Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Жално е премногу за детето, и за она од грип што почина, и за девојката со даунов синдром, за сите кои трагично завршуваат е и повеќе од жално и болно. Моментално хара и грип, опасен, покоси и старо и младо, од мојата околина веќе 4ца легнаа на постела што никогаш не залегнувале досега. Има и смртни случаи, вакцината за грип никој не ви ја гура пошто не помага, така? Не се виновни антиваксерите, туку здравствените работници кои позеленуваат кога станува збор за вакцини или препорачуваат Солун, Врање. Премногу се недоречености, во протоколи, во дијагнози, во се. Одговорноста е на целото општество, не на еден или двајца, не на Јаре и на мене, не на докторката која ме испушти со препорака до 6м да не почнуваме со вакцини, на сите.

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.134
    Ма немој ,не се виновни антиваксерите,докторите биле.:headbang:
    А не,не се виновни здравствените работници,доктори и сестри што вие ширите невистини,и што се правите поголеми лекари од лекарите.
    Немате оправдување никакво.

На baby-star, Harper, Waverly Raven и 14 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Ако тебе може форумски лик да ти влијае, онда браво, што да ти кажам. Мене ми е побитен муабетот од матичниот кој патем секогаш успева со три муабета да ми објасни како стојат работите. Мојот страв е основан и реален, имам 4г поминати во страв и стрес да не се врати болеста на внука ми.

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.675
    Ако матичната твоја ја бива ќе ти предложи да го испиташ детето а не да не вакцинираш. Внука ти е приказна за себе твоето дете е приказна за себе. Може да имаат ист ген ама може и да немаат. Зошто не го испиташ? Каков ти е планот за понатаму?

На baby-star, Harper, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.721
    Допаѓања:
    253.600
    Паскалов советува да не се вакцинира?
    И он е како тие матични кои ги советуваа родителите да почекат со вакцинација додека да проговорат децата.

6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    А зошто е ова со чекање да проговори? Има врска со аутизам или?

7. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ..леле неколку пати пишувам коментар Зошто...и го бришам, не знам што да правам ;(

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Докторот нормално дека поддржува вакцинација, асален доктор не чита форум за да му текне што д прави, ама е свесен дека секој родител има право на избор и вакцинација кај нас бар до вчера не беше задолжителна, не буквално до вчера ама верувам дека многу бргу ќе ја сменат таа работа. Негов совет беше да вакцинирам, моја одлука беше да почекам и направам испитувања како што прават пола и поише од овде, или за вас се важи за мене не се важи. Патем мене и од родилиште ме испрати неонатолог со совет вакцинација пред да наполни 6м да не почнувам бидејќи дехидриран беше. Зар мислите дека размислувам со пола мозок?

9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.285
    Допаѓања:
    137.036
    Мене не ми рекол никогаш такво нешто.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.675
    Не реков дека размислуваш со пола мозок. Само ме интересира како ти е планот ако е задолжително да се боцка. А знаеме дека ќе е. Мислам.. Ако сакаш да збориш за тоа.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Ќе видиме. Секако ќе си поседиме дома до кај април па имаме време да одлучиме. Не сум само јас родител на ова дете.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.721
    Допаѓања:
    253.600
    Никој не те направи дете со пола мозок, те прашав само, дискутираме.
    И ова со испитувањата, јас не испитував, некогаш кс само правев и толку.

13. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    Можеби испитувања препорачуваат кај деца во чија фамилија имало некаква историја? ;)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.221
    Допаѓања:
    22.103
    Да, и затоа цела историја ќе се каже на педијатар и тој ќе препорача што и како треба и дали треба да се испита.
    Ама полесно е да се гледа по интернет.

На CameliaMiller, LiliBoz, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    Абе читањето по интернет само хаос во глава прави.
    Мм стално ми вика ќе ми исклучел и форуми и се остало оти откако читам, 300 болести си најдов , на сите околу мене.

Слушајте си доктори, штом сте им довериле да ви се матични, верувајте им. Па они потрошиле години учење и тоа не може да се спореди со два коментари на фемина.

На baby-star, Harper, Chanell* и 9 други им се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.212
    Допаѓања:
    148.522
    Немам историја ни од моја ни од маж ми страната, ама ниеден доктор што прашав за вакцината не вика вакцинирај. Матичната вика да чекам, јас не знам што да правам уште и не превземам ништо. И не. Говорот нема везе со аутизам. Моето дете разбира , ама има слаб говор сега за сега. Ќе видам што ќе правам.

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.369
    Уште да нудеа соодветни испитувања па и да беа бесплтни, покриени од фонд, супер ќе беше.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    И тоа е така. Тоа е нашата чудесна Македонија. Има се, а нема ништо. Плаќаме здравство, а ниту еднаш не зедов лек на рецепт, оти немаат квота. Па за вакви испитувања, 100% немаат "апаратура"

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.369
    Ако има семејна историја, ако нема таква но има индикации за евентуален проблем сеедно од веќе примена вакцина или неповрзано со истата, ако постојат било какви индикации за некаков проблем... не се вика почекај уште 6-12-24...месеци, туку се испитува и се бара проблемот доколку постои, а потоа и решение за истиот.
    Со тоа почекај да прозбори или коментари од сличен карактер само го подгрејуваат стравот кај родителите со индиректно признавање на некаква поврзаност. А не треба така.
    Треба да се расчисти што е нејасно, на соодветен начин. Да нудат ипитувања и да дадат одговор на сите кои имаат реална недоумица дали да вакцинираат или не поради евентуално постоење на некој фактор од значење за вакцинирањето.

На Annath, Lolipop23, NarCis@ и 5 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.721
    Допаѓања:
    253.600
    Испитувањата на Имунолгија се плаќаат. Антителата се околу 700 ден, генетско е 1200 минимум. Без 50 евра не си одете од таму. За мојава дијагноза си платив добри 50 евра на државно.
    Партиципациите се големи.
    Кога има индикации добар педијатар веднаш ќе ве прати на испитување. Кога нема, зошто да испитуваме?
    Ако не да се тестираме сите за сите болести.
    Не читајте се и сешто по нет.

На mimiiiii, CameliaMiller, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.