Мислам дека малку е доцна за реакција, бидејќи иако не по ваша вина, пројдени се сите (автоматизирани од системот) чекори на реакција. Сите комуникации со судот или со диспанзерот мора да се во писмена форма или најмалку со заверка „препорачано“ до архивите на амбулантата/поликлиниката или судот. При законско одбивање на вакцинација (има доста ослободени родители) многу е важно да се реагира на сите чекори соодветно за да на крај добиете ослободителна пресуда. Да, тоа законот го овозможува но Вие мора да се докажувате со системот. Втората опиција е да ви земат 50% од казната ( за уплата до 7 дена ) и мистероозно да ве остават раат. Многу родители го одбираат и овој начин, иако знаат дека правната битка би ја добиле, ама не им се ака по судови. Во групите на фејсбук, има за размена доста информации, делумно но несредено има на www.odnaszanas.com За рака никој нема да те фати и да ти каже ајде ова и ова, треба добро да се информираш и сама или со партнерот да ги фатите чекорите. Многу од луѓето кои се против вакцинација го прават ова, и резулатот е во нивна корист. Моја претпоставка е дека најпрактично е да платите казна ( сега 100% или околу 300 Евра) со оглед дека целта на системот со празен буџет е да дојде до пари. А со тоа Ве остави раат.
Ne e tocno deka pominuvaat isto, nevakcinirajite poretko razboluvaat I polesno pominuvaat za razlika od vakciniranite na koj mu e unisten imuniot sistem. Jas moeto prvo dete pocnav so redovni vakcini posle sekoja vakcina mi zavrsuvase so bronhit I pokraj toa pak go vakcinirav do moment koga na 8 meseci dobi teska pnevmonija so strasni obstrukcii I togas prekinav a mmr mu ja staviv na sest godini samo Edna doza, za ova vtoroto so iskustvoto koe go imam ni vo ludilo ne bi go vakcinirala.
Не би се согласила генерално дека е така. Можеби да зависи и од детето повеќе. Ќерка ми е вакцинирана со сите и не знам ни атб како се дава, ни инхалатор како изгледа... Уништен имун систем мислиш на општо дека тоа прават вакцините или само периодот после вакцинирање?
Jas imam mnogu loso iskustvo ne samo period posle vakcinite tuku godini posle toa ne mozevme da se uporavime od 12 meseci vo godinata toj primase pp13,14 antibiotici mnogu loso se razboluvase. Sega gledam na fb vo Edna grupa imaat Pisano za vakcinite imalo slucaevi koga doagale I do epilepsija posle ditaper vakcinite I miljon drugi bolesti sto si vikam nas ne zakacilo pomaloto zlo. So vtoroto nema da si igram ke platam I kazana ama vakcini nema da prima. Nas koj znae sto ni davaat ovde se se samo vakcini ne. Procitaj ovde iskustva od mnogu majkite. https://m.facebook.com/groups/165996773594373/permalink/2315331758660853/?mibextid=Nif5oz
Го читав ова и не ми е многу верно што пишува во постот, малку исфилувано ми делува ама секој за своите деца си знае. Не го тупам јас дали да се вакцинира или не. Тој делот со имунитетот ме интересираше на што мислиш оти немам приметено дека кај ќерка ми влијаело нешто лошо. Жал ми е што сте минале така, се надевам дека нема да имаш често разболување со второто
Pa ne znam koja godina gi imate stavano vakcinite, ovde citav vo komentari vakcinite vo 2013 bile mnogu losi, prvoto mi e togas rodeno. Mozebi moeto bilo samo losa sreka ama toa e koga Ednas ke izgoris posle I na jogurt ke duvas
Оо не, мала е мојата, 2 години е. Имаш разговарано со педијатар или некој друг дали влијае генетика, у смисол дека првото така ги поминало има шанси и со второто исто? Да напоменам, не те напаѓам. Ме интересира само
Iskreno ne sum razgovarala bidejki nema da mi se smeni mislenjeto sto I da mi kazat pokraj pekolot sto go pominav a I ne veruvam deka nekoj toa bi go znael so sigurnost. Najverojatno e individualno od dete do dete. Super sto vie ubavo si pominuvate, taka I da si ostane. Jas od bolnica ne izlegov do 6, 7 godini de klinicki de dnevni bolnici, domasni lekuvanja glava ne mozev da krenam zatoa I tolku mi se razlika 10 godini voopsto ne ni sakav vtoro dete.
Не, не мислев на разубедување. А и со сигурност не се знае ништо, во право си. 6-7 години е предолг период за по болници у пм Се надевам дека малото нема да знае болница како изгледа, да си видиш раат и ти малку
Не мора да значи. Еве јас сум вакцинирана пред 30 години и бев константно болна. Брат ми прематурче бил па најздрав од сите испадна исто вакциниран. Повеќе е до организмот. Нема две добра од лекови. Едно ќе ти помогне друго ќе одмогне. Може во 4000та година ќе има испитувања да се прават кои деца смеат а кои не смеат да примаат вакцини. Исто како од короната кога почна колку луѓе невакцинирани го фатија и колку имаше починато,а колку живи. Дури и да не си вакциниран, а ете фатиш некаков вирус или бактерија па примаш лекарства може да биде тригер за активирање на разноразни болести.
Pa pred 30 godini I denesnite vakcini ne se istite a I moze si bila Po krevok imun sistem pa vakcinita ti vlosuvala uste poveke da go narusi. Kako I da e jas se vakcinirav megu prvite so Sputnik, ama Sputnik druga nemase da stavam. Jas ne veruvam sto I'm stavaat na denesnite deca I kolku se toa vakcini.
Никој не може да знае, иначе јас од кога ги извадив крајниците фала богу само апче за глава сум пиела и ништо друго.Исти е и синко со сите вакцини е вакциниран ама крајници проблем се и сега кога ќе ги извадиме здравје ќе видиме како ќе биде.Маж ми фати корона ама на нога ја пројде вакцинирани бевме, а јас ништо. Мене само стомачен вирус може да ме бутне. А и реално ништо не е веќе здраво ни храна, ни вода, ни суплементи ама баш ништо особено не во државичкава наша.
Znaci kaj tebe sepak imalo pricina krajnicite, kaj sin mi nemase nikogas nisto ni krajnici nitu pak nekogas imal nekoja bakterija od tipot na streptokoka, stafilokoka itn, nikogas se nemase virusno razboleno sekogas bakteriiski trigerot bese vakcinata maticnata Ednas mi kaza ditaper znae da udri na pluka. Prv pat koga fati virus bese kovidot go pomina za DVa dena so tem do 37,8 bez nikakov drug simptomi.
Pa navodno pridobivkata bila pogolema od stetata, a Sega Kako sto procitav na fb vo komentari ne samo na pluka tuku i nerven sistem udirala.