Еве ти објасни ми како невакцинирана единка шири зараза ? А како вакцинирана не ? Си слушнала ли дека неретко вакцинираната единка која не појавува симптоми или истите се одложени поради вакцината ) а е заболена е токму таа која шири болест ? Ако мислиш на медиумскиот спин наметет за зголемување на стапката на вакцинација со ширење на страв, а се однесува за дечињата во Романија истото е елаборирано наназад во темата.
smetam deka treba da gi primaat site vakcini, osven ovaa mrp.. se sekavam koga go nosev moeto za mrp povrakav tripati od stres... sega da mi e ne mu ja stavam, inace imam prijatel niedna ne mu stavija na negovoto pa eve go zivo zdravo nisto ne mu fali... nemozes da bides pameten na ovaa tema individualna odluka so partnerot si e
idi pisi na google ke si najdes nemozam da pisuvam izvini, ja moeto go vakcinirav na moj rizik za narednoto zdravje ne planiram da go vakciniram, ne sovetuvam koj so da pravi sekoj ima negovo pravo
Dali vashite dechinja gi vakciniravte redovno po valcinalen kalendar kako shto e propishano,konkretno mrp? Sin mi e 18meseci i seushte nema primeno mrp.Site ostanati gi ima primeno,no kolku poveke chitam po net se poveke se plasham (svesna sum deka vakcinite se za nivno zdravje zashtita od bolesti,no...).
Тоа очигледно. Него сакав да почнам дискусија, да слушнам мислења, зашо да, зашо не. Тоа е и името на темата побогу. А не да факинг гуглам бог да чува. Секако е чипирана ќерка, да знам ако фати да збори кинески од што е
Лесно е за на гугл, тоа што ти одговара тоа ќе си бараш и најдеш. Ме интересира кога гуглаат дали им текнало да пребараат и последици од чумине од кои не се плашат. Ај за туѓи деца и бебиња не им е гајле, ама барем за сопствените да си стават прст на чело.
https://www.iph.mk/morbili-do-6-12-2019/ еве, ако веќе гуглам. Во епидемијата регистрирани се четири смртни случаи асоцирани со мали сипаници, кај деца на возраст од 5,5 до 13 месеци, сите невакцинирани со МРП вакцина. Троа полошо ми делува овој податок
Супер ако гугал ни е експерт и мерило за се. Од кога почнавме сите на гугал да пребаруваме станавме експерти за се и свашта. @lia22 те молам за твое добро што помалку да читаш,од читање и гуглање имав панични напади кога требаше да ја вакцинирам првата ќерка и цело време ја одложував мрп,за на крај кога имаше епидемија уште истиот момент ја вакцинирав најлесно помина со таа вакцина. Сега еве и на малата и ја ставивме на 2 години,не дека не сакав порано,туку беше цело време нешто болежлива од градинка.
Зошто луѓето мислат дека предизвикува аутизам кај децата. Што да кажат тие што не се вакцинирани а им е констатиран аутизам? Од што го добиле? Во европа стапката на детска парализа е бааги порасната зошто не ги вакцинираат децата дека се штетни за здравјето на децата. Кај нас се појави епидемија од морбили во 2019 година и имаше тешки случаи со не вакцинираи деца што завршија во козле. Чисто за информација морбилите не прават само надворешно исфрлување туку и внатрешно што значи дека цел отекуваш од внатре и се гуши цело тело затоа и реагираат докторите зошто тешко е да се спаси дете од тоа. Ротата исто така ја воведоа бидејќи децата ако ја фатат а се фаќа по градинките доведува до дехидратација на тело со тешки проливи и повраќање што приморано е да се лежи во болница барем 14 дена. Не солам памет на никого ама како што тргнала работава со не вакцинирање (модерно време) на крај од чума ќе умираме.
Јас сум скоро па сигурна дека аутизмот е ген. Или го имаш или го немаш. Другарка го носеше детето у Турција пошто тука ја акаа со терапии, и таму си доби конечна дијагноза. И така и објасниле, ген е. Може да се активира на стоење на автобуска, па не значи дека нема да стоиме на автобуска веќе. П.с. син и не е вакциниран со мрп. Офф топик малку за аутизмот, се извинувам. Мене тоа што ме интересира е еве да се појави некој родител ако има таков, шо би можел да сподели како МРП вакцината направила некоја промена во организмот? Докажана промена, не да се поклопи времето на примање па да си мислиме дека е од МРП оти гугл вика така.
Вакцината може да биде тригер за да се активира генот, не дека вакцината предизвика аутизам. Јас имам внука која после вакцина мрп почна да појавува симптоми кои најмногу од се наликуваа на аутизам. Дури и ја дијагностицираа во Симпо. Имам и овде пишувано, ама години и години подоцна се докажа дека не е аутизам туку автоимуно заболување за кое сепак тригер била вакцината. Не не дијагностицира гугл нас туку Дума, невролог на кој многу родители му веруваат, а потврди доктор во Србија која и ја дијагностира пак автоимуната. И јас не го вакцинирав големото од страв, односно го боцкав дури на 3г и фала богу добро помина, едина нуспојава од мрп му беше што како го боцнавме така уста не затвори еве го 4г веќе, нон стоп збори, скроз спротивно од тоа што се плашат родителите. Помалото го боцнавме во родилиште, а другите ќе ги прима одложено, во договор со докторите.
Секоја вакцина, секој лек, секое надворешно влијание од околината може да биде тригер. Тука нема правила.
Добро, значи теоретски и ротата од вакцини може да предизвика аутизам. Зошто е толку голема одбивноста кон МРП? ( Освен гугл )
Секоја вакцина може да биде тригер, секое др вирусно заболување може да биде тригер. Автоимуните заболувања ги имаме во генот и си ги носиме не знаеме кога ќе се активира. Јас кога бев на ревматологија имаше една жена што имала автоимуно заболување што знае и дабиде тешко не ни знаела дури од кога се породила дознала дека и се активирал лупус што значи во текот на бременоста. Малце е ова офф топик ама чисто да ти појаснам за автоимуните заболувања. Али сепак од аспект на тоа што може да се заврши со смртен исход и тешки болести од не вакцинирање, не може до толку лошо да биде за да се прими. Со мрп не смеат да се вакцинираат што се алергични на белка од јајце. Зошто се рашири муабет пред неколку години дека предизвикува аутизам и некои уште се држат за тоа. Дека детето нема да збори ако му ја ставиш додекане прозбори и прооде убаво. Али ја повлекоа изјавата зошто не беа најдено доволно докази.