Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

739 глас(а)
    76,0%
  2. Против

233 глас(а)
    24,0%
  1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Вакцините се исти. Начинот на живот,толку гени се мутирани во организмот што веќе вакцините не делуваат исто кај секого. Кога би имало голема смртност од нив можеби ќе почнат со тестирање. Сега за сега знам дека не ставаат на деца со конвулзии и епилептични напади и сл. Јас сум со фајзер и никакви реакции немам напротив и родив иако сум со тромбоза и лупус антикоагулант што е висок ризик да би умрела. Јас не ни фатив ковид а до маж ми бев нон стоп кога он имаше.

2. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Да, најверојатно гените играат голема улога, а веќе се прилично измутирани верувам кај секого. Јас добив ковид и покрај вакцината, но слободно можам да кажам асимптоматски еден час температура и толку да не беше син ми сигурно немаше ни да се тестирам.

Последна измена: 23 февруари 2024
  3. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    5.481
    За ова си скроз во право. Јас не знаејќи дека може да се делат, ќерка ми на 2 и 4 месеци прими по 3 вакцини, среќа без никакви последици. На 6 месеци 2 вакцини. Во мојот град со став демек што ќе доаѓате по 100 пати.
    И јас не се консултирав со никој предходно мислам на другарки и слично со деца за искуство.

Сега се запнати Мрп и Превенар заедно што не дозволувам. Ќе си прима една по една.

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.929
    Допаѓања:
    26.165
    Затоа после народ слуша луѓе ко Гоџо и Јаре и не вакцинира.
    Големиот ги има промено сите вакцини една по една. Малово исто така ги прима. Ама и мене на пункт сестрата ме нападна со зборови 'сите имате музички желби', а докторката се согласи со мојот став зошто имав причина зошто барам оделно да се примат.
    На крај на ден, битно е да се примат а, секако има време да се примат и оделно.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Нешто што е со одредено време како ротата во ред да се прими ама нешто како пнеумокок не мора да се брза. Искрено премногу е рота е 1 шестовалнтна се 6 вируси и плус пнеумокок колку се 9 вида ту мач е за возрасен а не за бебе од 2 месеци.

На KuklickaSk и MartinaMM им се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Она што е најактуелно е ради мрп што не ги вакцинираат дека добивале аутизам од нејзе што нема врска. Наводно се се случувало ако бебето има премнпгу метали во себе па затоа и доаѓа до таа соатојба. Мислам дека имаше некој пишувано низ темиве како на бебе му се најдени толку метали. Епа да возможно е особено бебе што цица доколку мајката е изложена и храната е контаминирана и те како е возможно. Само не се согледува целосната слика од што доведува до болести и се. Воздух и почва ништо повеќе. Се што јадеме е батал не само ние цела европа. И во органското има дозволено пестициди да се користат зошто едноставно веќе ништо не вирее.

7. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Аутизмот може да е вроден, стекнат ( преку тв, таблет...) И потикнат од вакцината ммр во некој случаеви. Јас познавам луѓе кај што детето било сосема нормално со говор, со песнички, со вниманије што после вакцината се губи сето тоа. Јас ммр му ја ставив на син ми на 6 години немаше никаква реакција од неа, да се прашувам јас таа вакцина не би ја вовела од најмала возраст, можеби од некој си три полни години додека убаво се развијат центрите на мозокот. Инаку да потполно си во право кај многу од тие дечиња се пронајдени тешки метали и на сето тоа влијае,почва, воздух, не здрава исхрана.... Мора да има повеќе причини за таквите состојби бидејќи е загрижувачки колку се чести.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    797
    Грешката е што токму тоа, вакцините не делуваат кај сите исто. Затоа се руски рулет. Статистички делува дека „кај мал број“ ќе се појават нуспојави. Во реалниот живот не е така. А после последица од вакцина оставен си сам на себе. Системот кај не те евидентирал за последицата, туку и дига рамења што да правиш со своето најмило.
    Та,подлистоците на иста вакцина кај нас и за други земји се различни.
    Спрема некои имунолози, потребни се многу поделални испитувања пред апликација на вакцина, не само дали детето е настинато или не.

Македонија нема своја лабораторија за одобрување на вакцини. Во бившата држава постоеше Батут Белград и Имунолошки завод Загреб. Се правеа ригорозни тестови, пиле не можеше да прелета. Овие две институции одлучуваа дури и за укинување на некои вакцини. Иако и тогаш имаше настрадани деца.

Детето било супер после примените вакцини. Супер да се чуе. Избодено дупло мајка да не доаѓаш. Кој шок е па тоа.
    Последци од вакцина има и после одредени временски периоди. За жал. Кумулативното дејство на сите примени вакцини заедно никој не го истражил (или не го видел светлото на денот)

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.590
    Допаѓања:
    38.942
    А зошто тебе некој би те прашал извини, кој кредибилитет го имаш?:):):)
    Мозокот се развива до кај 25 години, не до 3 години. Аутизамот е спектар и е вроден и најчесто генетски условен, луѓето што имаат аутистични деца најверојатно и самите имаат или некој друг во фамилијата има/л. Да постоела соодветна дијагностика пред многу години ќе биле дијагностицирани и немаше да постои генерално мислење дека аутизамот е "нов". Причината зошто вакцините се даваат на одредена возраст е поради тоа што најсилен и ефективен имунитет може да се стекне тогаш и тогаш. Ама добро, Гоџо друго вика.

На FridaodaMk, IRBBB, Directioner005 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Ххахах баш си смешна, не можеш добро да резонираш нели? јас реков да се прашувам јас, карикирам значи, не дека некој мене ме прашал или ќе ме прашува :D:D:D боже боже што се не ќе прочита човек. Работиш со деца со аутизам? Дефектолог си? Психолог? Имаш близок некој? Знаеш ли тоа како одблизу изгледа? Како прво треба да знаеш дека не секое нарушување е аутизам. И не е се генетски, си чула сигурно и за вештачки аутизам? За екранизам? Тоа се различни работи не е се за во ист кош....

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    На која возраст и да ја ставиш ако некој има аитизам си го носи цел живот дали вакцината или вирусот ќе го фати што е полошо секако ќе може да биде тригер само со второто огромни се шансите за хоспитализација. Конкретно за МРП вакцината, морбилите се тешки зошто исфрлањето е внатрешно повеќе рачунај да имаш исфрлани дишни патишта колку чешаат сипаниците надвор полошо е внатре и не можеш да дишеш затоа е направена на таа возраст да се стави зошто веќе оди во колектив каде шансите за закачување се огромни.

Без разлика дали е вирус или бактерија ако ги закачиш имаш последици секако. Без да го поттикнеш организмот да му дадеш дознаење како да се справи кога би дошол вистински вирус или бактерија му правиш шок на организмот што може или да не стигне да се справи имуниот систем или да се возбуди премногу и дојде до други компликации. Тригер би имал кон нешто и со вакцина и без.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.590
    Допаѓања:
    38.942
    Вештачки аутизам не спаѓа во аутизам, може да личи на аутизам ама не е вистински таа состојба. Може ли да прашам зошто толку отпор кој информирање кога буквално имате тони бесплатна едукација?

На Lianna Anna и JoyJoy им се допаѓа ова.
  13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Не е исто ни вирусот да го фатиш на едена година или на шест не исто ни вакцината кога ке ја ставиш дали на една или на шест години. Ама за вирусот можеме да се надеваме на добра среќа првата година или две, но за вакцината не би ризикувала толку рано да ја ставам кога гледам покрај мене што се случува, да бидеме реални што си носи ризик и последици си носи, секојдневно ни се пред очи таквите случаеви.

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.320
    Дали видовте дека возрасниот човек во Србија заразен со морбили имал прележано како дете? Што е со доживотниот имунитет?

@deniz333 Секоја вакцина си има причина зошто баш тогаш е ставена во календар. Да требаше да се одложуваат, во самиот календар ќе беа ставени покасно.

15. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    5.481
    Во околината имам куп родители што последно биле со дете на вакцина кога детето имало 6 месеци, а сега веќе 3-4 годишни деца. Значи ни Мрп, ни Дтп, ништо примено.

Баш и јас размислував за календарот. Нели според календарот е 3 дози Дтп до 6 месечна возраст или следно после 1 година, фактички на 18 месеци. Ако воопшто не ја примиле таа на 18м или поминале 3-4 години од првите вакцини, нели и на првите би бил ефектот намален или изгубен?

Инаку комплетно сум за вакцинирање и моето дете си прима вакцина според календар.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Постојат повеќе спектари на аутизам и кај вродениот и кај стекнатиот, но што е најважно и кај вештачкиот и кај природниот напредокот е премногу бавен што ги прави идентични еден на друг. За што ми е едукација кога сум имала прилика секојдневно да ми се пред очи и едните и другите. Мислиш дека луѓето што приметиле промена и престанок на говор кај своите деца после вакцина дека лажат? Дека се злонамерни? Не! не се, ние имаме милјон случаеви пред наши очи но полесно ни е да ја заобиколиме ситуацијата него ли да се соочиме со неа. И она вакцината била тригер тој си го носел во него не важи затоа што да не била таа и тој би бил здрав без разлика дали бил носител или не.

17. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.664
    Така е се слагам но кога веќе на големо се гледа разлика од некоја вакцина и никој ништо не превзема треба ние родителите да сме сами свесни И да си превземеме мерки крај краева тие се наши деца и никој не го боли повеќе од нас за нив.

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    541
    Мислам дека реално вакциниве имаат дејство заштитно. Пример јас не се вакцинирав за корона а сите од фамилија се вакцинираа и јас најтешко ја поминав. Исто така син ми е со сите вакциниран и е мн малце болежлив- пр стрептокока кај него е без симптоми, се е како обична настинка и скоро секогаш без антибиотик поминува. А ќерка ми имала два пати до сега бронхит, секој 2 месеци има гнојна ангина и чести настинки кои за жал најчесто мора антибиотик поготово за гнојната ангина. Знам дека вака се буста имунитет но ете една споредба со и без вакцини на деца кои растат буквслно заедно (година и 8 месеци се разлика).Син ми прв пат антибиотик прими на 2 години а ќерка ми на само 7 месеци.

Јас верувам во тоа што го кажуваш затоашто ете на двоја кожа сум осетила. Ама искрено се плашам мн за второво дете и верувај ми едвај чекам да зајакни скроз и да почнам да ја вакцинирам (периодов можда сте ме читале во општи прашања за здравјето,имавме корона па грип од нова година до сега уште сме со кашлица). Се интересам што треба да се испита точно пред вакцина но конкретен одговор од доктори не добивам, ако знаеш те молам кажи тука или пиши ми лп.

Исто би сакала да те прашам дали патуваш со децата и дали не ти е ни малце барем страв ? Имаш ли план некој, што ако фатат некоја бактерија или вирус што не се чести а има вакцина зс тоа ? Јас мн често сум размислувала до сега и освем да се помолам на бога незнам друго што да речам.

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    31.498
    Постои спектат на аутистични растројства, меѓу кои и назадувачки аутизам (почнува нормален развој па назадување и пва е најредок вид). Вештачки аутизам не постои. Докази за тоа дека вакцини предизвикуваат аутизам не постојат. ММР вакцината се дава на возраст каде се поставува дијафноза за аутизам (пред полна година никој не става дијагноза аутизам). Еве вака барем кога пишуваш пишувај информирано.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.590
    Допаѓања:
    38.942
    Лол
    Лол

Бесцелно е воопшто да се влегува во дискусија со некој што има ваков став.

На Lianna Anna и fbaby им се допаѓа ова.