Mojata od avgust e postojano so virusi. Sega da ne ja podrecam e dobra. Bolezliva e I toa e. Izgleda toa go nasledila od mm, toj do tri godini mnogu se razboluval.
Не се искажав ко што треба изгледа. Пример за разболување од градинка беше мојот. Пола саат адаптација и одма носеше дома нешто. Зборев за деца дома што седат. Моја грешка во изразување.
Ама и за нив не можеш да знаеш. Секој со своето, не е твое да им судиш и пресудуваш. Има деца и без градинка често што се болни.
Mojata sedi doma. Ne lazam jas deka se razboluva. Nema vrska dali odi vo gradinka. Takvo e deteto. Ima nekoi vo gradinka, pa nemaat gajle, Ednas vo sest meseci se bolni.
Мајка, тие што ми се пожалеле сум ги гледала. За нив можам да кажам зашто здрави им биле децата по цела сезона а они скокаа против вакцините. Е сеа за да си го оправдаат газот зборат болни биле. Од мај по плажи се мкнеа да не случајно со болно дете одеа.. Не зборам за сите. Кажав кои ме нервираат
Од многу читање, правење паметни,ете до каде дојјде состојбата. И после министерот крив. Човекот убаво кажа за КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ.Тој имунитет ќе го заштити моето и многу други бебиња во состојбата. Не не ми е братучед министерот, ич не ми се свиѓа но за ова е во право. Преку глава од мајки кои како кажа @LiliBoz погоре од мај трчаат на плажи во други држави, за таму нема ни мрсули ни ништо а за на вакцина се смета. И тоа претерано изложување на мали бебиња без никаков имунитет во молови и игротеки. После ќе чекаме десет години да оздрави да ср вакцинира.Јас не сум сретнала доктор кој е против вакцини освен секако ако има некое сомневање за детето, а се се има соодвњтни испитувања. На секој лек има несакани дејства дури и страшни па ги пиеме.
А зошто се оправдувате? Секој за свое дете си знае. Јас и тие што одложувале од страв не ги осудувам. Доволно е да дојдат во темава и нормално дека ќе им се јават сомнежи, а да не зборам за организацииве што си работат во полн ек и ги среќаваме и на другите социјални мрежи. Во нив треба да се впери прстот, а не во родителот.
@Цвет88 е мене ми кажа друго. По 2 години. Кажа и нејзиното тогаш го вакцинирала. Баш со мм се препроберив да не сум заборавила. И он ми потврди исто.
Пред епидемијава никој не ги напаѓаше мајките што од страв не вакцинираат. Напротив се бодревме едни со други дека е добро да се почека детето прво да прооди и прозбори па потоа да се вакцинира со ММР. Од каде сега овие напади не знам??? Никогаш не сум била против вакцините, ама ми беше СТРАВ и сосема совесно ја одложив ММР за откако ќе наполни 2 години. Така и би, ја прими вакцината 3 дена откако наполни 2 години, непосредно пред да избие епидемијава и искрена да бидам спокојов и мирот што го чувствувам во ситуацијава е незаменлив.
Да знам... Можеби има врска состојбата на детето, зошто кога требаше да прими дитепер рече уште оваа сега па после на две години. Е сега, ја гледа состојбата на моето дете, плус епидемија што не е за занемарување. Се си има свое. Во секој случај секое дете е приказна за себе. Мојава збори, 16+ е, оди од 10 месеци. Затоа велам, секој доктор треба да знае да одлучи според детето, а и секој родител нели, а не според тоа што интернет кажува.
Не ми го кажа за моето дете конкретно. Општ муабет беше. Кога смета она дека треба. Значи мене 2 години тебе 14 -18 месеци. Еден став имање! На кого како. Сега и дека се под притисок од министерство одма мењаат препораки. Едит. Бар докторкава во систина има ист став цело време.
Не се криви мајките и не треба да се напаѓаат. За мене, лично, потфрлува здравствениот систем, на сите можни нивоа... Како најлесно им е да речат чекај, одложи, немој сега... наместо да седнат и се убаво да објаснат и образложат.
Јас пак вака размислувам, што ќе смени 14 месеци или 24, ако вакцината стварно нешто предизвикува?? Аутизмот тргнат на страна?? Дека е после појак имунитетот?? Еве иако рече може вакцина не стаив, пошо не ми се свиѓа кс. Здравје една недела нека помине па пак ќе проверам, и пак ќе ја прашам. Се дур не дојде до моментот сите збориме општо. Нели, сите чекаа до 2 години а повеќето вакцинираа сега во зорт. Познавам и пред година што ставија... И да, секако е дека треба да се има еден став. Ама, јас кажав ај да збориме за вакцина, не кажа таа ајде мајка сега вакцина.
Јас ја носам во Систина и ја носев кај матичен. Докторката од систина од прв ден ми кажа само првата дтп да ја одложам, а друго да тераме натаму. Кажа и дека своето го вакцинирала нит одено, нит разборено. Одело во градинка и немало зошто да одложува. Другата докторка ми рече не до 2 години заради хемискиот состав на вакцината. Своето го вакцинирала на 2. Еве на цветче друго и кажала. За каква доверба да зборуваме?!
Читав дека пред 1 година не се препорачува. Го ставив линкот во другата тема. Убаво е објаснето зошто не. Има и видео. Само кај нас вика министеров нема гајле, боцкај
Знам, тоа сега го измислија кај нас... ја не би. Ама ете некои добиле таква препорака па вакцинирале.
Ми рече е за вакцини, ама конкретно ммр дека е јака по хемиски состав за толку мали дечиња. Не ја врзува со аутизам.