Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

765 vote(s)
    76.3%
  2. Против

238 vote(s)
    23.7%
  1. BlackNight

BlackNight Популарен член

Пикот се очекува за грипот да биде на крајот од месецот, а за пертусисот мислам не би можело да се каже, ова е нова ситуација и кај нас и во регионот, во пораст, ама ќе видиме какви ќе бидат заклучоците од денешната седница на Комисијата за заразни болести.

JoyJoy, LiquidLuna and Skyler like this.
  2. BlackNight

Пикот се очекува за грипот да биде на крајот од месецот, а за пертусисот мислам не би можело да се каже, ова е нова ситуација и кај нас и во регионот, во пораст, ама ќе видиме какви ќе бидат заклучоците од денешната седница на Комисијата за заразни болести.
    Не даваат ММР по училишта, туку по здравствени установи изречно,а второ препорака таква не добивме, детето си одеше на училиште најнормално по ревакцината. Инаку, таква препорака е за да не се изложи организмот на вакцинираниот на друга инфекција додека се бори со умртвениот вирус.

JoyJoy likes this.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Зошто да имаш, нема потреба од тоа се видело како завршуваат тие со мрп и без. Кажи ми еден што има прележано зашки,рубеола или пак морбили без при тоа да не е хоспитализиран. Еве кај мене во фамилија имаме случај брат ми не вакциниран хоспитализиран на раб на смрт, додека јас дома без температура со нормален наод на бели дробови и осип.

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

И јас исто се секирам. И моево е со една доза, во Аеродром живееме. Ужас. Втора доза дури 15 март.

Misskirova, Skyler81 and Skyler like this.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Две вакцини и една ревакцина беа така?
    Јас се јавував денеска да видам кога може да ја прими ревакцината, ми рекоа минимум 18м, се надевам со две дози нема да фати.

JoyJoy likes this.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Дтп кај мене има примено на 2, 4, 6 месеци како дел од 5 и 6 валентна вакцина.

Следно на 18 месеци има.

atz1995, JoyJoy and Skyler like this.
  7. Miss666

Miss666 Популарен член

Тука каде што живеам самите доктори препорачуваат пертусис вакцина. Дури, ми беше кажано дека ако живеат со мене баби, дедовци да бидат и тие вакцинирани.
    Се вакцинира обично во третиот триместар, додека да развие телото на мајката антитела и преку плацентата да ги добие бебето додека не се вакцинира оно самото.

JoyJoy, Spidy and Skyler like this.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Да, така прочитав и јас на линкот погоре. Во странство живееш?

9. Miss666

Miss666 Популарен член

Да, во Германија.

Skyler likes this.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

3 + 1 се до 18м. Моето бебе е 4м со 1 само

JoyJoy and Skyler like this.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

@yarre Не знам на кој начин да објаснам. ОПВ се заменува со ИПВ и веќе години уназад се употребува како стандрадна вакцинација во Европа. Причината е затоа што од ОПВ иако ретко, сепак се случува полио. И истово го кажав и претходно. Значи светот иде кон тоа да има нула такви последици.

На пример Германија, ја воведува ИПВ, по забележани случаи асоцирани со оралната доза. ОПВ е жива вакцина, ИПВ е инактивиран вирус и нема такви последици. Значи не си измислувај. Се останато за ОПВ, а и за ИПВ, е јавно објавено и познато. ОПВ беше во употреба оти нејзината апликација е/беше најсоодветна за справување со дивиот вирус на полио.

За детето од Хрватска те прашав, затоа што претпоставив дека се работи за ОПВ. Следствено, ме интересира годината кога се случило ова.

И во темава имам напишано мал милион пати, пресметан бенефит и ризик. Е сега, да не е вакцината полио, сеедно дали ОПВ или ИПВ, немаше да бидат вирусите на полио сведени на ендемско ниво.

Можеш да одлучиш за себе и сопственото здравје, ако истово не ги загрозува другите. Ама не живееш на планина, па како за сите, така и за тебе важи законот за заштита од заразни болести. Го имаш на нет.

Колективниот имунитет го уживаш ти, на сметка на другите кои се боцкаат. Живи примери имаш глобално, каде заразни болести или се на минимално ниво или целосно искоренети.

Апсолутно знам да проценам што е валидно, а твоите објави не се такви. Ти објаснив и зошто. Темите ги пишав и погоре и не само што се дискредитирани, туку се и побиени и целосно неосновани.

Последнава за ОПВ не ти ја негирам, оти јасна ми е платформата на истата и да, тука се согласуваме. Истото стои и за официјално.

И така.

ElenaOfRivendell and JoyJoy like this.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Од некои мислења човек туѓ срам да го изеде.
    „Летив на кров“ на крај ќе е и нема да патат овие што пропагираат невакцинирање туку нивните деца.

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

BlackNight likes this.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се вратив малку назад и значи сега уште повеќе ме интересира ова. Ако постои вистински доказ за причинско последична врска, не гледам причина за цензура. Спротивното се вика субјективност. Сакам да кажам, се прашувам дали навистина постои случајов. И уште повеќе, ако е во прашање ИПВ, ама никако не е за верување.

15. BlackNight

Само да појаснам, јас сум сега над 40 години и во мое време прележав и рубеола и заушки без хоспитализација, рубеолата многу лесно, летото пред прво одделение, заушките бев мала не се сеќавам баш, варичелата по кажување на мајка ми со страшен исип и чешање, додека само за морбилите имаше вакцина и таа си ја примив по календар, а за овие останатите не. Фала Богу, не сум била хоспитализирана ниту за овие, ниту за било која друга болест, ниту сум претрпела последици. За друго се си имам примено вакцини по календар, а и моето дете исто. Рубеолата знам е мошне ризична за трудници. За големава кашлица, ете има предлог да се прогласи епидемија на ниво на град Скопје, работава не е за потценување, дефинитвно.

16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Јаре е нешто тивок на темава ....
    После фактиве и ја би била.

Brpbrp likes this.
  17. Shaya

Shaya Истакнат член

епидемијата е веќе прогласена

https://www.slobodenpecat.mk/epidem...radinkite-nema-da-primaat-nevakcinirani-deca/

BlackNight likes this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

На 11 години имам прележано голема кашлица, вакцинирана. Страшно беше. 34 гофини подоцна уште се сеќавам на кашлањето, губење воздух, помодрување, плукање крв од надразнета слузница, онесвестување од замор од кашлање. Ама ако пак не вакцинирајте. Кога јас вакџинирана вака сум ја поминала замислете да не бев вакцинирана.

LiquidLuna, Spidy, Cherry79 and 3 others like this.
  19. Viveki

Viveki Истакнат член

Ќе може ли да ми објасниш што е ИПВ, а што ОПВ? Читам по темава ама како изгубен германец сум не можам да фатам терк...

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

ИПВ е преку вена, ОПВ е со лажичка што ги даваа.

Viveki likes this.