Мене во Австрија не ме ни прашаја што сакам, ми ја донесоја и рекоја само вакцината е примена. И тука е задолшително, кога го прашав комшијата доктор, кој иначе предобро стоиме ми рече само три деца имам и сите три се вакцинирани, што повеќе сакаш да слушнеш,тоа ти кажува доволно. Искрено само во САД и на Балканот се расправа на оваа тема.
Јас колку што знам во Австрија нема задолжителни вакцини сеуште, само препораки. Не знам каков е тој доктор кој без да го извести родителот, макар и да се подразбира дека ќе прифати, ќе вакцинира мало бебе додека родителот некаде во ходник чека и поим нема што се случува внатре. Не беше со детето кога го прегледуваа, не го држеше?
Не сме стасани до таа вакцина, тек сме 3 недели, кажав за првата која ја прими во болница, си пишува во мајчината книшка дека е примена. Јас тука ги примав вакцините и тоа нашкола идеа и таму не вакцинираа.
Ова е календарот за вакцинација во Австрија. Првата, ротата, е од +7 недели, другите од 3месеци. Која е таа вакцина која ви ја ставија во болница?
Сигурно мисли на витамин К , му ја ставаат задолжително на новороденчиња без да прашаат. Така беше и во нашиот случај а потоа следи вакцината против хепатит Б за неа прашуваат.Тие две вакцини ги примивме во болница.
Мајки, дали точно на годината вашите деца ја примија вакцината за Морбили или ја задоцнивте и ако да, колку време? Прво дете ми е. Читам, слушам се и сешто. Најискрено умот каша-попара
Поголемиот на време ја прими - на 13 месеци. А помалиот на 18 месеци. Се разболуваше па затоа ја одложувавме.
Не знам на што мисли, но витамин е една работа а вакцина друга. Плус, ниту е задолжително(до сега) таму вакцинирањето, ниту има вакцини на таа возраст, ниту е во ред ставот ми го донесоа детето и ми кажаа што вакцина примило без краток разговор околу истата, ниту во мајчина книшка ги заведуваат истите туку во вакцинална книшка(картон) Топла препорака од мене да си го разгледа календарот за вакцинација, да си се информира малку пред нареден пат детето вистинска вакцина да прими и тука да дели совети.
Ама и таа витамин К не била само витамин, вакцина била, сега читав последно на форуми за неа и сттав ме фати дури
Ne e vakcina no sodrzi nekoi sostojki koi gi imaat I vakcinite. Vo Evropskite zemji sega pocnala da se voveduva taka procitav, dodeka vo USA ja davaat vekje od 1961 god.ima povekje info na net koj saka da cita.
Zboram za iskustvo so prelezuvanje morbili pred da MMR i pred da bidat strasni, smrtonosni, zakana za covestvoto i drn drn drn...., a ne za variola vera. Anyway, kako sto rekov i prethodno misli sto sakas i prodolzi da citkas studii Vo evropskite zemji vklucitelno i kaj nas vit K zadolzitelno (bez informiranje na roditelite) se dava isto taka na sekoe novorodence od 60tite pa navaka, ne e nisto novo. Vetiv ke se vozdrzam od komentari, ama ne mozev.
Ах, стандардно вадење надвор од контекст. Да те подсетам: Твојата изјава погоре е дека "морбили нит биле нит ќе бидат искоренети". Ајде дај доказ, во вид на емпириски поддржани студии и епидемиолошки модели. Пошто доказ дека може да биде искоренета вирусна болест чиј што резервоар се луѓето имаме. Ерадикацијата на Вариола Вера. Јасно ти е сега? Благодарение на тие и такви научни студии, имаш интернет и компјутер на којшто го читаш ова. Ама во чери пикингот на тоа што ти одговара, лесно е да игнорираш работи што не ти одговараат, иако во исто време ги користиш.
Шо ти е коментарот душичке? Не сфаќаш дека со невакцинирање на децата уствари ракуваш со биолошко оружје?
Светска пандемија, како по обичај @yarre и останатите антиваксери магично ги снема од темава. Туку сакав да ве прашам дали ги вакцинирате малите сега? Мене ми се јавија да го носам малиот за ревакцина на ДТП, која ја касниме. Минатата година ради епидемијата со морбили ја примивме МРП средина на летото, ми рекоа ќе ми пуштат покана за ревакцина за ДТП откако ќе поминат минимум 45 дена. Он појде у градинка во септември, и растечено носе, настинки, не ја примивме досега. Друго се е уредно и на време вакциниран. И сега некако не ми се носи во пандемијата, не за друго ми е страв да мкнам дете по болница, кај нас вакциналното е во склоп на болницата, ист влез, иста зграда. Па и кај матичен не ми се носи искрено. Фичипче го слушав препорачува да си се вакцинираат децата, ама некако ич не ми се носи. Има ли некој искуство со вакцина сега?
Јас малото требаше да го вакцинирам на 25.3.стрептококната вакцина која се прима после ротата,матичната ми рече не мрдај седи дома можело да се прими до годинка и ние не отидовме,сме имале време да завршела вонреднава.И мене ми се тресат нозе кога ќе треба да одам.Иначе мојов бебуш е 8+.Не знам до кога да чекам.
Миа Костова е против вакцини нели и сама се има изјаснето дека детето не си го вакцинира. Е сега е цело време во изолација, упрпана е до даска нема излезено од дома. Сесре еве како би изгледал светот да не постојеа вакцините. Само сега сфаќам дека тие што се против се шлепаат на наш грб, здрави се, бидејќи сите други околу нив се вакцинираат. Себични се таквите луѓе.
Во Битола воопшто ја нема вакцината,запишани сме во список. Кога ја прашав докторката рече заштитен е не се секирај до 5години треба да ја прими втората доза. И ние ја доцниме 2,8месеци е.