Сто пати сум напишала постојат луѓе што имаат во своето окружување доктори од разни области,луѓе што читаат книги,луѓе што гледаат странски канали накој се прикажуваат разни документарци за разни болести,вакцини,како изумреле едни болести,како се појавиле нови итд.Сепак повеќето се информирани , пред да се појави др.Велков,не не просветлила она како каже Ајнштајн Никад немој да идеш против своје савести,па макар и држава то тражила За "докторката" има посебна тема, бујрум таму да дискутирам за нејзиниот лик и дело.. Што испадна со профилите?....администраторите може лажни,ама ние другите не?... Да те прашам нешто...имам еден водоводџија многу е добар, ама сите во опкружување негово се или архитекти или градежни инжењери...и тој почна да чита од книги и да учи по интернет и да гледа на youtube како се градат куќи...и научи, навистина...сега само ја чека првата прилика некој да го викне па да се покаже на дело...ако случајно имаш потреба од архитект за куќа на пример, кажи ми , да ти дадам број од човекот, мислам дека може супер да ти направи.... (ова е само како пример, немам намера ниедна струка да навредувам...само страшно ме нервира кога сите знаат се, бидејќи прочитале на интернет и сметаат дека се правилно информирани )[/quote] ја незнам на кој јазик пишувам или не ти одговара напишаното еве ти го истото на арапски мозе ке разберш [/quote] Ете баш супер пример со текстот на арапски...нормално дека не го разбирам и ке одам на google translate да ми го преведе...и ти исто одиш на google кога читаш за медицина и вакцини?... Арно ама google translate не секогаш точно преведува текстови, така?....како што јас не можам да бидам сигурна дека тоа е точниот превод , ти исто така не можеш да бидеш сигурна дека тоа што си го прочитала е вистина...поготово што немаш базични познавања...sorry
Jас Eкспертице ќе те замолам ако можеш да се препрочиташ на горе издвоеново :geek: Tи си таа што лепиш статии,линкови од нет,информации,дезинформации од нет,смешна си,ама навистина си :geek: ..повеќето пишуваат од своја блиска околина,за нус појавите,патишествијата што ги поминуваат нивните најблиски(ете чист пример внучето на Aнгел),а ти безобразно и дрско да не речам патетично негираш као тоа не е така,пошто нели ти све знаеш ти си прочитала на нет,се разбираме . да ти побиваш вистински реални случки со нешто што се удираш во гради за некакви си статии прочитани од некој што нит си ги видела нит си ги чула,ама најбитно е бројката 800,000 патетика .за да толку се удираш во гради,да тврдиш вакви сериозни работи,треба да си поткрепена со некаква валидност ,а тоа е диплома,валидна диплома,па потоа повели да тормозиш на темава.
Снежно, Експерт... излезИ веќе од таа капсула во која те заробиле и прифати го светот каков што е. И во твој стил еве неколку искуства од ММР вакцината, овој случај потполно го опишува случајот со внука ми, се работи за една загрижена баба од Хрватска која спас побарала во хомеопатијата: Превземено од една ФБ страна https://www.facebook.com/groups/204234299684425/ Којзнае можеби и бабава лаже, измислува, како и пола и повеќе од бабите, тетките, мајките и татковците на оваа страна
@snezno па затоа пости ,а ти кај одиш кога постираш линкови и останати статтии,од кај знаеш дека немам базични познавања на крај краева ја незнам шо се замарам со вакви исфрустрирани,неостверени особи како тебе кој што немаат друга работа у животот,него да коментаришу ствари у које ни саме нису сигурне,ај сад лепо избриши профил и не замарај више
http://www.youtube.com/watch?v=JhpxQ05fpaw Па околу 6тата минута. Др. Пољак од Хрватска, стар но легендарно современ. Иако целото новинарско истражување е токму онакво, какво треба -прашани сите засегнати
@Glasna @AngelOfArh Кога ќе прочитам вакво нешто губам надеж за иднината и ме депримира какви луѓе постојат. Текстовите кои ги ставам, не дека сте ги отвориле, ама ајде, тие се научни истражувања на специјалисти во својата област. Јас можеби немам диплома, ама тие го посветиле животот на таа наука и тие истражувања. Зарем не ве копка да се запрашате дали тие научни истражувања кои се правени на 800 000 лица се повалидни од некоја рекла казала приказна на интернет. Зарем мислите дека светот се открива „таков како што е“ со ограничени податоци и примери, или со научни испитувања кои опфаќаат валидни податоци. Зарем не се запрашувате дека некогаш можеби сте грешка во својот став, не само за вакцините, за што и да е, и дека треба подобро да се информирате пред да донесете некоја одлука. Јас иако реков дека не сакам да коментирам за примерот, сепак искоментирав, и наведов зошто не се поставува одлука врз поединечни примери, ама очигледно за некои тоа е далеку од нивната можност за разбирање. Ова е табела во која се споредува ситуацијата доколку не би постоела вакцината. Зошто да го прифатам вашиот став кој се основа врз непотполни аргументи, а да ги отфрлам овие научни податоци и докази? Совеста не ми дозволува да го направам тоа и да ги отфрлам научните податоци и да пропагирам нешто што не го поддржува науката и со тоа да направам потенцијална штета.
имам кажано и претходно дека имам лично искуство со заушки и сипаници. а денес и за тоа се вакцинира.ескивирав јас од заушките и сипаниците? јас сум марсовец што ништо не ми е од тие `детски болести`? па не сум само јас што ги има прележано тие болести без последици. ескивираат ли фармакомпаниите од несаканите последици од нивните вакцини?јас мислам да.ти? кој е твојот став за Тамифлу како јавноздравствен проект? бидеќи според владите и фирмата производител, без вакцината/како и да е стручното име ќе беше `доста сериозно`.ете и самата си примила,дали се чувстуваш загрозена од нас,што немаме примено Тамифлу и дали ќе се искорени грипот ако сите примиме Тамифлу по теоријата за имунитетот на стадото? дали е ова вистина?кој е тогаш бенефитот од Тамифлу? и старата навика да не се објавуваат податоци, па дури ни на агенцијата која го одобрила овој лек. се враќаме назад на Bad Pharma? еден хрват колега сега ми кажа, во класот на неговото дете 13 години,им рекле дека некоја нова најдобра вакцина ќе ја делеле беспари. ама морале да потпишат родителите,дека можат да им се јавуваат кога сакааат и колку сакаат од фармакомпанијата за да следат ситуација. ова мене ми звучи на вршење студија врз население и без да им се соопшти дека се учесници во истражувачка студија. имаш прележано сипаници,заушки или грип? ако да,добра си?јас сум прележал и сеа за сеа добро се држам. тука си во право,пробувам и јас да им објаснам на `антивакцинашите` дека нема потреба да се објаснува на секој посебно и да се убедува. треба само да се смени зборот `задолжително` со `препорачано` во законот за здравствена заштита.па после кој сака нека си носи одлука.вака со фрлање дрва и камења ништо нема да се постигне,само обратен ефект. секогаш кога нешто е задолжително и се нема избор,паѓа квалитетот. колку време вакцините се задолжителни?епа толку време најверојатно опаѓа квалитетот а се зголемува квантитетот на вакцините.
не си саглам жими све еј ...зарем,зарем ќе се правиме на будали ,мене меморија ме држи ко слон,така да во оваа тема јас читам примери од овдешните мајки,тетки,стринки,баби за нивните деца што пишуваат(сакаш да ти ги набројам ),незнам кај виде приказни од интернет,опс ако мислеше на yarre ,за него мене лично ми е оправдано бидејќи тој тоа и впрочем го применува на своите деца нели?што значи не врти празна слама ,така да единствени примери од Nет се твоите и стварно не ми е јасно колку ги побиваш работите што ги има тука црно на бело. и ако не е тајна можеме ли да знаеме(на друг форум се изјасни колку имаш) овде за колку годишна девојка станува збор што се назива експерт за толку осетлива тема?за да не бидат во заблуда другите членови
Snezno, Можеш да го ставиш линкот на сликата со опцијата Img, и тоа само сорсот ( десно дугме на сликата, и copy image url па paste тука, со Img кликнато. Еве вака. Е сеа одговорот е НЕ. Попрофитабилно е да креира други работи како нуспојави ( мали или катастрофални ) кои ке ги третира, а + успатно да ги предизвика болестите за кои вакцинира. Знаеш ли колку чини третман на автоимуно заболување како последица од вакцина ? Еве ја математиката и правата на пациентите со трајни оштетувања после вакцините. http://www.youtube.com/watch?v=6S1-LgYyjQg И да не иде ова у ветер, еве едно сликиче и од мене. Честито 100та страна на темата!
чекај прво да разјасниме едно е ВАКЦИНА а друго се овие нашите “ВАКЦИНИ“ сите овде би ги вакцинирале своите деца, ние не се буниме против вакцинацијата како појава и потреба туку против тоа КАКВИ ВАКЦИНИ СЕ КОРИСТАТ ВО ЗЕМЈАВА да тие истражувања се ок ама каде се правени?? какви вакцини се користени,дали се истите вакцини кои им се ставаат на децата тука во мк?? и да јас претходно неверував во “рекла казала“ приказни но кога и мене ми се случи така наречена нус појава од вакција, и самата видов каква течност излезе од вакцинираното место,како да не верувам, за среќа немам посериозни последици од еден белег,ама беше доволно тоа што самата го осетив чуството кога докторот ќе ти рече: па незнам... и тоа што самата видов што излезе од таа вакцина И на тоа да додадеме дека јас имав 17 години, а како ли реагира организмот на тие мали дечиња од неколку месеци на ваквите “вакцини“?!? Е сега им верува на сите оние кои ќе кажат дека детето после вакцината чудно се однесува... и ти пред да кажеш дека се рекла казала приказни провери може навистина е така, ајде една мајка прави приказни, но знаеш колку такви ги има во земјава?? зарем сите си прават приказни
http://www.strogopovjerljivo.com/13/cipiranje-novorodencadi-u-evropi-krece-od-maja-2014-664.html ццццц ццццц ц ц ц ц ц цццц ццц видете што ке прават @lans па сезонски грип да чукнам у дрво одамна ме нема фатено,едно 3 години ,а заушки имам и траен имунитет стекнав не вакцинирана против заушки Па не им влага во глава дека ние се залагаме како што и lans рече од ,,задолжително,, да биде со ,,препорака,, па кој сака нека се вакцинира,секогаш ке има родители,стари лица кој ке сакаат да вакцинираат,кој целосно кој делумно кој воопшто http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/djeca-bih-otrovana-zivom-iz-cjepiva.html
@lans Прво и основно тамифлу не е вакцина, тоа е лек кој се дава на веќе заболени од грип. И ова што не си го сфатил тоа и што си избрзал треба да ти покаже дека можеби имаш некои такви недоследности и во други твои ставови. Get your facts straight. И второ, тоа што тамифлу не бил доволно добар, треба да е плус за да се употребува вакцината за грип за да превенира грип, а не потоа да се лечи со тамифлу кој ете не бил доволно добар. Подобро да се спречи, отколку да се лечи. И не, нема да се искорени грипот со вакцината дури и ако сите ја примаат. Тоа прашање што си го поставил кажува колку знаеш и пак скокаш како прле пред магаре и ме разочарува ем што не знаеш, ем не прашуваш искрено за да дознаеш. Јас сум ја примила вакцината за себе, и за луѓето со кои доаѓам во контакт за да не бидам јас таа која ќе им пренесам грип. Мене ми звучи на избрзување во формирање заклучоци, тоа може да бидат триста работи, ама ти веќе си донесол став дека е истражувачка студија и дека нема да ги известат и дека се жртви и дека се онеправдани. Тоа покажува колку си брз во донесување заклучоци без да имаш доволно податоци за правилно да го направиш тоа. @ikame Еве ова докажува дека избрзуваш со донесување на заклучоци без да има валидни податоци, дека лесно се залажуваш со лажни вести и дека неселективно прифаќаш разни паники. Ова нека ти биде аларм колку лесно прифаќаш нерелевантни податоци кога донесуваш важни одлуки. Зарем не ти е битно да донесеш правилна одлука кога се работи за нешто толку важно како здравјето, зарем не си размислуваш дека можеби некогаш имаш погрешно мислење. Е па супер штом е така, ама во меѓувреме, намерно или ненамерно ја поткопувате токму таа цел со ширење невалидни дезинформации и шпекулации, и најстрашно е што изгледа намерно го правите тоа. На тој начин нема да го постигнете тоа. Напротив, ќе започне да се спроведуваат паричните судски казни, како што започнаа во Хрватска откако и кај нив имаше голема паника за вакцините.
За прв пат ќе си дозволам селективен коментар на пост, и тоа бидејќи останатото се субјективни и индивидуални ( за мене лично лимитирани ) размислувања. Морам да признаам дека си велемајстор(ка) во извртување на изнесени коментари, но нејсе, затоа постои публика, да го донесе својот. Намерно извртуваме што? Намерно ги изнесуваме реалностите и опасностите кои постојат? Зарем не беа доволни оние примери кои решија да отворат душа, барем тука на темата ? Дали тие луѓе се имагинарни ? Дали се „само“ колатерална штета од вакцините ? Се работи за луѓе, ало! А тие луѓе не се само голи бројки. Каква нечовечност, да не се ни искоментираат тие грешни души. Срам да ти е! Паричните судски казни во Хрватска се во комплетно исто ниво на казните во Македонија. Селективни и различни одлуки, паушално обвинети па со укор пројдени случаи. Исто истацкато како во Македонија. И да, ако мислиш дека ке се плашиме од баба Рога со казни, немој, бидејќи родител кој е убеден во неучинковитоста и опасностите од вакцината, ни казна од 1000 евра нема да го поколеба, па макар тие и последни да се. Како што рече еден татко - „Тие ке бидат најдобро инвестираните пари во мојот живот“. И не шири страв и паника, да, има „ревносни“ лекари, кои едвај чекаат да пријават родител кој не вакцинира, ама чудесно, осем бо Битола и Берово, секаде одбивањето на вакцините се тера без проблем.
значи здравјето на моето дете е пред се ,јас мото мислење не го формирам на рекла казала,а тоа што го постирав тоа е вистина, и сите мајки,баби ,тетки се вистински примери може 1,2 да измислат ама 100 не а ти што шириш -и во Хрватска веке им успеа тоа што го бараат у парламент е влезено Неда извртува охохохоо,исто као пратенициве у парламент е па за ограничени луге кои не си ги продолжиле видиците така изгледа дека гледаат на овие работи знаеш Ајнштај како рекол ,,Ум је попут падобрана--функционира само кад је отворен,, разбирас нели [quoteни казна од 1000 евра нема да го поколеба, па макар тие и последни да се. Како што рече еден татко - „Тие ке бидат најдобро инвестираните пари во мојот ][/quote] ма не 1000------------пута 10
Коа сме веќе кај Хрватска, Cjepivo MoPaRu na odlasku 111-ero djece »počastilo« zaušnjacima http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... ausnjacima
значи,Тамифлу не спречува грип,според реалните искуства не ни лечи,туку само можеби намалува симптоми за 0.5 до 1 ден. во друг пасус вели дека придобивките од Тамифлу не се поголеми од ризиците од неговото земање. роше ден денес сеуште нема објавено повеќе од пола од податоците од студијата за Тамифлу, цели држави ствараа залихи врз основа на паниката што беше создадена.и сеуште не ми одговори, која е поентата од Тамифлу? Тамифлу е/не е доволно добар, ама па баш затоа треба да ја примиме вакцината за грип од истиот производител кој повторно лаже и не објавува доволно податоци за ефективноста на вакцината на грип? мене ова ми изгледа на: еве ти масло за мотор коешто се трудиме да стане задолжително за сите и не е е добро и не го штити моторот, но без гајле,од кога ќе се оштети моторот имаме нов продукт кој што ќе ги намали оштетувањата од нашето масло кое изгледа и не го штити моторот баш најдобро?!?!?! некој овдека некого заебава изгледа...работава е...ако не ви ги земеме парите со нашата вакцина,ќе ви ги земеме со нашиот недоволно ефективен лек....чеј малце... не е ни лек.туку само ги скратува симптомите за пола ден. најс. не знам што да речам на ова. ова е истата агенција која не ги дава податоците за да ги заштити фарма компаниите? сега и БМЈ не е валиден и доверлив? кога веќе почнав да читам,Ротавирус вакцина: 80 проценти, одлично. ама од хоспитализациите.ако 40 000 се 80%, значи околу 50 000 хоспитализации имало годишно во УСА од рота вирусот?и тоа е за новородени и мали деца. ајде да видиме колку само бебиња се родиле во УСА во 2007: еве ќе бидам конзервативен и ќе пресметам 50 000 делено на 4 317 119, е 1,15%. поправи ме ако мислиш дека претпоставката ми е погрешна. значи... врз основа на медицинска појава што се појавувала во 1,15% од новороденчињата пред да се почне со вакцинација, се заговара 100% вакцинација. кој е критериумот за некоја болест да се смета за високо заразна? 1,15% од новороденчињата? http://www.nvic.org/vaccines-and-diseases/Rotavirus.aspx хигиена?или вакцинирај се од Рота вирус па не се миј раце после голема нужда,гајле ти е,вакциниран си.третман?нема,исто како за заушки и грип, а стекнуваш доживотен имунитет?и зошто ова треба да е задолжителна вакцина?ако до сеа не ја направиле веќе. си ја примила вакцината за себе и да не им пренесеш на другите грип. дали вакцината спречува заболување од грип или само намалува реакцијата на телото кон заразата? ако е само за намалување на реакцијата, дали ти сепак не си носител и повторно си опасност за другите иако си вакцинирана? дали ова не е давање лажна сигурност и однесување неодговорно само врз основа на фактот дека си вакцинирана? http://news.sciencemag.org/health/2...cine-does-not-stop-spread-disease-lab-animals новиве се подобри од старите вакцини така? или не? http://www.foxnews.com/health/2013/11/26/whooping-cough-shot-prevents-illness-not-spread-disease/ кое е твоето мислење за ова? по се изгледа вакцинирањето,бар за некои болести не е carte blanche да вакцинираните да се однесуваат неодговорно(хигиена и непотребно изложување). не вакцнираните бар нема да си ја бараат бељата. има една изрека, `непливачи не се дават, бидејќи воопшто и не влагаат во длабокото` прво беше дека вакцинираните се загрозени од невакцинираните, сеа полека изглеа дека па вакцинираните се опасни по сите околу себе,ради лажната сигурност од вакцините?
Jас не знам како може некој сеуште сериозно да и придава значење на Eксперт!!!со 22 години се класифицира за експерт на вакцини!,кога успеала да добие толку цврст став за вакцините и нивниот мутиран состав во нив :geek: ? на 10 или 15 години .Kое е нејзиното искуство со вакцините?Nејзино .Tолкав замав фати на темава небаре 50години ги поминала во проучување на составот на вакцините!!!Mене не ме фаќа паника за оние постабилните родители,што знаат што да прават со своите деца,мене оние другите ме секираат што незнаат ни бебе со AD млеко со што се рани,(како што има една феминка тука), ама битно невестулево е поносна што се омажила експресно брзо на не цели 20 год.E овој тип на родители можат да се лажат на статиите на Eксперт,навистина жалосно некој така да си игра со здравјето на туѓите деца.
Што сте се фатиле за Експерт? Според мене, таа постира одлични студии околу вакцините.....а демек вие другите имате 50 годишно искуство во истражување на вакцините, оф лелеее....вие сакате мајките да носат одлуки врз основа на вашите спознанија кои ги читате од најидиотските анти-вакцинални страни на интернет, во кои освен лаги и небулози нема ништо друго, а ваму ако некој постира научни студии тогаш тој си игра со здравјето на туѓите деца?..цццццц.....одлично, што да кажам друго. Мала напомена: За мене анегдоталните случаеви на кои цело време се повикувате тука, не се доказ за ништо и истите нема да ги коментирам. Еве прочитајте што е тоа: http://rationalwiki.org/wiki/Anecdotal_evidence