Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

764 глас(а)
    76,2%
  2. Против

238 глас(а)
    23,8%
  1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Уел, класика! Комбинација од слушнала баба нешто и гугл диплома.

Тврдењето дека полио вакцината во Македонија во 1948 година убила 80 луѓе, е толку неточно што дури и Википедија блокира за ваква измислица. Првите полио вакцини се воведени во САД во 1955 година, а масовната примена кај нас следи многу подоцна.

За SV40 дискутиравме и претходно. Не постои причинско последична врска, односно не предизвикува канцер. Освен ако некој се едуцира од YouTube канал со 342 следбеници.

Е сега, VAERS е убава алатка, ако знаеш да ја читаш. Тоа што некој пријавил дека паднал по скали еден ден по вакцина, не значи дека вакцината го бутнала. VAERS дозволува секакви пријави, дури и непотврдени и затоа има огромен дисклејмер: A report to VAERS does not mean the vaccine caused the event.

Судски тужби постојат. Затоа што системот дозволува секој да тужи за се! Некој во Америка ја тужеше компанијата Red Bull оти не му пораснале крилја. За десетче у милиони! Тоа не значи дека Red Bull лаже, туку дека во Америка и сардина можеш да тужиш, ако доволно гласно се пожалиш. Лол!

Што се однесува до метафората со рускиот рулет, правата игра е да не вакцинираш дете и да се надеваш дека нема да закачи морбили, тетанус или дифтерија. Spoiler alert: не се работи за мали потечени рачиња, туку болести кои можат да завршат фатално.

Вакцините спасуваат милиони животи секоја година. Антиваксерската хистерија, враќа искоренети болести назад на сцена.

На Lady Miami, Mother of 2boys, mariz и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    513
    истото го јадев кога детето ми имаше 8 месеци. Не вакцинирав сега има 6 год и треба да почне на школо, ми бараат документ зошто да не се вакцинира. На имунологија одиме за испитувања докторкава ја боли г*з (со извинение) и не верувам дека ќе ни даде документ/извештај за контраиндикација за вакцинација јер вакцинирале деца и со поголем број антитела на IgE од тие што ги имаше моето на резултатите. Така да јас не знам веќе кај да се обратам зашто иде време да МОРА да се вакцинира

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    5.079
    Дајте слика да ја видиме невестата, се разврза муабет за фустанот....

4. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    5.236
    Многу коментари на темава па ај и јас да се приклучам. Никогаш не сум се мислел дали ќе го вакцинирам моето дете, и сите вакцини му ги ставив исто ко шо ми ги ставиле и мене сите. Од рекла казала муабети само пред да ја ставиме таа на година се консултирав со тројца доктори од кои двајца не ги познавав а едниот пријател ми беше, од првите двајца ми посочија да ја ставам и дека тоа шо сум читал по нет се совпаѓало со период кога се јавувале симптоми од други болести па не било точно за на крај да одам кај пријателот кој отворено ми рече вака: секој лек може да има нус појава, нас целта ни е да заштитиме колку може повеќе деца, ако на милион деца 10 изгорат ние сме спасиле 999 990 ако е баш твоето тоа шо ќе покаже реакции тогаш тоа е тоа. После муабетот отидов дома ја земав бившата со малиот повраќав 20 минути во двор и бев да го вакцинираат, и ете жив и здрав е. Еве тука многу ве има незнам оти не сте направиле една анкета до сега па да видиме колку од вас ќе кажат дека имале проблем со вакцина. Вакцинирајте нека си ги стават вакцините кои ги имаме и ние до 8 мо, а бегајте од корона вакцини и остало

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.815
    Допаѓања:
    12.730
    Ти дете имаш?????

На Realist1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Бидете така, малку сум на годишен одмор. Сеа видов нотификации.Ќе ви одговорам
    Подобро е да се влезе во гасна комора отколу во расправа со (платена) будала.
    Чувството е исто ама барем пократко трае.
    @Realist1 блазеси ти. Барем во моментот немаш проблем. Се надевам дека така ќе биде и понатаму.Проблеми после вакцина има. И тоа не е тајна иако многу мал дел се пријавени и признаени. Но што ако громот удри баш во твоите коприви? Сакаш да бидеш статистика или егземплар ?
    @Lianna Anna не го разбира рускиот рулет. Ниту Vaers. Или едноставно го толкува за да ја оправда својата одлука (и совест). Затоа се и прескокнувањата на премногу јасните графикони во последниве неколку страници наназад.
    Ќе одвојам повеќе време за платените ботови и за наивните оправдувачи на нивните (нелогични) одлуки.
    Се радувам што има родители кои размислуваат со проста логика. Не сте единствени. Размислувањето е како и секој родител кој го сака своето дете и не сака едноставно да го препушти на корумпираниот систем. Не кај нас, секаде.
    Тригерот го направи @Realist1 со корона лудилото. На многумина им беше тригер да почнат да размислуваат за вакцините „ин џенерал“.
    Истите производители на ковид вакцините се и производители на стандардните вакцини. Се пали ламбичето?
    Тркалото на „антиваксерите“ како што милувате да деградирате не е тргнато од вчера. Ниту ќе заврши наредниот вторник. Тие „лошите антиваксери“ ќе бидат и понатаму. И не паничете, нема да направат да „искоренети болести“ се вратат. Како што и не се вратиле, Идејата за вакцините е одлична, ама за жал тотално нефункционална. Единственото што било тригер е профитот на фармаколошките гиганти. И нивните слуги локално по државите. Да ја пеат истата песна како ковид. Од аспект на страв.
    Сите ние (осем платените членови) се трудиме да овозможиме најдобро за своите деца. Најдоброто е да бараме логика. Обична најобична логика. Ние сме родители и имаме деца, и немаме цензурирани јутјуб канали. Јутјуб повеќе од 4 години ги брка оние кои се различни од дозволеното.
    Копајте, барајте вон цензурираните медии. Тоа е ваше право но и обрска. Кон Вас и вашите најмили.
    Баталете ги овие платени ботчиња по форуми. (Секоја чест имаат перфиден начин на објаснување и 15 овци за јес у постовите)

На intj_girl, Aleks.mar и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
  8. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    @yarre Ајде да расчистиме неколку работи, пошо очигледно поудобно ти е да лепиш етикети (платен бот, будала) отколку да дискутираш со факти. Стандардна манипулативна техника, ад хоминем, кога немаш аргументи, идеме на лични навреди.

Започнуваш со јас сум на одмор, што е супер, барем се одмараш. Продолжуваш со гасни комори, classy touch и звршуваш со платени ботови, наратив без суштина.

Апсолутно разбирам што е руски рулет. Играта каде детето останува незаштитено, а ти се надеваш дека морбили, тетанус и дифтерија ќе одлучат да одат на одмор како тебе.

VAERS е листа на пријави, не на докажани случаи. Кога некој внесува дека вакцината го претворила во Халк, тоа останува во базата, се додека не се истражи. Сакам да кажам, VAERS ќе си остане база на непроверени пријави, ама знам, убаво звучи кога од одмор можеш да разоткриваш заговори.

Секако дека фармацевтските компании заработуваат. Исто како што производителите на антибиотици, инсулин, па и на наочари и протези заработуваат. Прашањето е дали заработката автоматски значи дека производот не функционира?¡ Ако утре ти треба антибиотик за инфекција, ќе го одбиеш затоа што компанијата има годишен профит? Лол!

Не постои цензура на научни публикации. Постојат рецензии, затоа што научниот наратив се проверува пред да излезе во јавност. YouTube не е научна база на податоци, а тоа што банира видеа со дезинформации е исто како да банираат лажна реклама за лек кој лекува се. Многу оправдано, оти таков не постои.

Не е проблем тоа што си против вакцини, твое право. Али кога твоите тврдења се базирани на погрешни податоци и урбани легенди, ќе добиеш одговор. Ако тоа за тебе е ботство, тогаш изгледа секој кој користи проверени извори е бот. Ти бараш логика, јас барам докази. Едното е мислење, другото е наука.

Така да, бољи информиран бот, отколку горд дезинформиран херој од Facebook. Еве сега чекам и да ми легне платата од Бил Гејтс и од пингвинската мафија за ширење на морбили пропаганда.

Ти копај вон цензурираните медиуми, а јас ќе останам на страната на корумпираната медицина која, за разлика од митови, има спасено милиони животи.

На Lady Miami, cassiopeia999, SummerGirl и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    @yarre пошо скроз те прочитав сабајлево пред да се избришеш. Или пред да те избришат, не знам. Мислам, ако не можеш да препознаеш ад хоминем, тоа е твој проблем, не мој.

Паралела пошо никако не ја конташ иронијата. Антиваксер е термин за позиција, класифицирање, а не навреда. Наспроти тоа, ваксер, човек кој е за вакцинација. Овци, будали, платени ботови итд. е напад на личност, а не на аргумент.

Гасна комора како шега или интелектуално откровение? Лол! Симбол за масовно убивање, па ко ќе ја споредиш дебатава со Холокауст, па уште со туѓ интелектуален потпис, ич не е смешно, уште помалку паметно.

Пошо во мислењето имаше повторувачки рецитали, еве ја официјалната страна на Ваерс:

https://vaers.hhs.gov/data.html#:~:...in information,with these limitations in mind.

Еве го официјалниот дисклејмер на Ваерс:

A report to VAERS does not mean that the vaccine caused the adverse event, only that the adverse event occurred some time after vaccination.

Бонус:
    VAERS reports may contain information that is incomplete, inaccurate, coincidental, or unverifiable.

Што значи дека Ваерс не прави линк меѓу вакцините и случувањата потоа. Не е листа на жртви, туку база на пријави.

А најинтересно ми е ова:

VAERS is co-sponsored by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), and the Food and Drug Administration (FDA), agencies of the U.S. Department of Health and Human Services (HHS).

Yeah, ова се истите оние кои напразно се обидуваш да ги дискредитираш. Важечки се само кога мислиш дека нешто го потврдува твоето мислење. Толку и за двојните аршини.

Сериозно, не можеш да тврдиш дека сите родители се среќни што не вакцинирале. Има научни извештаи (CDC, WHO, ECDC) со документирани последици кај невакцинирани. Ако игнорираш факти, зборуваме за анегдоти, не за наука.

Ако сакаш константен приход, не превенираш, туку одржуваш хронично болни. Толку е едноставно. Пошо, ако јас сум злобниот фармацевт, ќе ти продавам медикаменти за симптомите, а не вакцини што превенираат болести.

На Skyler81, SummerGirl, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Си се враќал(а) на стари постови. Добро е. Тогаш ад хоминем нападите беа свртени кон мене. Ама навистина. Толку големи и со навреди што модераторите ги бришеа. Да јас се сомневам на глас и лепам етикети. Сомнеж за платени ботови е легитимно. Во секој отворен медиум го има тоа. Дури и медиумите како такви одамна не се независни. Будалите се спомнати во друг контекст. Но морам да признаам дека имаш одличен начин на извртување и убедување. Ете ќе се посомневам дека можеби и таа твоја особина ја наплаќаш.

Прочитај ја убаво изреката од првичниот пост и обиди се да најдеш кој ум првично ја напишал.

Зошто е таа секирација за мојот невакцинирачки руски рулет? Та нели твоето вакцинирано дете е заштитено ?

Базата е Ваерс. Пријавени проблеми. Со некои од нив родителите тужат. И да добиваат отштети од државата. Додуше џабе им се парите кога во рацете го имаат уништеното дете. И пази тоа се процеси каде ја тужиш државата а не производителот. Исто е ако ја тужип државата наместо Тојота што ти продала кола со проблематични кочници чиј проблем не е на тојот туку на државата.
    Зошто е така. После огромниот број на тужби на родители кон фарм. куќи, се наоѓа компромис како да се продолжи. Па државата (во случај Америка) кога ги плаќа вакцините кон фарм. куќи плаќа и + пари за креирање на фондот за отштета. Така одговорноста не е на фарм куќите заштитени како бели мечки туку на сметка на сите даночни обврзници.
    Додуше имаше случај и кај нас, Во Кочани. 1 милион евра плати државата отштета за детенцето со задобиен аутизам. Ама како и секаде во светот, едвај 10% се пријавуваат (докторите смело викаат гарант не е од вакцина) а само едвај 1% успеваат да добијат отштета. Со парите нели може да се сликаат бидејќи повредата не е реверзибилна.

Еден куп се примерите на најдоа па зајдоа. Науката за жал стана зависна. Кој ќе плати тој ќе добие.
    Многу лекари коментираат за пребрзата замена на обични учинковити апчиња од 50 денари за „нови и подобри“ од 500. Фармацијата треба да биде хумана професија. За жак одамна не е.
    Секој жив човек е бизнис. Мртов и здрав не е. Здравиот треба да го разболиш. Инаку отиде бизнисот.
    Ковид пЛандемијата беше идиотизам каде се следеа протоколи препорачани од СЗО, Докторите се чудеа на протоколите каде поради нив на раце луѓе им умираа. Се чудеа како лесно се ставаат луѓе на респиратор без анестезиолог до нив, па ги убиваа со чист кислород, следејќи ја нели препораката.
    Немој те молам да правдаш нешто што не се правда. СЗО не е светиот грал.

Итекако постои цензура. Следи го мирисот на парите. А тие пусти пари прават чуда Не само цензура, туку и упитни газења на доктори и научници од трамвај само бидејќи различно и логично размислуваат од платените наративи и „научни писанија“
    И да, нема лек кој лекува се.
    За среќа има ротации. Некои медими како Рамбл, Икс и фруги дозволуваат ставови и размислувања на доктори и научници кои се оттргнале од „наведни глава и бутај кеш“ наративот. Тркалцето се сврте па од „позиција“ на анти ваксер Роберт Кенеди стана министер за здравство преку барата.

Моите размислвувања се базирани на тие „погрешните и избеганите“ повторно доктори и научници. Кои храбро и смело ја напуштиле толината на меката фотеља и неограничените фармаколошки мита. Тие на кои душата и совеста им е пред кешот. Спремни да бидат отфрлени поради своите ставови. Кои едностатно неможат да замижат пред идиотизмите кои вакцинацијата ги носи.

Денес ништо не може да ме изненади. Имаш одлична вилица и харизма.

Супер. Секој мора да има право на избор. Не смее да има присилна вакцинација, Согласно закон секоја медицинска интервенција (а тука е и вакцинацијата) МОРА да биде со согласност на пациент.

Одлично препознавам ад хомием. Но не се работи за ад хомием напад. Се работи за сомнеж. Ти само го злоупотребуваш изразот.

1. Овца никаде не е спомнато.
    2. Будала е спомнато во контекст на цитат од трето лице.
    3. Не бот. Платен бот. Тоа е сомнеж

Одлично срочена реченица со многу харизма за голтање. Но целосно неточна.

Тврдам од лично искуство, Низ годините запознав доста анти-ваксери од позиција :D на анти-ваксери. Многумина се меѓу сите нас. Едноставно не сакаат да се будали:D како мене и јавно да зборат. Оние со оштетени деца после вакцина немаат ни желба да зборат. Животот им е пекол.

Вакцините се смислени со одлична намера (мада и тоа е упитно). Ништо повторувам ништо неможе да направи траен имунитет осем прележување на детските болести во детско доба. Оние другите болести докалемени за вакцинација се само перфидна игранка. Еве очекувам да се појави и вакцина за влажно пропрдување која дежурните јес голтачи веднаш ќе ја аплицираат на своето дете. Оти таму некој „независен“ тим на научници докажале дека е учинковита.

Ајде да се пробањам малце, со моите невакцинирани деца. Тука сум заедно со уште едни пријатели од позиција на анти-ваксери. Племе :D

11. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Платен бот не е сомнеж, туку етикета која автоматски ја дискредитира другата страна без докази. Легитимен сомнеж бара доказ, а не интуиција или впечаток.
    Тоа се вика критичко размислување и аргументација со логика. Али ако ти изгледа како нешто што се наплаќа, тогаш тоа повеќе зборува за вредноста на вештината отколку за мојата плата. Иначе, да, апсолутно наплаќам! И кои стари постови, ене го мислењето, две над моето.
    Твојот избор не е игрица, туку потенцијален ризик за сите кои не можат/не смеат да се вакцинираат.
    Обланда! Исто ко да фрлиш камен по некој и да му речеш упс, не е мој, ми го даде комшијата! Мислам вау, секоја чест на обидот да преформулираш. Make it make sense!
    Јес, VAERS собира пријави, а државата плаќа, али фактите викаат дека милиони деца годишно се вакцинираат и се заштитени од болести кои порано убивале или оставаале трајни оштетувања. 1% отштета не поништува милиони спасени животи. Вакцините се безбедни и ефективни, а твојата теорија само меша бирократија со научна реалност.
    Опрај се. Науката не функционира на приниципот кој плати, тој добива. Оти ова ти е класична дефиниција за маркетинг, не за истражување. Науката користи peer review, контролни групи и репликации. Ако стварно беше принципот плати си па клати си, немаше да има стотици студии кои си противречат и ја коригираат медицинската практика.

И секако дека постојат фармацевтски компании кои сакаат профит, ама разликата е у тоа шо тие нови медикаменти, поминуваат низ клинички тестирања, повеќе од било што друго на пазарот. Да, постојат лоши примери, али тоа никако не поништува цела една наука, медицина. Исто ко шо постоењето лоши возачи не значи дека сите се такви.

Парадоксално, скроз! Вакцините спречуваат да се разболиш. Јеах, најлошиот бизнис модел за заговор.

Пандемија. Фин збор. За филм, не за глобална здравствена криза потврдена од стотици независни институции. Чист кислород не убива, напротив, го даваат за да се преживее. Анестезиолог не е задолжителен за секој респиратор и тоа е медицинска процедура со јасни правила, не сценарио од евтин трилер филм.
    Класика! Омилен аргумент на сите шо немаат податоци. Понекад цензура значи само дека платформата не сака да шири дезинформации кои можат да предизвикаат сериозни последици. Иначе, ова се вика одговорност, не заговор.
    Well yeah, скроз збориме за оние ендемски вид некои бунтовни доктори, што немаат објавено ниту една рецензирана студија за своите тврдења, али пази сеа, имаат Patreon линк и 3 саати интервјуа на подкаст. Лол!
    Тхнх! Се трудам да бидат у тим.
    Не, тоа е textbook ad hominem. Кога наместо да критикуваш аргумент, ја напаѓаш личноста, тоа е токму таа логичка грешка.
    Повели, само 2 мислења погоре:
    Еве ти ги и овците:
    И не плачи за јес, ич не си сам во илузиите.
    Твојата констатација не ја прави споредбата помалку апсурдна.
    Твоето лично искуство, не ги менува фактите. И жалам шо морам ова да го кажам, ама емоции не превенираат болести. Вакцините го прават тоа.
    Лажна дихотомија. Имунитетот од вакцини е доволен за да спречи тешка болест, што е и целата поента. Прележувањето работи… ако преживееш без последици, што историски не секогаш е пракса.
    Ако некогаш ја измислат, веројатно ќе биде поефикасна од оваа реченица.

Племе звучи убаво, додека не се појави првиот случај на заразна болест. Тогаш племето брзо се претвора во епидемиолошко жариште.

На Skyler81 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Очекував далеку подобри реплики.

Истото е со Анти-ваксер. Измислена етикета за секој родител кој копа. И тука нема интуиција и впечатоци. И да, антиваксерите не ги дискредираат платените ботови. Неможат поради едноставна причина. Тие се платени.

Коа веќе напкаќаш зголеми на цифрата. Еве, прикажи го твојов пост. Да качат некој денар.

Сеуште чекам да се објасни ризикот на имунитетот на стадото на вакцинирани од 0-80 години земајќи го во предвид фактот на „траењето на заштитата (if any)“ на самите вакцини.

Перфектно срочено. Ама баш секоја чест. Изреката не се ни потруди да ја најдеш. Јас не ја измислив. Иако јас ја препишав и одлична е.

Не душо драга. Не спасиле. Наназад имаш многу конкретни табели кога вакцините дошле до израз. Кога смртноста од болестите ја снемало. Ама далеку или блиску пред вакцините.
    Вакцините не се ниту безбедни ниту ефективни.

Да, еве баш тоа последно го видовме со Ковид идиотштината.

Еве, согласно кажаното, јас сеуште чекам да видам кумулативна студија за заедничко дејство на сите вакцини дадени заедни.
    И да повторно. следи го мирисот на парите.

Идејата е да спречат. Легитимно и многу добро. За жал не спречуваат, туку одлагаат. Сипаници во детско доба е една (нормална) работа. Ама на 40 години е ужас.

Не реков Пандемија. Реков пЛандемија. И да чист кислород убива. Да, убива. и да. анестезиолог треба да е задолжен зад СЕКОЈА употреба на респиратор. Прашај си ги тие кои ефтино те плаќаат.

Каков бре ендемски вид. Ако се цензурирани (или убиени) не се ендемски вид.

Супер. Ти барем наплаќаш.

У реду е знам што е ад хоминем. 512 страни уназад. Видов и осетив.

Не плачам, Мојата „илузија“ е премногу честа реалност.

Не, ниту емоции а ниту вакцини превенираат болести.

За жал прележувањето е единствениот имунитет. Кој нема проблем ако е во детско доба.

Остај го племето на невакцинирани. Тебе среќно платена не ти праи ич проблем.

13. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Ок, следен пат уместо аргументација, ќе добиеш Power Point и графикони со мемиња.

Тврдење за мотив и лична корист без докази и термин за идеологија, не е исто! Антиваксер е став, платен бот е обвинение. Едното можеш да си го признаеш, другото бара докази. Отвори си Британика.
    Одвлекување на сосема друга страна од темата со скроз зезанција за пари. А може и не се зезаш, од кај да знам. Сакам да кажам, прилично лош потег пошо темава е здравје бе Јаре, не мојата тарифа.
    Лол! Бараш апсолутни докази и траење без ограничување, што не постои во ниту една медицинска интервенција и кај ниту една терапија.

Имунитет на стадо не бара 100% и вечност, туку доволно покриеност за да го прекине преносот. Подметнуваш наратив на индивидуално ниво и апсолутен број на секој поединец. Ако мнозинството е заштитено, вирусот нема доволно домаќини за да предизвика епидемии. Тоа е и целта, да се блокира циркулацијата.
    Appeal to authority, али скроз без авторитет. Цитат без извор докажува... ништо! Лепење изреки е лесно, али овде ти требаат податоци, не фрази.
    Се потрудив исто толку, колку што ти се трудиш да ги провериш небулозите што ги објавуваш.
    Веројатно сега ќе ми објаснуваш за хигиенските услови. Али имаме и реални графици, знаеш, што покажуваат дека падот станува драстичен по воведување вакцини. Сакам да кажам, двете работи се точни, али е втората пресудна. Пошо вируси и бактерии, нема да те прашат дали имаш вц со 5 ѕвездички.
    Као со примеров, имаш обид да дискредитираш цела една наука и век ипол медицински докази или како?! Мислам, по оваа логика, секоја несреќа на пат значи дека колите не функционираат.

Yeah, нирвана ефект! Сериозно сакаш совршени услови што во практика се недостижни. Може, у некоја утопија. Али види, постојат големи, огромнии популациски студии. Постои и реален живот, со децении вакцини. Тоа ти е големата супер студија.
    Вакцината не одложува, туку обезбедува имунитет без да се плати цената со сопственото здравје. А сипаници, полио или дифтерија не се романтична бајка за прележување, туку болести кои историски убивале и оставале инвалиди. Ако тоа ти е нормално, тогаш дефиницијата за нормалноста ти е комплетно погрешна. Иначе, се уште чекам да го објасниш трајниот имунитет од дифтерија.
    Јаре, пЛандемија е мем, не факт. А кислород не убива. Инаку шо знам, немаше да постојат инкубатори за бебиња. И пак се симнуваш на ад хоминем. А шо да ти праам јас што мислењата ти се без покритие... научно. За финансиско, не се ни сомневам!

Лол! Ај пробај, уместо вакви тврдења без доказ, смени техника. Потруди се за рецензирана студија. Ако е добра, не постои цензура што ќе ја сопре.
    Ако мислиш дека критичко размислување и факти, се ексклузивна услуга со тарифа, сериозно си ја потценил моќта на логиката. А и ова повеќе кажува за квалитетот на аргументацијата, отколку за твојата претпоставка.

Иначе личното искуство не е научен доказ, а реалност е она што важи за сите, не само за твоето маало.
    Denial! И баш фин пример за лажна генерализација. Нормално дека емоции не лечат болести, али често пецаш со нив. А вакцините не се на истата листа, пошо стимулираат имунолошки одговор и превенираат болести. Ако функционираа ко емоции, немаше сипаници, дифтерија или полио да исчезнат од цели региони. Ниту една емоција нема постигнато такво нешто.
    Да, како оној имунитет од дифтерија, нели. Прележувањето не е безбеден пат до имунитет, а вакцините се безбедна и докажана алтернатива. Никако да направиш разлика меѓу вирус во реална форма и оној во вакцина.

Здравствените ризици на племето не се приватна работа, пошо влијаат на сите околу него. Невакцинираните, освен што се загрозуваат самите, ги загрозуваат и оние кои не можат/не смеат да се вакцинираат поради здравствени причини. И тоа не е прашање на плата или среќа, туку одговорност кон заедницата!

И Јаре, можеш со само еден клик да провериш. Него си одлучил да веруваш во теории на заговор, со нула докази за истото. Затоа и немаш ништо конкретно!

На Cherry79, Skyler81 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Повели. Треба да се заработи дневницата :D

Дека си платен бот изразив легитимен сомнеж. Тоа не е реткост во денешно време, особено кога толку богата индустрија стои позади се. Значи можам да се посомневам. Таман работа да докажувам. Антиваксер е само погрдна изрека кон лица со различен став од званичниот наратив и стереотип наметнуван со децении. А и тие се само обични родители, доктори и научници кои не го делат ставот на стереотипот. Лица кои легитимно бараат право на избор, како и се секоја друга медицинска интервенција.
    Да е се така пластично црно и бело, немаше да постојат финансиските мотивации кон лекарите кои вакцинираат. Кај нас не, Европа и преку барата да.

Се слагам. Можам само да се надевам дека тоа не го правиш од финансиски побуди. Зад тебе стои богата индустрија, а зад мене само родители, и неплатени лекари и научници, кои поради своите сознанија ги фрлиле во некој кош, Неретко ги згазило и трамвај каде што немало трамвај.

И да. Баш така. Здравје е во прашање. А сакам да се зезам. Но за жал и мито и мотивација се секојдневие во секој сегмент па и во фармацијата и здравството. Ништо лично кон тебе. Сомнежот е друга работа.

Легитимно побарав објаснување за имунитет на стадо. Онака со твои зборови. Поради нели „незаштитените“ единки кои неможат да примат вакцини.
    Ова е и услов од моја страна за понатамошна дискусија со тебе. Вака барем јас не сакам да сум досаден кон оние кои ја пратат дискусијата и не сакам да ја разводнувам со играње со зборови.

Ете, ајде објасни ми го со свои зборови. 0-80 години, Заштита со вакцина (if any) - 10 години.
    Немој со романтики на “незаштитетните“ кои неможат да се вакцинираат.

Ич не си се потрудила. Не мешај мој став кој го нарекуваш небулоза со твојата нежелба да видиш кој паметник го искажал тоа, а ти си го злоупотребила со игра на зборови.

Пукај. Моите „лоши“ графици се неколку страни наназад.

Јас не дискредитирам ништо. Право на избор мора да има. Последици од вакцини има. Каде што има ризик мора да има и право на избор. Одговорност мора да има. Ако има одговорност од дизел гејт имаше, така мора да има конкретна одговорност на производителите на вакцините. А не државата да дава компензации.

Ај не извртувај. Никој не бара совршени услови. Наназад имаше статистика од Холандска болница на вакцинирани/невакцинирани во однос на вкупното здравје. Чудо децава невакцинирани со помал број на хронични болести, помал број на настинки, драстично помали проблеми од „генски нарушувања“. Значително 4 кратно помал број на хоспитализации...
    Такви студии се потребни, не оние кои ги направиле научниците платени од производителите.
    Каде се стуидиите за кумулативно дејство на сите дадени вакцини ?

Вака треба, вака не се случува. Вакцината може да ја сокрие болеста, а да единката во тој момет е сеач.
    Секако може да ја одложи баш во време кога е проблем.
    Премногу случаи на морбили во тешки форми има кај вакцинирани единки на возраст кога навистина е проблем.
    Полиото настанато поради употреба на "DDT is good for me“. Со престанок и реименување на болеста ( во моментот на воведување на вакцина) полиото магично го снемува. Последните случаи во Екс-Ју се со полио добиено од вакцините, Мајка во Хрватска доби и отштета.

Ајде прашај како ке помине пациент чив респиратор е пуштен на „до даска“ со кислород што беше правило во ковид пЛандемијата. И напрај разлика ммомеѓу дополна на кислорот во инкубатор и интуибирање на кисслорот пуштен на макс.
    Во хипербаричнитеае комори пациенти не умираат.

Нити критичка улога ниту факти. А сомнеж еве се повеќе.

Лилни и поединечни искуства се итекако доказ. Ич не се ретки сведоштва на мајки кои забележуваат деградација на детето особено после ММР.
    Статистиката е добра ако ги содржи сите елементи, а не оние кои „не ти е од вакцината“ се отфрлаат.
    Факт е дека има последици од вакцина, Тоа се дознава отпосле кога е доцна.

Ок, нека ти биде Denial. Еден куп случаи на вакцинирани со морбили во лоша возраст.

Ај дифтеријата фрли ја у канта. Дифтерија нема не постои. Што треба уште 200 години да е на листата на вкацини ?

Ако веруваш восветиот грал вакцината, тогаш немаш гајле. А колективниот имунитет како услов за понатамошна дебата со тебе го поставувам како услов да ми го објасниш/ Ете погоре.

Терминот „теорија на заговор“ е наменет за дискредитација на поинакво разлмислување во и измислен во моментот на атентатот на Кенеди, и бил наменет за сите оние кои се чуделе на постапката и обвнувањето на Харли Освалд.
    Како и Антиваксер, родител научник доктор кои не се слага со корумпираниот наратив.
    Прашај го чичко ти Гугл, Conspiracy theories which came truth. Ќе се изненадиш.

15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Науката не зависи од твојата перцепција за мојот паричник. Уште помалку од било чија мотивација. Оти ни едното, ни другото, менува факти.
    Ти кажав да си отвориш Британика. Антиваксер е опис на став, не навреда. Исто како што веган не е навреда, туку опис на став за храна. Ако си против вакцини, жалам, ама таа е дефиницијата.

Да, апсолутно има доктори и научници со антиваксерски ставови. Златното малцинство нели, за разлика од консензусот на сите релевантни медицински институции.
    Знаеш, граватиција постои независно од тоа шо и Наса зима плата. Сакам да кажам, фармацевтската индустрија заработува, ама исто така е факт дека вакцините се една од најмалку профитабилните опции. Оти живееме во време кога постојат терапии од преку 100.000 евра бе Јаре.

Али, кога веќе натаму тераме наратив, најголемата индустрија е антиваксерската. Милиони книги, семинари, You tube канали и алтернативни терапии кои продаваат страв. Таму нема клинички студии, ама има добар кеш.
    Види сеа, имунитет на стадо не бара трајна заштита за секој поединец. Се работи за доволен процент кој го прекинува ланецот на зараза. Некои вакцини даваат доживотен имунитет, рецимо сипаници, за други треба бустер. Не е романтика, ами биологија.

Знам и на каде го влечеш наративот и точно знам што би одговорил на ова. Ќе бараш индивидуален процент и ќе прашаш кој се буста од постара генерација. Еве може ти имаш податоци од секој поединец шо гази по земјава. Студиите за ова, се на само еден клик, знаеш.

И ако мислиш дека ми е драго да дискутирам со тебе, пишувам чисто за да биде јасно за другите. Фокусот ми е на факти, не на лични претпоставки.
    Цитати од паметници не лечат болести, податоци од медицина лечат.
    Студија со peer reviewed у списание тежи повеќе од 100 колор слики на ФБ.
    Право на избор има, ама има и последици. Твојата одлука не е само твоја, оти невакциниран може да пренесе болест на бебиња, имуносупресивни индивидуи, стари лица... Ова не е индивидуална слобода, туку јавно здравје. И правото на избор ти завршува таму, кај шо почнува ризикот за другите.
    Анегдота! Единствената студија што циркулира е од антиваксерска организација, со скроз само избрани учесници и никаква контрола. Спротивно, вистинските студии со стотици илјади деца, објавени во JAMA, BMJ и The Lancet покажуваат помалку инфекции, компликации и смртност кај вакцинираните. Каде е твојата студија и ако е валидна, каде е објавена? Ич да не прашувам, оти веќе е побиена.

Хронични болести зависат од генетика, животен стил и животна средина, не од тоа дали некој примил вакцина.

Затоа што поставуваш лажен критериум, ама точно знам со која поента. Идејата за една и единствена студија за сите вакцини е исто ко да бараш една единствена студија за сите антибиотици, хормони и витамини заедно.

Секако дека постојат кумулативни студии. Мета анализи и систематски прегледи ти се тоа. За секоја вакцина има десетици.

Иначе, науката е кумулативна по природа. Секоја нова студија се надоврзува на претходни. Затоа постојат прегледни трудови, а не една библија од 10.000 страници.
    Полио има парализирано повеќе од 350.000 деца во 1980. Денес бројката е под 100 случаи глобално, исклучиво поради вакцинација.

Користиш фраза од рекламен слоган од 1940. Падот на полио е директно врзан со воведување на вакцината, факт потврден во сите земји. Паралелата меѓу вакцините и ДДТ е погрешна, оти вакцините се развиваат и оценуваат со научни методи. ДДТ бил пуштен на пазарот без доволно евалуација за ефектите.

Ниту ДДТ, ниту магија, ниту преименување. Чиста наука.
    Ковид е документиран со милиони случаи, со секвенциониран вирус, јасна епидемиологија и смртност. Пландемија е мем за ФБ.

Кислородот секако дека е опасен ако се дава неконтролирано, како и било кој друг медикамент. Затоа постојат протоколи и интензивна нега. Аргументот кислород убива е еднаков на водата убива... ако испиеш 10 литри за 5 минути!
    Зад мене студии и податоци, зад тебе чувства, емоции и верувања. Разликата е огромна.

Ако личните впечатоци беа доволни, земјата ќе беше рамна, пошо и мене баш така ми изгледа од прозор.

Постојат мал милион студии, со милиони деца, сите со ист резултат ммр нема врска со аутизам. Оригиналната студија на Wakefield е повлечена ради измама.
    Исто ко шо има и луѓе шо гинат у сообраќајка, а имаат појас. Шо не значи дека појасот не го редуцира бројот на жртви. Сакам да кажам, статистиката е јасна. Кај невакцинирани, 20 до 30 пати поголем ризик од компликации и тешки форми.
    Затоа што има вакцина. Кога вакцинацијата опаѓа, дифтерија се враќа. Русија е пример у 1990 со 150.000 случаи. Истото со морбили денес во Европа. Ако ја исфрлиме од листа, ја каниме да се врати. Али овој пат, може со траен имунитет, шо знам.
    Децении милијарди дози и глобални податоци, наспроти псевдонаука. Да, ете погоре. И тоа е научен принцип, а не услов за дебата бе Јаре. Лол!
    Што никако не значи дека секоја фантазија е вистина. Науката се докажува со податоци, не со етимологија на зборови. Conspiracy theory that came true не е научна методологија, Јаре. Ако немаш податоци, се работи за верување, не за знаење.

На Cherry79 и Skyler81 им се допаѓа ова.
  16. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Останатото нема да го коментрам како што и ти реков.

Имунитет на стадо за да постои нели, треба да се вакцинирани 95 од популацијата.
    Која популација? Точно јасно со распон. Од до.
    Не врти и филозофирај со прекини на ланци на зараза. Конкретно.
    И без никакво лажење. Не постои траен имунитет од вакцина.

17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Ич не треба ни да коментираш со вакви неиздржани и неосновани тврдења кои не подлежат на никаков доказ. Тврдењето е твоја лична перцепција која ја докажуваш со... ништо!

И мислам дека веќе е време ти да престанеш со филозофии и да не драматизираш со ритулизирана нарација и игнорантност, туку издржано објасни зошто ендемски циркулираат болести, без да мешаш (ко по обичај) поими за бактериска инфекција од надворешна средина и вирусна инфекција од човек. Образложи зошто болести се уште циркулираат и кога хигиената е на завидно ниво. Објасни го небулозното тврдење за непостоењето на колективен имунитет, без илузиите што ги продаваш.

Формулата што го пресметува прагот на колективен имунитет преку вакцина или прележување е:

покриеност = 1 – 1/R₀

Пример за морбили R₀ = 12–18 што дава од 92 до 95 % покриеност и секако дека е ова бројка поткрепена со децении епидемиолошки податоци и јавни статистики од здравствени организации како CDC и WHO.

Чисто за пример: >95% Финска, Словенија, Австралија, Германија, Сингапур, Велика Британија, САД.

Клик те дели од реалноста! Ете толку е тешко! А која популација, ќе се едуцираш од студиите, не од твоите чувства и емоции.

Али среќа па има кој да мери ваква математичка формула базирана на епидемиолошки модели, пошо твојата лична перцепција или пак шо знам, твојата формула, никако не можат да го направат ова. А помала покриеност од 95% ја објаснува појавата на епидемии и тоа никако не значи дека колективен не постои. Пошо, без овие проценти, ќе имаме пандемии.

Колективен имунитет не е измислица, не е романтика или филозофија. Туку потврден феномен кој ги објаснува и ги контролира епидемиите!

Разбра нешто? Ич не ми одговарај, знам дека немаш основана аргументација.

Едитирам:
    Покриеност со вакцина % = број на вакцинирани лица ÷ вкупен број на лица во група × 100

Значи, ако од 1.000.000 деца 840.000 примиле прва доза вакцина, тоа значи дека 84% е финалниот резултат.

Различна болест, бара различен праг на имунитет, што зависи од вирулентноста на вирусот.

Последна измена: 23 август 2025
    На Cherry79 и Skyler81 им се допаѓа ова.
  18. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Во отсуство на прост одговор извртувањето и математичките формули со една непозната. За впечаток да се остави.

Прашањето пак ќе го поставам.

Прво, покриеност со вакцина и „колективен имунитет“ се два различни поими.
    Понатаму, согласно подлисток на еден пример на вакцина која се дава и кај нас, Ди-Те+Полио, вакцината „трае“ 10 години. ( Секако и овие 10 години се упитни и недокажливи). Толку. That's it. Понатаму заштита нема. Финито. (и пак ќе кажам ако воопшто претходно имало)
    Понатаму огромен број на разни заболувања токму на вакциинирани од сипаници на пример. Понатаму - сеачи. Секое вакцинирано дете е потенцијален сеач на болеста за која се вакцинира најмалку 2 недели по вакцинација. Некои и до 6 месеци. Не седат дома, идат по ручеци кај баби дедовци тетки стрини.
    Сите тие вакцинирани, па вакцинирани со истечена „заштита“ од вакцина се во популација на нивната околина. Ама не до 20 годишна возраст. Во околината има и 80 годишни.
    Да, некои од постарите се заштитетни со оглед дека ја прележале возраста во детско доба бидејќи тогаш вакцини немало па имаат траен имунитет. Ниту примиле вакцина за да едни сипаници направат повеќе беља на 40 годипна возраст поради одложувањето кое го направила вакцината.

Значи просто, ај пак процент на „колективен имунитет“ од 0-80 години во било која заедница, село, град, држава, земајќи ги сите параметри во равенката. Особено оној сегмент од „колективот“ од 20-80 години и трајноста на „заштитата“ од вакцините + сеењето кое го прави секоја вакцинирана единка.

И баба ми знае дека од 100 лица 90% вакцинирани се 90 лица. Ама во колективот (за целото стадо) постојат огромен број со „после 10 години“ од аплицирање. Башка сеачи, башка лица на кои вакцината „не им фатила“...

Еве 95% од што ?

19. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.220
    Мешање поими, извртување и користење научно звучни термини, се прашувам кој сака да остави впечаток, скроз без суштинска аргументација.

Прво да расчистиме неколку поими.

Покриеност со вакцина не е еднакво со колективен имунитет и тоа е точно. Али, покриеноста со вакцина е основна претпоставка за постигнување колективен имунитет. Пластично, количина гориво, не исто со возење, али без гориво, возење ни у сон.

Какви 10 години и крај. За различни вакцини, трајноста на имунитетот е различна. Рецимо ММР има долгорочен и често доживотен имунитет. Полио има децениска заштита, а со бустер се обновува. Природниот имунитет после прележување често е придружен со трајни последици, компликации, стерилитет, енцефалитис...

Сеачи по вакцинација. Лол!
    Ова е мит. Ниту статистички, ниту клинички има докази дека вакцинирано дете е сеач. За разлика од тоа, има докази за вирулентност на вирус, кај невакцинирано дете со морбили на пример, кое ќе зарази 15 до 20 други. Значи, кој е овде сеачот?

Епидемиологијата се базира на податоци од целата популација, не од селективно конструирани податоци. Да, има луѓе со ослабен имунитет, ги има и оние што не реагирале на вакцина. Токму затоа е потребна висока покриеност, за да се заштитат тие што не можат. Затоа формулата е 1 – 1/R₀ а не таа од баба ти.

Мислам, 95% од емоции и теории, ама овде си веќе на 100%. 95% од истата математика шо ја користи цел свет за да спречи епидемии! 95% од реалноста, целата популација која е во ризик за конкретна болест. За морбили, тоа е целата популација без природен имунитет или вакцина. Ако имаш 95% со имунитет од вакцина или прележување, тогаш болеста не може да циркулира. Германија, Австралија, Словенија имаат добра покриеност со ММР. Во држави со пад на покриеност под 90% вирусот циркулира и се уште избиваат епидемии. Рецимо Србија, Романија, Украина. Не е филозофија, ами факт со бројки.

Колективен имунитет е документиран феномен кој се користи во секој епидемиолошки модел и објаснува зошто не живееме со сипаници, детска парализа и/или смртоносни епидемии постојано.

Напишаното погоре, ти е комплетно неиздржано и е чисто твоја лична перцепција. Статистика и бројки за секој поединец немаш ти, ами епидемиолози. Твоите чувства не се доказ, за разлика од епидемиолошките податоци.

Мешаш индивидуален имунитет со колективен имунитет. И затоа ти, а ни баба ти, не сте квалификувани да го побиете она што со децении е потврдено преку епидемиолошки податоци и јавно здравство. Толку!

Натаму летај слободно у илузии. Време е да се заврши дебатава, пошо од твоја страна нема никаков конструктивен одговор. Само претпоставки, извртувања, чувства, емоции и уел, секако, натуралистичка филозофија.

На Skyler81 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    804
    Претпоставка.

ММР - 10 години од вакцината или од последниот „бустер“. (ако и тоа е така)

Многу поголем проблем се детските болести кои се задобиваат кога единката не е веќе дете. Заслужни за тоа се вакцината кои ако напраат (воопшто) некаков времен имунитет, само ќе одложат изложеност за доба кога има многу поголеми последици. Тука ич да не спомињам хазард од додатоци на вакцини, и непостоење на кумулативна студија за сите дадени вакцини кај една единка.

И ајде пак.

95 % од која популација ? Ете и баба ми прашува.