Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

764 глас(а)
    76,2%
  2. Против

238 глас(а)
    23,8%
  1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.162
    Допаѓања:
    221.826
    Џабе после све
    После би си умрела и јас од одма..

Као не платила државата оштета имаше во групата коментари
    Абе која оштета кои пари ми се мене после ова..
    Не ми треба ништо..

Жал ми е лили само што сум пресреќна што сега сте во ред

Буквално ме сотре овој документ не знам више што да кажам..

На yarre, azelea, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.943
    Знаеш што најтешко ми падна? Што ни на крај памет, без ронка страв го однесов... Што не бев подготвена барем малце дека ова може да се случи...
    Што седев до него и плачев и викав гукни бе мама колку да знам дека сеуште си истото дете..
    И не требаше ни ова да го пишам не сакам да плашам никого.
    Некои велат како воопшто ќе продолжиме со вакцини. Да, ревакцина дтпр нема да прими а за морбили со сите можни испитувања ќе одиме со врски на секое можно ќоше со тестирање подкожно па мониторинг не 24 часа туку цела недела па пак обична кс па вакцина ако е се ок. И искрено ако тој период може да се најде слободна соба на детско би останала една недела.
    Ако некој рече претерувам нека ми се обрати во лп за да му кажам од збор до збор зошто ќе е тоа така. За да увиди.

На Lolipop23, sofi2107, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.800
    Допаѓања:
    145.379
    @LiliBoz а од претходните две имавте ли некаква реакција?
    Нас уште таа на 6м ни остана, па следна ММР, ама за неа е мал и онака.

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.943
    Од бсг исто така.
    Но тоа е реткост.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    426
    Лили после ова што го кажа, не знам како воопшто размислуваш за ММР. Јака ти душа.

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    @LiliBoz од петовалентната ли имавте реакција?

7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    804
    Да имам. Ете за мислења како погорните. Со трагедии. Ете ти црно на бело. Смрт од вакцина. Да. За жал постои. Ете некои лекари кои не се од МК можат. Не викаат „гарант не е од вакцината“. Јас на памет не зборам.

Ете кај мајкава во Италија - смртта од вакцина е 100 %. На такви случаеви и во Америка се исплаќа оштета. Фамата за последици од морбили се крена коа се измислија вакцините за морбили. Дотогаш беа обична детска болест. Погледни го видеото од педесетите.
    И да, сметам дека ризикот од вакцини е даааааалеку поголем од прележување на морбили. Од морбили се умира само ако дојде до последици од морбилите, кои не се третираат на време. Како во Ромската популација во Романија.

Памет на инка јас не можам да ставам, а со тоа неможам и да научам некого да мисли. Секој може и колку може. Јас децидно кажав загребување, и не извртувај. Со загребување се доаѓа и до некоја друга страна. Која ете, за мене е многу логична. Следејќи логика некој учи. Некој не сака да следи логика. Океј је и тоа.
    Никој не бега од никаква одговорност. Не извртувај.
    Прашај ги како им е душата и како живеат оние кои дома имаат дете кое доживотно треба да го лечат како последица од вакцина.
    Одговорноста треба да оди некаде во друг правец. Мислам дека го имаш промашено.

8. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    804

@vitamina
    Можеш да го преведеш документот ако не ти е проблем ?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.850
    Допаѓања:
    142.469
    Документов е 19 години стар, сега кога се сменети вакцините 10 пати... сега дури го објавиле?

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  10. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    804
    Од 1955 до 1961 се употребувала полио вакцина со SV40 вирус на популација од 98 милиони само во Америка. И експлозија на канцери.
    Тогаш таа била најдобра, нели ? Човек учи од историја. Кој може.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10472327

19 години и не е така одамна за да денешните се добри во однос на тие пред 19. Ќе знаеме за некоја година. Работата е кој на кој начин.

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.943
    Со армија доктори зад мене ќе видиме што ќе испадне. Јас гугл не следам. Немам ниту едно мислење пишано од типот оваа вака рече а ја прочитав. Кажав еднаш имам комшиче од ммр оштетено и пак не кажувам што и како зашто не е мое.

На JuLleE, azelea, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    426
    Многу ми е смешен коментарот: Јас гугл не следам.
    Или коментар по диспанзерите: Леле вие интернет мамички.
    Со тоа како да сакате луѓето кои решиле да не вакцинираат, да ги стават во некаква неука група.
    На интернет, гугл или слични пребарувачи имаш секакви информации, добри-лоши, корисни или не, стручни или не. Исто така имам доволно самодоверба да расудам што е правилно и што не е, што ми е прифатливо, а што не за мене лично. Различни сме на толку многу нивоа, што не може за некое толку важно прашање - да не може да имаш право на свој избор, став, а од друга страна поставување на пиедестал на докторите. Како тие да се непогрешиви.
    Сакам да ја знам вистината. Сакам да разменам мислење, доколку ти или некој друг близок на тебе имал добро или лошо искуство со вакцините. Не си ги затварам вратите пред информации, и не верувам слепо на армија доктори, некогаш искуството на мајките ми е многу позначајно од она што докторите имале прилика да го студираат. Си го знаеш ти детето како ти дишело пред и по вакцина, некогаш подобро од докторот. И многу добро ја приметуваш разликата и гледаш дека нешто не е ок. Тоа за мене не е рекла казала. Штета што по форуми или социјални мрежи, како да им е поважно да победат во дискусијата па можеш да начекаш некој што лупа глупости на тема, ама тоа го препознаваш со тек на разменување на искуства.
    На гугл можеш и pubmed да укуцаш и да пронајдеш имиња на доктори кои се врвни во своите области, а не се така воодушевени од вакцинацијата. Да гугл срч е, ама имаш квалитетни информации нели.

На ina..ina и stefanija70 им се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.112
    Може некој да објасни кои се тие генетски предиспозиции за негативни ефекти?
    Јас како што знам се прават генетски / хромозонски анализи, се бараат дефекти, мутации, синдроми...
    Која е таа анализа за утврдување на предиспозиции?

На JuLleE и stefanija70 им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.943
    Ни најмалку не реков дека ТИ си приучена од гугл. Не алудирав воопшто од тоа. Знаеш колку ми рекле како тебе јака ти душа? Искрено, не знам некој да не ми го рекол тоа. Дури и матичната на син ми ми вели-јас не би. За некој може изгледам како да сакам да го жртвувам син ми по секоја цена. Но и тоа не е точно. Ако имунолог ми рече не боцкај, јас нема да боцкам нормално. Сеедно што рекла матичната или што сакам јас. Не се работи за мене овде. Се работи за син ми. Не за моите желби. Тебе ти е смешен мојот коментар, во ред, но како што велиш, има докторски мислења јас така велам има и лаици што благе везе немаат едвај една крвна слика на правиле на детето и плукаат по вакцините без никаков основ.
    Пак ќе кажам. Вакцините имаат НУС појави. Некогаш и екстремни, некои и до енцефалитис водат да се разбереме, тоа не е заебанција. Но поголема заштита не постои моментално.
    Знаеш дека и јас бев против? Еве стисни срч побарај мои мислења. Што се смени? Трчав по доктори и правевме паралела, што може да се случи ако не е боцкан а што ако е боцкан. За да исклучоме скоро се од негативни последици од вакцини ќе има испитувања. Ако нешто покаже дека не може да прими пак ќе кажам НЕМА да прими. Но погледни ја другата страна. Син ми е хроничар кога ќе закачи било што. Замисли фати морбили. Премногу лошо може да пројде. Е тоа е зезнатото кај нас, во нашиот случај.
    Јас до сега тебе лично а ни на било кој дали на форум или приватно немам речено боцкај или не. Моја работа тоа не е. Дали имаш читано на гугл или од доктори не знам, не можам да знам а и искрено сеедно. Твое си е. Јас за мене си кажав. Така да не си ставај при срце зошто апсолутно не алудирав каде си гуглала учела пречитувала ти.

На GirlRose, JuLleE, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.162
    Допаѓања:
    221.826
    Не е само тој документ.. има и други за жал..

Вечер ќе преведам и ќе прикачам...

16. koste81

koste81 Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2018
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    30
    Да јас би ги однела да префатат, после нема да мислам кога ќе се возрасни да не фатат, тогаш потешко се поминуваат. Инаку јас на 10 месеци сум ги прележала

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.141
    Документот што го постираше витамина нит потпис нит печат има,но нејсе , и да е вистинит се случуваат несакани последици ,но се многу ретки.
    Еве да не вакцинираме воопшто и во моментов да имаме 5-10 000 деца болни ,колку од нив ќе имаат енцефалитис од морбили?
    А оние кои не реагирале добро на вакцината ,веројатно би преживеале многу тешко заразна болест во налет.
    Или не се морбилите само,што ќе правиме со пертусисот?
    И тој се враќа.
    Да напоменам и ние имаме случај во семејство,прв братучед на сопругот е починат од пертусис на 10год.невакциниран.

На bijonse, Lianna Anna, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.141
    Па зошто не ги однесеш?
    За мене е голема будалаштина тоа ,но вие си Знаете.

На oblace1, bijonse, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  19. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582

Аутизам без вакцина. Прво пропаганда дека го предизвикуваат, а сега повикување на емоции каде што не го предизвикале. Ај одлучете се и зафатете став дали има едното врска со другото или не.

Ако веќе земаш хумористични телевизиски шоуа како референца, значи пошто во Стар Трек има Ворп Драјв, дај Ворп Драјв.
    А може и цел Ентерпрајз Д, добро ќе се најде.

Повторно истите глупости од Корвелва.
    Повели истата критика на којашто ни минатиот пат не даде одговор, туку веднаш почна да се вадиш со теории на заговор и напади на карактер. Пошто толку се издржани глупостите што ги постираш.
    https://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/tag/corvelva/

Повторување на истата пропоганда, спинови и лаги, чисто само прочитани на телевизиска емисија, каде што лекарите се обидуваат да звучат разумно и политички коректно, додека другата страна стандардно тумачи што како сака.
    Дај нешто научно докажано, што до сега сеуште немаш дадено. Само пропаганда, спинови, фалични тврдења без фактичка основа....

Последна измена: 1 февруари 2019
    На Lianna Anna, Cosmi и lovely girl M им се допаѓа ова.
  20. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582
    Кои наназад во темава се покажани дека се без никаква фактичка основа, ама сепак ги повторуваш до бесвест. Како проповедник од религиозен култ.
    Слободен форум. Кој како има време.

И толку се веродостојни тие мислења што не можат ни проста проверка на методологија да поминат.
    И повторно теории на заговор.
    Пошто методологијата работи само ако слепо веруваш во проповедникот. Религиозна работава.

Дај ги тие факти и докази, пошто се што до сега имаат прикажано паѓа на прва површна проверка.
    Воопшто и не поминуваат пеер ривју, не па нешто повеќе од тоа што се катастрофа.

И повторно само напад на изворот, без никаков коментар на содржината, пошто не ти одговара.
    Стандардно :)
    Да, наназад имаш дека и претходниот пат ти беше предочено дека Корвелва нема врска со никакви биолози, освен што добиле пари од популистите што дојдоа на власт во Италија, и тоа со приговор од членовите на здружението што им ги префрли парите, а тоа што го направиле е толку катастрофално погрешно што ни популистите што им ги дале парите го немаат објавено.

Ама во паметот на анти-ваксерите е најважно да се повторуваат истите лаги врз лаги.
    Типична пропаганда, религиозно ниво.

Провери ги сликите на невакцинираните и нивните последици.
    И повторно напади на личност.
    Толку имаш вистински издржани аргументи и факти што на крај само на тоа се сведуваш. :)

- Можат, ако има доволно невакцинирани меќу нив за да им пренесат. Прочитај малку, образувај се, си пишува убаво во епидемиолошките модели.
    - Секако, има и испитување што тоа го покажува. Или тоа не ти го кажале тие лекарите што имаат нула фактичка поддршка на тоа што ти го збореле, па мора позади завеса да зборат и да се вадат на теории на заговор.

Сеуште чекам и на случаите од апелација.

Кое погрешно изедначување, 95% заболени и повторени епидемии се изедначува со 3% заболени, прекин на трансмисија и ерадикација.
    Ама кој да сфати основна епидемиологија, дури и кога се предочени бројките.
    Дури и кога има нула заболени од Вариола Вера, односно очигледно вакцинираните не ја носеле.
    Ама теориите на заговор мора да се шират и да се шири пропаганда.

Дописот за аутизам без вакцина. Што вели теоријата на заговори, од што бил аутизмот во тој случај?

Сеуште чекам на тие два~три случаи од апелација, ги нема во твоите одговори.

Со спроведување на законот.
    Вадење на дневно политички настани. Типично вадење на дистракција. Дај нешто поинтересно.

Може да одбие врз основа на неисполнети услови, ама не сакаат да се расправаат, туку да ги згрижат децата и да не се замараат.
    И после страдаат луѓе од илузии дека ги знаат законите....

Да, од комисијата што има право да пропишува мерки во случај на епдимеија и да прогласува епидемија. Си пишува убаво во законот. Кој знае да чита. :)

До толку ти се издржани фактичките подлоги, што на крај пак се сведуваш само на напади на личност и неиздржани инсинуации. :)
    Дај нешто докажано и издржано. Или ова е се што имаш, пропаганда, спинови, лаги и инсинуации. Како и секој култ. :)

На sofi2107, bijonse, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.