Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    It's easy
    Го оставам родителот што не сака да го вакцинира своето дете:fubar:

На CameliaMiller, Tea SK, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Pinkglass07

Pinkglass07 Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    18
    Па тоа е најлесно да, ама верувам дека некој имал вакви искуства, па да сподели.
    Не потенцирав, станува збор за МРП вакцината, другите ги има примено.

Последна измена: 8 ноември 2022
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Ако не сте медицински лица и немате познавање во медицина и наука, ќе одите кај стручно лице и ќе барате да ви објасни па ќе донесете одлука. А така ми личи чим од едните не се плашите нешто да не му се случи а од другиве се плашите. Одете кај педијатри, имунолози нека ја расчистат дилемата. И мене ми е чудно волку далеку спротивставени ставови да опстојуваат во врска ама нема везе за се има решение.

На Tea SK и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. Pinkglass07

Pinkglass07 Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    18
    Па добро еве ова е темата на која не се согласуваме, не е така за други работи. Едноставно родителот е убеден дека таа вакцина не е добра и тоа е тоа. Секој го посакува најдоброто за своето дете и секој со своја теорија

5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Коментарот, ти ќе бидеш одговорен ако нешто му се случи на детето, не ми се допадна. Ама нема везе, веројатно е во бес и од страв кажано.
    Затоа е најубаво да се донесе заедничка одлука, а сепак да е базирана на стручно медицинско мислење, а не од антиваксерски пропаганди.

6. Pinkglass07

Pinkglass07 Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    18
    Така е, еве јас велам тој ќе е одговорен ако нешто не дај Боже се случи без вакцина, па тој другото ми го кажува. Ќе склопиме некој договор. Причина плус што се противи е чудна реакција од претходна вакцина.

7. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.655
    Јас би рекла ОК превземам одговорност и крај на муабетот.

На CameliaMiller, Anaroz1, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Pinkglass07

Pinkglass07 Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    18
    Така и реков...

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А ако фати некоја од болестите и недај боже има некаква тешка последица прифаќаш да си одговорна ти што не си го заштитила?
    Што ќе превземеш ако се разболи, нема што да се превземе, можеш само да се надеваш на најдоброто, а конкретно ништо не можеш да превземеш, не збориме за обични настинки.
    Двајца родители не треба да прават муабет кој ќе е крив и да си наметнуваат чувства на вина зошто колку и да не се согласувате, двајцата му мислите добро на детето.
    Муабет за вакцини се прави пред да се направи детето зошто е битна тема, ама и да не сте направиле муабет досега, што и да одлучите, не се служете со тие гилт трипови, ништо добро не ви носат, разгледајте, исчитајте, не читајте само хорор приказни од вакцини, гледај да не читаш само тоа што сакаш да го прочиташ, најдете лекар на кој 100 % му верувате и одлучете заедно, а недај боже ако се случи нешто со нашите деца, тогаш ќе мислиме на тоа, пак заедно како родители и како пар, без префрлање вина.

На Zajko kukurajko, CameliaMiller, Mikha4 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    4.900
    Ми стигна известување од диз да платиме казна зошто син ми не е вакциниран.Не беше вакциниран за мрп вакцина ја одложиме зашто кај мене се појави автоимуно заболување и педијатар ми посочи прво да го прегледа имунолог детето па тогаш да даде насоки дали смее да се вакцинира ама како фати ковид не го однесовме, после останав бремена па сега бебе и си остана тоа така на холд.Е сега како да постапам со оваа пријава, мора ли да платам казна, има ли начин некако да се регулира?До 1 год е вакциниран, не сум против вакцините ама ради мојата состојба не ги вакциниран без потврда од доктор.

11. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    4.900
    Да се надополнам, не ни стигна покана воопшто за вакцина во Октомври како што е наведено во пријавата од Диз а и син ми беше болен тој период имаше воспаление на уво и грло имам куп извештаи од лекување.

12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
  13. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
  14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Токму тоа. Препорака а не задолжителност.

На Снегулк@23 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  15. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Кога веќе учиме од Јапонците само ова ќе го ставам тука [​IMG]

16. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    @yarre da te prasam kako poupatena, sto ako roditelot odluci da ne ja dava MMR vakcinata i si ja plati kaznata? Kaznata e ednokratna? Mislam nekoja clenka pisa bila okolu 250eur..

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    @Lavica2602
    Родителот одлучува. Зазема став.
    Досега спрема мое искуство ( а нели јас сум долгогодишен „антиваксер“ ) родителот генерално нема проблем, осем коа системот не го малтретира,
    Ако си убеден/а во ставот, дали парите се проблем ?
    Си бараш званично дополнитени информации за нуспојави, и спрема судот ти не одбиваш да вакцинираш, туку чекаш да добиеш официјална информација која спрема искуство системот никогаш не ти ја дава.

Поентата е следна. Ти не сакаш да вакцинраш. Убеден/а си во тоа. дали 250 или 500 евра казна ќе ти направат разлика. Родителите кои одбиваат вакцина тргаат од тоа. А после го играат системот, дека не одбиваат туку бараат повеќе инфо, Simple as that.

На крај, колку чини здравјето на твоето дете ако си убедена дека вакцините праат многу повеќе harm одошто good ? 500 евра ? Свечено ги фрлам у канта. Нема да купам нови завеси или playstation.

18. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Konkretno za MMR nema da bockam dete toa e sigurno, no poveke mi prasanjeto dali so toa sto ke si ja platam kaznata kolku i da e, dali ke me ostavat na mira.

19. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Правилото е дека нема правило. Секој со својата состојба.
    Борбата е индививуална и нема правило.
    Плаќањето на казната е признание на делото. А тоа не треба да се случи. Ти не убиваш човек.
    Искуството на терен е различно. Скопје генерално не го малтретираат ама локално по помалите места душа им вадат.

20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Освен што имаш потенцијал да убиеш индиректно со ширење на зараза.

Бебињата шо умреа од морбили пред неколку години не ви се важни?

На CameliaMiller и LazaLaza им се допаѓа ова.