Па тоа е најлесно да, ама верувам дека некој имал вакви искуства, па да сподели. Не потенцирав, станува збор за МРП вакцината, другите ги има примено.
Ако не сте медицински лица и немате познавање во медицина и наука, ќе одите кај стручно лице и ќе барате да ви објасни па ќе донесете одлука. А така ми личи чим од едните не се плашите нешто да не му се случи а од другиве се плашите. Одете кај педијатри, имунолози нека ја расчистат дилемата. И мене ми е чудно волку далеку спротивставени ставови да опстојуваат во врска ама нема везе за се има решение.
Па добро еве ова е темата на која не се согласуваме, не е така за други работи. Едноставно родителот е убеден дека таа вакцина не е добра и тоа е тоа. Секој го посакува најдоброто за своето дете и секој со своја теорија
Коментарот, ти ќе бидеш одговорен ако нешто му се случи на детето, не ми се допадна. Ама нема везе, веројатно е во бес и од страв кажано. Затоа е најубаво да се донесе заедничка одлука, а сепак да е базирана на стручно медицинско мислење, а не од антиваксерски пропаганди.
Така е, еве јас велам тој ќе е одговорен ако нешто не дај Боже се случи без вакцина, па тој другото ми го кажува. Ќе склопиме некој договор. Причина плус што се противи е чудна реакција од претходна вакцина.
А ако фати некоја од болестите и недај боже има некаква тешка последица прифаќаш да си одговорна ти што не си го заштитила? Што ќе превземеш ако се разболи, нема што да се превземе, можеш само да се надеваш на најдоброто, а конкретно ништо не можеш да превземеш, не збориме за обични настинки. Двајца родители не треба да прават муабет кој ќе е крив и да си наметнуваат чувства на вина зошто колку и да не се согласувате, двајцата му мислите добро на детето. Муабет за вакцини се прави пред да се направи детето зошто е битна тема, ама и да не сте направиле муабет досега, што и да одлучите, не се служете со тие гилт трипови, ништо добро не ви носат, разгледајте, исчитајте, не читајте само хорор приказни од вакцини, гледај да не читаш само тоа што сакаш да го прочиташ, најдете лекар на кој 100 % му верувате и одлучете заедно, а недај боже ако се случи нешто со нашите деца, тогаш ќе мислиме на тоа, пак заедно како родители и како пар, без префрлање вина.
Ми стигна известување од диз да платиме казна зошто син ми не е вакциниран.Не беше вакциниран за мрп вакцина ја одложиме зашто кај мене се појави автоимуно заболување и педијатар ми посочи прво да го прегледа имунолог детето па тогаш да даде насоки дали смее да се вакцинира ама како фати ковид не го однесовме, после останав бремена па сега бебе и си остана тоа така на холд.Е сега како да постапам со оваа пријава, мора ли да платам казна, има ли начин некако да се регулира?До 1 год е вакциниран, не сум против вакцините ама ради мојата состојба не ги вакциниран без потврда од доктор.
Да се надополнам, не ни стигна покана воопшто за вакцина во Октомври како што е наведено во пријавата од Диз а и син ми беше болен тој период имаше воспаление на уво и грло имам куп извештаи од лекување.
Да учиме од Јапонците? https://borbazaistinu.rs/japan-prednjaci-nema-obavezne-vakcinacije-i-nema-mmr-vakcine-zdravija-deca/
@yarre da te prasam kako poupatena, sto ako roditelot odluci da ne ja dava MMR vakcinata i si ja plati kaznata? Kaznata e ednokratna? Mislam nekoja clenka pisa bila okolu 250eur..
@Lavica2602 Родителот одлучува. Зазема став. Досега спрема мое искуство ( а нели јас сум долгогодишен „антиваксер“ ) родителот генерално нема проблем, осем коа системот не го малтретира, Ако си убеден/а во ставот, дали парите се проблем ? Си бараш званично дополнитени информации за нуспојави, и спрема судот ти не одбиваш да вакцинираш, туку чекаш да добиеш официјална информација која спрема искуство системот никогаш не ти ја дава. Поентата е следна. Ти не сакаш да вакцинраш. Убеден/а си во тоа. дали 250 или 500 евра казна ќе ти направат разлика. Родителите кои одбиваат вакцина тргаат од тоа. А после го играат системот, дека не одбиваат туку бараат повеќе инфо, Simple as that. На крај, колку чини здравјето на твоето дете ако си убедена дека вакцините праат многу повеќе harm одошто good ? 500 евра ? Свечено ги фрлам у канта. Нема да купам нови завеси или playstation.
Konkretno za MMR nema da bockam dete toa e sigurno, no poveke mi prasanjeto dali so toa sto ke si ja platam kaznata kolku i da e, dali ke me ostavat na mira.
Правилото е дека нема правило. Секој со својата состојба. Борбата е индививуална и нема правило. Плаќањето на казната е признание на делото. А тоа не треба да се случи. Ти не убиваш човек. Искуството на терен е различно. Скопје генерално не го малтретираат ама локално по помалите места душа им вадат.
Освен што имаш потенцијал да убиеш индиректно со ширење на зараза. Бебињата шо умреа од морбили пред неколку години не ви се важни?