Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Јас не знам зашто вака прават си има ред како се примаат ама очигледно никој не сака да се замара. Ќе направат така прво превенар па после неколку месеци ммр. Ти благодарам мајка

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Ќе направам така , не дека они ќе направат..
    Лошо сум пишала

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Да не било болно кога требало редовно да се оди, или не сте отишле вие, па затоа да се пропуштиле. Мене ме нервираат со тоа Ние си знаеме, ако си знаете објаснете, тоа дете е мое и мене ќе ме боли глава утре не вас. Се понашаат како во гумени кукли да боцкаат.

На *Milicka* и Macufka* им се допаѓа ова.
  4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Во секој подлисток на секоја вакцина пишува дека истата се дава (администрира) САМО во здравствена институција. Ама тоа не е случај кај тетките со иглите кои шетаат од куќа до куќа.
    Веројатно ова е и следниот чекор бидејќи „теренската“ вакцинација по школите е бојкотирана од страна на тие што и така одлучиле да не ги вакцинираат своите деца.И таа, секако го прекршува правилото на администрација само во здравствена институција.

https://pedijatar.mk/vaktsinirani-nad-200-detsa-vo-ramki-na-kampanata-na-mz-i-szo-od-vrata-do-vrata/

5. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    3.871
    Дали може некоја мајка што не вакцинирала да ми пише

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Извини сега гледам, со работава и дома и заборавам да отворам.
    Не сме биле болни, до сега се сме си примиле во термин како што ни е кажано. Ама очигледно толку се замараат луѓето што работат таму, па уште не сака ни да објасни. Ќе почекам за морбили и педијатарот ме посоветува да прооди детето и да прозбори па после да се вакцинираме.

7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Како е законот за невакцинирани деца од МРП и прием во градинка? Пријателка што е воспитувачка во градинка во Карпош збореше како некоја мајка од Велес де тужела бидејки не сакала да го вакцинира своето дете и од тогаш мрп не е задолжителна за во градинка. И дефектолог ова ми го потврди. Во карпош значи не бараат? Има мов закон?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Никогаш не барале во карпош ниту пак имаат спомнато за мрп. Али лошата работа е што самите негователки и деца транзитираат од занимална во занимална па многу брзо се шират сипаниците, а богами и коксаки вирус доколку има.

На Снегулк@23 и marija99992 им се допаѓа ова.
  10. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Ама и тоа баш не го разбирам некаде да бараат некаде не..

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Политика на градинките е тоА која се замара која не. Веќе ни брисеви не бараат од кога ќе се врати болно дете туку само потврда носиш, порано бараа и брисеви да се носат при секое одсуство на дете.

На Снегулк@23 и marija99992 им се допаѓа ова.
  12. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    3.871
    Што доколку дете фати сипаници а е невакцинирано?

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Симптомите се по изразени, борба водат за морбили(мрп) да се вакцинираат зошто лошото е кај сипаница внатрешно избива повеќе одколку надворешно што значи телото внатре отекува и доаѓа најчесто до гушење и знае да заврши со смртен исход ако не се хоспитализира на време.
    Во моја фамилија брат ми не беше вакциниран од причина алергија на белка од јајце и во меѓувреме фати за малце ќе починеше додека јас вакцинирана се имам пројдено и тоа на нога без големи потешкотии.

14. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    3.871
    Аха… ако има алергија на белка не смее да ја прими?

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Тоа беше порано пред 35 години, сега мислам дека не важи тоа и дека доколку е здраво детето може да се вакцинира. Најубаво педијатар ќе ви каже тие од диспанзерите се можат да ви кажат. :)

На LiquidLuna, IRBBB и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Ама чекај малку, и горе коментарот да не го цитирам, сипаниците кои се во ек секоја пролет и есен, немаат врска со морбили. Морбили има еден или ниеден случај во сезона. Варичела има, да, ама за неа нема вакцина, коксаки исто, а морбили ако се ширеше така лесно како што кажуваш немаше да биде Во Карпош не бараат... и не е точно, дете алергично на белка прима вакцина на Имунилогија, не во диспанзер, не е исто. Не вакцинираат никаде мрп дете алергично на белка од јајце. Не мешајте вакцини и болести.

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Со еден случај морбили тешко дека се поминува. Особено во ендемски подрачја ко Македонија, па и во подрачја ко Македонија со околу 20% имунизација.

Има вакцина за варичелата, само нема кај нас. Ни како задолжителна, ни пак имаме можност да си ја купиме и да си ја ставиме по желба.

Дете алергично на јајце, може да прима мрп во диспанзер. Зависи од многу фактори дали докторот ќе одлучи дали да ја даде во диспанзер или ќе го препрати на имунологија.

На CameliaMiller и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  18. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.239
    Допаѓања:
    3.130
    Во диспанзер на дете со покачени леукоцити и ниски крвни резерви ми рекоа, ништо не му е ќе го боцнеме ммр така да диспанзер не ни коментирам. Среќа што одбив, еве го болен е. Ненормални

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Мајка ти го разбирам револтот, ама има состојби шо воопшто не се контраиндикација за вакцина, иако нас ни изгледаат страшно. Покачени леукоцити можат да бидат 11 и можат да бидат 30 и тоа не е воопшто исто.
    Тоа со крвната слика е "по ново", порано само од преглед утврдуваа дали детето е здраво за да прими вакцина или не. Само ако постоеше реален сомнеж се праќаше детето да се направи крвна слика, сега ние на секое кивање одиме црп да испитаме.

Не сакам да ме сфатиш погрешно, не те напаѓам. Има доктори шо стварно не се замараат или пак толку знаат, ама некогаш и ние сакаме да се правиме дека знаеме повеќе од нив, не само за вакцините, општо зборувам.

На Freckles., CameliaMiller, fashion-addict и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    На ммр го однесов со претходно пазење, кристална крвна слика, за после 3 саати од вакцината да крене температура. Си го помина вирусот за 3 дена, па на 7ми ден си качи пак како реакција од вакцината и заврши. Не можете никогаш да претпоставите што може да се случи, ммр е како и секоја друга вакцина само малку повеќе се крева прашина за неа.

На Freckles., Brpbrp, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.