Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.134
    Ама што е воопшто проблем со неинформираните мајки,:^)?напротив проблемот е кај "многу"информирани кои мислат знаат многу повеќе од лекарите.
    А не знаат да разликуваат варичела од морбилите,ама затоа знаат кога треба да се вакцинира и какви мерки треба да се спроведуваат.
    Одлуката за вакцинирање во оваа држава не е на мајките.

На Someonespecial, Peperutce1115, Tan4ence и 14 други им се допаѓа ова.
  2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    5.865
    Isti simptomi kako da te faka grip. Visoka temperatura i po nekoj den osip. Jas koga gi lezev kaslav isto tska, nos tecenje., znam deka baba mi mi dade krmus za da polesno gi isfrlam sipanicite.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    Немам дете сеуште има кога да си ја замарам главата со точни називи на испитувања што толку ви пречи што си читам, а не се трудам да запамтам?
    Едноставно моментално главчето со други работи си го замарам и на тоа сум сконцентрирана понатаму отом потом не размислувам една година однапред и тоа е тоа нема што да те чуди.
    А проценти си ставам од околината јас што ги познавам нигде не реков дека е научно поткрепено инаку колку да ви речам од 100жени само 5 познавам што попретпазливо се занимаваат со оваа проблематика.

4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Ако одиме со муабети од лично искуство од оние мајки што ги знам и не вакцинираат, причина е бидејќи им е страв, а не дека детето има некои состојби кои спречуваат да вакцинираат, едноставно им е страв од се што читаат, другарка не знае дека е различно варичела од морбили ама сепак се просветлила дека не треба да става вакцини.

Од тие што вакцинираат ниедна не отишла без кс на вакцина така да не се сложувам дека така слепо се оди на вакцинација, многу носеа и во Солун на вакцина.

Јас имам 7 месечно бебе и богами ми е страв од епидемијава, човек да ме види ќе рече налудничава сум. Мијам раце по 100 пати, никој не примам дома, кога шетам со количка бегам ако видам некој познат... Дали да ставам мрп прашав 2 ца педијатри и препораката е изолација и да одиме со редовните вакцини.

На kikin, Kitten, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    Во оваа банана држава оддамна немам верба затоа нејзините одлуки мене не ми се битни и таа не ми помогнала ич за да имам дете, нема ни јас да го оставам таа да одлучува за него!
    И во сите нормални држави мајката е таа што одлучува не државата ако таа беше салам немаше со нејзината банана пропаганда да ги одврати и тие што сакаат да вакцинираат.

6. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    А зошто тогаш ти не ја ставиш наа 7месеци вакцината туку се изолираш?
    Значи и ти си од тие што се плашат еве државата вика безбедно е над 6 месеци да се вакцинира?

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.134
    Поради тоа што сме банана држава и никому око не трепнуваше што опфатот со вакцинираните драматично паѓа и што масовно не се вакцинира,и се дозволи на некој начин мајките да одлучуваат, дојдовме до епидемија и 3 бебиња жртви на таа неодговорност.

Не е точно дека мајката секаде одлучува.

На Coco31, CameliaMiller, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Јас имам порано родено бебе и покасно почнавме со вакцинација по консултација со педијатри, и за препораката сега да се вакцинира исто повторно се консултирав со педијатри на кои верувам. За одлуките за здравјето на моето дете се водам по советите од педијатар што го прати детето од раѓање, не по општи препораки.
    Се надевам се ќе е ок и ќе си ја ставиме мрп на 1 година.

На lackygirl, Lolipop23, oblace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    Пишав дека во сите нормални држави мајката одлучува не реков дека сегде мајката одлучува, читајте убаво пред да поправите некој.

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.134
    Дали е Франција во нормалните држави,Италија?

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    Значи на една година ќе ставиш сепак.
    Мхм ;)

12. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    13.575
    Споредуваш вакцини и пропаганда Македонија со Франција и Италија.
    Ај те молам?

Толку од мене си кажав мислење само чекате да се нафрлите и да ги извртите зборовите.
    Продолжете понатаму без мене, немам енергија да се докажувам со вас.
    Позз и секое добро.

13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.683
    Допаѓања:
    174.067
    И врти сучи никој не става ммр со полни 6 месеци
    Зошто?
    Ете викаат дека може ,проблем нема
    Ја незнам оти не се боцка

На kikin и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  14. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Јас па мислев стварно дискутираме, ај ќе препишам на хормони.;)

На Lolipop23, m.i.g, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.759
    Допаѓања:
    145.221
    Имуналошки анализи се прават само и само доколку има индикации.
    Замисли сите да почнеа да прават иминолошки пред вакцина? Сто вида испитувања , скапи и за здраво и право дете без историја тотално непотребни се.

Кр.слика и црп е сосем доволно , преглед кај педијатар.
    Ама ние секогаш се правиме доктори над докторите , и знаеме повеќе од нив.
    Да беше вака ќе ти каже доктор оди на имуно па дојди на вакцина.

И да доволно сме информирани ние кои боцкаме. Ама не од фемина и групи на фб. Не сум љубоморна на тие кои не боцкаат туку ги жалам тие кои не смеат да бидат вакцинирани поради некои причини. А уште повеќе тие кои се прават дека се повеќе од доктори па не вакцинираат оти Мара не вакцинира.

На azelea, Lolipop23, Someonespecial и 17 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    116.967
    1 slika 1000 zborovi.
    FB_IMG_1549995597940.jpg

На SV1911, lackygirl, pianogirl и 25 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Австрија словенија
    Сигурна сум има и други

На fana и Cosmi им се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.736
    Допаѓања:
    35.747
    Во услови на епидемија е далеку побезбедно да се вакцинираат дури и на шест месеци отколку да заболат од морбили. И не е оваа препорака и практика само кај нас. И во другите “нормални” држави се практикува, во кои види чудо, вакциналниот процент е над 90%. Тоа говори многу за едуцираноста на мајките кои одлучуваат (како што милуваш да кажеш) Всушност, не одлучуваат тие, мал процент се замараат со гугл анализи и едукација, како кај нас. Повеќето ги слушаат и ги почитуваат препораките на државата и здравствените власти и не се прават поголеми експерти од нив ;)

На tamche995, gjoker4e, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Да, потребна е едукација. Зашто ја нема? Колку од мајките /родителите ги носат децата на вакцина, а немаат поима која вакцина ја ставаат, односно за кои болести...Најголем дел незнаат. И ете ти кажи ми зошто родителите се лишени од правото да бидат соодветно информирани??? Што се однесува до мене не се грижи имам доволно прочитано за секоја болест што се вакцинира. Помисли дека прв пат прочитав во овој текст. Жал ми е, но не. Го цитирав на таков начин како што пишува бидејки овде се правите паметни дека пред испит симптомите се како настинка течел носот и температура имало детето, не му пишувало на чело па ќе си чекало по ходници. Абе ајде... А и во текстот кој го прикачи госпогата стои треска, општа слабост и низа други специфични симптоми кои се препознатливи и тие деца треба посебно да се прегледуваат, да се изолираат и соодветно и брзо да им се даде третман и грижа. Ама, не, кој ќе се замара со нив , да го оптеретуваат господскиот ни докторски персонал на клиника,неговото височество не се замара со секој. Има да се носат децава по амбуланти, има да си чекаат...И сите мерки има да бидат со реперкусии само кон родителите. Таман работа да се воведе мерка медицинскиот персонал да се вакцинира. Они можат и по клиниките на болни деца да пренесат морбили и никому ништо... Да сето тоа е ГРЕОТА. Си прочитал ли една декларација за почитување на човековите права и достоинство? Знаеш дека човекот има право на информираност особено пред секоја медицинска интервенција. Вакцинацијата си носи и одредени ризици така да обврска на системот е да едуцира, да информира, но ништо не се прави во таа насока. Имам чуство дека вие сте дел од тој неспособен, препотентен медицински персонал кој се брани себе си во сета своја неспособност да дискутира со факти и аргументи, па најлесно е на тој препотентниот начин со навреди и омаловажување (n)

На Rooby му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    116.967
    А зошто во социјализмот немаше бунење? Кој ни гарантираше тогаш дека вакцините се добри? Ама тогаш имаше закони!!! Нема сакаш-не сакаш. МОРАШ!! А сега квази доктори и мами4ки со 8 мо ќе шират паники.

На m.i.g, pianogirl, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.