Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    5.539
    Пикот се очекува за грипот да биде на крајот од месецот, а за пертусисот мислам не би можело да се каже, ова е нова ситуација и кај нас и во регионот, во пораст, ама ќе видиме какви ќе бидат заклучоците од денешната седница на Комисијата за заразни болести.

На JoyJoy, LiquidLuna и Skyler им се допаѓа ова.
  2. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    5.539
    Пикот се очекува за грипот да биде на крајот од месецот, а за пертусисот мислам не би можело да се каже, ова е нова ситуација и кај нас и во регионот, во пораст, ама ќе видиме какви ќе бидат заклучоците од денешната седница на Комисијата за заразни болести.
    Не даваат ММР по училишта, туку по здравствени установи изречно,а второ препорака таква не добивме, детето си одеше на училиште најнормално по ревакцината. Инаку, таква препорака е за да не се изложи организмот на вакцинираниот на друга инфекција додека се бори со умртвениот вирус.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Зошто да имаш, нема потреба од тоа се видело како завршуваат тие со мрп и без. Кажи ми еден што има прележано зашки,рубеола или пак морбили без при тоа да не е хоспитализиран. Еве кај мене во фамилија имаме случај брат ми не вакциниран хоспитализиран на раб на смрт, додека јас дома без температура со нормален наод на бели дробови и осип.

На Anaroz1, ElenaOfRivendell, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    26.359
    И јас исто се секирам. И моево е со една доза, во Аеродром живееме. Ужас. Втора доза дури 15 март.

На Misskirova, Skyler81 и Skyler им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Две вакцини и една ревакцина беа така?
    Јас се јавував денеска да видам кога може да ја прими ревакцината, ми рекоа минимум 18м, се надевам со две дози нема да фати.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    5.660
    Дтп кај мене има примено на 2, 4, 6 месеци како дел од 5 и 6 валентна вакцина.

Следно на 18 месеци има.

На atz1995, JoyJoy и Skyler им се допаѓа ова.
  7. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    3.629
    Тука каде што живеам самите доктори препорачуваат пертусис вакцина. Дури, ми беше кажано дека ако живеат со мене баби, дедовци да бидат и тие вакцинирани.
    Се вакцинира обично во третиот триместар, додека да развие телото на мајката антитела и преку плацентата да ги добие бебето додека не се вакцинира оно самото.

На JoyJoy, Spidy и Skyler им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Да, така прочитав и јас на линкот погоре. Во странство живееш?

9. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    3.629
    Да, во Германија.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    26.359
    3 + 1 се до 18м. Моето бебе е 4м со 1 само

На JoyJoy и Skyler им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.028
    @yarre Не знам на кој начин да објаснам. ОПВ се заменува со ИПВ и веќе години уназад се употребува како стандрадна вакцинација во Европа. Причината е затоа што од ОПВ иако ретко, сепак се случува полио. И истово го кажав и претходно. Значи светот иде кон тоа да има нула такви последици.

На пример Германија, ја воведува ИПВ, по забележани случаи асоцирани со оралната доза. ОПВ е жива вакцина, ИПВ е инактивиран вирус и нема такви последици. Значи не си измислувај. Се останато за ОПВ, а и за ИПВ, е јавно објавено и познато. ОПВ беше во употреба оти нејзината апликација е/беше најсоодветна за справување со дивиот вирус на полио.

За детето од Хрватска те прашав, затоа што претпоставив дека се работи за ОПВ. Следствено, ме интересира годината кога се случило ова.

И во темава имам напишано мал милион пати, пресметан бенефит и ризик. Е сега, да не е вакцината полио, сеедно дали ОПВ или ИПВ, немаше да бидат вирусите на полио сведени на ендемско ниво.

Можеш да одлучиш за себе и сопственото здравје, ако истово не ги загрозува другите. Ама не живееш на планина, па како за сите, така и за тебе важи законот за заштита од заразни болести. Го имаш на нет.

Колективниот имунитет го уживаш ти, на сметка на другите кои се боцкаат. Живи примери имаш глобално, каде заразни болести или се на минимално ниво или целосно искоренети.

Апсолутно знам да проценам што е валидно, а твоите објави не се такви. Ти објаснив и зошто. Темите ги пишав и погоре и не само што се дискредитирани, туку се и побиени и целосно неосновани.

Последнава за ОПВ не ти ја негирам, оти јасна ми е платформата на истата и да, тука се согласуваме. Истото стои и за официјално.

И така.

На ElenaOfRivendell и JoyJoy им се допаѓа ова.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    26.943
    Од некои мислења човек туѓ срам да го изеде.
    „Летив на кров“ на крај ќе е и нема да патат овие што пропагираат невакцинирање туку нивните деца.

На ElenaOfRivendell, JoyJoy и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.016
    Допаѓања:
    21.192
    На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.028
    Се вратив малку назад и значи сега уште повеќе ме интересира ова. Ако постои вистински доказ за причинско последична врска, не гледам причина за цензура. Спротивното се вика субјективност. Сакам да кажам, се прашувам дали навистина постои случајов. И уште повеќе, ако е во прашање ИПВ, ама никако не е за верување.

15. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    5.539
    Само да појаснам, јас сум сега над 40 години и во мое време прележав и рубеола и заушки без хоспитализација, рубеолата многу лесно, летото пред прво одделение, заушките бев мала не се сеќавам баш, варичелата по кажување на мајка ми со страшен исип и чешање, додека само за морбилите имаше вакцина и таа си ја примив по календар, а за овие останатите не. Фала Богу, не сум била хоспитализирана ниту за овие, ниту за било која друга болест, ниту сум претрпела последици. За друго се си имам примено вакцини по календар, а и моето дете исто. Рубеолата знам е мошне ризична за трудници. За големава кашлица, ете има предлог да се прогласи епидемија на ниво на град Скопје, работава не е за потценување, дефинитвно.

16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    8.276
    Јаре е нешто тивок на темава ....
    После фактиве и ја би била.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    374
    епидемијата е веќе прогласена

https://www.slobodenpecat.mk/epidem...radinkite-nema-da-primaat-nevakcinirani-deca/

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.375
    Допаѓања:
    114.330
    На 11 години имам прележано голема кашлица, вакцинирана. Страшно беше. 34 гофини подоцна уште се сеќавам на кашлањето, губење воздух, помодрување, плукање крв од надразнета слузница, онесвестување од замор од кашлање. Ама ако пак не вакцинирајте. Кога јас вакџинирана вака сум ја поминала замислете да не бев вакцинирана.

На LiquidLuna, Spidy, Cherry79 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    9.999
    Ќе може ли да ми објасниш што е ИПВ, а што ОПВ? Читам по темава ама како изгубен германец сум не можам да фатам терк...

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.375
    Допаѓања:
    114.330
    ИПВ е преку вена, ОПВ е со лажичка што ги даваа.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.