Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

761 vote(s)
    76.2%
  2. Против

238 vote(s)
    23.8%
  1. yarre

yarre Популарен член

@ iiipiiiigiii

Тоа е тоа јасно ко ден. Еве да ја прашаме експерт, она нека ни каже од каде се металите ?
    Може ке сака да онака нормално ни објасни, без да ни даде експертиза од некоја од овие „независни“ студии.

Еве она се фатила за морбилите ( мали сипаници да бидам полесно разбран за целата читателска публика ). Полесно е да се селективно. Прво се мислев да не одговорам поради селективноста на кометарот, ама пак форумот го читаат и други па заслужуваат барем другите да добијат размислување

Токму контроверзната вакцина ММР (или кај нас МПР) е онаа зад која се дига најголем прав поради поврзаноста со аутизмот. Придобивка на овој коктел е и очајниот Encephalitis ( запалење на мозок ). Ова ви го пишува во ливчето на вакцината како можна нус појава ( ако може да се каже нус појава, ова е очајна состоба ). Истата се поврзува со енормно зголемен број на респираторни заболувања.

Морбилите ( малите сипаници ) до пред 25-20 години беа ендемични и скоро целата популација на деца ги прележуваше. Бинг! Траен имунитет! Дури постојат размислувања дека прележувањето на морбилите е продуктивно во намалување на алергиски рекации, кај тие што ги прележале.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8667923 ( да не рипаш, изворот е од твојот омилен )

Чудна оваа мајкава природа. Што се нема да се каже ( и наводно докаже ) само да и се пркоси.

Јас се сеќавам дека една пријателка на мајка ми, денес врвен доктор во пензија, ги носеше децата кај нас да ги префатат од мене.

Она што се постигна денес со вакцината за мали сипаници е еден многу лош ефект.
    Главното е што вакцините ја поместија старосната група, па сега, морбилите можат да ги закачат постари, што по правило е многу поопасно од прележување на детска возраст. СЗО вика ( како и ти нели ) дека сега морбилите ги нема поради вакцините ( осем нели повремени епидемии во високо вакцинирани популации ).

За тоа зошто морбилите циркулираат сеуште во масовно вакцинирани популации ти давам збор да ми објасниш, иако јас тоа го гледам како репетициски и пренесен проблем.

И за жал морбилите, поради вакцините ( за кои трајноста е упитна, па првата година 16% немаат ефект, а веќе втората над 50 па се удараат ревакцини ) се преселени во постара старосна групација.

Морбилите се заболување кое е опасно ако не се третира, не се препознае на време, и е во популации каде што постои недостаток на соодветни животни сантитарни услови.

Glasna likes this.
  2. expert

expert Истакнат член

Знаеш кој е првиот услов за некое дете да има алергија или атопија? Да остане живо после прележување мали сипаници.
    И знаеш кој е заклучокот од истражувањето кое го посочи? Каде се тука бројките на децата кои не преживеале? Како разлика имаме деца кои биле вакцинирани и кои имаат помала смртност, нормално е да останат живи деца кои имаат предиспозиции кон алергии и болести кои најнормално би умреле без вакцината. Ова изгледа многу директно, ама таа е реалноста. Смртноста на таа Афричка земја каде е правено испитувањето, драстично се намалила после воведувањето вакцини:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6699411

Исто како потврда еве ти едно ПОНОВО испитување од Данска, кое покажува дека нема врска тоа што го тврдиш, дека прележувањето не им дава имуност кон алергии или не знам што:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11978910

Како и да е, остави ги твоите лоши калкулации. Главниот ефект се гледа, НЕМА МОРБИЛИ.
    Остави енцефалитис, знаеш колку е инцидецата од вакцини? 1 на 1000000 (кои дури не се ни од вакцините)
    Знаеш колку е инциденцата од прележување болест? 1 на 1000

Каде виде дека циркулираат морбилите? Во популации каде им е овозможено заради нарушување во општиот имунитет. Заради невакцинирани лица.

Си се научил со тоа високо вакцинирани популации, ама без разлика, болните од морбили се 96% невакцинирани, иако се помалку од 5% во истите тие популации. Значи кога тогаш ќе дојде и до нив.
    Тоа се џебови на невакцинирани кои создаваат услови да се појави таква епидемија.

Како може да дискутираме за вакцините кога игнорирате и негирате основни работи за кои се индицирани вакцините?

Тоа дека биле опасни само ако не се треирале или во лоши услови кажи им го на сите овие деца во Македонија кои живеат кралски со сите можни услови. Па знаеш дека баш тоа го немаме, добри услови.
    Па децава се мачат со месеци со пнеумонии и бронхитиси после прележување една обична варичела или настинка, па што ќе биде ако секој месец има по 500 случаи морбили?
    И кажи ни како се третираат морбилите. Зарем не знаеш дека по протокол се ставаат на антибиотици за да се превенираат компликации како божем таквата терапија да е супер.

3. lans

lans Истакнат член

здраво
    без да завземам страна. 1981 генерација. сите вакцини примени. во градинка фатив и прележав и сипаници и заушки. мајка ми ја тераше сестра ми да биде до мене да префати и она да прележи.
    ако сум бил вакциниран(а сум ,бидејќи тогаш беше друго време) како е можно да сум заболел и преживеал?вакцините се за заштита или за полесно прележување на болестите?
    и ако веќе толку има тешки елементи во вакцините, и ако е вистина дека бебето до 1ва година добива `имунитет` преку мајчиното млеко(ако не сум во право,нека ме поправи некој),морално ли е од 1 ден да се вакцинира за све и сешто?

4. pepus

pepus Истакнат член

Во однос на металите стои дека ги има во вакцините, но ги има и во месото мислам на суровото месо , рибата, месните прреботки т.е ѓубре како паштети и сувомеснати и.т.н производи, а се почесто гледам деца кои растат со аргета и вива сокови бтв кој наоѓа домашно рането, не само домашо гледано разликата е голема , месо, потоа козјо млеко, потоа пилешко, и јајца молам лп за да му се придружам во купувањето.

5. expert

expert Истакнат член

За што си бил вакциниран и што си прележал не можеме да земеме за релевантно. Најверојатно си прележал варичела, а против заушки почнало да се вакцинира дури во 1984.
    Значи си заболел од заушки затоа што не си бил вакциниран, а сипаниците најверојатно не биле морбили, туку варичела.
    Таа заштита преку мајчиното млеко за овие болести е минимална, а за некои дури и непостоечка. Преку млекото предимно се излачуваат антитела кон ентеробактерии и инфекции на цревата.
    Антитела кон овие болести за кои има вакцини, се префрлуваат кај бебето за време на бременоста преку плацентата, и тие траат неколку месеци. Затоа и МоПаРу се дава дури после правата година, затоа што ако има останато некои од антителата од мајката, вакцината нема да предизвика силен имунитет.
    Значи првите вакцини се ХиБ и ДиТеПер, токму антителата добиени од мајката кон овие болести исчезнуваат најбрзо и затоа и вакцините се даваат толку „рано“ на 2 месеци. А магарешка кашлица и хемофилус се пак баш најопасни за новороденчиња дури и со модерни антибиотици.

6. lans

lans Истакнат член

во ред тогаш,ќе треба да си видам точно во картонот за што све сум вакциниран.
    следно,ако не ме вакцинирале од заушки,а сум ги добил и прележал без поголема мака.која е поентата да се вакцинира за заушки?

ikame likes this.
  7. ikame

ikame Популарен член

нема поента не само од заушки туку од се ,татко ми заушки прележал како дете и после пак од мене префатил а јас исто невакцинирана па никому ништо

па се мачат од што се вакцинирани дополнително ги отруле,па и плус антибиотици,па незнам од ова им е од она им е имали некој доктор што ке ти каже да од вакцината е нема
    али за протоколите ич муабет да не прајме,по протокол кога се поrодив ке ги убиев у ГАК отти по протокол работат нели

8. yarre

yarre Популарен член

@expert

Ете мене пак не ме мрзи па ке терам со ред без прескакање.

Ајде сеа од мравка да се правело слон. Прележани мали сипаници имало и ќе има, и секако ете и вакцинирани и невакцинирани. ВО современиот свет, она што тебе и мене не ни го кажуваат е подобрувањето на санитарно животните услови кое одлично се поклапа со воведувањето на вакцината, која ете преку примерите се гледа дека не го спасила човештвото бидејки мали спианици прележуваат и оние кои се вакцинирани. Мали сипаници се детска болест која е добро да се прележи. Крај на прикаската.

Ајде сеа додај ја примесата на подобрите услови за живот. И воала чаробното стапче проработува. Во контекст на оваа студија директно се врзува студијата наречена Karachi Health Soap Study која доблесната дружина која се бори за информација за вакцините, ја пренела на својот веб.

http://vactruth.com/2012/12/29/simple-act-reduces-2-diseases/

Еј, види кој е газдата на на Statens Serum Institut, и колку е „независно“ ова поновово Данско истражување.

Ма ја сум глупав со моите „лоши калкулации“. Многу тешко се собираат. Главниот ефект е дека има морбили и кај вакцинирани и невакцинирани, и се работи за детска болест, која нема никаков проблем ако се прележи во детска возраст, и дури и лекарите препорачуваат тогаш да се прележи заради стекнување на траен имунитет, кој би превенирал добивање на морбили подоцна.
    За енцефалитис, пишува на ливчето од вакцината, не сум напишал јас, ама секако е подобро да прележи морбили отколку запалење мозок од вакцина, па макар и 1 во 100 милиона да е. Замисли недајбоже да е баш твоето. Тоа е она мало бебенце што секоја мајка го чува како капка вода на дланка.

Ајде пак прдење у истата тиква.

Џебови на невакцинирани или вакцинирани без ефект од вакцината во минатите 50 години се токму случаевите кои го компромитираат митот за стадото. Едноставно тука 1 и 1 се 2. Ти го објаснив митот за стадото, не добив коментар од тебе. Те молам или изјасни се по тоа, или престани папагалски да го повторуваш без јасен и прецизно објаснување, со твои лични зборови, како ете ти си го разбрала.

Не знам како, ти си таа која треба да ни ја објасниш логиката на вакцинте. Јас ете после толку години, не ја најдов. Дури и секој нов ден се запрепастувам од нови ставови, на лекари и доктори на науки, кои отворено се прашуваат за логиката на вакцините. Дали и ти ке еволуираш, или ќе застанеш на догмата, тоа е твоја одлука понатаму.

Ова за мене е многу искривена логика. Македонија е секако далеку од условите на живеење од некои Европски земји, но не сме ниту Бурунди, ниту Јужен Судан.

А од каде се тие пнеумонии и бронхитиси ? Од каде е нарушениот имунитет? Теоријата на претпоставките е интересна релација. Шта би било кад би било, викаат Србите. Застојот во вакцинацијата во Јапонија ( одложување за постара возраст ) чудно ама не го зголемил бројот на детските болести, а за сметка на тоа го намалил Аутизмот и сродните автоимуни заблувања. Извини за мојата „погрешна“ математика на корелации.

Еве една во слика:

Чудна некоја коинциденција... :(

9. expert

expert Истакнат член

Затоа што заушките се болест која не е некоја мировина и убавина, тоа е болест, со сите компликации, лоши исходи, секундарни инфекции. А плус што баш овој вирус за време на болеста знае да си прошета низ разни органи во телото и да направи воспаленија на тестиси, на панкреас, на бели дробови.
    Ти можеби помина добро, ама над 30% вообичаено имаат компликации кои бараат лежење на болница. Има и една компликација која се јавува по неколку месеци или години, склерозирачки паненцефалитис кој е директно предизвикан од болеста. А и да нема компликации, тоа е болест која нема причина да се остави да го измачува организмот, особено кога има превенција. Подобро да се спречи, отколку да се лечи.
    Имаме таков некој впечаток дека вакцината е многу опасна, ама изгледа затоа што вакцините се многу успешни во превенирање на болестите, не сме свесни колку се поопасни болестите.
    Навистина овој став ме иритира. Вакцините ниту им го реметат системот, ниту им го трујат системот, ниту го спречуваат да се бори со болести. Напротив, му помагаат да створи антитела против неколку предизвикувачи. Тој впечаток кој си го имате е доказ колку сте неинформирани, колку потпаѓате под разни деизнформации.
    Не е точно.
    Од мали сипаници денес заболуваат невакцинирани. И тоа најголемиот број, 96% се невакцинирани, иако се под 5% од популацијата.
    А зошто истата таа санитација не го спасила човештвото од варичела?
    Разбери дека никаква хигиена нема да спречи ширење на овие болести, ги немаме во популацијата заради вакцините.
    Ајде де, можеби треба и полио и вариола вера да си прележат, како што имале пред да се воведат вакцините?
    А енцефалитис од твоето свето прележување на морбили? Па енцефалитис е 1000 пати почест при прележување, отколку при вакцина.
    И што ако се препорачувало да се прележи што порано? Најдобро е воопшто да не се прележи.
    Ајде те молам уште еднаш, затоа што ако тие калкулации ги викаш објаснување не прифаќам. Или на друго место си напишал?
    Одговорив. Не можеш да споредуваш ситуација прележување наспротив вакцинирање. Една главна работа пропушташ, при вакцинирањето ем се сите имуни (колку толку), ем вирусот не се шири во популацијата и секоја година редовно да има епидемии.
    Ова не е точно. Баш тоа е јавно познато и има правено истражувања за тоа.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877763
    Па чудна е кога се препишуваат симптомите. Баш не се исти, напротив, многу се различни.

baby-star likes this.
  10. lans

lans Истакнат член

околу хигиената и намалувањето на болести.
    ај нека ти текне колкава промена настанала кога почнале да стерилизираат инструменти и завои?
    пред тоа се чуделе и пробувале све и свашта и наоѓале милион други причини за инфекциите.
    во таа насока,не ли е возможно да навистина тешките метали се предизвикувачи на аутистичкиот спектар?

http://www.naturalnews.com/039328_autis ... logy.html#

на едно друго место прашав,ќе прашам и тука.
    дали кај невакцинирани деца има аутизам,и ако да дали е тоа во ист процент со вакцинираните?

11. lans

lans Истакнат член

http://en.wikipedia.org/wiki/Mumps

ме заинтересира ова со заушките.штом јас сум ги прележал,а нити сум погоре,нити подоле од останатите.
    зошто тогаш воопшто се вакцинира ?

`Painful swelling of the salivary glands – classically the parotid gland – is the most typical presentation.[2] Painful testicular swelling (orchitis) and rash may also occur. The symptoms are generally not severe in children. In teenage males and men, complications such as infertility or subfertility are more common, although still rare in absolute terms.[3][4][5] The disease is generally self-limiting, running its course before receding, with no specific treatment apart from controlling the symptoms with pain medication.`

http://www.netdoctor.co.uk/ate/children ... 03729.html

Although my son was given MMR at the appropriate time, he recently was down with mumps.
    Is MMR a lifelong immunisation?
    If so what could be the possible reason he got mumps?
    Answer
    MMR does not give 100 per cent protection against mumps. That's one of the reasons why it is given more than once.
    It's no different from other vaccines in this regard.
    No vaccine is known to give 100 per cent lifelong immunity against anything.
    What does seem to be the case though, is that if immunised, we are not so susceptible to a particular infection, but if we do get it, then we are likely to get a milder episode than we would otherwise have expected.
    Yours sincerely
    The NetDoctor Medical Team

Read more: http://www.netdoctor.co.uk/ate/children ... z2n27wAWIK
    Follow us: @NetDoctor on Twitter | NetDoctorUK on Facebook

во овој контекст...дали дете што прележало заушки, после тоа може пак да заболи од заушки?
    т.е. дали природниот имунитет стекнат со прележување,останува за цел живот?
    ако е така,кој к... ги клукаме(мене вклучително) со вакцини па ревакцини до 18 години?

додадено:
    After the illness, lifelong immunity to mumps generally occurs; reinfection is possible but tends to be mild and atypical.[32]
    мое немедицинско мислење е следново.
    наместо да се клукаат со ваквини и ревакцини(конкретно за заушки) остај нека прележи природно и добива доживотен имунитет.

12. lans

lans Истакнат член

и повторно...
    http://www.nhs.uk/conditions/Chickenpox ... ction.aspx
    Chickenpox is most common in children under 10. In fact, chickenpox is so common in childhood that 90% of adults are immune to the condition because they've had it before.
    There is a chickenpox vaccine but it is not part of the routine childhood vaccination schedule. The vaccine is only offered to children and adults who are particularly vulnerable to chickenpox complications.

Can I get chickenpox more than once?

Yes, you can!
    In a study, up to 13% (around one in eight) of people diagnosed with chickenpox reported that they had had the condition before.
    Usually, you develop antibodies to the infection first-time round, and become immune to catching it again.
    It seems that some people simply don't develop the antibodies needed to protect them against re-infection.
    But experts generally agree that if you've had chickenpox once before, you're unlikely to have it again.
    и за ова ги вакцинираат?

13. Annath

Annath Форумски идол

На запад има вакцина против варичела, тоа да. И може да дојде до повторна активација на вирусот на варичела кај возрасен иако како дете прележал сипаници, меѓутоа кај возрасни обично се појавува во форма на херпес зостер.
    Туку, мене ова ми е контрадикторно...
    Значи да се прележат морбили и да се вакцинира против нив не е исто - нема врска тоа што и во едниот и во другиот случај се работи за вирус? Без разлика што во вакцините е наводно ослабен тој вирус, пак може 'ршум да направи во еден организам, нели? Да ги оставиме настрана тешките метали во вакцините, самиот вирус е потенцијално опасен, колку и да е ослабен, па нема гаранција дека нема да остави тешки последици. Зошто после вакцинирањето со ММР дополнително се намалува имунитетот, децата од кревет не можат да станат, не можат да се оправат со месеци од таа вакцина и се поподложни на чести настинки, алергии, бронхопнеумонии и слични респираторни болести. И да, вакцините се една од причините за се почестата појава на алергии и алергиски реакции кај децата, па нормално, кога тотално го извитоперуваат имуниот систем.
    Знаеш експерт, пак ќе ти кажам дека понекогаш треба малку да ги прошириш видиците. Не е срамота да размислуваш надвор од границите, ме изнасмеа кога напиша дека како медицинско лице било срамота да се прашувам дали вакцините што ние сме ги примале како деца предизвикале генетски мутации кај нас. Мислам, сериозно? Дали знаеш колку истражувачи поставуваат вакви, според тебе, небулозни прашања?
    А инаку, (ќе бидам малку офтопик) ова твоево ширење на страв и паника меѓу родителите кои го читаат овој форум ми личи исто како да гледам некоја од оние емисиине на Discovery или National Geographic, емисии од типот на Worst Case Scenario, Doom's Day Prepеrs или Aftermath. Секој нормален, интелигентен човек би сфатил дека тие емисии се снимаат наменски за да ја заплашат популацијата, оти, нели, заплашен народ полесно се контролира ;) истото го прават и докторите од диспанзерите што им се јавуваат на тазе родители со мали бебиња кои се се уште невакцинирани, да ги донесат под итно децата на вакцина оти во Македонија имало епидемија на полио |(

Mama25 likes this.
  14. Silver.E

Silver.E Популарен член

Многу предобар текст !!! Лесен за читање, лесен за сфаќање. :)

Предобар !!! Мило ми е што некој од познативе, а посебно што е машка особа, проговори за вакциниве... :clap:

Пс. И јас се прашувам како Сашо, зошто се крена толкава бука околу птичјиот грип, а потоа наеднаш го снема ? Или навистина беше нечија измислица ? :x

Нас, обичниот човек не шишаат како сакаат... :x

http://www.maktel.mk/kolumni-levo/item/ ... -vakcinite

vickyy90 likes this.
  15. ikame

ikame Популарен член

Не, не им го реметат системот , само децата комплетно се сменуваат иначе системот несе ремети таман работа хех.Да де само ти си информирана, а ние немаме книги за читање,пријатели,роднини,комшии доктори,немаме интернет,незнаеме ништо околу медицината пошто нели сме необразовани за таа проблематика ц ц ц ц ц ц цц ц ццц ц ц ц ц ц ц цц ц ц цц ц ц ц ц ц

16. ikame

ikame Популарен член

17. lans

lans Истакнат член

само мало појаснување
    што следи после казната од 500 евра?
    насилно вакцинирање?
    сеа еден другар ми кажа,ем плаќаш,ем после мора да се вакцинира?
    благодарам

18. expert

expert Истакнат член

@lans
    Се разбира хигиената и санитацијата имаат клучно влијание за модерното општество. Но никаква хигиена не може целосно да ги запре капковите инфекции кои имаат 90% контагиозност како што е случајот со морбили или заушки.
    Како пример ја имаме варичелата против која немаме вакцина, и морбилите против кои има вакцина.
    Месечно има над 500 случаи на варичела, исто толку, можеби и повеќе би се очекувале и од морбили, ама за среќа заради вакцината има само по неколку спорадични случаи и имунитетот спречува овие случаи да предизвикаат епидемии.
    Можно е надворешни фактори да имаат придонес во етиологијата, на пример метали или инфекции кои делувале на мајката во текот на бременоста. Од досегашните испитувања не е покажана поврзаност на такви труења и аутизамот. Досега не се покажани сигнификантни причинители од надворешна околина, туку само генетски причини.
    Но за разлика од овие теоретските статии кои се прикажани во твојот линк и упорно се трудат да ги поврзат вакцините, има некои студии кои покажале дека некои метали се поврзани со лицата со аутизам, не дека се причинители, туку дека на непознат начин се поврзани со тоа што кај овие лица ги има во поголеми концентрации. Се работи за овие метали: олово, талиум, калај и волфрам, ниту еден не е поврзан со вакцините. И тоа ова истражување е правено од човек кој сака да докаже поврзаност со вакцините. Значи заради упорна задлабоченост во нешто како вакцините, се занемарува нешто што е многу важно и поверојатно да е причина, на пример оловото кое е докажан неуротоксин, а го има во бензинот на пример.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23192845
    Се разбира дека има. Има аутизам кај луѓе кои се родени пред да се воведат вакцините. На пример ова е едно од првите истражувања кои се направени за да се најде дали има поврзаност со зголемувањето на случаите на аутизам и воведувањето на вакцини и многу е јасно кажано дека нема поврзаност. На пример ако вакцината е причинител за аутизам ќе се видело нагло зголемување на случаи на аутизам после воведувањето на вакцината во употреба, напротив такво нешто не постои.
    http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3699012398

Еве уште едно од тие истражувања кое на многу јасен начин прави споредба за ризиците на вакцинирани и невакцинирани. Покажува дека нема разлика во инциденцата помеѓу вакцинирани и невакцинирани.
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134

Затоа опасно е што многу луѓе, а уште пострашно организации за аутизам се свртени вакцините па вакцините, кога јасно е дека не се причинители, тие свесно замижуваат и игнорираат и пропуштаат нешто што може да биде вистински и поголем и поверојатен причинител додека се замајуваат со вакцините и во меѓувреме ќе направат штета многу деца непотребно да се мачат и да прележуваат инфективни болести.
    Па ти кажав назад. Тоа е болест, не е тоа некоја милина или убавина, болест е тоа. Има вакцина која превенира, спречува да се шири болеста. Ако ти или некој друг останал жив и супер поминал, имало некои кои не можат да се пофалат со тоа. Ама и да нема никакви компликации, тоа е болест која трае неколку дена до неколку недели, го измачува организмот и е терет за јавното здравство.
    Ете убаво кажува, нема специфичен третман, може само да се следи болниот и да се молиме да се избори што поскоро. Тоа не е баш охрабрувачка околност кога се работи за болест која може да се спречи и од корен да се превенира.
    Не е 100%, ама не е ни 0%. Заштитата се движи над 90%.
    За да биде тој имунитет траен има еден услов, треба да живее во популација во која кружи вирусот и секоја година треба одново да се заразува и организмот да се изборува исто како да ставил ревакцина, и плус еднаш претходно требало да се прележи болеста.
    А ако живее во популација во која благодарение на вакцините се отстранети вирусите, имунитетот е сличен со тој од вакцината, за 20 години се намалува.
    Затоа што не е така и со тоа „клукање“ се заштитува организмот, го опиша прележувањето како да е безопасно, а забораваш колку се почести и поверојатни компликации од самата болест наспроти вакцината.
    Е па супер што имаме ваков стручњак, сериозно, образложив зошто мислењето не е во ред. Прележувањето не е безазлено и безопасно, ти имаш таква некоја претстава. Вакцините се воведени како резултат на тоа што луѓето се плашеле од тоа прележување.
    Да, имам пишувано и за тоа. Варичелата можеби за повеќето не е опасна, ама можеби за мал процент, но сепак има компликации, и особено се исплашени затоа што се докажа дека ако заболи бремена жена може да има последици по плодот. И со вакцината се обидуваат да го отстранат вирусот да не постои помеѓу населението.
    Сега сигурно ќе прашаш, зошто тогаш не воведат некоја програма, секое дете на одреден период намерно да го заразуваат со вирусот, да си прележи и така да осигураат секој да има имунитет.
    Е па баш тоа се вакцините, само далеку побезопасна верзија и плус со тоа осигуруваат да го нема вирусот.

@Annath
    Пак нешто што едно високо образовано медицинско лице не смее да го постави. Тоа е дефиницијата на ослабен вирус. Намален е степенот на вирулентност и на моќта за размножување за еден организам да се справи со него пред да почне да се размножува и дури и да се размножи нема вирулентност да направи карактеристична штета која е типична за тој вирус.
    Тоа е исклучок кај лица кои имаат имунодефициенција како СИДА, кај кои е забрането да се дава вакцина со жив вирус, нивниот имун систем не е способен да го убие вирусот навреме и кај нив теоретски можни се несакани ефекти.
    Ова е некој објективен податок, или само лично субјективно гледање од ограничени искуства? Напротив, правени се истражувања за ова и дојдено е дека нема разлика или пак дека невакцинираните имаат повеќе инфекции со болестите против кои не се вакцинирани и други патогени.
    Те молам барем разгледај ги овие истражувања:
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1647657
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2058605
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023764
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3050858
    Друго е да се постави прашањето како дел од некоја научна љубопитност, а друго е да се постави со цел упорно да се наоѓа некоја непотребна вина кај вакцините. Велиме генетски се причините, а ти од некоја непозната причина за да ја задржиш вината кај вакцините, прашуваш дали можеби тие гени биле изменети од вакцините, и тоа би било во ред ако не се знаеше кои се мутагени фактори.

@ikame
    Претпоставувам мислиш на тие состојбите кои се наведени дека се забележани кај лица кај кои е аплицирана вакцината? Да, некои од нив се сериозни состојби кои е страшно да ги слушаш, а не пак да ги искусуваш, па дури иако се исклучиво ретки. Тоа не се состојби за туку така да се употребат како аргумент против вакцините без да се дадат повеќе информации.

Некои од нив може да се поврзат со вакцините и е докажано дека има причинско последичен однос, но некои се толку ретки и не е јасно дали навистина се од вакцините или само е коинциденција, тоа особено се гледа кога ќе се види дека инциденцата кај лица кои никогаш не примиле вакцина е иста, тоа е примерот со Гилијан Баре синдром, за кој се сметаше дека една причина може да биде вакцината за грип, ама истражувањата покажуваат дека нема поврзаност. Знам дека ова не ве ни интересира, ама го кажувам за да видите дека правењето на ризик бенефит калкулацијата не е така лесна како што вие сте ја направиле.
    Затоа ви давам едно истражување од Јапонија кое истражува кој е процентот на менингитис кај вакцинирани, наспрема менингитис кај прележување на заушки.
    sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X05013149
    Процентите се овие: 1,1% кај прележување наспрема 0,05% кај вакцинирање.
    е сега вие споредувате популација која е заштитена со општ имунитет и затоа можеби ризикот кај невакцинирани ќе ви изгледа 0%.

19. lans

lans Истакнат член

велиш никаква хигиена неможе да ги сопре болестите...а вакцините ги сопираат 100%? вакцинирани деца сепак заболуваат. не само тоа туку како што читам,бидејќи не е доволно па ги ревакцинираат,па пак ревакцинираат...наместо да се остави да прележи и да добие доживотен природен имунитет?
    дали ако е вакциниран од заушки, да речеме после 18 година сепак заболи(вакцините не се доживотни?)....не ли е тоа полошо него да го оставиш да прележи на мали години кога може да има помали компликации?или па следно ќе биде...доживотна вакцинација на секои 5 години до крај на живот?
    компликации од заушки има и ќе има,закон на големи броеви....компликации од вакцини има и ќе има...а и после све сеуште немаш свој природен имунитет?
    MMR does not give 100 per cent protection against mumps. That's one of the reasons why it is given more than once.
    It's no different from other vaccines in this regard.

No vaccine is known to give 100 per cent lifelong immunity against anything.
    поправи ме ако грешам,
    1.природно прележи,доживотен имунитет.никаква терапија,компликации во рамки на законот на големи броеви.
    2. вакцинирај,ревакцинирај, демек имунитет кој не е 100%, можност за заболување во подоцнежни години кога ефектите се по сериозни? компликации од повеќекратните вакцинации во рамките на законот на големи броеви.
    велиш болестите се незгодни итн итн... а вакцините и реакциите од вакцините се благопријатни?
    бар да беа доживотни па да си речеш дека ризикот се исплати.ама да те вакцинираат и ревакцинираат и со секое боцкање да има зголемување на шансите од компликации...што е подобро?
    очигледно вакцината не даваат 100% заштита и превенција а ни доживотен имунитет.
    овдека само смени го зборот `болест/заушки` со зборот `вакцина` и примени ја истата логика и кажи ми што смисли.
    како е оваа болест терет на јавното здравство,ако нема терапија и болеста сама по себе т.е. телото само по себе се лечи? поголем терет се пушачите и оние со `главоболките` па цигарите се дозволени а невакцинирање не е дозволено
    значи после вакцинте,се лежи дома и се остава болеста да си тера,и телото само да се излечи?и после добиваш доживотен имунитет....не?да? па не ли е подобро само вирусот да го добие,без хемикалиите во вакцините?
    дали вакциниран,може да не заболи и да го има вирусот во себе и да го шири?
    дали прележан и со имунитет може да го има вирусот во себе и да го шири?
    и повторно...смени `Варичела` со `вакцина` и кажи ми што смисли.
    значи наместо да ги оставиме женските да прележат на мали години и да имаат природен имунитет...ќе ги вакцинираме,па ревакцинираме..па повторно за све тоа пак да не е 100% сигурно?

20. Annath

Annath Форумски идол

Зошто како медицинско лице да не смеам да го поставам ова прашање? Она што сум го учела и што го пишува во медицинските книги е Бог и закон? Демек многу јак имун систем имаат бебињата, па ај да ги боцкаме, ништо нема да им е. Од каде да знам каков е вирусот, може не е воопшто ослабен, јас не ги правам вакцините, ниту слепо им верувам на оние што „ни мислат и сакаат добро“. Не се водам слепо ни по она што е напишано во микробиологијата и имунологијата, се знае што се пишува во учебниците на медицинскиот факултет. За разлика од тебе, си дозволувам да размислувам во малку пошироки рамки и сама да донесувам логични заклучоци врз основа на она што го знам. А знам и верувам дека не сум единствената, се повеќе млади доктори (да, доктори) од моја генерација одбиваат да ги вакцинираат своите деца, очигледно се освестуваат.

Ќе ги разгледам истражувањата, биди сигурен/на. Искрено, не се водам по статистики, бидејќи децата не се статистика за мене, како што се за тебе. Овој податок го добивам од искуство, обсервација и разговор со родители. Сигурно нема да ме лажат дека после ММР одвај си ги оправаат децата од настинки и вакви заболувања. И син ми не беше ништо подобар во тој период, жива се изедов што дозволив да ја прими ММР, ама тогаш за жал се уште не бев добро информирана.
    А што мислиш, од кои причини си го поставуваат тоа небулозно прашање? Само поради научна љубопитност? Не веруваш дека некој од нив има и совест?
    Знам кои се мутагени фактори, многу добро знам. И да, тука ги вбројувам и вакцините, бидејќи не го знам во потполност нивниот состав. Сешто може да има во тој шприц. Особено рекомбинантните вакцини се потенцијално опасни, како што е таа за Хеп. Б, оти се работи за вакцина која е произведена со генетски инженеринг. А се што е генетски променето, предизвикува генетски промени кај луѓето.

DeMelo, Mama25 and Glasna like this.