Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

761 глас(а)
    76,2%
  2. Против

238 глас(а)
    23,8%
  1. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Јас во врска со вакциниве некако си разрешив во глава дека ке ги прими сите до ммр вакцината ама и овие сите редовно и ги каснам со месеци и месеци.Против вакцини сум ама почитуам сечиј став.Али мое дете ммр вакцина нема да прими.

2. snezno

snezno Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Каков напад Ikame, што си се уплашила толку?!? :D ...да не ја побарам дипломата на докторката???? :D ..отсега сите ќе свиркаме.. :rock:

http://www.motherjones.com/kevin-drum/2 ... e-hysteria

3. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    брате мили барај шта год хочеш ,сите на фб сме со лик и дело па види кој се плаши а ко ј се крие зад лажне профиле

4. snezno

snezno Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Така е Ikame....од 6 администратори на групата 3 се со лажни профили.... :D ....а не дај боже да ги прашаш што се по струка... :D ....случајно да не имаш копија од дипломата на докторката? :rofl:

Прикачени фајлови:

5. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Имав­те ли страв кога се одлучивте за второ дете?

- Се­ка­ко. Многу се плашевме. Кога дознавме дека е женско, бевме пресреќни. Зашто по­ма­ла е веројатноста женско дете да добие аутизам. Иако аутизмот не е генетска бо­лест. И тоа сме го испитале. Сега, по толку време, уште се прашуваме и сe уште не го знаеме вистинскиот одговор што е причината. Со ништо не се поврзува, а се по­вр­зу­ва со сe. Некои родители како причина ги наведуваат вакцините. А на Божидар сите проб­ле­ми му се случија после вакцината која ја прими на една година. Ние имаме сним­ки каков бил пред тоа, а потоа само знаеше да гледа Телетабиси и да не реагира на ништо. Ноќе се будеше и плачеше, а не знаеше да каже што го боли. Навистина не знам што да кажам. Тешко е кога не можеш да се разбереш.

извадок од интервју со Тододр Гечевски

6. snezno

snezno Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
  7. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Сто пати сум напишала постојат луѓе што имаат во своето окружување доктори од разни области,луѓе што читаат книги,луѓе што гледаат странски канали накој се прикажуваат разни документарци за разни болести,вакцини,како изумреле едни болести,како се појавиле нови итд.Сепак повеќето се информирани
    , пред да се појави др.Велков,не не просветлила она
    како каже Ајнштајн
    Никад немој да идеш против своје савести,па макар и држава то тражила
    епа имаш уште ми се чини ди-те-пер,полио и за инфлуенца и толку,чим си решила тука да застанеш
    супер :)

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Не би ги ставила ни овие 4 мислам ни останаа ама не знам зашто ми е страв да ризикувам и решив да ги ставам.Имаме 8 месеци а абер немаме од останативе сакам да се затопли па тек тогаш.САега врие вируси и грипови уште јас и фалам да и бриснам вирус.Мислам дека нема штета од каснење,А за ммр не ми пага на памет мислам дека има се потпишува изјава и без парични казни си тераш понатака.Ммр е последна вакцина така?

9. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    не е последна после имаш на 18 и 20 месеци ,па на 4 год,па во прво оделение,па на 14 год,и на 18 години.
    па и немораш изјава да потпишуваш едноставно не го носи бебето и готово ако веке така си решила

10. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Не бе пуштаат опомени ќе одам е си потпишам и мирна ми глава :) Треба да видам во книшката која е таа на 18 и 20. Не сум видела ако е некоја ко оваа отпагаат и тие :)

11. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    на 18 м.ди-те-пер и доза ревакцинација,20 м. детцка парализа-полио една доза ревакцинација види јас немам никакв изјава однесено а требаше веке да ја вакцинирам од овие сите,ммр-септември ми беше а овие другиве сега али воопшто не ја однесов и ниту изјава однесов ,а и ништо ми нема стигнато ,ако стигне ке пишам

12. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    за ммр после петата опомена ти пуштаат писмо на кое мора да се јавиш и тогаш потпишуваш

На ikame му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    23.747
    Мојата фамилија ги е дозволила да ги примам само задолжителните вакцини.Останатово ништо не е како што изгледа.40% од вакцинираните лица заболуваат од болеста против која се вакцинирани,50% им се влошува здравствената состојба од состојјките на вакцината,а останатите 10% (што се само толку) не заболуваат,или е поради што делувала вакцината или ептен не ги фатило.И страв во коските ме фати кога ми рекоа дека во училиштето на сестра ми (која е седмо оделение) сакало да ги вакцинираат против рак на матката.Арно ама вакцината била нова и всушност децата доаѓаат како тестери на вакцината.Но за среќа не било задолжително и никој од генерацијаата не се вакцинирал.Има многу голем ризик и покрај толку гаранции,да се добие потрес на мозок,аутизам и други разни смртни,болни болести.А и сега на вестиве почнаа да даваат дека во вакцините имало жива ! Поради овие причина произлегува моето мислење за ПРОТИВ вакцините!

14. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Малиов мој треба сега да го вакцинира,читав доста на оваа тема па ме интересира зарем не се овие истите вакцини кои ние сме ги примале како деца ? м? па добри сме ...

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Butterfly ne se istite deff, sostavot na vakcinite e uzasen, ne znam kolku si procitala, sodrzat majmunski virus, kletki od mrtvi fetusi, kup otrovi i vrv na se ZIVA :o

На Forko, butterfly.mk, feminium и 2 други им се допаѓа ова.
  16. snezno

snezno Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Сто пати сум напишала постојат луѓе што имаат во своето окружување доктори од разни области,луѓе што читаат книги,луѓе што гледаат странски канали накој се прикажуваат разни документарци за разни болести,вакцини,како изумреле едни болести,како се појавиле нови итд.Сепак повеќето се информирани
    , пред да се појави др.Велков,не не просветлила она
    како каже Ајнштајн
    Никад немој да идеш против своје савести,па макар и држава то тражила

За "докторката" има посебна тема, бујрум таму да дискутирам за нејзиниот лик и дело.. :D
    Што испадна со профилите?....администраторите може лажни,ама ние другите не?... :D
    Да те прашам нешто...имам еден водоводџија многу е добар, ама сите во опкружување негово се или архитекти или градежни инжењери...и тој почна да чита од книги и да учи по интернет и да гледа на youtube како се градат куќи...и научи, навистина...сега само ја чека првата прилика некој да го викне па да се покаже на дело...ако случајно имаш потреба од архитект за куќа на пример, кажи ми , да ти дадам број од човекот, мислам дека може супер да ти направи.... :D

(ова е само како пример, немам намера ниедна струка да навредувам...само страшно ме нервира кога сите знаат се, бидејќи прочитале на интернет и сметаат дека се правилно информирани )

17. snezno

snezno Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Не е точно...

http://www.sciencebasedmedicine.org/tox ... -vaccines/

Еднашго постирав, ама изгледа ќе треба превод.....или никој не чита или сите се експерти за производство на вакцини.. :D

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Ne morase da otvaras nov profil za da te zaboravime, so tebe ne planiram da debatiram, koga ke prifatite deka decata patat od vakcinite togas ke zboruvam so.vas eksperti za se. Inaku majka tukusto mi pisa na FB, deteto zavrsilo na infektivno so osip po glavcet nekolku casa po vakcinata, sega ke mi veruvas ili da ja zamolam majkata da otvori profil ovdei da vi gi postira slikite od deteto, za sramota, malo bebe so odvratni crveni bruncinja po celo telo koi kojznae kolku go cesaat sirototo bebence. Ili treba majkata so maleckata sto e na insulin stavena dva dena po vakcinacija da ja zamolam da si napravi profil. Vakcinite se otroc.i toa e edinstvena vistina vo momentot!
    Izvinete za teh greski, mnogu sum izrevoltirana od temava ea novata zrtva na ovie oteovni bocki izgledase strasno.

На butterfly.mk, feminium, do-re-mi и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    ја незнам на кој јазик пишувам или не ти одговара напишаното еве ти го истото на арапски мозе ке разберш

20. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    @AngelOfArh
    И што ако ти потпише? И сто потписи да даде, ако навистина предизвикува нешто, потписот нема ништо да значи. Истражувањата се тие кои важат и значат нешто. А особено кога ќе се спореди со болеста, таа не дава потписи и гаранции. Овие појави што ги набројуваш како рекла-казала приказни, кои ете и навистина да се од вакцината, се нормална појава во клиничката слика на самите болести.
    Овој пример со братучедчиња, едното вакцинирано, другото не, ми кажува на какви докази се ложите, и дека нема шанси релевантен доказ да допре до вас затоа што потпаѓате под приказни кои го потврдуваат вашиот претходен став. Не се донесуваат одлуки врз еден пример, туку врз внимателно истражување на докази од целокупна популација.
    Јас имам барем еден доказ, истражување, и тоа не на 2 деца, туку на повеќе од 800 000, кое потврдило дека вакцинираните се поздрави.
    http://www.medscape.com/viewarticle/585675

@BeautyAndTheBeast
    Е па добро, кои се нивните аргументи, на што ги поткрепуваат своите ставови. Секој може да има свој став, ама на што е основан. Тоа што биле доктори не ги прави самото по себе дека имаат правилен став. Од една страна вие велите дека авторитетот на докторите не треба да се зема за гаранција кога тие се за вакцините, од друга страна ако се против вакцините, веднаш сугерирате дека тоа самото по себе значи дека вакцините се лоши. Ајде напиши кои се нивните основи и ставови. Јас напротив, познавам многу лекари кои се знаени во оваа област и жестоко ги поддржуваат вакцините за своите деца.
    Е па не си во право. Ме загрижува кога ќе прочитам вакво нешто. Што рече дека студираш? И на што го темелиш ставот дека сакале да не истребат? Кога секојдневно се зголемува популацијата, а вакцините имаат удел во тоа со тоа што спречуваат епидемии и смртни случаи.

@AngelOfArh
    Ете пак си правите филмови. Вакцините се „одговорни“ за милиони спасени животи и милијарди непотребни болести во скоро еден век како се употребуваат. Вакви изливи на беспомошност ми изгледаат непотребни. И навистина да има некој на кој вакцината толку значајно му го влошила квалитетот на животот, не се споредува со ситуацијата ако не се употебувале вакцините. Јас сум прва која ќе потпишам за да нема никакви штети, ако тоа се постигнуваше со некоја активност или некоја кампања, ама тоа не ми дава за право да ширам шпекулации за вакцините затоа што знам дека ако ги немало нив, случаи какви што набројувате би имало далеку повеќе и посериозни.
    Ја заборавате болеста против која се даваат вакцините, мислите дека таа е милина. Ете на бебето му се појавиле брунчиња, прашање е дали биле од вакцината, ама и да биле, замисли такви и посериозни брунчиња се појавуваат кај сите кои ќе заболат од болеста, за разлика од еден поединечен случај.
    Не сте виделе деца кои се болни од магарешка кашлица и зајдуваат од кашлање и потоа повраќаат со недели, некои и месеци и компликации и најнормална клиничка слика од другите болести кои се превенираат со вакцините. Затоа може да се фокусирате само на тоа колку биле лоши вакцините, а тие се дури и изненадувачки безбедни кога ќе се земе во предвид дека се активни медицински средства.
    Ама не, вие доаѓате тука со вашиот игнорантен став формиран врз ограничени познавања, шпекулации и дезинформации и претставувате ситуација како сте онеправдани и патите од вакцините, не споредувајќи ги со состојба кога би немало вакцини, затоа што таа ситуација без епидемии од овие болести ја земате здраво за готово и како ситуација која се подразбира.