Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

761 vote(s)
    76.2%
  2. Против

238 vote(s)
    23.8%
  1. expert

expert Истакнат член

Не е точно дека пркршочни пријави не се поднесуваат за оние кои поднесле некаква си изјава. Јас лично знам за барем еден таков случај.
    Таа изјава е чисто индивидална желба без координирана законска форма, има изјави за други интервенции кои се претходно подготвени и се земаат во обзир.
    Законот, па дури и тој европскиот, имунизацијата ја третира како медицинска интервенција, и да, има клаузула дека секој индивидуално има право на одлука за секоја медицинска интервенција со поднесување изјава, ОСВЕН „во случаите на медицински интервенции чие одложување или непреземање би го загрозило животот и здравјето на пациентот, односно животот и здравјето на други лица“. Ова се однесува на вакцините. Значи исто како што законот не дозволува со таа изјавата да се одбие животоспасувачка трансфузија за своето дете, така не смее да се одбие и вакцинација.

2. yarre

yarre Популарен член

За жал и јас слушнав за законот. И секако искрено се надевам дека нема да претрпи промени. Од друга страна промената на законот би иницирало и зголемување на публицитетот на вакцините. Што од друга страна па е и добро бидејќи сеуште огромен процент на родители немаат слушнато ништо за бесполезноста и токсичноста на вакцините, преточени со „вечни“ тестирања на партизански популации.
    Прашањето е колку го сака фарма индустријата ова ? Дали им одговара досеашната ќутенка на двете инволвирани страни, и родители кои не вакцинираат и нивната утеха дека нивниот број е мал.
    Политичката одлука како и секаде во светот се сведува на разните облици на дејстување на фарма индустријата.
    Она што секако не ме плаши е одлучноста на родителот кој е убеден во својот став. Ако треба, тој ќе ги даде и последните парички за евентуална казна, како што би ги дал и родителот за лекување од последици од вакцини. Се работи за здравјето, а тоа нели, е непроценливо. Човечкото суштество, колку да е сурпресирано, низ историјата, како правило, секогаш се протнува и излегува победник. Затоа, колку и да сме тепани убивани и труени, ете, какви такви, тука сме, родот опстојува. Ниеден закон не е поголем од човештвото и вродениот нагон за опстанок.

Погоре, експерт не поучува дека треба да лобираме да се смени законот. Се слагам, тоа е одлична насока на промена на работите кон подобро. Но, ај да не се занесуваме, знаеме кој и како може да смени закон, со билокој на власт. Законите не ги менуваат луѓето во дури и во поразвиени демократии. Дури и тоа да се случи, времето кое е потрошено во тоа, е контрапродуктивно со временскиот интервал за промена во конкретниот период на вакцините на нашите деца. Јас како родител мислам на моите деца во моментот, а не за борба за промени која би се случила после 10-20-30 години ако и тогаш воопшто се случи. Земи ја „најдемократската“ Америка и се ке стане јасно.

Околу пријавите конкретно во Македонија, повторно наназад имам пишувано. Односно, сите спреги на притисоци секако дека постојат. Некои за среќа сеуште немаат проблем, а некои стигнуваат до таканаречено порамнување има случаи кои стигнале до Основен Суд, Но има и неколку кои стигнале до Апелација. Разговорите за „порамнувањето“ го имате наназад во форумот, во вид на аудио запис.
    Она што е позитивно во секако малиот број на случаи е што осем бирократското малтретирање, случаевите завршуваат во корист на родителите. Веројатно поради ова, системот би сакал да го смени законото, бидејки постапките завршуваат каде што и се почнати, на местото на заканите и плашењата.

Сите, ама сите примери во Македонија, вклучувајќи го и последниот случај од минатата недела од Берово, завршуваат во полза на родителот кој одлучил да не вакцинира, а со тоа точно се покажува и сегашната состојба дека осуден родител за одбивање на вакцина - НЕМА. Со тоа, правото на одбивање на вакцина постои во моментот, но истото се обидува да се сурпресира од страна на системот. Сега за сега со притисоци и закани, а понатаму ете и со закон, ако се донесе.

Разглецуајќи ги профилите на медицинските лица како можна причина за ваквиот однос кон општата популација едноставно реално размислување е дека нивното однесување се учи. Тоа е модел на однесување кон пациентот. И да, навистина е реткост едно медицинско лице коа ке ја добие својата диплома, луѓето ги гледа различно од класични пациенти, дури и во својата најблиска околина. Секако секоја често на исклучоците кои досегаат и надвор од научениот модел.

Разгледувајќи го моделот во најнискиот слој во медицинската хиерархија, а тоа се медицинските сестрички вакцинирачки ( оние со игличките ) ова е дел од нивниот пренесен модел на убедување кон пациентот ( ова го има научено за да каже ).

- Ти си паразит на општеството
    - Ти си неодговорен родител
    - Ти си лош родител
    - Ти не си доктор
    - Детето неможе да оди во училиште ако не е вакцинирано
    - Детето може ке умре ако не ги ставиш овие вакцини кои го чуваат неговио живот
    - Ќе го нарушиш имунитетот на стадото
    - Ќе го добиеш бенефитот на вакцините, иако не си вакциниран а тоа е лошо за останатите
    - Ти си „Интернет“ мајка/татко
    - Не се разбираш во наука
    - Не се грижиш за иднината на здравјето на твоето дете
    - Твојот однос ќе ги врати болестите назад.

Ова е одприлика моделот кој медицинските лица го учат за да убедуваат. ВО тоа убедување секако дека успеваат кај родителите. Секако е дека секој ден се помалку.

expert, јас сеуште го чекам твојот став за вакцината за сезонски грип. Ќе се одважиш?

3. Mayyya

Mayyya Популарен член

Кој случај од Берово, може повеќе инфо, барав ама не најдов?

4. yarre

yarre Популарен член

Не. Информациите кои го добивам од цела Македонија се или од родители кои комуницираат со мене за ова, или се од мои извори кои секако треба да го заштитам, инаку не би ни доаѓал до тие информации.

Можам да кажам дека најголеми притисоци во моментот се во Битола, каде и одбивањето на вакцините е во најголем подем, а многу поретко во другите градови. Скопје, не знам зошто, притисоци има, ама тие завршуваат на првата инстанца, порамнувањето.
    Другите градови, каде има малку изолирани случаи на родители невакцинирачи, лекарите не ги пријавуваат, нели за да не им се наруши 100% вакцинираноста како бројка.
    Секако, многу родители од другите градови не успеваат да се спротистават на притисокот на заканата ( на чинот на порамнување - кое изгледа на пазарџиско ценкање ) од казна од 300 евра, па го вакцинираат детето.Има од оние кои продолжуваат на суд и таму ги ослободуваат од постапка. Има и до Апелација што се стигнати, и таму ослободени.

Јас искрено кривицата не ја гледам во некое бирократско инспекторче, кое само си го чува своето работно место, бидејќи ако му се појави контрола на врата, може и од работа да лета. Интересно е што и некои од нив го делат ставот за невакцинирањето ама мора да се слуша наредбата од системот.
    Е сеа, поставеноста на системот е таква, да родителот одлучува што се гледа од сите досегашни ослободителни постапки. Веројатно затоа и се сака законот да се смени, излегува дека инспекторите работат за џабе, во место, бидејки постапките им паѓаат како презреани круши.

Glasna likes this.
  5. ikame

ikame Популарен член

јас моето 17 месецно бебуле не го однесов на вакцина за ММР требаше во септември да ја прими,сега цекам да ми стигне покана ако воопшто стигне или за некој ден да одам да им дадам изјава.
    Комшијата мој е доктор и вака ми рече нема потреба да ја вакцинираш сега многу е мала и без тоа ке може да фати заушки и ке ги прележи исто за рубеолата што еопасна за трудници т.е само за женски деца ми рече дека на 14 год возраст се прима само таа вакцина па ако сум сакала мозам и тогаш да ја ставиме а за малите сипаници ми рече дека несе појавиле одамна мн.одамна а овие крупниве се редовна појава и ништо страшно како и сите така и вие ке ги прележите ако ги фати и уште ми рече мн.е мала нема потреба да и го нарушуваш имунитетот и така ја храниш здраво нема од што да се плашиш

John.Smith likes this.
  6. John.Smith

John.Smith Активен член

Expert,

Те молам усогласи се, еднаш велиш дека законот нема волја да се спроведува, а после дека познаваш родители кои добиле прекршошна а однеле изјава.
    Јас немам информација за такви родители, но не ја исклучувам можноста, бидејќи доста важна е и самата форма и содржината на таа изјава.
    Споредбава помеѓу трансфузија и вакцина мислам дека не ти е баш на место.

Загрозување на здравјето на други лица со одбивање на вакцина, правно може исклучиво да се толкува само во време на епидемија и никако поинаку. И тоа е дискутабилно (со оглед на тоа што во епидемии заболуваат и вакцинирани и невакцинирани) но ете нека е така.

Која е веројатноста дека моето дете ќе заболи од некоја болест против која се вакцинира и дека од него ќе заболат и други лица.
    Каква е гаранцијата дека нема да заболи ако се вакцинира?
    Згора на тоа може да се додаде и фактот што до сега не се најде доктор кој писмено ќе гарантира дека самата вакцината нема да предизвика одредени заболувања.
    Значи нема здравствен работник, ниту судија кој би се вовлекол во ваква авантура.

Изјавата е законски поткрепена и си функционира.

Конкретно во мојот случај, докторката не сакаше да ја прифати изјавата, со истото образложение дека е незаконска.
    Имав две варијанти, првата да ја испратам препорачано по пошта, а втората да повикам двајца сведоци пред кои докторката и сестрата ќе ја одбијат изјавата.
    Некако посимпатична ми беше оваа втората со оглед на тоа дека и двајцата сведоци кои им ги однесов се добри адвокати.
    Изјавата ја прифатија без никаков коментар.

Glasna likes this.
  7. iiipiiiigiii

iiipiiiigiii Истакнат член

Добра препорака од твојот комшија.
    И ММР и ДиТеПер, и сите поливалентни вакцини се ризични!
    Во овие вакцини има огромна количина жива, која може да предизвика оштетувања во функционирањето на ЦНС.

John.Smith likes this.
  8. expert

expert Истакнат член

@John.Smith

Тој ризик за и од невакцинираните не е само во тек на епидемија, дури и кај нас секој месец имаме по неколку заболени од некои од болестите кои се вакцинопревентабилни, најчесто од овие исипните како мали сипаници, најголемиот број од тие заболени, па дури над 90% се невакцинирани.

Значи и во период кога нема епидемија туку само поединечни спорадични случаи носители на морбидитетот се невакцинираните. За среќа имаме висок процент на вакцинација и нема ризик тој вирус да се проширува и да опстојува во популацијата.
    Затоа ако немаше таков висок процент на вакцинирани, тој вирус ќе се пренесеше од едно на друго, па на трето лице и тоа ќе гарантираше опстојување и циркулирање на вирусот и после епидемијата.

Веројатноста за таква појава дека едно невакцинирано лице ќе заболи не е хипотетичка, туку реална и е сериозно издржана, не ја измислил некој само како застрашувачки податок туку до таа бројка и до тој факт е дојдено по реални испитувања и може да се користи како доказ за правно и судско поддржување на тврдењето дека невакцинирањето го зголемува ризикот, само нели ако имало некоја волја да се спроведува законот на кој се повикувате како можност за право на избор по заобиколен пат.
    Не треба тоа право да е преку таков заобиколен пат преку трет закон, туку директно во законот за имунизација да се предвидат причини, филозофски, религиски, здравствени и не знам какви за можност за изземање од вакцинација.

Еве ова е само еден брз пример за такво истражување каде утврдиле дека децата во градинките кои се оставени невакцинирани се под зголемен ризик за прележување и преносување на вакцинопревентабилно заболување.
    http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 181234.htm
    И ова е уште една анализа која потврдува дека невакцинираните се една од причините за епидемиите од магарешка кашлица кои ги имаат во Америка.
    http://healthland.time.com/2013/09/30/p ... outbreaks/

За каква гаранција зборуваш? Дали е доволна гаранцијата дека далеку се помали ризиците од вакцината отколку од болеста? Единствената гаранција која ти сега ја имаш се огромниот процент на вакцинирани кои ти овозможуваат неризична средина за твоето дете, кое иронично вие се обидувате од петни жили да ја промените.

@ikame

Е баш супер совет дал лекарот. Да, ќе ги прележи заушките ако ги префати, ама токму за тоа се дава вакцината, за да не ги прележи затоа што ризиците и компликациите од нив се далеку пострашни и од овие теоретските од самата вакцина.
    Да, и на 14 години има ревакцинација со рубела, ама тоа е само ревакцинација и друго е ако веќе имало имунитет кој сега ќе се зголеми, отколку тогаш наново да се оформува. Со таа една доза на 14 години не се оформува задоволителен имунитет.
    И колку е тоа одамна откако не се појавиле малите сипаници, затоа што баш во 2011 имаше епидемија, а сега ги нема токму затоа што скоро сите се вакцинирани и ги нема за нив, што не значи дека и невакцинирани ги немаат, затоа што има поединечни случаи на мали сипаници кај невакцинирани.
    И тоа дека вакцината ќе го нарушела имунитетот, напротив, вакцините го подобруваат имунитето, затоа и се даваат.
    И гледаш како лекарот има далеку пореални ставови отколку некои од соговорниците тука, очигледно ги знае ризиците од болеста и ситуацијата која му овозможува да дава така релаксирани совети, за разлика од соговорниците тука кои не ги знаат фактите.

9. John.Smith

John.Smith Активен член

Expert

Текстовиве повторно започнуваат да се вртат во круг.
    Можеш да постираш уште 100 линкови, а јас да ти одговорам со 200 мои линкови и тоа да трае 20 страни, а јас за такво нешто немам ни волја ни време, со оглед на тоа колку ти не сакаш реално да ги согледаш работите.

Поентата беше дали со постоечките закони можи да се избегне вакцината.

Ете и сама согледа дека е возможно. Дали е тоа предвидено со законот за имунизација или со трет закон, тоа не игра никаква улога. Одбивањето е возможно и законски.
    Ако веќе се толку важни причините за одбивање на вакцината како што ти наведе пр. филозофски, религиски, лични итн. истите се опфатени во меѓународната класификација на болести и сродни здравствени проблеми, која ако настојуваш да станеш лекар треба да ја знаеш од а до ш.

и дај веќе одговори му на јаре дали се вакцинираш против сезонски грип.

Glasna likes this.
  10. Nati.P

Nati.P Популарен член

Expert и на мене не ми е јасно твоето мислење. Прво велиш дека вакцините се добри, а потоа дека лекарот имал реални ставови оти ја советувал ikame да не ја примаат вакцината. Самото мислење ти е контрадикторно. И има право JohnSmith кога вели дека дискусијата се врти во круг. Или јас погрешно разбрав?

Иако немам дете, па не се замарам уште сега дали ќе го вакцинирам или не, сепак ја следам темата и дискусијата.

11. Glasna

Glasna Популарен член

Jас имам едно прашање до Expert,ако станува збор за истата личност која начисто (на ист начин како овде)тероризира и реплицира на секој ама баш на секој пост,без и малку почит и респект спрема другите членови на темата хомеопатија :?:
    yarre,сигурно знае за кого станува збор :P ,ако е таа,taa ...ондак све ми е јасно :geek: ..

12. Glasna

Glasna Популарен член

Eдит: станува збор за друг форум :emo: ..изумив да напишам :P

13. John.Smith

John.Smith Активен член

Јас цело време се трудам од околу да и кажам дека е контрадикторна, ти и го “плесна“ директно! :D :D

eva11, Nati.P and Glasna like this.
  14. yarre

yarre Популарен член

Да истата особа е. А со СтефЧеф се у крвно сродство. Не издавам повеќе. :D Во отсуство на одговори, единствен демагошки пристап и е вртењето на истите работи over and over again и прецизно прерипување

Разгледувајќи го омилениот сајт на Expert ( не е свесна колку сум и благодарен ) кој изобилува со мноштво студии за вакцините од еминентни стручњаци во областите, пиц пец средени дојдов до уште еден линк на вакцините и аутизмот.

За оние кои имаат малку повеќе време да одвојат, а јазикот не им е проблем еве го линкот од сајтот со студии од Expert

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364648/

This article explores the issues and concludes that sensory dysfunction and systemic failure, manifested as autism, is the inevitable consequence arising from subtle DNA alteration and consequently from the overuse of vaccines

Оваа статија го истражува ова прашање изаклучува дека сензорна дисфункција и системскиот неуспех, пројавено како аутизам, е неизбежна последица што произлегува од (суптилна) ДНК промена а следствено, од прекумерна употреба на вакцини.

Експерт, до кога игнорираш одговори и прерипуваш ?

John.Smith and Glasna like this.
  15. expert

expert Истакнат член

@yarre

Аман што сум игнорирала? За вакцината за грипот? Да, се вакцинирав годинава затоа што лани многу лошо поминав, знаеш и самиот. Што да кажам друго за мојот став? Ете немав реакција, малку ме болеше и толку.

Сакам накратко да искоментирам за овој линкот што го имаш ставено, како манипулираш тоа чудо едно.
    Прво да разјасниме кој е тој мој омилен сајт за кој многу ми благодариш? Зборуваш за pubmed?
    И кои се тие стручњаци за кои зборуваш? Знаеш каков стручњак е тој што ја напишал статијата која ја даде? Бизнисмен, не е ни лекар. Има негова агенција за виртуелна дијагностика, со некакво скенирање, некоја измама, чиста глупост што значи нема ама баш никаква тежина неговите податоци.
    Пак ќе речам, секоја чест што на многу силни докази и податоци го темелиш својот став.

Ова не е никакво истражување, туку само статија, се сомневам дека и воопшто си ја разгледал. Само нафрла разни податоци кои немаат врска со аутизмот. Насловот сугерира дека статијата би требало да биде за аутизмот, ама тој цело време зборува за вакцините.
    Се гледа дека има некоја агенда преку таа статија да се изрекламира на медицински непосмени луѓе кои би дошле до неговата агенција за виртуелно дијагностицирање.

Сите аргументи кои се спомнати ги имаме обработувано назад, и ако имаш некој аргумент кој посебно сакаш да го објасниме, повели, издвој го од таа цела мешаница на глупости.
    И каде во текстот потврдува дека аутизмот е последица на вакцините? Не може такво нешто да потврди затоа што овој текст не е истражување, туку само обична статија. Напротив, има истражувања кои истражувале на терен, со луѓе, а не со теории, и тие даваат резултат дека вакцините не предизвикуваат аутизам.
    Еве едно такво сеопфатно истражување: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23545349

@Nati.P

Не сум контрадикторна, сакав да кажам дека се гледа колкава разлика има помеѓу еден став од лекар и ставот на овие кои дискутираат тука против вакцините.
    Иако е советот на лекарот е против вакцините сепак има загриженост од негова страна за болестите, лекарот јасно знае дека вакцините се потребни и така релаксирано препорачува дека може да се одложат за подоцна затоа што знае дека сите се вакцинирани и самиот кажал дека опасноста ја нема затоа што „одамна се немало појавено болеста“.

Забележи колкава разлика е тој став од ставот на овие кои тврдат дека никогаш нема потреба да ги вакцинираат своите деца, и плус треба и сите други да не се вакцинирани. Тоа е чиста небулоза.

@John.Smith

Кои се тие работи кои треба реално да ги погледам?
    За законот мислам дека убаво кажав. Одбивањето без последица е возможно само затоа што нема волја да се спроведува законот како што треба, што не е никава гаранција дека и понатаму ќе биде така.
    Се разбира дека никој нема можност да те присили на тоа и ти секогаш ќе можеш да одбиеш вакцина, ама за тоа е предвидена законска санкција.

Вакцината се смета како право на секое дете и државата се става во улога на одбрана на тоа право да децата, знам дека смешно, ама законот вели така.
    Нема никаде да одиме со такво присилување, и што ако го казнат родителот, ништо, детето пак ќе си остане незаштитено. Потребно е подобро информирање со официјални податоци. Можеби овие 0.5% кои се цврсто убедени во шпекулации нема ништо да им го промени ставот, ама повеќето од оние кои се двоумат ќе имаат можност сепак да се одлучат за вакцина.

16. babyblond

babyblond Популарен член

http://denesen.mk/web/2013/11/08/na-evr ... cni-zemji/

Во вакви моменти сум среќна што сум навремено вакцинирана уште од бебе, без разлика на тогашниот можен ризик. Младите мајќи нека размислат 2 пати дали нема да ги вакцинираат нивните деца, од некои вируси можи не е неопходно , ама од некој е пожелно.

17. fionas

fionas Активен член

Знае ли некој да ми каже како може да се добие прочистена вакцина и дали тоа е една прочистена вакцина или сите што треба да се примат се прочистени.

18. yarre

yarre Популарен член

Срцка си. Баш ми е драго што толку лесно си прошла, барем со оние „обичните“ реакции на организмот кон вакцината која полека но сигурно си оди во историјата. Веќе и пензионерките не се прелажуваат лесно.
    Една од можните последици, нели ретки, согласно хвалоспевот на CDC e неуролошко пореметување кое се вика Guillain-Barré Syndrome. Да ти објаснувам што е? Може да трае, да се излечи и да не се излечи. Параилза е еден од резултатите. Во некои од случаевите луѓе умираат поради потешкотии со дишење токму од него.
    Токму ова е една од вакцините што масовно ја буди свеста на популацијата. Не ми е познато дали во истата има додатоци за H1N1 грипот кој не и пројде на СЗО бидејќи ги фатија живи. Во некои земји со огромен хвалоспев кажуваат, боди се, од двата грипа е заштитата. :( За додатоците кои се опасни неуротоксини, ич да не збориме, тие се фино лепо изигнорирани, како што и си знаеш да комуницираш.

За жал повторно ме натера да се завртам во истиот твој затворен круг на дискусија, каде одлично ги спречуваш правците на размислување. Она што го правиш со дисквалификација на линковите, ( и тоа точно таргетирани каде имаш можност да го девалвираш по различен основ ) неможе и несмее да биде единствен начин на размислување. Бидејки, точно и одредено воопшто не ги коментираш и елегантно ги игнорираш оние за кои неможеш ни за запирката да се фатиш. И да стварно ме мрзи повторно и повторно да ти ги посочувам, ги имаш наназад, па ако сакаш можеш да видиш што не си намерно коментирала.
    Второ и секако поважно. Што правиме со случаевите на аутизам, и останати невролошки пореметувања кои се до директна поствакцинала лекарска дијагноза ? Тие се виртуелни? Не постојат ? Ајде да ги игнорираме ? Не ти е срам од мајките на тие деца кои го читаат форумот, и кои одвреме навреме ќе се јават да ја искажат својата тага и гнев ? Ти учиш да вакцинираш, а они го имаат резултатот во своите раце од вакцинацијата преточено во разни катастрофални заболувања, и бдеат над своето дете 24 часа бидејки неможе самото да функционира.
    И тоа само тие кои ја имаат дијагнозата во раце, а сите останати се елегантно убедени, од ликови како тебе дека „ова никако не е резултат на вакцината“.
    Веројатно утре ќе бидеш одличен лекар, ама човечноста неповратно е изгубена.

Научи една работа, дека девалвацијата на соговорникот спрема професијата не е начинот на практична комуникација. Докторите не се богови, докторите се едни обични слуги на професијата, и тоа тие го учат. Го учиш и ти. Кај тебе е чиста 10ка. А ја ете ги почитувам оние со 6ка, бидејќи знаат да размислат надвор од наметнатиот стереотип и клише.

Го тргна Бони од темета зошто не се снаоѓаше ? Врати ни го баш е симпатичен. ;)

Glasna likes this.
  19. John.Smith

John.Smith Активен член

Не 2 пати, 50 пати добро да размислат дали ќе го вакцинираат своето дете и тоа уште во текот на бременоста. За да не им биде криво после зошто нивното детенце воопшто примило некоја вакцина.

Интересен е линкот кој го имаш постирано, но не ми е јасно што е тоа за кое си толку среќна што те вакцинирале како бебе?
    Ете убаво е напишано во статијата, 95% од населението во Сирија е вакцинирано против полио, а вирусот сепак се шири.

Ај јас да ти дадам друг пример и тоа од кај нас.
    БСЖ вакцината кај нас котира со висок процент од 99%, бидејќи истата се става веднаш по раѓањето а кај нас ја има повеќе од 50 години.
    Зошто сеуште имаме заболени од туберколоза?

ООН почнаа вакцинација на 20 милиони деца против детска парализа

Те молам оваа бројка помножија х4 и конвертирај ја во некоја егзотична валута.
    Ќе ги добиеш сите одговори.

Glasna likes this.
  20. eva11

eva11 Популарен член

и ти си толку сигурна дека иако си вакцинирана нема да заболиш??????
    абе нели гледате дека се е вештачко произведено и пуштено да има болести да се ретчи народот да се трошат лекови отворете очи малку

Mama25 likes this.