Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Долго време си на темата и се "информираш" речиси 10 години, во што воопшто не се сомневам, оти те познавам и од друг форум. Проблемот е во тоа што се информираш од погрешни места или се уште не си научил да разликуваш реалност од мит. Што многу убаво се потврдува со последното видео од конференцијата во Женева кое го прикачи. Гуглав вчера. Зарем мислеше дека ќе "паднам" на истово и нема да го проверам? Да, шириш дезинформации и не знам зошто тоа те навредува, ниту ми е јасно каде во моето мислење виде навреда. Веројатно нема потреба да те потсетувам што се навреди и колку по оваа тема беа "влечкани" моите деца и мојот сопруг во навредлива конотација од тебе и другар ти, секогаш кога немавте аргумент. Пецаш на емоции, приказни на другарката од комшијата што не можат да бидат проверени. Се што е потребно е релевантна студија, не стории кои не можат да бидат проверени дали се објективни.

Аргументирај го тврдењето дека се прават тестови на деца и трудници, оти видеото тоа не го потврдува и спротивното останува мит.

Морбили обична детска болест? И рубеола е обична детска болест? И дифтерија? И полио? Обична детска болест, смртоносна за медицински загрозени единки кои не можат да бидат вакцинирани и обична детска болест која може да доведе до сериозни последици и да, фатален резултат кај здрави единки исто така. Две објаснувања беа побарани од тебе и не беа за чума и колера. Избегнуваш одговор и не ти е прв пат. Јас зборувам за култури на вирус, ти ми одговараш со видео од Женева кое нзс нема со истово. Повели демантирај го тоа што го напишав.

Јас го "вртам" аутизмот? Абе тоа ви е "адут" у карти. Аутизмот не е во вакцините, ниту пак е од нив предизвикан. А го споменав, ради видеото погоре. Зошто иначе? Како го објаснуваш аутизмот кај невакцинираните? Дали е во ред да се послужам со твојот аргумент и да кажам, индивидуите кои тврдат дека се оштетени од вакцини, не се, ами имале претходна историја на болести? Во врска со фетусите, можеш да дадеш контра аргумент или играме игри на среќа каде јас треба да погодувам? Повели и објасни што треба да погодувам. Напишав "спорни" делови од видеото на Плоткин, каде има адвокат кој брани антиваксер и се служи со антиваксерски аргументи и научник, кој зборува со научни аргументи и нигде не потврдува неефикасност или аутизам.

Дали без вакцините се случува рај Божји без никаква циркулација на животокомпромитирачки болести?

Ако не е дискредитација погрешна интерпретација на Плоткин и местено видео од конференцијата во Женева, тогаш сигурно има друг збор со кој може да се долови ова. Конференцијата навистина се случила и замисли идела у живо, а live stream секако на страната на СЗО. Се уште ја има на нивната официјална страна. Повели гледај ја и пронајди ги деловите кои се убаво вклопени во погрешна конотација и таквите кои воопшто не постојат во видеото кое ти го објави. На истиот сајт ќе ги најдеш и темите на кои се дискутирало, во пишана форма. Ликот кој го направил видеото е истиот лик кој ги монтира и оние другите што ги објавуваш ти, во стилот фатени на камера, докажан антиваксер на кој никој не му верува, освен секако антиваксери. Видеото треба да ти биде избришано, бидејќи може да наведе млади, неискусни родители во погрешен правец. И е апсолутно неточно дека е ова првото нешто кое излегува во јавност. Можеш да го разгледаш нивниот официјален you tube канал.

Повели информирај се. Целата конференција комплет, под првото видео во делот обоен со плаво.

https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/12/02/default-calendar/global-vaccine-safety-summit

Пред да објавиш нешто, треба да провериш. Очигледно ти е џабе гугл искуството. И не знам зошто антивакс те навредува или деградира. Така цел свет ве вика. А примерите за наметнување и дискусија ги имаш во твоите мислења по темава, ама, си заборавил што си пишувал или да?

На daylight, Ambitious, nadja.d и 7 други им се допаѓа ова.
  2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Добро вечер друштво, извинете што малку доцнам,

Пак со истата погрешна песна ?
    Како можеш да го докажеш овој постулат? Дали имаш еден ист организам кој е и вакциниран и невакциниран ?
    Истото прашање и за можните компликации.
    И вакциниран и невакцинирам може да заболи. И да не заболи.
    А асимтоматски да заболи и да шири ?

Местенка е ? Ајде :) Нереланост ? Мит ?

Спомни ме, не се сеќавам за навреда кон твој сопруг. И за кој другар збориш ? Низ темава имав доста истомисленици, ама повеќето и не го познавам. Од многумина од нив, имаше баш одмерени и логични коментари.

Да, Морбили се обична детска болест. Некои истражувања зборуваат дека оние кои прележале морбили имаат помала веројатност за забулвање од канцер. Одредени лекови веќе и се прават со вируси од морбили, обично за третман на тумори и канцери. Колегава баш примаше таков.
    Останатите болести се ептен елаборирани наназад.

Таа состојба ја знаат само оние кои не ги вакцинирале своите деца. Или оние кои едното ( обично првото ) го вакцинирале, а второто не. Рајот не доаѓа никогаш кај повредените од вакцини, а ете преку барата веќе досега се исплатени 4 милијарди долари. И тоа на најупорните родители кои докажале поврзаност на состојбите на нивните деца со вакцините.

Видеото е одлично и не е сецкано како званичното на СЗО. Одличен eye opener за секој кој може. Останатите ќе се водат од индоктринацијата на ефтините ботови, и ќе ракоплескаат лајкчиња без да ја размрдаат логиката во глава.
    Ако мислеше на Дел Бигтри, и неговите коментари, да ти кажам и мене ми е нападен во жаргонот, ама па многу е точен. Направи и онлине покривање на настанот. И сеа СЗО се зезна, што да правам јас. Џабе каверите џабе се. Барем беа искрени. Неодбранливо е.

П.С. Во моментов има зголемен број случаи на морбили во Македонија. Не е прогласена званично. Никој не бара генотип. Ништо јас не сакам да кажам.

Да не останам должен за Самоа. Еве и тоа Бигтри го терал со кавер, со разговор со овластени лица.
    Ако плукате по него плукате адхоминем. Одберете што не ви се допаѓа ( со точна минутажа ) па да дискутираме ако сакате.

ППС. Цената да ја покачите. :)

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Имуниот систем на единката има еднаков одговор и кај вакцината и кај природната инфекција. Природната инфекција не е подобра, со оглед на последиците кои ги имаат болестите. Компликациите ги имаш на нет и не се извадени од комичен стрип. Да имаше трансмисија на вирусот од вакцинираните, ќе имаше пандемија на сите болести покриени со вакцини. Не раскажувај бајки.
    Да. Содржи цитати ставени во погрешна конотација со чери пикинг од самит кој трае преку 15 часа и иде во живо, а ти тврдиш дека е наместен од СЗО. :rofl:
    Секако, најлогичен беше коментарот за Менгеле како релевантен аргумент против вакцините. Сериозно заборави колку мислења беа избришани тогаш? И немам намера да ги повторувам тогашните.
    Гледам дека двојни аршини не ти се проблем. Нареден пат кога ќе ги "елаборираш" состојките во вакцините, со скроз твои аргументи ќе ти кажам дека се случува вештачки внес на вирус во организмот и имуниот систем нема да делува еднакво како при природна инфекција. Може да закачи морбили, а има канцер. Многу лоша комбинација. Како сега медикаментиве со морбили се во ред и тоа кај медицински компромитирани единки, а вакцините не се? Елементарно познавање на симптоматика и последици од истиве?
    Значи состојба на нирвана и никакви болести, само кај невакцинираните. Да се заразиме со морбили и останати стари болести, за да не ги фатиме во иднина. :!: Нели, ако прво преживееме. Немој ни случајно да одговориш на конкретно прашање, лошо е по здравје. Секако, прележување на болеста е со помал или никаков ризик за разлика од вакцините. :rofl: Сериозно не правиш разлика од вирус во вакцина и вирус во реална форма со сите негови симптоми и последици? Не ми е јасно како некој воопшто може да си помисли дека е во ред да се минува низ такви ужасни болести, наместо да се биде вакциниран против истите.
    Еј, а ти стварно мислиш дека немаш ништо од emotion fallacy, ignorance fallacy и секако ad hominem и останати во твоите мислења? Еклатантни примери на фантазија пар екселанс. Еднаш се зезнав да отворам твое видео, само затоа што напиша дека е самит на СЗО. Да, на него мислев. Зарем е за занемарување тоа што типот е продуцент, антивакс, наводно и близок до Вејкфилд, па макар и ад хоминем било. И е стварно одличен во својата струка. Ама толку. Оти за вакви осетливи теми, важно е кој објавува. Ти од него ли се информираш? Уште во претходното мислење ти укажав на фактот дека е видеото монтирано како и останатите негови, во што можеш и самиот да се увериш. Бар да беше до жаргоните. Тоа што некој верува дека Земјата е рамна, дали е доказ дека тоа е навистина така? Во името на Ендрју Вејкфилд, Вејкфилд и светиот Вејкфилд. Вејкфилд!

Вашата параноја ќе врати стари болести. Хомеопатијата која се препорачува на антивакс сајтовите не може да ги стави под контрола, а уште помалку да ги излечи.

На nadja.d, daylight, OutOfAnywhere и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    11.637
    Какви права? Каков избор?
    Вакцините не треба и не смеат да бидат избор. Имате право на избор се додека не го загрозувате здравјето и на другите околу вас. Со овој избор не само вашето дете но и многу други загрозувате. За жал најзагрозени се децата кои од различни причини не можат да примат вакцина. Токму на нив болеста ќе се отрази најтешко.
    И не верувам дека вакцина може да биде причина за болест, посебно не за аутизам. Ама ајде, да кажеме дека може, тогаш шансите за тоа се многу помали отколку шансите за тешки последици од самата болест против која се вакцинираш. Впрочем токму соотношението ризик/корист се зема во предвид при донесување на одлуките дали една вакцина а и се друго во фарм.производство вреди да се инвестира.

Конкретно во вашиот случај, дали е потврдено дека вакцината е причина за последиците? Ако да, веројатноста е голема тоа нешто веќе да сте го носеле во себе а вакцината само да го отклучи. Вакцината може да биде провокатор но не и причина. Уште повеќе на тоа ме наведува да мислам тоа што истото се случило со вашето дете. Да се запрашаме која би можела да биде причината на две крвно поврзани личности да им се случи истата работа?

Еве ново истражување за врската меѓу МРП и аутизам от 2019 година во Данска. И пак не се наоѓа никаква поврзаност. Прашањето е зошто после толку истражувања и негативни резултати се продолжува со тоа.
    И еве го одговорот.

"It's hard to convince a "fact-resistant" minority to vaccinate."

"The money is needed, he said, to ensure that "as the anti-vaccine movement has become so well organized, we are just really adequately prepared in getting out our message and to counter that."

But will another study discounting a link between the MMR vaccine and autism make a difference? Not everyone is so sure."

За заинтересираните оставам линк од целата статија.
    https://www.businessinsider.com/study-shows-no-link-between-vaccines-and-autism-2019-3

На Berguzar и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  5. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Многу јасно ја поставив ти ги поставив прашањата. Ако сакаш можеш едно по едно ? Ова е обично заобиколување на одговор.
    За сипаниците, да, прележувањето на истите е подобро, од примерите кога сипаниците не беа страв и трепет како сега, и кога родителите не носеа да ги префатиме и прележиме во детска возраст. Последици немаше и тоа беше нормално. И после воведување на вакцините, нагло сипанииците станаа животозагрозувачи опасни.
    За тие што не читаат меѓу редови и само голтаат заобиколувањево ти је топ!
    А да. Вакцинираните СЕ преносители. Само сега властите во моментов не го објавуваат бројот на заболените, и епидемија нема. А инфективна е полна.

Абе каков чери пикинг. Тие неможе да се извадени од контекст, премногу се јасни. Нит сечено нит лепено нит монтирано. Или ако сметаш дека се извадени од контекст, земи на видеото на СЗО маркирај како се извадени од контекст. Со минутажа точно.

Јас навистина не се сеќавам за коментар и за Менгеле. Прости ми но ако била битна работа ќе сум запамтел. Ако веќе тврдиш дека сум навредил, потсети ме подобро. Јас внимавам да не навредам некого, едноставно не е мој стил на општење.

Никакви двојни аршини немам. Напротив. Медикаментите за канцер, со морбили само јасно ја покажуваат релацијата дека прележувањето морбили можеби преенира канцер. А тој во последно време е како грип. Превенирајќи морбили да на канцерот тропа на врата. Да не сме згазиле мравка за да не утепа слон ?

Сипаниците се безопасна детска болест, која во услови на цивилизациско живеење, исхрана, и нормален живот НЕ прават никаков проблем. Исто како во времето пред вакцините. Другите болести се искоренети, повеќето поради нормализирање на сантирарно техничките услови за живот. Последните случаи на полио се поради полио вакицината.
    Ние од племенскиот сојуз на противници на задолжителна вакцинација сме порад Вас. Примери како може да се живее со наметнатиот страв и пропаганда од бизнис интереси. Децата се имнуно некомпромитирани од вакцини, и обичните настинки ако настанат ги тераме кратко. Во друштво на тазе вакцинирани дечиња еве не сме фатиле на пример црна кашлица.
    Еве да ти разјаснам. Јас сум бил како тебе во размислувањето ама ти никогаш не си била како мене. Јс ги знам и двете страни. Ти само едната. Заради тоа ти е нејасно.

Да бе, како параноите за зиките, еболите свински птичи грипови. Еве сеа и корона вирусот. Полека но сигурно расте свеста во светот. Глобалистите тргнуваат надолу.
    Јас за Хомеопатијата немам став. Знам дека е дел од здравствениот систем во Германија, а од скоро мислам дека веќе ја воведоа и кај нас на Медицински Факултет.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Ги имам примано сите вакцини, дури и таа непотребната за ХПВ. Искрено кога ќе ми се роди детето, планирам да си го вакцинирам. Знам сум читала за несаканите ефекти, ама гледам поголем дел од мајките ги слушаат докторите и ги вакцинираат децата.

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    39.441
    А под нормализирање на услови на живот не ги вклучуваш вакцините ?Замисли колку болести се скоро искоренети и колку епидемии се спречени благодарение на нив?^_^
    Ајде ако не да се вратиме во пештери, не мора да се лечиме ни со лекари, ни превентивно со вакцини, ни со апчиња, само со тревки, еден ритуал околу оган и жртва за боговите.

На Peperutce1115, SummerGirl, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  8. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Не носеа да префатиме овчи сипаници (Варичела) , а не Вариола Вера или Морбили.

На Peperutce1115, JoyJoy и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Ne nosea i za morbili ;) i vo skolo fativme celo odd (osven tie koi prethodno prelezale od postarite braka / sestri), i site sme zivi i zdravi. Nie panika se krevase nit nisto.

10. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    А зошто невакцинираните деца заболени од морбили имаа страшни симптоми? Нели не се вакцинирани,треба појаки да бидат.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Ne znam kakvi simptomi imale nevakcinirani li bile... Ne poznavam licno nieden zabolen od morbili vo minatogodisnata t.n. epidemija. Zboram za licno moe iskustvo i na moite soucenici. Nego @yarre pak ima morbili?

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.453
    Како не ве носеле.:lol:
    истава приказна|( секој анитваксер ја збори.

На OutOfAnywhere и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.679
    Затоа кога јас работев во градинка невакцинираните не идеа додека не стивне епидемијата.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    32.296
    Може ве носеле за Варичела или Рубеола. Морбили беше скоро искоренето до пред антиваксерите. Си ги побркала лончињата нешто.

На Peperutce1115 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  15. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Ne sum pobrkala nisto :) Morbili nit bile nit ke bidat iskoreneti. Ova za nosenjeto e od poodamna, jas sum od sedumdesetite :) pred voveduvanjeto na MMR. I nemase panika. Kako i da e, mislete sto sakate. Ubav vikend!

На verba му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Јас знам, и тоа возрасна жена, невакцинирана уште од времето,кога ја немало вакцината.

17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Well, идеме од почеток, а веќе ми здосади и мислам дека е ова последното што ќе го пишам.
    :rofl: Чекај, ова бев јас. А ти ги одбегнуваш моите прашања по 125475 пат. Сега ги менуваш улогите. Се правдаш што не одговараш или само бараш соодветен аргумент оти правиш логички грешки? Врати се назад и потсети се што требаше да одговориш, а ти ми одговори ништо.

Доказ, истражувања, студија со peer review, нешто за трансмисија од вакцинирани имаш?
    What does picking cherries have to do with vaccines? :rofl:

Кога некој (ти) ќе одбере дел од информација, за кој мисли дека ги потврдува неговите верувања, за да го поддржи својот "аргумент", игнорирајќи ги сите останати делови од истите тие информации, студии, истражувања, аргументи. Во случајов, добар чери пикинг на неколку цитати, скроз занемарувајќи ги останатите.

А слабо ти работи и меморија, па забораваш дека истово беше побарано од тебе. Ти кажав нели да најдеш каде се деловите и во кој контекст се кажани. И линк од самитот ти оставив. Ако се потрудиш да побараш, насочи внимание и на дезинформациите од антивакс за кои јасно се зборува, па дојди и сподели со нас неуките. Ај малку да се потсетиме и на Бигтри: https://rationalwiki.org/wiki/Del_Bigtree
    Ти ич не внимаваш, а твојот стил на општење е само еден од начините да се рашири параноја и страв. А Менгеле е типот што мислевте дека ќе помогне за истово.
    Двојни аршини. Скроз. Еве и јас со твојот аргумент. Цела една наука деградираш, игнорираш и ја сметаш за глобална теорија на заговор, а медикаменти со морбили кои можеби, значи можеби ќе помогнат при канцер, ти се во ред. Не се вакцините, оти морбилите во нив се опасни по живот. :worried:
    Тоа што не закачиле од вакцинирани, не потврдува подобар имун систем, ами само дека не постои трансмисија од вакцинирани. Пертусис ако рокне, на жалост, заштита им е нула, за разлика од вакцинираните деца. Природниот имунитет има висока цена. Ако е природно, самото тоа не дава валидност дека е подобро.

За кои хигиенски и санитарни услови зборуваш бе? Мал пример, со смртни случаи, со сВе. Дифтерија, рубеола, полио, пертусис... Во период од 90-те па навака. Венецуела, Јапонија, Шведска... Каде се хигиенските услови тука? На жалост, болестите се уште циркулираат во некои делови од светот и се уште се носат од некои области. И патувањето, за разлика од некогаш е доста олеснета околност, а со тоа олеснето е и пренесувањето. Со полио скроз зезнавте вие.

Ова се дел од причините поради кои треба да ги закачиме природно болестите. Да ги преживееме без компликации, за да имаме траен имунитет потоа:
    Полио: менингитис, парализа, пост полио синдром...
    Морбили: инфекција на средно уво, слепило, воспаление на мозок, пневмонија...
    Пертусис: пневмонија, откажување на бубрези, респираторен застој, нарушена мозочна функција...
    И пошо цело време финансии ти се вртат у глава, еве објасни ми колку заработуваат од вакцините, а колку би заработиле кога би имало пандемија од сите овие болести. Ти текнува?
    Мојот став е изграден врз основа на наука, не научна фантастика.
    БУМ! КОРОНА! Се плашиш? Уште еден измислен вирус во низата, а? Вирусите и бактериите постоеле отсекогаш. Вирусите се лесно прилагодливи на речиси сите новонастанати услови, способни за мутирање. Биологија за основно. Предлагам да ја повториш.

Не постои друга алтернатива за превенција од смртоносни болести, освен вакцинација.

Медитација. Омммм! Омммм!

На Asparagus, Мариаа., OutOfAnywhere и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Добро, пак ли се јави човеков?
    Од нигде се појавува и шири небулози, зборува неповрзани работи, ни самиот не знае што сака да докаже со тоа што го пишува. Не знам зошто си го губите времето објаснувајќи му ја користа од вакцините?

@yarre џабе елаборираш на долго и на широко, основните поими не ги разбираш. Вакцина, имунитет, антиген, антитело....а тоа што мешаш баби и жаби е друга приказна.

Разлика има измеѓу варичела, вариола вера, морбили и рубеола. Не научивте и не научивте.

На Asparagus, nadja.d, GirlRose и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Сите сме се контрале и сме пишувале десетина долги постови за да се убедиме со некој, ама мислам дека ова на @yarre во Гинис треба да оди. Нели ти скисна бе човече?

На nadja.d, GirlRose, Heidi и 2 други им се допаѓа ова.
  20. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Се разбира, ќе ни дадеш барем линк до епидемиолошки модели и поврзани студии за тоа како вирусна болест чиј што единствен природен резервоар се луѓето, би продолжила да заразува после целосна глобална ерадикација.
    Слободно почни со пример за Вариола Вера во последниве 40 години што се' се има случено.

Пред 1500 години немало паника кога умирале луѓе од разно-разни инфекции и повреди. Божја воља, односно природна работа. Сега нешто модерново општество мрчи и се буни ако умираат.

На LadyC, GirlRose, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.