Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Тие што сте против вакцини, имате ли деца, дали ги пуштате во градинка? Мојов до ммр прими се, сега му фали уште една ревакцинација, инаку скоро 3 години. Маж ми е ептен против вакцини, ја сум за. За детето имаме проблем зошто го вакцинирам, а покрај сите причини една е и градинката. Како вие мајки антиваксери се справувате?

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Ако имате здравствен проблем зошто не вакцинирате, ќе приложите во градинка. Ако не, незнам.

3. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Да прашам, малиот мој е 4 мес, имаше интервенција, прими трансфузија, и ми рекоа, дека 2 месеци од примената трансфузија ќе може да почне да прима вакцини. Е сега, 2 месеци поминаа точно кога наполни 4 месеци, што значи, гледам според табелава ги испушти тие вакцини што се примаат до 3ипол месеци.
    Мислење ваше, ќе може ли.
    Ќе може ли да го боцнат на 6 мес, скако ќе одам на педијатар да видам што ќе каже.
    Не се разбирам од вакциниве, а ситуацијата беше таква, да е он жив и здрав.
    Што може да припи?

4. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62

Прикачени фајлови:

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не ги касниш многу, јас повеќе каснев. Ротата сте ја пропуштиле, сега прво треба да прими шествалентна, па петвалентна + превенар, па шествалентна+превенар, ммр и ревакцина превенар. Мислам дека е вака, ако знае некоја подобро нека ме поправи. Значи ќе си ги прима по ист редослед како што треба, само со закаснување од 2 месеци.

На thelittle17 и Anilove им се допаѓа ова.
  6. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Ми олесни, фала ти. ❤️

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Не би требало. Прочитај. Некој доктор си напишал статија во весник, сопствена теорија дека МРП предизвикува аутизам, исто како што секој втор има теорија за Ковид, 5G мрежа, диносауруси и вонземјани. Истражував и јас многу за МРП, после таа статија тој човек не е доктор, и побиена е неговата теорија со повеќе студии во кои се опфатени голем број деца и бебиња. Ако дете е со аутизам одложувањето на вакцината нема да смени ништо, исто и ако детето е здраво наеднаш нема да добие аутизам. Баш мојот педијатар ми рече да почекам син ми да прооди и прозбори па после да одиме за МРП, меѓутоа овој доктор и не е многу стручен па се консултирав и со други кои се смееја на овој совет. Ми рекоа дека ако детето е здраво немс пречка да ја прими и дека не може одеднаш говор да изгуби или да заборави како да чекори. Ако детето е здраво најдобро е да прими МРП бидејќи последиците се страшни, а некогаш и фатални ако невакцинирано дете се зарази, а ќе се зарази кога тогаш. Мајка ми на 37 години се зарази и многу тешко ја помина, иако вакцинирана.

На Bebac, Angie1432 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  8. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Ne steknuvash dozivoten imunitet so vakcinata.

9. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Да знам. Ама ако не ја примиш можеш да ја поминеш многу тешко дури и фатално. Тетка ми има постојано контакт со деца и до сега 3-4 пати прележа сипаници. А повеќето луѓе само по еднаш прележуваат.

На lovely girl M му/ѝ се допаѓа ова.
  10. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Доколку живееш во средина каде што се ендемски, како Филипини, и постојано е изложувањето на вирусот, односно на секој бран на инфекции, тогаш титерот на антитела постојано се обновува, исто како да добиваш бустер/ревакцинација.

Кога е средина каде што нема постојано повторно изложување (земјите каде што успеваат да ги решат на подолго време, барем додека некој не ги увезе повторно од ендемските области), тогаш кога ќе падне титерот под определена вредност, се појавува болеста при повторно изложување, но секако во поблага форма, пошто има некоја доза на антитела додека да се надополни до потребната концентрација.

Изгледа дека е од оние неколку "среќници" што развиваат само ИгМ тела (краткотрајните), не развиваат ИгГ антитела (долготрајните) за морбили.

Нека си направи тест за ИгГ за морбили, ако е негативен, тогаш во принцип ќе треба да се вакцинира во ИЈЗ секој пат кога некој во нејзина близна ќе пројави симптоми, полесно ќе ги поминува, пошто барем ИгМ антитела ќе има некое време од вакцината.

На lovely girl M и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  11. MACI078

MACI078 Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    129
    Zdravo majki,
    Sakav da prasam ako nekoja ima informacija, dali vo poliklinika Bukurest zapocnaa so vakciniranje na deca, deka pred 2-3meseci ne prepratija vo Gjorce Petrov

12. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Zdravo majki, moze li nekoja da spodeli iskustvo od vakcina protiv rota virus? Koga gi vakciniravte bebinjata i kakvi reakcii imalo?

13. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Јас го вакцинирав синко во средата, рота плус шест валентна, реакции нема освен што бебе е пораздразливо, си сака повеќе во раце, кенка од време на време.
    Лекот ни е цице и мазење.

14. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Сакам да прашам вие што не ги вакцинирате децата како ги запишувате во градинка? А и не само тоа и како ќе ги запишете во школо?
    Не осудувам да напоменам зошто ова го прашувам бидејќи маж ми има другар кој му кажа дека негов другар не му го примиле детето во школо бидејќи не ги прими вакцините.

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И мене чисто информативно ме интересира. А конкретно другарот што не му го примиле детето во школо што направиле? Зашто нели задолжително е, веројатно не седи дома.

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.
  16. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991

Поима немам, не го прашал ...

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Мојата ја прима пред една недела само ротата ревакцина и немаше никакви реакции.Исто и со првата доза, ја прима заедно со 6то валентна и со стрептокока.

На An4e24 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Уште е во Ѓорче.
    Нема да го примат без примени вакцини. Баш и од Комисија за заштита од дискриминација има одговор на ваков предмет.

https://www.facebook.com/108941524660871/posts/150313520523671/

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Вака и треба да биде, но навистина познавам луѓе кои не ги вакцинираат децата, а се запишани во школо. Изгледа женава не фатила добри врски или не знам што да кажам.

На yarre, KuklickaSk и Brpbrp им се допаѓа ова.
  20. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Против точка

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.