Жално за дечињата стварно , не ми е вакциниран малиот и планирам да го вакцинирам само да го решиме здравствениот проблем со бактеријата , свесна сум колективен имунитет и се тоа и малиот дома ми е затворен никаде не е мрднат. Е сега друга работа колку се родителите криви толку и ни е здравството луѓе. Денеска идам кај матичната на малиот да земам упат (сама) и нормално кога влегов во просторијата ставив маска ( да напоменам ни сестра ни докторка маска не носеа уште и ме исмеваа зошто сум носела маска) Во време на епидемија на грип и морбили нормално е ова?
Се знае каде е ризикот најголем. Во градинките, забранија одење во градинка, ама тоа е лесно тука товарот е на родителот. И во амбулантите, и особено во болниците каде што лежат веќе болни деца кои се виде дека се најде ризични. Мотика нема мерки, хаос, чекање по ходници со саати, преправање по клиники. Медицинскиперсонал пренесува морбили и никому ништо. За тоа јас пишувам
https://pedijatar.mk/intervju-so-pr...U8YtgdfIspTNTGS_4J6bx7MxP7puJeHZsSinw16ICQBEU Ова го баравте? Не е точно дека на клиниките не се применуваат мерки на претпазливост. Денес поминав низ три клиники и секаде има мерки на претпазливост. Што измислувате не знам. Дали вооошто вие имате претстава за протокол по болници при епидемии? Не е као се облакаат во космонаутски одела, у реду е. Што очекувате не знам, како сакате да изгледа таа превенција од ширење зараза кога вие самите активно учествувате против превенцијата? Децата со потенцијални морбили во што да ги стават? У инкубатор?! У меур?! Тој родител што не вакцинирал, тој е одговорен! Во примарното здравство се чека, додека се дијагностицира, на клиниките воопшто не е така.
1.На децата заразени со морбили не им пишува на чело па се разликуваат од останати со вирус во чекална. 2.При епидемија секаде се случува да заболи вакциниран персонал,со блага клиничка слика. 3,Воведоа вакцинирање на медицинскиот персонал што не е е вакциниран. 4.Маски носат. 5.Дали се препраќаат е шпекулација и не сакам да коментирам. и 6.и најважно. Да си ги вакциниравте децата немаше да дојде до ова. Па ти исправај криви дрини.
А Иии и ти си програмирана со анти ваксер да се караш па со ниски несоодветни формулации настапува... јсе вадевте на ова на она... Па здравствениот систем е одговорен за вакцинација. Зошто родителите не вакцинираа????
Не е толку жално тоа што има недоверба во здравствениот систем колку што е жално тоа што голем дел од тие родители повеќе им веруваат на самопрогласени доктори кои на интернет им бутаат линкови пред нос за недокажани сомнежи околу вакцините.
Па не им пишува на чело, ама се осипани по цело тело така да не се баш со исти симптоми како и секој друг вирус. Како го вакцинирале персоналот а 8 души заболеа? И како тоа носат маски , а ги испозаразија децава? Има случаи на епидемиа и при висока стапка на вакцинација... Исправај ти криви други, ама тоа се фактите!! ! Се дур не дебатирате во насока да се подобри нешто, туку како програмирани браните нешто без аргументи ке ја терате на кавга работата, а за тоа немам намера ниту да се карам ниту да се расправам. Добра ноќ
Не заборавај дека мнооогу и од докторите ( вистински доктори советуваа да се одложи вакцинирањето со ММР вакцината додека детето убаво не прооди и не прозбори.
Чисто за информација, почетните симптоми на морбилите се како настинка (висока Т, течење нос) осипот доаѓа подоцна. Каде тоа има случаи на епидемија при висок процент на вакцинација? Кога? За висок процент се смета над 90% а веќе 95% е совршено. Сигурно епидемија немало кај популација со 95% вакцинална покриеност? Баш ме интересира, ако сакаш сподели.
Ние гледаме што пишуваш, ама ти изгледа не си свесна што пишуваш. Па уште и сите биле програмирани против неа. Ако некој те присилува да вакцинираш дете и ти само кога си принудена вакцинираш, што си? За или против вакцинирање. И не околиши, не кажувај какви мерки се потребни. Не се прави гугл доктор. Сите антиваксери кога им дојде јајцето на газот се залетаа да вакцинираат, ама задоцнија, штетата е направена, за жал за некои непоправлива. Пак играјте си после докторки и антиваксери. Па после ќе ви фалат мерки за заштита. Уште чекам некоја научно докажана теза за поврзаноста на вакцините со одредена болест. Некако ми ја избегнуваш.
Осипот се јавува по 3-4 дена од првите симптоми. Прочитај си тука, убаво е да си информирана. И не се јавува осипот наеднаш на цело тело. https://acibademsistina.mk/health/i...je/26-sipanici-voobicaeni-detski-bolesti.html Едит: не ми се прикачил линкот.
Детето е заразно во тек на инкубација, пред да избие осипот, така што аргументот дека симптомите се други не е точен. Каде има епидемија при висока стапка на покриеност со вакцини (висока за морбили е над 95%)?
Такви ги има да. Прво чекаа детето да прооди и да прозбори, па да вакцинираат, а сега се осудуваме меѓусебе, така?
Па како тоа има мерки на претпазливост а заболеа значителен број на медицински персонал и тоа баш на детска клиника и ги пренесе морбилите на веќе болни дечиња. Ова го пренесоа медиумите можеби измислиле
Има ли случаеви на морбили распространето во други градови? Многу од симптомите на овој грипот и вирусот се поклапаат со сиптомите на морбили
Па очигледно е дека не дискутираш што е цел на форумите туку како по нарачка напаѓаш и обвинуваш. Конкретно јас познавам доктори кои своите деца не ги вакцинираат. Познавам и доктори кои немаат цврст став за вакцинација особено за ММР. Секој родител си го сака своето дете и нормално е да се плаши, па се плашев и јас, одлучував колку што можев.
Прочитав, фала. Пишува треска, изнемоштеност, сува кашлица, така да и без осип не е тешко да се разликува од настинка
Епа Емче да те стават тебе за докторка, очигледно само ти знаеш да распознаеш морбили пред да се појави осипот
Затоа што Јаре и нему сличните им се репер во животот. Ниски, несоодветни формулации рече? Тогаш, што е ова? Греота. Каква едукација е потребна. Жалосно.