ИПВ е инактивиран полио вирус и се аплицира интрамускуларно. ОПВ е жив, но ослабен полио вирус и се аплицира орално.
Не знаеле со што им ги боцкаат децата, први трчаат по урбазон при покачена температура. Многу сум лута што се дозволи да дојде до тука. Бебиња на душа ќе носат.
Да, ама за жал овде покрај сувото гори и суровото. Потребна е колективна свест и имунитет за да не се доведеме до вакви епидемии. Достапна ли е вакцинава моментално за хронично болни?
Прочитајте го текстов па решете дали сте за или против вакцинација https://n1info.rs/vesti/otac-bebe-k...L-z3Jdh4q_LZ0Eae1SmshH2iEimSj6mylVmxkgmHswP7Q
Мрп е морбили,рубеола и заушки. За варичела кај нас не се прима вакцина. Сепак не си била хоспитализирана да кажеме дека имаш јак имунитет како некој што никогаш не префаќа настинки и грипови од други.
Баш читав на странски форум искуства од луѓе што прележале пертусис. Еден вика цели два месеци најмногу што спиел континуирано е саат време. Имал пречести напади на кашлање нонстоп што го буделе од сон. Други кажуваат како не можеле да јадат или пијат вода да не се задават ако почнат да кашлаат. Исто се онесвестувале секојдневно од немање воздух. СеКоЈ зНаЕ нАјДоБрО За ДеТеТо Добро ако горенаведените случаи им се најдоброто за детето (и другите деца) нека им биде.
Ми кажува сега мајка ми6 месеци не сум можела да се донесам до ред. Кога сум дошла на училиште кога рекле докторите дека може , наставниците се плашеле кога ќе сум се закашлала трчале по мене во ходник да не се задушам. Ама ајде Мами4ките знаат најдобро. А не поминува за 2 недели.. 100 дена точно трае!! 100 дена! 3 месеци!
Ама ова е измислено, пошто им платиле да лажат. Луѓево не се со сите и секое логично и научно објаснување е некој заговор.
Јас полани од ковид 10тина имав така лесни напади што ме будеа од сон и не беа пресррашни ама пак мислам спобудалев дур ми помине. Тек за ова неќам да замислам кое измачување е.
Здраво, Дали овде има некој родител чие дете нема примено ммр и ако да, како се запишавте во основно? Битно ми е многу ова
Свекрва ми имала пертусис во 1968 на нејзини 10 години. И она уште се сеќава на кашлањето и на болеста како најстрашна од се што до сега во живот поминала.
16 од 18 се во Скопје, еден знам имаше Кичево. Тука најмодерни се мамите. Едвај чекам се невакцинирано да побркаат од градинка.
Има некој информација по кој календар да се водиме? Ќерка ми е родена 2018 та и втора ревакцина има на 7 години по тој календар, сега гледам дека во новиот додале уште една ревакцина дтпр на 4 години и сега не ми е јасно дали треба уште една?