Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Во март ми е последното дарување на крв и сум ослободена од секаков вид на партиципација од испитувања операции поправање заби на клиника магнет... . Буквално од се. Бидејки детето е осигурано преку мене нема ништо да ни наплатат. За овој луксуз треба 10 пати да имаш дарувано крв.

На ada21, CameliaMiller, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мајка ми е крводарител цел живот. Точно ослободена е од партиципација, ама само она. Никогаш не важело тоа за мене и брат ми. Даваат една потврда дека си крводарител и таа гласи на име. Се дава (некаде и копија бараат) кога треба да се плати.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Запишуваат во книшка по ново и баш прашав дали го следува детето зошто е од мене осигурано ми рекоа да.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Кај нас никогаш не функционирало. Мајка ми цел живот е крводарител.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Не знам ич да ти кажам..
    Јас абер немам ништо да платам. Ако сакам да плаќам ќе одам приватно. (лута сум на државата се глеа нели)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.221
    Допаѓања:
    22.106
    Можеби немам пари да ја лечам приватно, ама ако здравјето на детето кошта 50-100 евра, одма ќе ги дадам.
    Нормално, ако има индикации се ќе направам нешто да спречам или навреме да откријам.
    Да, лошо е, бар за деца треба да е бесплатно, ама во државичкава увек ќе биде друго побитно.
    Ние и до симпо стигнавме, ради моето инсистирање да се испита нешто што сметав дека не е ок.
    Ме интересира, чисто онака што вашите педијатри кажуваат за вакцината??
    Ние си направивме убав муабет, без лаги и скриени зборови.
    Не знам, ама ете ја одам и кажувам апла што ми лежи на срце...

На kikin и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Мојата рече чекај, имунологот рече чекај. Ама моето не е дете кое немало никаква реакција. Нема споредба со здрави деца.

Искрено да ви кажам мене коса ми се крева од мајки-леле моето не е вакцинирано 24 месеци има. Не требаше да одолговлекувам ама страв ми беше. И сеа кога дојде јајцето на газот трча да боцка. Чекај бе.. Немој да ми речеш дека од 13 до 24 месеци константно било болно детето па затоа не си боцнала. Признај си дека си уплескала, човечки е, не ми глуми лудило..

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Зависи кој. Докторката од систина ми кажа да вакцинирам.
    Матичната (мислам иста имаме) ми кажа дека лично смета дека до 2 год не треба да се прими. Не заради аутизам, заради составот.
    Тебе што ти кажале?

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И откако ќе боцка најгласни ваксери се. Во околина имам мал број примери. Они вакцинираа на 3+ години и сега ко ќе кажеш не е вакцинирана уште па и се чудат. За недела на вакцинација со профилни слики мај фемили ис ваксинејтед се по фб.

На kikin и LiliBoz им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.371
    Се сложувам.
    Коментарот ми беше каде има индикации.
    Реално, детална генетска/хромозонска анализа за утврдување дали постојат дефекти/мутации/синдроми е најверојатно далеку повисоко од овие цени.
    Плус пропратните испитувања доколку детето покажува понашање кое се издвојува од просекот.
    За да се открие што е најпрвонтреба да се елиминира што се не е...

Но пак ќе речам, се испитува таму каде има индикации, и треба да им биде овозможено истото.
    За останатите нема никаква потреба, треба педијатрите да си се преиспитаа и вистински да ибјаснат што им значи и зошто треба да се почека ...
    Се прашувам колку само чекаат оти педијатарот рекол да почекаат да прооди или прозбори а детето право/здраво.

На CameliaMiller, JuLleE, Цвет88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    За греота..

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    И нашата докторка беше за одложување на сите вакцини одреден период. Е сега дали на сите така кажува не знам, ама нас ни ги објасни причините конкретно за нашето дете. Е понатаму што се случуваше, е веќе друга приказна. Ама никогаш не ни правеле проблем од диспанзер, ни покана праќаа, само телефонски нѐ известуваа и си носевме црно на бело. Додуша имаше некое мрчење првиот пат, ама кога ќе им однесеш белешка од доктор, сѐ си беше ок.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ко ќе ти кажат така ќе те замислат. Мене и личен пример ми даде докторката за нејзиното.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Мое мислење е дека педијатар не треба да има мислење за вакцините. Ако некој родител смета дека треба да одложи бујрум повели упат на имунилог советувај се.

На M.B. и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.371
    Да. Они подгреваат сомнежи и стравови наместо од старт да им објаснат на мајките.

На CameliaMiller, JuLleE, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.245
    Допаѓања:
    181.750
    Зошто? Јас не се согласувам. Таман работа за сѐ да одевме на имунолог. Баш мислам дека педијатарот може да процени кога бебето/детето треба да прими вакцина. Затоа и мислам дека истите треба да ставаат вакцини, наместо да објаснувме здравствена состојба на децата уште 100 пати на педијатри кои малтене првпат ги гледаат.

На JuLleE и LadyC им се допаѓа ова.
  17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.221
    Допаѓања:
    22.106
    Коа има индикации секако дека е друго. Нормално е дека ќе чекаш тука нема збор.
    Сега сите вакцинираат така... затоа што се уплашија ипод притисок.
    Сум за вакцина, мојата нема се уште зошто дитепер ја касневме, па кога дојде ред беше секој втор ден со тт, сега беше здрава, и оп, кс нечини... ама нормално сакам да искористам дур е дома и е поздрава, зошто кога ќе тргне у градинка пак глава нема да кренам.
    Исто ми беше битно мислењето и на докторката па ја чекав да се врати од трудничко, и сва среќа што се врати порано.

За аутизмот исто, ми кажа дека не го предизвикува, ама доколку го има го зголемува.
    Дека е најдобро да се стави од 14 до 18 месеци.
    Ја прашував од кои генетски болести треба да се плашиме, па го спомнавме тие што ги имаме во фамилија.
    Дијабет и рак... за рак рече нема врска, за дијабет рече само ако е наследен, односно тој што има да го има добиено уште како дете, а не на старост.
    Исто така ми кажа дека имале случај каде што дете од обична вироза јавило дијабет за 2 часа.
    А од морбили дете за 24 часа станало билка...
    Ја прашав а тоа со грчеви и напади веднаш по примање на вакцината, рече тоа се ептен јаки алергиски реакции, но не се случило(вероватно во досегашното нејзино искуство).
    Ама без кс не одобрува вакцинација.

Е друга работа е што сите педијатри не се усогласени и сите различно зборат.
    А најлесно е да се каже, вакцинирај бе шо...
    Затоа и ми се допаѓа кога се збори отворено, макар и некои работи што се кажани да не ми се допаднат.

На kukla21, kikin и danichap им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.371
    Се согласувам. Он ја знае историјата на детето и може да даде соодветен одговор и образложение при многу прашања. А ако треба испитување, и има нешто поради кое не треба да де вакцинира, секако би дал упут.

На JuLleE, LadyC, Цвет88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    225.676
    Зборам за здраво живо право дете а родителот сака да одложи. За настинати секако дека педијатар ќе процени.

На CameliaMiller и Цвет88 им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.736
    Допаѓања:
    35.747
    Да видиш како е можно постојано да е болно :^) многу повеќе од 10-тина месеци може константно да биде болно детето. Секој месец. Пушти го во градинка твоето, па ќе правиме муабет ;) Дај боже да биде од тие среќните кои не се разболуват често (y)

На Irida му/ѝ се допаѓа ова.