Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Ти нели си се вакцинирала и нели имаш деца?
    Ништо не се прави пред вакцините, првите ги добива колку што знам, одма во болница. И пред првите и вторите вакцини на мало дете, ништо не се правело.

Хепатит на забар?:?:
    Зар и таква за хепатит е задолжителна? За каков хепатит?

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    22.878
    Па ти викам мора нешто да измислат, нешто шо се прави пред вакцината за да се види како би реагирало детето.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    3.871
    Хепатит б

4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Моја блиска роднина се има заразено со хепатит Б од нестерилни инструменти на забар.

На Biljarkata и Viveki им се допаѓа ова.
  5. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Како ние како родители да дојдеме до пристап на составот на вакцините, за да бидеме сигурни дека се безбедни, после сите шпекулации дека во земји како нашата, ете сме заморчиња па испитуваат на нас?
    Или па дека се стари или со пројден рок...
    Секоја мајка го сака најдоброто за своето чедо нормално, и сигурно дека ако медицината и нуди заштита од болест ќе ја прифати, но еве кај нас ништо не е сигурно, колку скандали букнаа до сега, што се се случува. Зошто има толку дечиња што настрадале, баш руски рулет...многу ми е страв.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Реално сега, јас не знам за толку многу деца со несакани ефекти.
    Составот ништо нема да ти каже, освен ако не земеш да истражуваш состојка по состојка, што во нормални услови дури и јас не сум го правела. Сега го правам, скоро за секакви лекови, ама тоа е друга приказна.
    Е за рокот, има еден аспект ваљда- што ти ќе мислиш имаш вакцинирано дете, а оно уствари не е, ако е со поминат рок. А за тоа ваљда можеш да побараш пакувањето да ти го покажат пред вакцина, со оглед на немањето никакви протоколи на работа, логично е ти да бидеш дел од протоколот. Баш дека мк е земја на заморчиња на тема на вакцини, ми е нереално.

На LiquidLuna, oblace1, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Верувај дека има мнпгу случаи, освен ако луѓево ме лажат, или па погрешно протолкувале дека дечињата им пропателе од вакцината. И тоа јас оваа недела се замарам со вакциниве, претходно сум верувала дека тоа ни е заштита, еве јас сите вакцини ги имам примено.
    Зошто би било нереално во мк да се случува испитување со вакцини, кога излегоа милион афери само во последниве години, со Жан Митрев и труење преку крв, сега онкологија, еве и во мое семејство имам искуство со Систина, жената ја отпуштија со сепса за да умре на Карил, без да пишат наод и отпусна листа. Чим е тоа можно се е можно, отидов оф топик ама зборот ми е...реалноо се дешава...За ковид вакцини воопшто да не правиме муабет, и за тоа имам пример во најблиска фамилија...

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Затоа што:
    - примерите со болниците не се некој репер за фармацевтски експеримент,повеќе се репер за социолошки експеримент (приватно здравство) и човечко зло ( ароганција, немарност).
    -ковид вакцините имаа друг полигон на тестирање, мк беше релативно доброволно.

На oblace1, Снегулк@23, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Точно е Биљо, се согласувам со се што си пишала, за жал социолошки екперимет е тоа што луѓе на далеку повисоки позиции од лекари и медицински персонал одлучуваат што ќе влезе во државава. Па така одлучија и медицински отпад да се гории тука. А мислиш ли дека сестрите што боцкаат или докторите го знаат целосниот состав на вакцините? Јас како баук џабе и да ми дадат да прочитам состав, што ќе разберам, ништо, не можам да прочитам колку што прочитле компетентните за тоа, нели 15 години факс плус специјализација, па нели ми останува да им верувам нив.
    Е проблемот е во повисоките инстанци во државава, тие одлучуваат, всушност никој веќе овде не ги ни прашува компетентните. Забегав :)
    За ковид вакцините за Германија ми беше муабетот. Свекор и свекрва ми се таму, мораа да примат, 4 примија двајцата. Свекрвами добро помина, свекор ми уште не може да се опорави. Почнаа коските да му пукаат сами од себе, и никој не му даде одговор зошто, па сега живее на товар на државата, пошто не може да работи.

На Снегулк@23 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.653
    Допаѓања:
    39.406
    А што би ти значело тебе како лаик да го прочиташ составот на вакцините? Што ќе разбереш и како ќе дојдеш до заклучок дека се безбедни или не се?

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Па ете пишав погоре...Не ми значи ништо, исто како што не ми значат составите на лековите што купувам, читам џабе читам, поима немам... Тоа е муабетот, чим веќе се вбризгува нешто во телото на моето дете и е ЗАДОЛЖИТЕЛНО, треба да е задолжително и потеклото и објаснување од лекар. Дали тоа се применува, или идеш само и го боцкаат детето и толку? А и да ти објаснат ете, и тоа е дискутабилно...
    Нели искачаше Венко Филипче да не убедува колку се супер Ковид вакцините? Доктор е.

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Ги имаш сите во регистарот за лекови.

И во пунктот каде што ги примаат вакцините можеш да им побараш и упатство и да видиш рок на вакцината.

Prevenar 13 суспензија за инјектирање https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister.detaileddrugsregistercomponent:Downloadreport/53823?t:ac=detailview/53823

diphtheria-haemophilus influenzae B-pertussis-poliomyelitis-tetanus ... https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister.detaileddrugsregistercomponent:Downloadsticker/56398?t:ac=detailview/56398

ИМЕ НА ЛЕКОТ https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister.detaileddrugsregistercomponent:Downloadguide/1081117981;jsessionid=13168E9CC656BECF4F9A66EA81DA2826.app5mojtermin?t:ac=detailview/1081117981

Вакцина против морбили, паротитис и рубеола - 1. ИМЕ НА ЛЕКОТ https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister.detaileddrugsregistercomponent:Downloadguide/56260;jsessionid=E1C62637072BCADA6783ACC4F9720CDF.app4mojtermin?t:ac=detailview/56260

Упатство за пациентот - ротавирус вакцина, жива https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister.detaileddrugsregistercomponent:Downloadreport/2079105544;jsessionid=C193893CC35C659AE5D539A499FC4536.app15-finki_zdravstvo?t:ac=detailview/2079105544

Последна измена: 21 октомври 2023
    На Yowannty, Biljarkata, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Ок, ама колку е тоа релевантно и веродостојно?

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Пошто се едитирав, погоре ги имаш линковите до сите.

Шо колку е релевантно?
    Ако прашуваш за упатството, истото е што и во вакцините. Ако не ти е веродостојно види го производителот и барај упатство на оригинален јазик.

На SummerGirl и Viveki им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Мое мислење е дека не е проблемот толку во вакцините колку што е во автоимуните заболувања,генетиката која ја носиме. Во денешно време искрено нема нешто да нема пестицид или некоја супстаца што го труе организмот. Таблетите и вакцините се најмалце виновни за се. Се што си носиме во себе може да се активира со било што. Знаете и за ракометарот што не си го вакцинираше детрто тука со МРП зошто аутизам предизвикувала и на крај отиде во Хрватска го вакцинираше таму и пак детето има аутизам. Ако гледаме така во европа избегаваат да ги вакцинираат децата тоа е свое право но колку е зголемен случајот на детска парализа е тоа е за коментирање.
    Вакцината е да се створат антитела во организмот, а не некоја штета да направат искрено да би правеле штета секое второ дете би имало проблем.

На lovely91, IRBBB, LazaLaza и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    И низ Европа се истите вакцини, сигурно не прават експерименти секаде.

На Viveki, SummerGirl и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    3.871
    Кој е тој ракометар? Јас имам дете со аутизам уредно вакцинирано... Кај сите доктори кога одев на прегледи прво прашање им беше а вакцинирано е детето? А од друга страна зборат нема докази дека е поврзано и слично....
    Бидејќи си ја имам маката и сум во круг на родители со истата проблематика можам да ви кажам дека многу родители приметиле промена кај децата после вакцина, не само аутизам туку и други проблеми, знам и за деца кои што зборувале, родителите ја одложувале вакцината ја ставиле на 2,5 години, 4 и тогаш децата занемеле... Како го објаснувате тоа?
    Па потоа следат низа испитувања и се докажува дека во телото на децата има тешки метали како алуминиум и случно, кој се дел од вакцината

На ButterflyQueen, yarre и Viveki им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.195
    Допаѓања:
    36.641
    Јас познавам дете кое има аутизам, а не е вакцинирано со ниту една вакцина. Како е тоа можно, ако вакцината предизвикува аутизам? Дали можеби се работи за некои генетски предиспозиции? :wasntme:

19. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.036
    Ова не е за да одам контра, ама од кај знаеме дека се исти? Еден обичен детергент за перење алишта е различен а иста марка...На крај краева па со ковид вакцините сите беа заморчиња кога ќе видиш... И зошто постојат прочистени вакцини? А тие не прочистените што?
    @IRBBB Ти благодарам за составите, исто така не бев информирана дека составот е толку лесно достапен.

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    За детергенти и останати производи, секоја држава си има стандарди и точно се знае што и каде може да се увезе. За вакцините нема стандарди, можеш слободно да се распрашаш во другите земји кој е производител.
    Јас скроз те разбирам, ти всушност се сомневаш во државата, не во вакцините. Ако сакаш да вакцинираш во Грција на пример, можам да ти дадам контакт во Солун ама ти викам џабе патот и парите, истите се.

На IRBBB, Biljarkata и Viveki им се допаѓа ова.