Фала Богу што има линкови, за да се увиди дека преведениве податоци за антиваксерски цели се само испревртени заради пропаганда. Прво, вистинските проценти: Спојлер Vaccination status of reported mumps patients is being ascertained. In Iowa, preliminary vaccination data were reported through May 3, 2006.† Among 1,192 patients, 69 (6%) were unvaccinated, 141 (12%) had received 1 dose of measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine, and 607 (51%) had received 2 doses of MMR vaccine; the vaccination status of 375 (31%) patients, the majority of whom were adults who did not have vaccination records, was unknown. Preliminary data, as of April 10, from two mumps outbreaks on college campuses in an Iowa county affected early in the outbreak, identified attack rates of reported mumps cases§ of 2.0% (31 of 1,542 students) and 3.8% (44 of 1,168 students). Preliminary data from vaccine coverage surveys suggest that the college with the higher attack rate had a smaller proportion (77% versus 97%) of students documented as having received 2 doses of MMR vaccine. Понатаму, објаснување: Спојлер The current multistate mumps outbreak, with 2,597 cases reported through May 2, 2006, is the largest number of mumps cases reported to CDC in a single year since 1991, when 4,264 cases were reported (2). The first cases in the current outbreak were detected on a college campus in eastern Iowa in December 2005; the source of these initial cases is unknown (1). Although the age group most affected (38% of cases) has been young adults aged 18–24 years, many of whom are college students, the outbreak has spread to all age groups (1). Multiple factors might have contributed to the spread of mumps in this outbreak and on college campuses. First, the college campus environment (e.g., living in dormitories with frequent and extended close contact with other students) facilitates transmission of mumps and other illnesses that are spread through respiratory and oral secretions. Second, only 25 states¶ and the District of Columbia report a college admission requirement of 2 doses of MMR vaccine, including three of the 11 states with outbreak-associated cases of mumps; no data on implementation and evaluation of the 2-dose college admission requirement are available (CDC, unpublished data, 2006). Thus, 2-dose coverage with mumpscontaining vaccine among college students likely is lower than the median 97% (range: 57%–99%) coverage for measlescontaining vaccine (almost exclusively administered as MMR vaccine) for students entering elementary school and the median 98% (range: 62%–99%) coverage for students entering middle school reported in 2000 from 38 and 25 states, respectively (4). Third, delayed recognition and diagnosis of mumps cases might have contributed to the spread in this outbreak; younger physicians in the United States likely have not seen mumps, and physicians might not consider the diagnosis in vaccinated persons. Fourth, 2 doses of MMR vaccine are not 100% effective in preventing disease, and accumulation of susceptible persons who were not successfully immunized might be sufficient to sustain transmission in certain settings. In addition, the vaccine might be less effective in preventing asymptomatic infection or atypical mumps than in preventing parotitis, and persons with asymptomatic infection or mild disease might contribute to transmission(што укажува дека вакцината ги спречува комплицираните случаи). Finally, waning immunity has been postulated as a contributing factor in this outbreak. Young adults aged 18–24 years would most commonly have received their most recent dose of mumpscontaining vaccine (i.e., MMR vaccine) 6–17 years ago. Не планирам да отварам за секоја прикажана епидемија посебно, ама знам дека ако отворам ќе најдам исто изманипулирани и извадени од контекст податоци како и тука.
Имаше и тоа наназад. Студија направена во Холандија. ТН. Холандска студија, мислам дека можеш да ја пронајдеш. @Angie1432 Among 1,192 patients, 69 (6%) were unvaccinated..
Тешка драматизација е ова, да објаснуваш нешто што го сметаш за апсолутна и непобитна вистина, а немаш за истово ама баш никаква научна заднина. Кои доктори? Оние што никако не ги кажувате со име и презиме во Мк? Или овие тук таму по светов, жедни за 5 минути слава и по некој лајк. И најчесто, не доктори и не имунололози. Јес, со чери пикинг. Бигтри е режисер, а не доктор. Го обработи конгресот во Женева за свои антиваксерски цели. Ти го прикачив линкот до оригиналот, ама никако не сакаш (е) да ја видиш реалноста. Пошо Холивуд во комбинација со Ендрју се одлични референци против вакцинација. Од нас за нас, се во комбинација со Бибан, Трајковски и останати, кои допирна точка немаат со вакцинација. Ама да, има Стенли А. па му го преведовте истражувањето со шокантни измислени детали. Не е контролирана наука, освен ако веруваш во конспираси, а очигледно дека е тоа случај. Сакам да кажам, научно е издржана. Нецензурирано, лол! Монтирано, е правиот термин. Сакам да кажам, дискредитирани се, затоа што нивните информации се докажани како невистинити и затоа што истите прават штета по јавното здравје. Не, самиот имаш напишано, а јас само знам да читам меѓу редови. Може да постојат и 526654262 страни, односно критички мислења, што е и нормално. Не се нормални лагите кои ги пишуваш. А за вистината, која патем е јавно позната, ти треба доказ. Научните студии и историските примери покажуваат дека широката употреба на вакцините, ги држи под контрола болестите. Сакам да кажам, спротивното е мит. Obviously! Ноуп, само сеќавам дека те читав за колера и чума, чинам така почна. Им умачка реалност на многу родители таму. На жалост! Opv или ipv? Какви останати коморбидитети? Не мораш да одговориш, твои аргументи користам. За полио, треба да се вратиш многу назад, али можеш да почнеш и од Салк. О плис, до вчера буквално не знаеше што е Црвенка, а сега ми прикачуваш графикон со изманипулирана содржина. Точно истото што веќе ти го кажав, манипулираш со инфото. Официјалните бројки се јавно достапни и само клик те дели од реалноста.
Морам да признаам дека си доста умешна на зборови. Ти благодарам што ете ме потсети на научниците и лекарите, и ете медицинскиот новинар Дел Бигтри, јас веќе и заборавам, на овој форум сум од 2012 на претходниот порано. Гледам дека се потруди да ме профилираш чисто поради дискредитација, па помеша и бројки кога на кој форум сум бил. Циркус. Се обидуваш да дискредитираш и различни мислења и ставови, па ако ги наброиш, што странски што наши мислиш дека имаш погодок. Ок. Медицината, ако сакаш и науката не се религија во која беспоговорно ќе се слушат еднострани ставови.Науката треба да е сублимат на мислења и никако не смее да е под еднострана корпроациска и политичка контрола. СЗО стана приватна фирма. Званично. Последен пример, или ако сакаш eye opener e ковидиотизмот од чии вакцини допрва ќе трпиме последици, кои веќе почнаа. Науката еволуира и прави грешки. Што ненамерни, што намерни. А и мало дете ги гледа интересите на корпорациите во продажбата, па така и настануваат тие вторите. Зависната наука за жал е спремна на се. И да наштелува, и да омаловажи и да утепа некој кој не се слага со бизнис наративот. Другата, онаа независната нема таква моќ. И терминот теоретичар на завера е измислен после убиството на Кенеди, само со цел да се дискредитираат оние што имале дури и докази дека атентатот не е извршен на тој начин. Хуманиот дел и идејата на вакцината е одличен. Имало и искрени желби на поединци за вистинска превенција со вакцинација. За жал отидено е во друг правец. Ај да бидеме конкренти. Полио, ИПВ или ОПВ. Ова е многу интересна тема. Придобивки и отсаство при промена и начин. Во Африка ( сиротите мали тестери ) настана крш од полио од вакцина во 2019. Прати го и свичот на промена од О во И. https://www.science.org/content/art...tiVmC__znvHJb1Lar3jjlV65cCdO94-R1vLB9QMq5d2aM Корегирај ме ако грешам но од тебе го очекував одговорот за имунитет на стадо, и тоа колкав процент е опфат на вакцинација во популација со просек од 0-70 годишна возраст, земајќи го во предвид званичната „заштита“ на вакцините од максимални 15 години ? И да, тука некој прашуваше како можеле вакцинирани за магарешка кашлица да бидат преносители. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150624071018.htm Иако има доста беспотребен спам, темата наназад е многу интересна.
Нови случаи на пертусис https://telma.com.mk/2024/02/06/dal...i-vkupno-12-sluchai-site-bile-nevakczinirani/
Не можам јас да дискредитирам ништо, пошо веќе е дискредитирано. Причините, во мислењето погоре. И се сосем валидни. Науката не е религија, ама повторуваш многу религиозно, на начинот кој веќе го објаснив. Ти не работиш за плата? Јас да. И комшиката моја тука нокти што ми прави, ми наплаќа. Мислам дај човече, кој аргумент е ова за бизнис наративот? И не знам што е толку дискутабилно во текстот. Истото, ама скроз, е јавно познато и е објавено во научни истражувања и WHO и CDC го имаат објавено. Сакам да кажам, не е новина, а уште помалку пак е аргумент против вакцинација. Е како да не ти кажам сега, дека го правиш истото што го направи прошлиот пут за Рубеола, преведениот текст за антиваксерски цели. Манипулација со информации. Полио се уште циркулира ендемски, ама светот прави напори за ерадикција. На жалост ситуацијата во Авганистан и Пакистан е поинаква, меѓудругото и од причини наведни во самиот текст, кои не знам зошто ги игнорираш. Али фино, чери пикинг се вика. Сега, пошто ме мрзи да објаснувам, предлагам да го прочиташ уште еднаш објавеното. ИПВ содржи "убиени" полио вируси и е сосема безбедна и ефикасна. ОПВ е многу ефикасна и да, може да развие вакцинално индуциран полиомиелитис. Затоа е и свичот од О во И. Затоа што од првата не постои таков ризик. И моето прашање од погоре, конкретно за која вакцина се работи кога пиша за детето од Хрватска. Гуглав, не можам да најдам. Искрено, ова не ми е ништо ново ниту непознато. Се вика пресметан бенефит и ризик. Го имаат сите медикаменти, не само вакцините. Спротивното е нирвана ефект, а тоа не постои. Уште помалку во натурализмот. Што да ти кажам за колективитетот, а не сум ти го кажала досега. Ако мислиш дека Авганистан и Пакистан се аргументи на твоја страна во случајов, се лажеш. Почни со здравствениот систем таму и случувањата посебно во последниве неколку години. 15 години, не е стандардна бројка за сите вакцини. Зависи од конкретниот тип на вакцина и/или производител. Секако и од болеста, односно колку брзо се случува трансмисија. За високо заразни вируси потребен е поголем процент на имунизирано население. Едноставно е, се појавува повторно пертусис, значи паднал процентот на имунизирано население. Не поради рокот од 15 години, туку поради намалување на редовната стапка на вакцинација.
Убаво викаш вакцинираните можат да бидат пребосители, но сепак се здрави прави и имаат антитела што се вика ќе кашла лесно месец дена ќе мисли дека му е од настинка или алергија додека невакцинираниот е изложен на опасност. Целта на вакцините е да го поттикне организмот да створи антитела за кога би го закачил вирусот да знае што треба да прави. Затоа не вакцинираните повеќе страдаат. И да искрено да ти кажам колку се шансите големи да жив вирус ти активира автоимуно заболување не си свесен. Кога веќе не веруваш на СЗО и викаш дека е корумпирана толку ти се и педијатрите и сите можни лекари кои што ги посетуваш и што ти препишуваат витамини од одредена фирмА божем се најдобри. Ако веќе немаш доверба во здравството не трчај и не оси на редовна контрола кај никого живеј си го животот лабаво па колку живееш живееш јбг.
На вести потврдија. Школски случаи на пертусис . Врие во школите. Сите невакцинирани. Срамота!!!! Со вашите бесмислени пропаганди Вративте назад болести кои речиси беа искоренети.
Ок можам да кажам дека ме фаќа страв сега. До вчера се чудев зошто некој се плаши, далечно ми беше. Прочитав сега пикот се очекува крајот на месецот. Што мислите за идејата трудниците да се вакцинираат?
Ама ние сме сите вакцинирани. Т .е јас ја имам прележано како бебе па не ме вакцинирале . Мене ми е страв за децава . Мојава една доза има примено.
Вакцинирани сме ама се дава идеја трудниците да се вакцинираат за бебињата да имаат антитела зашто за нив е најризично. А како ги лечат во болница, веројатно антибиотици?
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/hripavac-pertussis-veliki-kasalj/ За трудници, dTap во последно тримесечје. Ваљда Адацел за вакцина. https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/dtap-tdap-td/public/index.html
Исплукано е. Дискредитирано не е. Еве, одбери нешто од „дискредитираното“ па да дискутираме. Билошто од билокого од „дискредитираните“ Кога веќе заземаш став за валидност, значи знаеш што е валидно а што не е. Одличен момент за дискусија без слепо плукање. Сите ние работиме за пари. Плата ли е, поклон ли е, нејсе. Има и нешто што се вика мито. Има нешто што се вика многу мито. И има нешто што се вика конфликт на интереси. Скорешниот пример на Мрсула вон дер Лајнен, и нејзиниот брачен другар одговорниот за Шмајзер за Европа е конфликт на интереси. Има луѓе кои не се подмитливи има кои се. Она што неможе да се направи со малку пари, се прави со повеќе пари. Зарем мислиш дека Фармацевтската индустрија е имуна на тоа? Па Шмајзер исплаќаше билонски отшети фатен во мито и корупција. Види, тука е проста математика. Нема никакви антиваксерски цели. Еве и тука, убоди една антиваксерска цел, и да ја дискутираме. Рече знаеш да валидираш. Ајде Не сакаше да прочиташ, само пројде овлаш. Дивиот полио вирус е заменет со вакцинален сој преку ОПВ, и тоа се тегнело годиништа. Не дал резултати, па дошол на ред ИПВ повторно добиен од вакцинација. Ама повторно нагаѓање, дали сеа ИПВ ќе корегира она што ОПВ ептен утнал.Спрема првите резултати од Африка, сега бељата ја прави ИПВ вакцината. Свичот е поради штетата настаната од ОПВ, а не поради дивиот полио вирус. Африка е примерот каде што и ИПВ не функционира воопшто туку произведува нови и нови случаи на вакцинално индуцирано полио од ИПВ Емисијата се викаше Латиница на ХТВ, снимката гледам на јутјуб е тргната, Цензурирана иако имаше информативен карактер. Ако ми улета од овие другиве сервиси, ќе ти ја постирам. Така е, пресметан бенефит и ризик. Се сложуваш дека ризик постои ете и од вакцините. Благодарам. Е сеа, кај што има ризик мора да има право на избор и информирана согласност. Ако за лековите имам избор, тогаш исто мора да е и за вакцините. А не застрашувања на млади родители со тужби и казни. Одбери земја по желба. Батали Авганистани...... Значи одбра земја ? Е сеа во популација од 0 до да речеме 80 години. Последните вакцини се даваат на 14-15? За билокоја правиме муабет. Таа штити 15 години (ако воопшто). Популацијата од 30 до 80 повторно незаштитена (осем оние кои прележале тие имаат траен имунитет). За кој колективен имунитет правиме ние муабет ? Кој е процентот на „заштиена“ популација за целокупното населене од 0 -80 годишна возраст ? Убаво викам, ама не ја. Пренесувам она што е евидентен доказ. Да, вакцинираните можат да бидат асимптоматски преносители. Затоа на упатството на ММР вакцината (барем на таа што ја даваат во МК)во подлисоткот стои дека се дава строго во здравствена установа (а не по училишта како нашиве теренски вакцинирачи ) и препорака за 15 дневен одмор дома. Е сеа вториот дел, кој што пак ќе морам да го повторам. НЕМА ДОКАЗ дека вакцинираниот полесно поминува од невакцинираниот. За да се докаже ова мораш да имаш ист организам и вакциниран и невакциниран што технички е неможно. Хуманата цел е таа. Проблемот е во реализацијата.