Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

740 глас(а)
    76,0%
  2. Против

234 глас(а)
    24,0%
  1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.228
    Нема ревакцина на 4години. На 18м, па на 7. Син ми е 2019, баш прашав како е, ова ми кажаа.

2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Како што ги побркаа од Мрп?
    Многу родители знам што не ја ставаат само мрп другите редовно ги ставаат.
    А и веќе не ја ни гледаат.
    Јас двајцата треба да ги боцнам со Дитепер не се со сите дози боцнати.

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.386
    Допаѓања:
    20.596
    Некои серат на фејсбук зашто за САМО 14 случаи да се прогласувало епидемија, џабе се дигало паника за ништо, побитни работи сме имале за решавање.
    Добро луѓево знаат ли што болест е ова и зашто не?

На theowndemon и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.938
    Допаѓања:
    26.228
    Јас за жал знам родители што имаат платено за да добијат лажни потврди дека децата се вакцинирани, така што за џабе е и проверката.
    Дтп ревакцина на 18м имаат примено помалку од 70%, така што не е баш точно дека редовно ги ставаат другите вакцини.
    И како што е во сите нормални земји кадешто се одговара за загрозување на јавното здравје, така дур не се одговара и кај нас ништо не праиме.

Преку тасе од права. Право имале на градинка, имале на пбразование, и на здравство.
    Правото на еден завршува онаму каде на другиот почнува. Моето дете има право на заштита од заразна болест пред да може да биде целосно вакцинирано. А покрај права, имаме и одговорност. Ама права, права, права, празноглавци.

Каде е одговорноста ако моето бебе со една доза примена се зарази и има последици зошто ЕВЕ ТЕ ПРОЗИВАМ ЈАРЕ и тие ко него мислат дека се научници со пар прочитани глупости.

Последна измена: 7 февруари 2024
    На Kom.pot, Ambitious, theowndemon и 18 други им се допаѓа ова.
  5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.646
    Па да знаат нема тоа да напишат. Мислиш прочитале нешто, сите се експерти во секоја област. Тие што знаат не пишуваат, не се замараат со неписмени.

На Munchmallow20 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  6. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    5.375
    Неписмени се, треба неписмен да си за такви работи да не сфаќаш, затоа до тука сме дојдени.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.472
    Па недај боже од тие што им се малку 14, да се случи најлошото, а и баш ме интересира антивакцерите сега зошто молчат, на ФБ до вчера беа гласни со факти , со линкови со се. Ние бевме глупи, они паметни.
    Малава ми е со две дози и душа ми се тресе, едвај чекам да и престане носот и да одиме на трета :sweat:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Искрено ја би да се праќаат децата сегде исто како и возрасните што не се вакцинирани па ако фатат нека патат, да стварно жално е за децата невини души се ама тоа што родителите им се искомплекаирани верувај една работа да фатат животот ќе им се скрати па да видиш како ќе трчаат после сите вакцини да ги примат.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    12.046
    Родители вакцинирајте си ги децата, затоа што со ова темпо ќе се вратиме во минатото. Пред некоја година имавме епидемија на морбили сега на пертусис, и едното и другото можеше да биди спречено. И да повториме нема научен доказ дека вакцините предизвикуваат аутизам, ама има доказ дека од болестите за кои има вакцини се умира.

На theowndemon, eli25, Mrs. right и 13 други им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Јас гласно кажувам дека на малото Мрп не ставам сега за сега.
    Нека ми спомнат од градинка во вис ќе ги кренам,пола градинка нема ставено Мрп.
    Таа на 18 месеци и моите ја немаат примено.

На Girly90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ако ги прашаш антиваксерите они за се имаат одговор. Мрп аутизам, шестовалента дијабет, рота кронова болест итн. Јас ќе кажам повторно додека не осетат на своја кожа како е да се бориш за најмилото џабе збориш.

Јас вакцинирам редовно зошто сакам да си се заштитени и да не му ја мислам каде ќе одам и дали ќе фатат нешто или не.

Да нема вакцини ќе плукаат по државата зошто нема во кој век живееме, сега кога има не се квалитетни намерно не умираат крајот нема да им го најдеш.

Едит: Јадат храна полна со жива и 300 отрови, воздух загаден, се дробат од цигари пушење по 3 кутии ама вакцините се штетни.

На theowndemon, Mrs. right, LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  12. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    12.046
    @monik55 зошто да ги крениш во вис? Не те разбирам. Кога вакцинирањето е задолжително, зошто твоето невакцинирано дете да загрозува други? Имаш избор чувај го дома никој не те спречува во тоа. И да, да беше друга држава ќе ви лупнеја казна, само што криви се тие што ви ги примаат невакцинирани децата и нив и вас треба да ве казнат

На Bezimenka90, theowndemon, Anaroz1 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да разграничиме работи. Нема врска дали си вакциниран или не. Работата на вакцината е да го поттикне организмот да знае како да се избори додека кај невакцинираниот доаѓа до шок на организмот и не знае што треба да прави. Не значи ако си вакциниран дека нема да фатиш морбили или заушки или пак рубеола. Секако и вакцинираниот фаќа само што тој што е вакциниран ќе атане побрзо на нозе, а тој што не е индивидуално е од организмот како ќе му се избори и дали ќе треба хоспитализација.

За тие што не се упатени мрп намерно ја ставаат во календар сама за примање зошто е тешка вакцина највеќе ради морбилите зошто кај нив исфрлањето е внатрешно повеќе одколку надворешно исто како да имаш внатре рој пчели и да те имаат испокасано да не можеш да дишеш.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Како загрозува други?
    Може да ми објасниш?

15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    ...
    А, ти што мислиш дека служат вакцините освен за добивање аутизам?

На Bezimenka90, Lianna Anna и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Доаѓам до констатација дека подобро вашето дете да не добие аутизам од вакцини (потврдено исто колку и тоа дека 2 и 2 се 5) отколку да заразува други невини деца и луѓе со смртоносни болести. Или па не дај Боже тоа самото да добие компликација од не толку безопасна болест.
    Интересно, логично, паметно, несебично.

На Lella, Bezimenka90, theowndemon и 8 други им се допаѓа ова.
  17. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    5.520
    Зборувам за минатото, кога јас бев дете, немаше за рубеола и заушки, само за морбили и таа ја примив, другите ги прележувавме.Одев и во градинка, од таму триста инфекции закачив сосе сипаниците. Инаку, ич не било лесно со варичелата, според кажувањата на мајка ми, имав две години и постојано морале да вложуваат напор да не се чршам. Нема каде немало осип на мене.;(

18. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.646
    Од кои причини не ја ставаш? Како пуштате невакцинирани деца во градинка во која пола не се вакцинирани?! Во таква градинка лесно може да избие болест.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    На овој мислев ама ваљда е стар

https://acibademsistinababy.mk/dete/32-bebe/se-za-bebe/58-kalendar-na-imunizacija

Мене ме фаќа паника, поминато е доста време од последна доза односно 4 години..

20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.565
    Допаѓања:
    8.155
    Мене ми е грозен феноменот - Не вакцинирам дете ,ама си го вакцинирам кучето .

На Lianna Anna, IRBBB и nena2010 им се допаѓа ова.