Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Во Холандија да, не бил веќе заразен, така и рекле на жената која носи дете во истата градинка во која имало повеќе случаи на Морбили (не варичела, морбили) минатата година. Ова го прочитав на интернет, во некоја од групите, жената не зборуваше за вакцини туку беше изреволтирана од постапките на мајката холанѓанка која дете со морбили однеле во градинка само 5 дена после првото избивање. Не можам да го оценам како правилно или не, јас не би однела дете пред се за да не го гњавам.

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Јас ќе ја тагнам @danichap да ни сподели искуство од нивната градинка кога се појавила варичела, дали заболените дечиња смееле да се вратат после 5-6 дена. Она исто кажа дека невакцинираните имале забрана да одат две недели. Јаре вика дека не е точно. Еве чекам објаснување од него дали дете, после прележување на овие заразни болести кои се лечат најмалку 7 дена, некои и во болнички услови, а да не зборам колку е паднат имуниот систем после нив, би пратил во градинка.

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.418
    Допаѓања:
    287.249
    Најсикрено не знам. Незаболените а невакцинирани не смееја две недели, а па за болните мижам само да претпоставам.
    Мене и боловање ми дадоа за да седам дома со детето(официјално сум во работен однос8-|). Ни нагласија дека не смееме ниту на бижиќната забава иако здрава но невакцинирана, забраната важи и надвор од просториите на градинката, истата беше во некоја хала. Испочитувавме секако, и без сликање со дедо мраз не бидна.

На DAngel, Coco31, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Јас ти одговарам што прочитав, за на Дани случајот сум многу убаво запозната. Јас да можам дете и 3 месеци не праќам после сипаници, било која. А од обичен вирус и настинка по 2 недели ко ништо дома сум чувала дете, џабе ќе го пуштам кога за три дена пак ќе ми се разболе. Затоа првите 6м одеше само по 1 недела во градинка се на се.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Тоа и ми е поентата на муабетот, настрана вакцините.

@danichap делумно ни ги разреши дилемите, и тоа од лично искуство :!: (оф топик- ти си и повеќе од "во работен однос" :D )

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Е ама во случајот на Дани, во нејзиното село имало “епидемија“ и само таа градинка не одат, во селото до неа нема и никому ништо. Тоа е тоа јас што го зборам, кај нас во градинка имаше еден случај на самиот почеток и толку, нема повеќе. Сметам дека требаше во старт да се затвори градинката во Лисиче кај што букна, зошто и после прогласување на епидемија продолжија од таа градинка да се редат случаи уште две недели, што значи си се ширеше заразата. Цело време офтопикуваме, нели има сега за тоа тема, ама не можам таму да те тагнувам кога тука се води дискусијата нели.

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Ќерка ми си игра со другарче од друга општина и од друга градинка. Еднаш треба да фати и да пренесе во градинката во која немало случај досега. Тоа другарче да игра со друго од друга градинка и друга општина. Толку треба во град голем колку Скопје. Или да речам мал. Модератори може да префрлат дискусија.

На Coco31 и An-na им се допаѓа ова.
  8. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Дали има некој кој сериозно се има позабавено со проблематиката вакцини - аутизам/даунов синдром и останати патолошки состојби настанати пост-вакцински на микробиолошко ниво?
    Прашувам како лаик, кој ги знае само основните принципи на биологијата до ,,гимназиско" ниво.

Кон квалитетот на вакцините до пред 90-тите години (бар на Балканов), не се гледаше со доза на скептицизам. Генерации и генерации беа вакцинирани и навидум сериите беа во ред. Сѐ до моментот кога определени мајки/докторки одеднаш, пред почетокот на воените конфликти не излегоа со изјави дека нивните деца се здобиле со овие состојби по вакцинацијата. Тие случаи не се сигурно лажирани, зошто постојат документирани докази кои ги има во Македонија, Србија, Босна..Родители кои апелираат децата да не се вакцинираат со одредени ,,вакцински типологии", излегоа приложувајќи документи, а една од нив истапила и чекор понатаму со тоа што инсистирала да добие официјална потврда од СЗО дека државата/здравството е она кое ја има испорачано таа вакцина во која се содржеле определени ,,аномалии" и каде пишува дека државата од таа причина има морална и правна облигација да го обештети нејзиниот син кој наводно развил симптоми на даунов синдром по примањето на една од вакцините. Случајот, како што спомнав погоре, се одвивал некаде кон средината на деведесеттите, бидејќи сега веќе истиот има накај триесеттина години..

Исто се прашувам, дали е толку коинцидентално добивањето на овие дегенеративни состојби, и ако не, зошто истите етапно се развиваат во рок од максимални 24-72 часа најдоцна по примањето?

Следно и последно прашање ми е, зошто доколку навистина нема простор за паника експерти од областа не истапат медиумски јавно со докази и аргументација? Бидејќи ако нема простор за паника, (а и лично мислам дека нема, иако сепак задржувам неутрален став од горенаведените причини) не гледам зошто не би се излегло да се говори јавно за овие актуелни прашања.

Мислам дека наместо јавноста да се терети со тривијални партиски прашања треба да биде ,,снабдена" со информации по ова прашање. И кога велам снабдена, не мислам да се организира само една емисија која ќе биде емитувана во рамките на утринските програми, туку мнозина. Каде ќе се споделат многу мислења и ставови.
    И да, за крај, навистина доколку стварно на крај се утврди дека има некаков проблем со вакцините (иако е речиси невозможно дури и да е така), да се овозможи опција секој родител да го вакцинира детето ако сака и со кои вакцини сака.
    Вака кога е морално повеќе личи на перење пари и brainwashing, отколку како мерка за заштита.

Последна измена: 31 јануари 2019
    На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Wait wait...
    Како тоа Даунов од вакцина?:|
    Вакцината онака магично вметнува уште еден хромозом во клетките?:?:

На Harper, oblace1, Dalia93 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Ај те молам, каков даунов од вакцина. Од вакви мислења сме сведени на спалување на клада ко вештеркине у 15ти век.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Не знам Тане, затоа прашувам.
    Родител (докторка) добила потврда дека вакцината ја индуцирала таа патолошка состојба.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Даунов? Ццццц...

13. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Потврда за Даунов од вакцина? Ноторна лага.

На Harper, oblace1, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    @AngelOfArh

Наместо да иронизираш прочитај го уште еднаш постот за да сфатиш дека тоа не е мое мислење, туку резултат на она што го имам гледано и слушано. Не сум биолог.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Не мора да си биолог, логика малце треба. И јас не верувам во вакцини па ваква глупост не ми текнало досега.

На lovely girl M му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    225.667
    Одор нема допирна точка со вакцини само праша не ја напаѓајте не се сите доктори.
    Одорке мн чудно што даун поврзале со вакцина. Навистина нема допирна точка

На Feminka22, Someonespecial и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Значи не го негирам дека може да има последици од вакцини.
    Ама за вакви глупости да кажуваш стварно треба да си ептен наивен или да немаш ни малку малку познавања од ова.
    Јас баш некни читам на еден друг форум, еден вика дека и бесно куче да те касне, не мора вакцина зошто беснилото не била опасна болест и дури тој самиот ја прележал.:|:|

На oblace1 и Yowannty им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.752
    Допаѓања:
    105.013
    Да ама од вакви мислења се добива таа општа слика дека ние појма немаме и само читаме на интернет. Таму кај што не ме бива си ќутам.

19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.146
    Допаѓања:
    67.348
    You are born with it. No one gets Down syndrome later in life. It's one of the most common genetic birth defects (a birth defect is a problem that happens while a baby is still growing inside his or her mother). Now you know that Down syndrome is caused by a problem with a chromosome.

Толку е просто.

На Harper, oblace1, DAngel и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    Ништо чудно,поврзуваат родители сешто,бидејќи е полесно вакцината да била крива.
    И јас знам една родителка која тврдеше дека детето од вакцина има Даун.:| и не вакцинира со ммр.
    Просто е,ама и луѓето овде се прости.

На Harper, oblace1, azelea и 14 други им се допаѓа ова.