Aman te sega so mthfr genot,jas go imam ama pa od kaj da znam dali kjerkami go ima,nikoj nikogas ne spomnal deka ako sum jas nositel kje bide i taa,eve kaj mene nikoj go nema samo.jas utvrden e po mrtviot plod i niza ispituvanja,znaci majkami ne e nositel na toj gen,eve jas sum pa vakcinirana sum i eve zdrava i ziva sum,aman te ne dolevajte maslo na ognov ionaka vekje izgoreni sme od se i sesto sto citame 90% do sega sto vakcinirale demek ispituvale mthfr aman te lugje,sekoj den nov stres samo
Јас стварно се извинувам што го постирав овој линк. И мене ме замисли и само сакав да се консултирам. Нека го избришат модераторите и готово, да завршиме со тоа.
Зошто да го избришат? Нека стои, баш напротив, убаво е да се прочита. Па какви "истражувања" стојат тука и никому-ништо. И да разграничиме нешто, има разлика помеѓу последица и силна реакција од вакцина. Првото е многу, многу сериозно.
Леле луѓе ај не аутизам ама сега имало мтхфр. Па што ште не ќе измилат ама веќе. Се губат невини животи заради глупости. Еве јас имам мутиран мтхфр. И баш истражував пред бременост бидејќи имавме проблеми со неплодност и на крај добивме дете со ивф. И баш за тој ген има најмалку докази дека е поврзан со проблмеи во бременостѕ или било каков негативен исход за бебето. Поврзан е едниствено со зголемен ризик од срцев удар заради непроцесирањето на фолна киселина. Ама не кај сите. Е сега ако почнете да читате по фамозниот Гугл има мајки кои тврдат дека нивните деца се аутистични зашто мајките имале недијагностициран мтхфр па заради недостаток на фолна нивнотно дете има аутизма. Што секако не е докажано. И ајде сега од таму пак стигнавме дека вакцините преку овој фамозен мтхфр ќе му направат нешто на детето. Да не ти се верува. Да не беше толку трагично ќе беше многу смешно. И еве се пријавувам јас имам мтхфр и имам син вакциниран со сите вакцини до сега и нема аутизам.
Ама мешате баби и жаби. Океј, да прекинеме веќе со мтхфр и готово. Не е поврзан со аутизам овој ген. Еве јас имам па не сум аутистична. Го прочитав ова и го споделив, онака за консутации. Пак ќе речам, извинете ако згрешив и готово. Да не се препукуваме. Никој не го држи овој став.
Ама зашто мила се извинуваш. Ништо не си направила лошо нит па тврдеше или убедуваше. Те интересираше и го сподели за да побараш мислење и некое искуство. На самиот линк ако го прочитате многуууу убаво е све објаснето. Си пишува дека нема ниеден релевантен доказ помеѓу вакцина и Мтхфр и дека антиваксерските кампањи веќе незнаат кај да удрат. Убаво си е објаснето за дали може и колкав е процентот за и детето да ја има мутацијата. Значи никој не знаеме кога и од што ќе умреме нели! Па еве сеа може да не акне некој земјотрес и сол да не стори. Па да излезам да пазарам и на пешачки кола да ме собере. Да не идеме до крајности. И не прашувај за вакви деликатни работи тука на форум. Нит јас нит никој неможе ништо да ти каже, потврди и докаже кога никој од тука не е специјалист ниту пак стручен. Се собравме жени кој ниедна нема допирна точка со генетика, хромозоми итн. Све е на рекла казала, слушнав ама не баш дослушав, на комшиката теткаи па на внуката внука тоа и се деси, читано од интернет и страни итн. За што и да треба мислење и совет само стручно лице кое учело и си го посветило животот на тоа поле, читал и посетувал семинари итн е таа особа е најкомпетентна за било каков одговор поврзан со темава. Ај бе све доктори соецијалисти станавте, генетичари и имунолози. Па шо не идете до Систина и на Клиника и почнете да работите. И никој ничија здраствена историја нит па историјата на дете ја знае за да даде мислење, совет или знаење. Секој од нас си имаме хромозоми кој со едно испитување на кариотип ( ние со ИВФ сме го оравеле и сме добро запознаети со тоа ) па ќе се види какви се и дали има или не проблем со хромозомите. И на дете може да испитате. Со самото тоа ќе се знае све. Ај да не се правиме специјалисти кога никој од нас нема ни учено тоа нит па диплома за тоа. Сме читале, чуле или размениле мислења/искуства. Но, никој од нас не го прави тоа специјалист/имунолог/генетичар. Среќен св.Трифун и ај дај денов да го олабавиме со лоши мисли/критики и препукавања од стилот : ти поима немаш, јас сум попаметна поначитана! Јас сум боље и посовесна мајка од тебе зашо вакцинирам/невакцинирам итн. Да си се радуваме на животов и на своте деца да се само здрави и живи. Да пробаме да ги заштитиме и да им помогнеме онака како мислиме дека е правилно без разлика дали другиот го мисли спротивното. Место да се губи време во докажувања и препукавања ... искористете го времето со своите најмили. Краток е животот и не знаеме што ни носи утре!
Све мутирано сме 98% од нас со ИВФ што сме. Ние во нашава група за ИВФ си се викаме Нинџа желки со мутацииве ептен мутирани Ама битно имаме прекрасни деца да ни се живи и здрави само. Инаку со мутациите ( зависи кој склоп на мутации се нели ) и се пие обавезно метилирана фолна во бременоста. Зашто имаме дефицит со фолна и организмот обичната фолна не ја обработува и затоа се пие метилираната фолна. И во голем дел од пациентите со мутациите се прима и клексани од пред трансфер до 4-6недели после пораѓај, аспирин и Б12.
Со вакво слично образложение од нашата докторка син ми во 2011 ја прими на десет месеца. Имаш епидемија и не беше на доење. Ама втора доза не прими на 13 туку ревакцината во прво одделение. Веројатно е доволно заштитен?
Сигурно. Како ви кажале - така сте направиле. Вашата докторка најдобро го знае вашиот случај. нема зошто да не биде заштитен, 10 месеца и не е мал веќе
Значи доста кревате паники за ништо! Децата МОРА да се вакцинираат и од одговорност према нив и од општествена одговорност. Меѓутоа и вакцините МОРА да се во рок на траење, чувани како што треба и ставени кога е препорачано со уредна крвна слика! Секој лек, скраја било, има и несакани дејства па така и вакцината за жал, меѓутоа реално многу многу ретко комлилацоиите се навистина од вакцина. Дали знаете дека постои студија од Светска здравствена организација која има докажано дека повеќе од 3,4 ехо прегледи за време на бременост предизвикуваат аутизам, а пак одите по 2 пати у месец да ве гледаат на ехо, затоа што тоа никој не ви го кажува за да давате пари! Така да без страв и паника вакцинирајте си ги децата кога ќе дојде ред, но со уредна крвна слика и со вакцина на која вие лично ќе и го проверите рокот на траење.
Добро вечер, Околу поствакциналните компликации... Ретко се докажуваат, ама ете законодавецот ги пропишал дека се можни. Математиката во процент може да се изрази со 100 - ако недајбоже тоа е во твоето дете. Не сте виделе, ниту ви посакувам да видите или да почуствувате на своја кожа компликација од вакцина. И извинете што пречам. Се јавувам од друга димензија, моментало сум со едно племе на родители на деца кои бараат право на избор. Почнуваат да не бркаат на пуст остров. Од Правилникот за имунопрофилакса... VI. ПРИЈАВА НА ПОСТВАКЦИНАЛНА КОМПЛИКАЦИЈА Член 69 Поствакцинална компликација е состојба која го надминува степенот на нормлна поствакцинална реакција после имунизација, а која може да се поврзе со апликација на одреден имунобиолошки препарат. Докторот кој ќе утврди постоење на поствакцинална компликација, секој поединечен случај веднаш го пријавува (по телефон, факс, електронска пошта) до епидемиолошката служба на надлежниот ЦЈЗ/ОЕ, односно ЦЈЗСкопје за подрачјето на град Скопје и истовремено доставува пријава на Образец број 3 даден во прилог на овој правилник и претставува негов составен дел. Здравствената установа, во која е вработен докторот кој утврдил постоење на поствакцинална компликација, доставува пријава и до Националниот центар за фармаковигиланца при Институтот за претклиничка и клиничка фармакологија при Медицинскиот факултет од Скопје и до Бирото за лекови. ЦЈЗ/ОЕ за своето подрачје, односно ЦЈЗ Скопје за подрачјето на град Скопје, копија од пријавата на образецот од ставот 2 на овој член, доставува до епидемиолошката служба на ИЈЗРМ. Епидемиолошката служба на ЦЈЗ/ОЕ, односно ЦЈЗ Скопје на своето подрачје ги истражуваат пријавените поствакцинални компликации или сомнение на поствакцинална компликација, доколку припаѓа на некоја од следните категории: 1. Апсцес на место на апликација (инјекција); 2. Лимфаденитис после давање BCG вакцина; 3. Случај на смрт, за која постои сомнение или здравствениот работник смета дека е настаната во врска со имунизација; 4. Пореметување на здравствената состојба, за која постои соменение или здравствениот работник смета дека е настаната во врска со имунизација; 5. По здравје опасна или неочекувана поствакцинална компликација, која од страна на здравствениот работник се смета дека е настаната во врска со имунизација. Сите поствакцинални компликации од ставот 5 на овој член мора да се проверат веднаш, а најдоцна 48 часа по пријавата. Документацијата за спроведено епидемиолошко истражување на поствакцинална компликација, надлежната епидемиолошка служба на ЦЈЗ/ОЕ за своето подрачје односно ЦЈЗСкопје за подрачјето на град Скопје, ја доставува до епидемиолошка служба на ИЈЗРМ и до Стручниот тим од член 10 на овој правилник. Стручниот тим донесува заклучок за утврдена тешка поствакцинална компликација после имунизација на поедини лица со примена на одредена вакцина (во понатамошниот текст: заклучок) на Образец бр. 4, даден во прилог на овој правилник и претставува негов составен дел. Заклучокот на Стручниот тим се доставува до надлежниот доктор по медицина кој ја пријавил поствакциналната компликација после имунизација, до надлежниот ЦЈЗ/ОЕ, односно ЦЈЗ Скопје, ИЈЗРМ, Државниот санитарен и здравствен инспекторат и Министерство за здравство. Стручниот тим изготвува извештај за спроведено истражување на случај на поствакцинална компликација на вакцина односно имунобиолошки препарат на Образец број 5, даден во прилог на овој правилник и претставува негов составен дел. Овој извештај стручниот тим го доставува до Бирото за лекови при Министерството за здравство, до Националниот центар за фармаковигиланца при Институтот за претклиничка и клиничка фармакологија при Медицинскиот факултет од Скопје и до ИЈЗРМ. http://iph.mk/wp-content/uploads/2014/09/imunizacija-pravilnik.pdf
Читам и се чудам како некој што родителите кои престанале да вакцинираат ги нарекуваат себични, а од друга страна самите манифестираат екстремна себичност, дури и диктаторски и нехумани методи на однесување. Јас не мислам дека на светов постои родител кој не го сака своето дете и секој го прави она во што вистински и цврсто верува дека е најдоброто. Верувам и сигурна сум дека ако родителите се сигурни во 100% безбедност на вакцините ќе нема родител кој нема да вакцинира. Но, најчесто родители кои имале негативно искуство, реакција по вакцина, срцето ти се смрзнува од страв и почнуваш да читаш, да прашуваш, сфаќаш дека вакцинацијата не е без ризици, и престануваш да вакцинираш, секако првенствено да не се повтори лоша реакција. Тоа е тоа, а секој кој навредува, дискриминира, линчува, нека си размисли од кои причини го прави тоа.
Можете да ги прочитате наназад сите мои коментари и на оваа и на другите теми, и сите тие се состојат од прашања дилеми, мои лични согледувања како родител. Незнам кои сте вие, зошто пишуваш во множина? Доколку вие настапувате како група со некоја поинаква цел, не значи дека тоа го правам и јас, затоа што тоа со мене не е случај.
Сега немаш потреба да набавуваш вакцини од Грција. Истите ги има и овде. Така мене ми кажа педијатарката која нејзиниот внук почнала да го вакцинира со вакцини од Грција кога тука беа со сомнителен квалитет. Сега се од реномирани производители вакцините тука. И самата ги вакцинира внуците сега со вакцините што ги има тука. Само ќе пазиш да се со добар рок. Ќе бараш да ти го дадат пакувањето да си го провериш пред боцкање. новите вакцини сега се во единечни дози и секоја си има свој рок на траење.
Aj vaka da gi razgranicime rabotite. Toa sto se dava ODMA posle.kasnivanje od kuce, zar'djan predmet ako se povredis i sl NE E VAKCINA. Toa e SERUM so gotovi antitela protiv bakterijata Clostridium tetani koj se stava vo rok od 48 casa za da obezbedi zastita od zaboluvanjeto tetanus. Ako ranata e golema, ako se smeta deka ima rizik, a liceto e so nwpoznat vakcinalen status, ili imase sema pominale odreden br godini od poslednata vakcina protiv tetanus, mesec dena od primanje na serumot se dava ANTITETANUS VAKCINA, zavisno od vozrasta na pacientot, dali polivalentna ili adultna forma na di-te vakcinata. Znaci, inicijalnata zastita od tetanus se gotovite antitela od serumot koi isceznuvaat kaj pacientot posle mesec dena i zatoa togas, samo ako ima potreba, s epocnuva so vakcinacija. Vakcinata protiv tetanus ne moze da prwdizvika sozdavanje na antitela VEDNAS, zatoa i ne se dava vednas po povredtata zasro toags nema fakde od nea. Eve i licen primer, svekor mi go kasna macka za dlanka, mu potece vo rok od 2-3 min izgledase jezivo i strasno. Vednas vo itna mu ja istretiraa ranata, go prevrzaa i PREPORACAA da primi serum protiv tetanus vo narednite 48 casa. Znaci, ne e deka ne go prasaa, ne e deka rwkoa mora, tuku rekoa pozelno e. Bidejki zdravstboto e takvo kakvo sto site go znaeme mnpgu normalno nemase tetanus serum vo itna, ni dadoa upat za infektivna ia zamislete nemase ni tamu. Pa ni rekoa kypete si, okolu 500-600 den e nekade vo aptwkite i donesete. Iako serumot se civa vo frizider i ireba da podlezi na provwrki na temp, ni go dadoa vo apteka taka bez nisto so napomena nosete go pobrzo da ve bocnat me smee mnogu da stoi vaka! I go odnese, i gp bocnaa. Koga bese na prevrska soprigot go nosel i prasa za ponatamosna eventualna vakcinacija bidejki maticnata mu kazala da prasa. Rekoa ne treba. S ekor mi nema vakc karton, ne se sekava vo zivotot da primil bilo kakva vakcuna, pa duri i koga bila famata za variola vera uspeal da izbega zasto panicno se plasel od igli. I eve taka ziv e i zdrav. Iako licnava prikazna nema vvrska so valcinite smao ja spodeliv, prvo da ja naucime ednas zzasekogas razlikata medju imunoserum i vkcina i vtoro za da na licen primer vi kazam dvw sprotistaveni mislenja okolu toa treba ili ne vakcina tetanus poe.povreda kaj lice so nepoznat vakc status, maticen vika, da, mora, na infektivna i serumot bese opcionalen. IgG za morbili, 750 den vo Avicena Izvinete, samo da prasam koj le ispita se od gen do globulin? Znaete li voopsto sto e dejnosta na imunologija i deka najobicni rutinski testovi za mutacii se cekaat so meseci zasto e prava retkost da gi imaat aite reagensi? Dali nie imame takov profil na eksperti vo drzavava koi bi mozele da ispitaam od gem do globulin? I na kakov tocno globulin mislime? Zasto na obicen alergo test na najcesti alwrgeni koga site konkrerizirani IgE bea negatibni, avkupniot IgE pokacen ne se najde junak da go protolkuva rwzultatot??? Kade se tie eksperti sto ispituvaat od gen do globulin, sakam da ginprasam nesto okolu alergiite, ne za vakcinite???