Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Не важи веќе ова. Бројни истражувања докажале дека алергија на јајце не е контраиндикација за вакцинирање со ммр.
    Вакцината е култивирана на пилешки ембрион, ама во составот нема траги на нивни протеини.

На fashion-addict, Tea SK, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.057
    Допаѓања:
    21.449
    Јасно. Фала ти за опширното објаснување :hug:^_^

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ете уште нешто ново :). Што значи нема индикации за да не се прими. Освен докторите ако не мислат спротивно за одредени случаи.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    39.424
    Не не може. Не може вакцина да активира аутизам бидејќи аутизмот настанува уште кога се формира мозокот интраутерино. Значи или генетски или други фактори од околината ама додека се развива плодот.
    За автоимуната болест добро, ама аутизам и автоимуна болест се скроз различни работи.

Башка што со муабетиве си кажувате дека попрво би го изложиле детето на смртоносна инфекција отколку да има аутизам што е само по себе questionable ама вие си знаете....

На Noemi, elenaa0805, CameliaMiller и 10 други им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.057
    Допаѓања:
    21.449
    Мене ме прашаа пред 10 дена дали е алергична на јајце. Сметам дека проблемот како и во секоја тема е несогласување на самите доктори.
    Еден едно ќе те советува, друг друго.
    И рекла-казала муабети што ги спомна @Brpbrp имаат голема улога очигледно.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.051
    Ова си го измислија буквално од нигде никаде, ендемски вид некои доктори.
    Има нови студии, сосема е безбедна и за тие што имаат алергија или се уште немаат внесено јајце во исхраната.

Единствена причина за невакцинирање е медицинска индикација, согласно индивидуалната состојба на единката, која секако ја проценува доктор. Некои индивидуи со веќе постоечки генетски состојби, може да реагираат со различни одговори на одредени вакцини и затоа е особено важно консултација со стручно лице.

Вакцините не предизвикуваат автоимуни болести, туку го предизвикуваат имунолошкиот систем да произведе заштитата од специфичен патоген. Не постојат научни студии кои го сугерираат спротивното.

Се друго што раскажувате тука, антивакс, се приказни за мали деца.

На Noemi, CameliaMiller, Skorpija25 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    2.682
    Ne daleku od toa deka nema da go vakciniram jas sum za vakcinite i toa golemo ZA,no ete so 100 stravovi od chitanje razni mislenja.
    Fala ti za komentarot i spodelenoto.

На Skorpija25 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  8. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    2.682
    Fala ti mnogu za sovetot,iako sum svesna deka samo losho si pravam so guglanje.Na net sekoj moze da si pishe shto saka,a kolku e izdrzano toa ili ne,ne se znae bash.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.331
    Допаѓања:
    102.942
    Баш се може да биде тригер, висока тт, пад, удар, стрес, вакцина, антибиотик, сируп, баш се...
    Јас не реков дека вакцината ствара аутизам, читај убаво, го активира генот, познавам возрасен кој после развод појавува симптоми, до тогаш бил повлечен ама никакви симптоми посебно немал појавено, после развод станува страшно. Генот никаде не реков дека се создава од вакцина или после раѓање, исто така. А исто така и не реков дека не боцкам.

Мое мислење е дека поврзаноста на оваа вакцина со аутизмот е поради возраста на која се прима, на таа возраст се очекува некаков говор и доколку отсуствува се поврзува со говорот што не мора да значи, нели. А вакцината како и секој друг лек може да создаде реакција или одговор на телото.

На eli25, lovely91 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    И многу педијатри советуваа исто. На син ми педијатарот, која важи за еден од подобрите, кога и реков ќе ја ставам ммр ме праша дали зборува и оди кога и кажав не , мореее не му ја ставај , чекај прво јас и на внучето ќе чекам до 3 години ( генерација беа со синко)

Така да, вината не е само во родителите, нека се заангажираат и педијатрите малки. еве пак се заканува епидемија од морбили… Пред неколку години беше страшно , ако ви текнува.

Како што кажа Ангел, се поклопува возраста на апликација со очекувањата да прозбори , прооди.

На Autumn Love, azelea, Anomis11 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.654
    Допаѓања:
    39.424
    Јас читам убаво, ти не читаш убаво.
    Не може да активира вакцина ген за аутизам, затоа што прво, таков единствен ген не постои - аутизмот е склоп на различни фактори, а како второ аутизмот се развива додека се развива плодот. Не може да се роди дете без аутизам и после да се создаде на една, две или три години.

Анегдотални случаи од познаници исто така не се некакви докази, кај возрасни луѓе па уште помалку може да се "активира" аутизам. Не е тоа автоимуна болест.
    И не реков дека не боцкаш, верувам дека не си антиваксер, ама ова се дезинформации.

На Noemi, Ambitious, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  12. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.937
    Дали на пријателот му правеле проблем при упис во градинка/училиште? Кај нас ни бараат да се вакцинирани од морбили обавезно за да ги примат во градинка/училиште.

13. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    16.099
    Не сум против вакцините и ќерката ја вакциниравме со сите вакцини, еве овде има многу крлежи и таа вакцина е задолжителна (во Мк не знам) и таа ја прими.. Синот ги прими до сега, еве има закажано во март мрп..со него па и помирна сум оти правевме пренатален фала му на Бога се беше во ред..

14. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    16.099
    Извини кај тебе реплицирам..и мојата пријателка двете деца не ги вакцинираше па два месеци двете деца во болница тешка инфекција одвај оздравеа.. и покрај тешките "врски" не и ги земаат во градинка.

15. Nevergiveup1

Nevergiveup1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    333
    se tuzese mislam ako ti treba da prasam, barase napismeno da mu dadat zosto je e primano deteto taka nesto ama ne sum bas siguren ama ako ti treba ke prasam

16. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.937
    Затоа прашувам. Мајка ми работи во градинка, ама мораше да ја вакцинирам. Не признаа ништо. Им однесов и до доктор дека е предвреме родена и мора да се одлоѓи не признаа ништо. Седеше дома, кога ја вакциниравме ја примија. Воа кога имаше пандемија на морбили.

17. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    16.099
    И да нема пандемија не ги примаат. Ние кога бевме деца доаѓаа во школо да не вакцинираат, родителите не ни знаеја. Сега е друго време за нешто подобро за нешто е полошо..

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.057
    Допаѓања:
    21.449
    Да се надоврзам за градинката и МРП. Мене ми ѕвонеа од градинка, бараат обновен вакцинален картон. Најверојатно ќе мора сите да се вакцинираат пошто веќе има сипаници по градинките. Барем јас така разбрав

На azelea и Skyler им се допаѓа ова.
  19. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Доаѓале во школо, точно, но со претходна најава барем неколку дена однапред и напомена да носиме задолжително здравствена книшка тој ден за да ни ја внесат вакцината, а воедно и да проверат да не случајно претходно била примена од икс причини. РОДИТЕЛИТЕ СЕКОГАШ ЗНАЕЛЕ! Е сега, колку ги интересирало, колку воопшто биле запознаени за што е вакцината итн е др работа, ама скришно никогаш не доаѓале ненајавени. А ставот на родителите отгаш најчесто беше, нешто им бараат книшка, ќе им стават вакцина за нешто и толку. Но не е точно дека не биле информирани.
    А во врска со сипаници, има во моментот многу не само низ градинките, има и низ школите, има отсутни деца еден куп. Почна уште пред Нова година. Ама варичела, за која кај нас нема вакцина (во ЕУ секаде има, примаат 4-валентна ММРВ, ако имате некој познат во Германија на пр. може да видите во нивниот картон, а кај нас е сеуште без тоа В за варичела бидејќи е многу поскапа, може еден ден ќе се смени и тоа, па варичелата ќе биде прогласена за смртоносна). Како и да е, има варичела многу периодов, морбили нема.

20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.057
    Допаѓања:
    21.449