Од каде да ја земе личната карта на синот? Мислев има некој пишан закон околу тоа со вакцините, од социјални мрежи земам сѐ со резерва. Баш ќе прашам, имам роднина во нивното министерство за здравство, ваљда уште работи таму, па ќе пишам ако имам некакви информации.
Од полициска станица. Па што знам дали одглумиле толку многу. Двајца полицајци како ја приведуваат и снимателот ги прашуваше дали се свесни што прават, дека има мали деца и дека нема на кого да ги остави, нешто у тој стил. Многу беше језиво.
А се спомнува невакцинирањето во видеото? Мислам дали полицијата кажува зошто ја приведуваат? Имаше и видео и за во Норвешка дека одземаат деца за банални причини, ама пријателката ни кажа дека не е вистина тоа, па затоа прашувам.
@AngelOfArh сега ми пиша роднината, исто како кај нас било, парична казна која и не ја спроведуваат баш. Рече утре ќе ми го прати законот и ќе провери евентуално да не имаат нешто такво за одземање старателство, но таа е сигурна дека нема. Исто и тоа за матичните е шпекулација.
Јас не сум за да немаат здравствено, туку ако заболат од болест за која има вакцина, да си платат, како и за сите кои ќе се оболат од нив. 20 дена у приватно не е баш евтино. Не е должна државата да ги лекува кога обезбедила заштита за тоа.
Во тој случај секој треба да презеде одговорност за своите постапки, вклучувајќи и невакциниран медицински персонал кој зарази дечиња.
За се друго ќе покрие здравственото. Зошто да не плаќаат? Здравственото им дава заштита од болеста, они сакаат да се заболат и да се лечат 20 дена у болница. Зошто државата да им го плати и тоа? Свесно сакаат да се разболат, нека си платат за лекувањето.
Обично невакцинираат родители кои имаат претходно лошо искуство од примена вакцина .Така да никако неможе да се рече дека не вакцинираат зошто сакаат намерно да се разболат.
Значи било „страв“, а не дека родителите „сакаат нивното дете да се разболи“ од конкретната болест. Глупости си зборите.
Парите одат во ФЗО, и ФЗО плаќа на начин на кој ќе одреди државата. Ти плаќаш здравствено за тебе и за детето. Државата вика за тие пари, еве ти вакцина, ти викаш не сакам. Епа лекувањето од тоа за што јас ти давам превенција, плати си го сама. Како што 10% ти покрива за лек, а 90% плаќаш сама. Или обратно. Ти не одлучуваш, одлучува фондот. Реално, ти плаќаш да речеме 3000 денари месечно за здравство за тебе и за детето. Ако е и маж ти невработен, тогаш 3000 за тројцата. Ако лежите 2те у болница, 10 дена у Козле, тоа се околу 2000 евра, ама ти не плаќаш се, туку државата покрива. Плус маж ти крши нога и го оперираат и има терапии уште еден месец, не плаќа за операција и лежење, туку државата покрива. Со тие 3000 не покриваш ти. Затоа не држи вода . Како што е сега направено, ако те лечеле и оперирале на приватно, кога ќе дојдеш на државно ќе си плаќаш за долекување приватно.
Државата прво нека обезбеди поголема квота на лекови кои одат на рецепт, наместо на трети од месецот да ти кажат дека сѐ се потрошило и можеш само приватно да го купиш лекот. А да не зборам дека одредени лекови одат и само на приватно, како на пр. Трицефот, кој нема дете кое не го пиело. Настрана, што секој месец одделуваме едно мало богатство за витамини, пробиотици, имуно-стимулатари, оти децата се константно болни во градинка. Кога сето тоа ќе ми го покрие државата за сумата која ни ја одбиваат секој месец и не по наш избор, тогаш нека брани и нека диктира правила.
Јас у мк имав здраство па скоро никогаш да отидам кај матичен а да не платам и преглед и лекарства и све. Многу ретко ми давале рецепти за државно.. еве на гиниколог константно се плаќа преглед, само последен пат кога бев не платив и се зачудив искрено 3 пати препрашав дали згрешиле нешто, кога имавме интрвенција на курето за малиот односно отварање плативме кај матичен.. За разлика од тука каде што се е бесплатно.. лекови плаќаш на рецепта па отпосле правиш на годишно ниво пресметки кај сметководител и ти враќаат пари. Во англија имав 2 години комплетно бесплатно здраство за лекар забар крвни слики испитувања и се за време на бременост. Баш вчера слушав на вести дека демек ќе работеле на проблемот да било како во еу ама кој знае..
Majkata sto e privedena imala 6 nevakcinirani deca i pri toa za nekoe od decata i stignala paricna kazna za plakanje koja ne ja platila vo rokot. Privedena e od domot zaradi neplakanje na paricna kazna za prekrsocna prijava bidejki imala moznost da odbere da plati ili da odlezi odreden broj na denovi. Vo samata izjava (go gledav i videoto i izjavata na nadleznite, ova bese pred skoro mesec dena) stoi deka isto taka bi privele bilo koj drug gradjanin koj vo dadeniot rok ne platil prekrsocna kazna po bilo koj osnov. Slucajot e i malku politicki montiran bidejki tatko na decata koj videoto od apsenjeto go distribuiral po mediumi so spektakularni izjavi e politicki aktiven i moemntalno e opozicioner. Posle toa ja platil kaznata i ja pustile zenata. Znaci, nikoj ne ja apsel poradi nevakciniranje na deca, tuku poradi odbivanje da plati prekrsocna paricna kazna. Celata slika za slucajot e predimenzionirana i plus politicki oboena. Okolu sostojbite vo Srbija sum mnogu dobro zapoznaena. Situacijata ne e sjajna, no e podobra vo odnos na nevakciniranite otkolku kaj nas. Tamu se spekulira za promena na zakoni veke dve godini i nisto oficijalno ne se slucuva osven istata forma na pritisoci kako kaj.So odredeni razliki. Prvo tamu imaat zadolzitelno predskolsko obrazovanie (nesto ko posledna godina vo gradinka kaj nas) vo koe odat nevakcinirani deca bez problem bidejki e zakonski zadolzitelno. Istoto vazi i za skolite. Vo gradinkite generalno imaat problem pri zapisuvanje, i toa kade kako, NO so edno golemo NO. Privatnite gradinki tamu kako se zakonski resenie ne znam tocno no celo vreme primaat nevakcinirani deca, osven ako sopstvenikot ne odlucil taka. Celo vreme vo srpskite fb grupi pisuvaat majkite se sovetuvaat vo stil ako mozete da platite ic ne se zamarajte pratete go vo privatna gradinka. Vo momentov tamu e polabavo po ova prasanje otkolku kaj nas. Problemi tamu imaat celo vreme so pedijatrite, ne im izdavaat potvrdi deka se decata zdravi i sposobni da posetuvaat gradinka, predsklolsko ili osnovno, no privatnite bolnici im pravat sistematski za malku poveke paricki i im ja davaat taa potvrda. Bez ogled na potvrdata so ogled na zadolzitelnosta nema problem za upis osven vo gradinkite. Inaku @Cka prv pat se slozuvam za nesto so tebe. I jas sum za opcijata da se ostavat na raat nevakciniranite i sami da si snosat trosoci ako zabolat od bolest za koja odbile vakcniranje. No ova nema nikogas da bide bidejki e vo sprotivnost so zakonot za zadolzitelno zdr osiguruvanje.
За износот кој го плаќам за здравствено нема фзо да ми решава што ќе правам. Затоа се вика фонд. Значи место каде се собираат сите. Бар една сестра фул тајм од мене плата зема. Твојов модел може да функционира под други услови. Не под услови на солидарен фонд. За мои пари, не може друг да ми решава диктаторски за примарна заштита.