Исто како што беше со короната,невакцинираните да седат дома...Само воведуваат нешто ново,човек да не може да живее на раат.
@FridaodaMk Душичке, се ти е објаснето претходно и немам намера да се повторувам. Читаш ама не разбираш. Вака. Проблем. Сите случаеви на пример на ССПЕ. Прочитај полека. 3-4 пати. Дивиот вирус што предизвикува ССПЕ во случаи кои биле имунизирани и немале познати природни инфекции на сипаници Наназад ти дадов многу примери дека оваа логика не е возможна. Особено „тешка симптоматика“. Не постои емпириски доказ ниоту за произволниве бројки, ниту за „тешката симптоматика“. Не. Сите имаат исти шанси за зараза. Вакцинираните можеби со помала надворешна симптоматика, меѓутоа не може да бидат помали преносители. Невакцираните ќе ги имаат стандардните симптоми и ќе се лекуваат. Вакцинираните ( не сите, некои ) само ќе пренесуваат. И во момоентот коа се вакцинирани, и понатака асимптоматски. Тоа не е мерка, тоа е незаконска идиотштина од позиција на сила. Ти покажав наназад дека е незаконска. Зад истата стои „комисијата за заразни болести“ одлуката ја донесува - владата. Политички. Каде е фелата да се изјасни ? Постои Лекарска комора ? И ова наназад го разглобивме, пред 6-7 страни. Невакцинирано дете може да зарази друго дете само ако ја задобие болеста. Вакцинираното може да го зарази и другарчето до него кое е вакцинирано и другарчето кое е невакцинирано. Супресиите на симптоми или во најмала рака одложувањето на детските болести, само да се охрабрат вакцинациите по секоја цена, е хазардот кој се плаќа. Полека но сигурно процентот на природни прележувања на болести ( особено сипаници во години кога тоа е само и само детска болест - види видео од постов ) е рапидно намален (се помалку се лица кои прележале сипаници поради вакцинацијата), и тој имунитет мајката неможе да го пренесе на детето, барем до мементот на крајот на доењето. Затоа е и случката во Србија. Детето не било заштитено во период кога требало да биде заштитено од мајката. Ги добива сипаниците (дивиот вирус), и го добива проблемот. Да ги добило на 3-4-5 годишна возраст. Немало да има проблем. Simple as that. Сипаниците пред 30-40-50 години не биле ниту предмет на весник, а камо ли свикувања на некакви си комисии за заразни болести. Погледни го уште еднаш видеото.
Заклучокот од линкот твој. Или не дочита до крај? Conclusions: Successful measles vaccination programmes directly and indirectly protect the population against SSPE and have the potential to eliminate SSPE through the elimination of measles. Epidemiological and virological data suggest that measles vaccine does not cause SSPE.
@yarre што си одговорил одговори на конретните прашања. Зато избегаваш оти не знајш да одговориш. Пред вакцините од што се умираше? Нели рак е од вакцини, автоимуни е од вакцини то се твој зборови. Душичке сакам кажам не знам речам сиДушичке да се вакцинираја детето можи и никогаш немаше да се зарази со морбили. Али ете требало на 3 години ама не се заразило на 3 се заразило на 6 месеци.Ој кажи и на мајката детето да се разболеше на 3 години немаше да има компликации. И уствари зошто си антоваксер? Кога си вакциниран ти е гајле тебе и да си прележал то било лесно. А зошто си се вакцинирал си се труел? Сакаш рак да добиеш, автоимуна? Целиот си небулози и нелогичности. Ете тргни од себеси и одговори зошто си ги примил отровите кога денес толку ревносно одиш против нив? Што им велиш во то антивакс друштвото немојте да вакцинирате, нејсе јас сум примил се ама вие не си ги трујте децата
Извини ама не е исто дарување крв и одвојување пари од платата секој месец за фондот. И јас дарувам крв...... и ако не сум вакцинирана (а сум дарител и плус плаќам во фондот), ќе бидам второстепен граѓанин?? Ве молам.. Извини, но вакцината не е лек. Може да реагирате како сакате, никој не ви го спречува тоа право. Се што се воведува на сила од позиција на власт, нормално е да не биде дочекано со раширени раце.
Ај сфатете више еднаш дека фондот е за сите. Немаш ти свој фонд, немам јас свој, сите имаме заеднички. Кога се оперирав бев невработена. Требаше да почнам тој период на едно место ама испаднаа мучки. Извини што твоите златни пари беа употребени да ме спасат мене. Мене ми е јасно дека ни таму не работат ко што треба, ама ај смањете доживљај дека само вие сте обесправени. И само зашто плаќаш во фонд, не значи дека за секој проблем се должни да ти го решаваат. Само гледам дека абер немате од права во едно општество така да не ме чуди што вака мислите.
Кога вие самите во своите глави и со своите размислувања решавате изолирано да живеете, државата има право да воведе на сила вакцинација. Јас не би сакала твоето дете да оди во иста градинка со моето. Ти сакаш благодарение на колективот да си го заштитиш детето. Тоа право ќе го добиеш кога и ти ќе го имунизираш твоето. Би сакала да те прашам, не чувствуваш страв твоето дете да го мешаш со вакцинирани деца и зошто не?
Точно, за сите е! Тоа ми е поентата, која ти не ја сфати. Да златни ми се, исто како и твоите. И среќна сум што се искористиле за да ти се помогне. Значи, биле искористени за спасување на живот. Не треба никој да се извинува. Инаку, не се сметам за обесправена, веќе кажав еднаш. Ниту па ми е некој "доживљај". Само дискутираме на темава и секој си перципира како што му одговара, очигледно.
Јас сакам моето дете да се дружи со деца слични на него, да си пронајде другарчиња со кои ќе биде среќно! Ништо не ми значи дали другарчето ќе биде вакцинирано или не. Не правам поделби како вас, ама кој да ми ја сфати поентата....
Па за сите е зашто така се функционира во едно општество во кое ти како негов припадник имаш и обврски. Во случајов една од тие обврски е да не бидеш ходајуча петриева плоча.
јако еј..... имам и дома петриевки, ама и во лабораторија..... Во петриевките никогаш не ми се развиле опасни и заразни микроорганизми од здрави хумани поединци. Барем така е со резултатите од моите истражувања. Во твоите високостручни сознанија не се мешам.
И ти не ја сфаќаш поентата. Го имаш комфорот да не го вакцинираш своето дете, на сметка на моето и останатите. Зошто среќата на твоето дете мислиш дека е поважна од нечиво бебе кое се уште спред вакцинален календар не може да прими соодветна вакцина. Замисли да ве има во уште поголем број. Замисли благодарение на вас ,,освестените", да се вратат болестите што некогаш коселе се што ќе инфицираат. Ќе бидеш ти среќна тогаш?
Дали сериозно работиш во микробиолошка лабораторија и не знаеш како функционира колективен имунитет?? Ај гасете форум, доста е.
Штом се враќаат болести од здрави и прави деца и луѓе, нема поента за дискусија. Не, не мислам дека бебе ќе се зарази од моето здраво дете. Како ни можежо да се зарази?? Ниту ќе биде во контакт со тоа бебе, ниту па е заразно детето. Тотално е безопасно....