http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10696506/ Јас се чудев зошто во Јапонија во периодот кога само го поместија календарот на вакцинација за после 2 годишна возраст, различните мозочни невролошки заболувања се намалија неколкукратно. Ама го сменија министерот..... -------------------------------------------------------------------------------------------------------- За оние од енглеско говорно подручје еве како еден татица, објаснува зошто не ја вакцинира својата ќерка. Ајде да не го девалвираме дека е татко а не е лекар Иако неговата работа е многу доблесна и човечна. http://www.mindbodygreen.com/0-11532/8-reasons-i-havent-vaccinated-my-daughter.html
Јас сум за вакцинација редовна. Е сега кога подобро ќе размислам , мислам дека тука претеруваме со генерализација. Ако зборуваме општо вакцината како превенција е во ред. Ако зборуваме за неа како бизнис, да, таа е бизнис како и сите други лекови. Ако зборуваме за реакции на вакцина , секако дека ги има и ќе ги има како и од секој друг лек без разлика дали е природен или не. Е сега на времето пред 20 и кусуро години кога сум јас вакцинирана имало вакцини , сега на голем број дестилирана вода им шприцаат и толкум посебно кога се работи за тие бесплатните, „редовните“, тие што се со плаќање да се надеваме дека се во ред.
Ти си оргинал плавуша, или плавуша со црн корен ? Топло ти ја препорачувам книгата - Nuspojava Smrt. Мене од Хрватска ми ја донесоа, би требло да е дојдена и кај нас. Одлични податоци на еден фармако агент. Има нешто на Јутјуб, а ако сакаш ке ти ја позајмам. http://www.youtube.com/watch?v=878I0sqKUwE
babyblond Бесплатни вакцини нема. Оние кои ги наведе како бесплатни т.е. редовните ги плаќа државата, односно повторно ги плаќаме јас и ти. И нема некоја разлика помеѓу тие од пред 20 години и овие денес, производителите се исти, малку само е променет календарот и додадени се нови вакцини, така да таа водичка која ја шприцаат е малку повеќе отровна yarre Што ти значи плавуша, одма книгиче ово оно... дај ќе ти ја пратам јас. ако неможеш да ја најдеш... џиги-миги.. А јас да ти ја барав книгата ќе ме упатеше на амазон или во најблиската книжара!
Razgovarav so mojot pedijatar za vakcinive i znae deka veke ne se vakcinirame stignavme do 2 ra doza na Ditaper i tolku odkako se rascitav za MMR se odluciv da ne se vakcinirame taa mi rece do 2 godini ke fakame krivini ke mi pomogne ama potoa veke nemalo opasnost mislenje moze
Знам дека се многу опасни, и тоа што го содржат во себе Вереникот ми е медицинско лице, и вика кога ќе имаме деца нема да ги вакцинираме, па што сака нека биде. Ај јас пак, пусто од страв, си викам после ако се случи нешто на децата, што ќе правиме. Не знам, уште немаме дечиња, ама ќе биде тешко размислување. Јас сум против вакцините, оти кога разбрав што се има во нив, ми се згади животот. Знам дека се е за бизнис, и пари, итн. Ама пак кога ќе дојде за бебенце, ќе ми биде шубе.
Еххх babyblond, колку ќе беше убаво да им шприцаа на децава дестилирана вода...Тогаш немаше овие дискусии да ги развиваме и да одиме со изјави кај џелативе... Без разлика дали се редовни, бесплатни или се купуваат со пари - исто ѓубренце се. Само маркетингот е различен. .....За промените во законот не верувам баш многу...Не би ризикувале да ја актуелизираат темава. Присилна вакцинација неможат да спроведат, а на кој друг начин би не принудиле да вакцинираме? Се чудам како до сега не направија една реклама на тема вакцинација? Да ни се предочат нашите права како пациенти, да не подучат дека ,,имаме право на информираност,,, па да ни прикажат (како на рекламата за абортус) како добриот стар доктор им објаснува на родителите за се што ги интересира околу вакцината,па да ни дадат бесплатен телефон каде да го пријавиме ако не е транспарентен со нас...? Е зошто де ова не сме го виделе до сега? Демек е задолжително и нема што да се објаснува? Од така блиски извори знам дека законот нема да се чепка. Многу работи ќе треба да си повлече со себе ако сакаат да го сменат.
Колку сум глупава што сум го вакцинирала Матеј дури сега гледам . Ги прими сите вакцини до 6 месец што се примаат и сега гледам дека примил и за Мали сипаници и заушки што се прима на 13 месеци а он има 8 месеци . Се распрашував наоколу и како демек државата може да те тужи ако не прима твоето дете вакцина. Што им е проблемот?
И кај син ми се случи истото. Вакцините не ги ставаат како порано, односно како што пишува во книшките. Старосната граница е поместена.
Нема шанси да е поместена старосната граница за МоПаРу вакцината, таа се прима после првиот роденден, единствено може да се прими порано, и тоа после 6 месец, ама исклучиво ако има епидемија или некој зголемен ризик, за што не сум слушнала. Погледнете убаво случајно да не гледате во друга графа, или прашајте таму каде што ставате вакцини да не се работи за грешка во пишувањето. Ако навистина е ставена вакцина пред возраста треба да реагирате и да испитате затоа што ако е пред 6 месец ставена таа нема да има целосна заштита. @yarre Убави одговори му имаат дадено две мои имењачки и уште неколку други во коментарите:
ve molam za mislenje!!! Pred nedela dena primivme ditaper revakcina i imase reakcinja 40 temperatura cel den,zavrsivme vo bolnica so CRP 70, e sega mi stasa pokana za vakcina polio so lazice, neznam sto e ovaa vakcina i dali dava nekakva reakcija???
@katrina Ти ја научивме селективноста во комуникацијата. Твоите имењачки не џабе ти се имењачки. Напаѓаат бидејки невакцинираните деца биле опасност за околината. Па што има тие да се секираат ако веруваат во делотворноста на вакцината? Нели ќе ги заштити нивните деца? Или сепак имунитетот на крдото не е математички изведена формула туку мит, она шо зборував наназад а ти како и секогаш го прерипа ? Овој коментар е она што мене ми е поважно. Од вакцини за детски болести детето и умрело на раце. Паталец, не гаталец, како тебе. sandap, Со такво CRP ОБАВЕЗНО ОБАВЕЗНО консултирајте ПОВЕЌЕ лекари. Се надевам дека детенцето е подобро сеа. Ако ме прашаш мене, од срце Ви препорачувам да прекините со вакцините. Организмот си го кажува своето.
Решивме да не се вакцинираме повеке напишав и претходно,ова што ке го напишам нема везе со вакцина али е сепак лек и ако од сируп за грло ЦЕФАКЛОР на моето дете да му се деси страшен пролив ,малакснос ,цела недела а и дадов само два пати на осум саата т.е само првиот ден и вецерта одма се случи што да кажам за вакцина а ко и ставам јас жива се изедов што и дадов сируп незнам кој ѓавол ме натера а до тогаш само еднаш сум и дала пола лажиче парацетамол и толку никакви др.лекарства не сум и давала ама тоа ти е за памет така да ВАКЦИНА НЕ
Bash taka, dobro prashanje. Reakcijata na deteto na antibiotikot nema nikakva vrska so vakciniranjeto. Bash posle vakcina ako deteto krene T. se sovetuva da se dava lek za simnuvanje na T. kako paracetamol, eferalgan, blokmaks isl. a tie ne se antibiotici. Kaj nas i dvete deca od Amoksiklav obavezno gi fakja dijarea. Si znam, sum primetila i ako mi prepishat baram drug lek ili davam istovremeno i probiotici. Postov na Ikame i zaklucokot za nevakcinacija ne se povrzani i se non sens.
Сум напишала и предходно јас моите деца ги вакцинирам само од постоечки болести, полувакцинирани ми се. Причината за ово не е поради моето убедување дека постојат теории на заговор, не верувам во корелацијата на вакцинирањето и аутизмот, едноставно не е докажано тоа. Верувам во лоша рекација на вакцинирањето кое во многу случаеви предизвикува тешки аномалии кај бебињата и во најлошо сценарио и смрт. Верувам дека нема потреба од вакцинирање од дифтерии кога не живееме во услови каде нема водовод итн, нема потреба од ММР бидејќи и мм и брат ми имаат прележано заушки без вакцини и ете ги плодни се и двајцата. Јас верувам дека повеќето болести се искоренети без можност за повторен релапс и затоа не ги вакцинирам од не постоечки болести нема потреба да им ставам отров во организмот од нешто што нема никаква опасност. Гледам кај мене не се вакцинира од БСЖ повеќе од 40 години, нема ниту епидемии (herd mentality) нема ниту нов случај така да ако не вакцинирам пр од дифтерија не верувам дека ќе избие нова епидемија. Син ми си прележа мали сипаници сега има доживотен имунитет за разлика од вакцината која тоа не го нуди туку траат највеќе 15-тина години и верувам дека сипаниците се многу полоши да се прележуваат како повозрасен него како дете. Исто и вакцината за полио тука е укината пред две години затоа што нема нови случаеви на полио преку 25 години, самата влада увидела дека е непотребна и ја укинела, така верувам дека една по друга повеќето ќе се укинат затоа што не вршаат никаква улога. За лекови и јас ги избегавам за децата, значи ако има покачена температура од забчиња не давам веднаш парацетамол, чекам да помине сама со помош на туширање, со чорапи со оцет а ако трае повеќе од неколку часа или е превисока тогаш ќе им дадам лекарства, не ми се веднаш прв избор туку последен. До сега не ми бил малиот болен немало потреба од лекарства ама да има нема да се правам паметна и да не му дадам ама за нос кое тече нема да му давам антибиотици.
^ Како знаеш дека е од сирупот, а и зошто му даде сируп, беше на лекар па ви препишаа или? Цефаклорот е антибиотик ми се чини, и ако е бактерија во прашање треба да го пие, ако е вирус тогаш нема фајде од него. А проливот е чест после пиење антибиотици иако ти двапати само си му дала и којзнае дали е од тоа...без разлика, кога се мора да се пие се мора, нема да го оставиш болно и да се искомплицира оти после пролив ќе имало...
A zosto pisa vo ovaa tema.....ne razbiram sto bese poentata na postot ... ili samo onaka uspat pokraj odlukata za nevakciniranje da kazam i za sirupot.