Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Имаме полни 4 месеци, а се примала најдоцна до 2 месеци.... А за Пнеумокок (стрептокока) ќе ја прима валјда заедно со 5валентнта или 6валентната :^)

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.910
    Допаѓања:
    9.125
    Nadvor od temata, na telma denes vo 22:15 ke ima film za variola. Kolku sto vidov od reklamata toa e uzasno nesto, fala mu na gospod sto e iskoreneta.

3. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    801
    Majki ve molam za odgovor. Rodiv vo vtornikot. Vo bolnica gi primivme vakcinite bsg i hepatitis b. Na zdravstveniot karton mi pisuva sledna vakcina duri vo oktomvri. Neli e mnogu docna??? Jas znam deka vakcinite se na 2,3 i pol i 6 meseci. Plus za dvete novi vakcini ne pisuva nisto. Ve molam za odgovor. Pozdrav

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.220
    Сестрата што го пишувала картонот е гарант некоја од тие што мислат дека не се вакцинира летно време.
    Првата е на околу 2м. Полни 2 да има.
    Консултирај педијатар ќе ве упати.

На NarCis@ и Coco31 им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Не е доцна, таман е. Јас со полна година почнав да вакцинирам.

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    Да ама нели рота вакцината треба трите дози да се примат најдоцна до 6 месеци, а се почнува на два. Да не го пропушти терминот па да не може да ја стави, нормално ако планира. За другите и јас на 14 почнав да ги ставам.

@holly33 најубаво да си препраша во диспанзер. Таман во септември ќе сте два месеци.

На NarCis@, Coco31 и duffi им се допаѓа ова.
  7. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    801

Obavezno ke prasam pedijatar za da ne gi ispustam vakcinite. Sakam site vakcini se so red da si gi prima.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Heidi

Heidi Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    169
    Прва доза ди те пер е со полни 2 месеци, но по препорака на педијатар, односно тој одредува дали да ја прими, бидејќи треба и одредена тежина да има мислам. Моето ја прими на 3м и од тогаш редовно си ги прима сите. За рота не знам, ние не ја фативме таа.

9. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    997
    Таман е, рота е во вид на капки и ја даваат околу 2м, тогаш е и пневмокока и шестовалентната и после на 5м ревакцина до 6м да се примани е препорачано, посебно за рота вурусот. Доколку е почеток на октомври терминот, супер си е. Не е проблем и на 3 да е, ова највеќе за рота, другите можеш кога сакаш.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Вакцинацијата треба да е задолжителна и точка. Наместо да прочитаат факти, анти ваксерите си читаат по форуми и после викаат да знаеш јас колку сум начитан. Уствари нека не е задолжителна. Ама после да не плачат дека детето не им го примиле во школо. Ни во автобус не треба да се примат. Од секаде да се исклучат. Онаа македонската класика *СеКоЈ сИ иМа ПрАвО нА сВоЕ мИсЛеЊе :headbang: *
    Секој има право да одбере да не си го вакцинира детето. Исто така и школото има право да не ти го прими детето.

На nightingale, Independent Girl, tamche995 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    А најјаки ми се оние што пуштаат некакви мислења од доктори кои веќе немаат ни лиценца за работа. Во сите други случаи, а бе докторите појма немаат за ништо, а за вакцините, види доктор ми рече.
    Доктор гинеколог на братучетка ми и рече нормално е да имаш болка при секс, и почнал да и кажува суптилно дека религиски е оправдано. Нема да одите кај таков гинеколог? Ќе го ругате по форуми? Треба и докторите анти ваксери да се ругаат. Пошто се знае дека докторите што имаат реноме, што се многу успешни во својата работа, поддржаваат вакцини.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Така е. И да се стрелаат сите можеби најдобро. Прц, пред зид, сите здрави а невакцинирани. По стапките на нацизмот.

И не смее никој да има свое мислење. Мора да се следи стадото на системот. И точка! Нема циле-миле. А излезе некој од казанот на стереотипот, удри по глава, назад у казан.

lietruth.jpg

А и овој сегашниов закон за образование. Како го направиле ваков погрешен. Школото бара потврда за примени вакцини, а нема клаузула што да прави школото со децата кои ја немаат потврдата. Место да го сменат, па да напраат член каде штоп јасно ги отфрлаат децата од школо. Им ги врзале рацете, па неможат да се одстранат тие невакцинираните и здрави дечиња од школо.

Бати антивакцинашите бати.

На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094

Прав нацизам сте сите антиваксери што заради вашето *секој има право на мислење* се разболуваат дечиња што се мали да примат вакцина, или се од нешто друго разболени па не можат да се вакцинираат во моментот. Од вакцина никој не умрел. Од невакцинирање умреле илјадници илјадници. И кај е тука нацизмот те молам објасни ми? Или прво прочитај што значи нацизам. Реков, не вакцинирајте, не морате. Ама од се' да бидете исклучени. Пошто јебига на крај на краиштата победува секогаш мнозинството и така треба да биде, закон на природата. Пресмешни сте ако мислите дека со сапун и со вода можат болестите да се држат во контрола. Ова не е нешто за кое што можеш да си имаш мислење пошо наштетуваш на друг и тоа наштетуваш фатално.

На Independent Girl, tamche995, ElenaOfRivendell и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.273
    Допаѓања:
    136.853
  15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Така е! Антивакцерите се едно нацистичко племе, Саможивници, кои одбираат да размислуваат како мнозинството, туку размислуваат за самите себеси. Што па ако нивното дете настрада од вакцина, кога со вакцинацијата го помогнала човештвото. Мнозинството ќе им помогне додека они дур се живи се грижат за своето осакатено детенце. Во некои земји дури им исплаќаат огромни суми на родителите за да можат тие доживотно да му менуваат пелени на своето детенце, дур тоа си ја мава главата во зид.
    Нацизмот е во повикот за дислокација и терминирање на неподобните, прогласени како такви од системот.
    Победуваше и Хитлер, воспоставувајќи го неговото мнозинство.
    Во денешниов современ свет има премногу сличности, Секако ставени во целофанче. Овие глупиве анти ваксери гледаат и под опаковката.
    И стварно бати анти вакцерите бати. Колкава штета направија нивните здрави деца со намалување на приходите за фармафраерите тое е неверојатно. Затоа овие мораа да измислат па нови, подобри и поскапи во коктел. Па и да ги тестираат во трети земји.
    Нејсе да не си им во кожа, особено на оние кои станале антиваксери, после трајни последици од вакцина кај своето најмило, а пееле во тиквата на мнозинството претходно. Немаат каде да се гризнат.

Еве еден антиваксерски примерок. Дојдена од амазонските прашуми од едно од тамошните племиња.

16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    На кого му кажуваш ти се молам, од форуми читање се начитани и ти редат видеа од луѓе кои тврдат дека ова со вакцините е само мафија за пари, меѓу другото сигурно веруваат дека и земјата е рамна и дека плови на желка :D

На fana, Sexybaby86, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Lord Raven

Lord Raven Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    15
    Не е проблемот секој да има свое мислење. Проблемот е што што не станува збор за мислење туку за верување :D. А тогаш фактите не се битни. Барем нека не кажуваат дека тоа е мислење. Сепак кога имаш мислење тоа милење можеш да го промениш кога ке ти бидат презентирани факти

На theowndemon и Mantub им се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Секој со својот памет, а децата колатерална штета!
    We seriously need a vaccine against stupidity.

На fana, theowndemon и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  19. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    @yarre Абе каЦи ти? Утринава кога ја прочитав членката знаев дека ќе се појавиш повторно со бајките. Те немаше едно време, си реков срам те "уби" од пишуванките.

Сарказмот ти е реалност!

Ти можеш и натаму да пиеш чајче со баба Рада. Ама на планина. Чист воздух да те "мавне". Па дури и тогаш ќе ти биде тешко да ја согледаш реалноста. Оти таму многу сонце пече. А тоа лечи. Нема потреба од конвенционална медицина.

Што ќе ти се тебе вакцини побогу? Па немало соодветни лекови за повеќето инфективни заболувања. Големо чудо. Тетанус, дифтерија, хепатитис Б, ќе третираш со приказни тука на нет, чајче од камилица и сапунче за раце.

Бактериски токсини за кои нема лек. Што е тоа за тебе? Ти таквите со две склопени реченици, одма ги решаваш.

Шириш неосновани стравови. Секоја можна поврзана реакција со вакцина, соодветно се пријавува и проверува. Причинско последични врски не се пронајдени. Освен неколку изолирани случаи на локална реакција.

Ги изложувате на опасност сите кои не можат/не смеат да бидат вакцинирани. Бебиња, бремени жени, индивидуи со ослабен имунолошки систем поради одредени операции, комплицирани и серизони заболувања.

Да, *бате антивакс, *бате!

На Independent Girl, tamche995, ElenaOfRivendell и 15 други им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Ама кога веќе мислат дека вакцините идаат од фарма мафија нека не користат антибиотик, апче за глава, на лекар за ништо нека не одат, на стоматолог нека не одат, таман да ги исклучат и од школо, градинки итн итн, и баш ко што рече погоре Лианна Анна, сарказмот им е реалност, тогаш стварно ко племе ќе изгледаат и надворешно, засега само внатрешно се такви

На baby-star, ElenaOfRivendell, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.