмор болување, и чуваат деца по дома по неколку. На маката излегуваат и познанства, пријателства. Наместо дечињата да си одат во градинка, и да не гледаат турски серии со бабите.
    И пази богати, држат. Не попуштаат.

Последните 10 години, невакцинираните не беа опасност, сега нагло станаа. До воведување на вакцината ( 1973 година во Југославија ) епидемија од морбили не се прогласуваше. Се прележуваше.

Извини. Некогаш веројатно и јас знам да бидам понесен од мислата. Се обидувам да се контролирам и да останам во рамките на правилата на форумот.
    Не ти го разбирам Црвенка муабетов. 3 пати читам и никако да разберам. Можеш ли да ми објасниш. Јас и не знам што е Црвенка.

Почнав. Јак е во извртување на зборови и тези. Тука немам начин или не сакам да се спротиставам.

На verba му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Точно е дека си зијан (или не е пошто не верувам дека за џабе ова го правиш) ама никој не го бара од тебе. Еве реално да направиме една анкета дали си пожелен у темава или не јас верувам дека 90% ќе гласаат дека не си пожелен. Без разлика ваксер антиваксер. напорен си, вршиш притисок и неколкукратно имаш навредено.

На fana, Lolipop23, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    На цел овој реферат, само ова ќе те прашам: Колку проценти од заболените кај нас се вакцинирани со две дози?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Може ли еден пост да помине без навреда? Па толку ли немате самоконтрола луѓе?

Не е само да гребат Јаре. Често гледам дека го употребуваш терминот. Треба да знаеш каде да гребеш и да копаш, во спротивно останува само на гребење и копање.

Јас ти цитирав членка каква била нивната пракса. За дополнително што те интересира прашај ја неа. Препрочитај си, две недели имале забрана за одење во градинка. Од лично искуство си кажа, а не жена му на пријателот.

Имаш и други теми, не се само шминки, секс и слабеење. Туку или не ги знаеш, или сакаш да ги навредиш оние кои пишуваат таму. Имаш и философија, психологија, политика, актуелни теми итн. Ама ај ќе вреѓаме, ако тоа те прави да се осеќаш посигурен.

На fana, Someonespecial, mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    34.123
    Сега за сега е се нормално исто како и порано се понаша. Немаше ни тт како што беше очекувано на 9-12 ден. Што знам дали е нормално без тт да помине?

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Нормално е и да крене и да не крене.

На fana, TeddyGrey и TutiFuti им се допаѓа ова.
  8. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.211
    Допаѓања:
    148.519
    Јас денес прашав за децата кои ги вакцинирале во градинка кај што оди мојов и од негова група поминале без никаква реакција (5-6 ги вакцинираа ако добро ја сфатив воспитувачката) а од мало јасли од бебињата две и тие на 10ти ден кренале околу 38 температура и тоа траело само еден ден. И уште сум на ум дали да вакцинирам, повеќе сум за, ама многу сум исплашена и секојдневно тапкам у место мислејќи се дали да го носам. Матичната ми рече да почекам неколку месеци да видиме до кај ќе се развие говорот, а неколку месеци за мојава работа не се баш пожелни оти никако не можам да тргнам, само се кочам цело време и не знам до кога ќе можам да го чувам дома реално.

На Ѕвездички, TutiFuti и LiliBoz им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    Колкаво ти е?

10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Рубеола е.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.211
    Допаѓања:
    148.519
    2 години и 2 месеци.

12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    34.123
    Ние на 2 г и 6 м ја ставивме. До сега ндма реакција океј ја поднесе.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    Штом доктор вика така... ќе ти е шубе

На Coco31 и LadyC им се допаѓа ова.
  14. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Колку типично, додека ти си дозволуваш да ги напаѓаш цела медицинска и фармацевтска фела, кога некој ќе те предизвика дека нападите ти се неосновани, веднаш се вадиш на жртва момент.
    И повторно, само спинови и спинови, без ништо конкретно.
    Типично за луѓе без факти, туку само со спинови манипулации лаги :)

На oblace1 и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Оо среќо.. Се појави . Овој од едни платен ти од други. Уште мајмуни да бевме па да ви одеше од рака.. Ту јазк

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Кого што интересира.

17. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Ете го моментот. Кога не можеш да ги нападнеш фактите, нападни го карактерот.

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Кој карактер жити се за карактер не те плаќаат да пропагираш :rofl:

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Сеуште чекам нешто конкретно. Сеуште само лични напади.

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.666
    Кога и мене ќе ме плаќаат тогаш. Вака само кај тебе на сметка оди.. Јбг. Има и лабилни па се дешава