Уел, класика! Комбинација од слушнала баба нешто и гугл диплома. Тврдењето дека полио вакцината во Македонија во 1948 година убила 80 луѓе, е толку неточно што дури и Википедија блокира за ваква измислица. Првите полио вакцини се воведени во САД во 1955 година, а масовната примена кај нас следи многу подоцна. За SV40 дискутиравме и претходно. Не постои причинско последична врска, односно не предизвикува канцер. Освен ако некој се едуцира од YouTube канал со 342 следбеници. Е сега, VAERS е убава алатка, ако знаеш да ја читаш. Тоа што некој пријавил дека паднал по скали еден ден по вакцина, не значи дека вакцината го бутнала. VAERS дозволува секакви пријави, дури и непотврдени и затоа има огромен дисклејмер: A report to VAERS does not mean the vaccine caused the event. Судски тужби постојат. Затоа што системот дозволува секој да тужи за се! Некој во Америка ја тужеше компанијата Red Bull оти не му пораснале крилја. За десетче у милиони! Тоа не значи дека Red Bull лаже, туку дека во Америка и сардина можеш да тужиш, ако доволно гласно се пожалиш. Лол! Што се однесува до метафората со рускиот рулет, правата игра е да не вакцинираш дете и да се надеваш дека нема да закачи морбили, тетанус или дифтерија. Spoiler alert: не се работи за мали потечени рачиња, туку болести кои можат да завршат фатално. Вакцините спасуваат милиони животи секоја година. Антиваксерската хистерија, враќа искоренети болести назад на сцена.
истото го јадев кога детето ми имаше 8 месеци. Не вакцинирав сега има 6 год и треба да почне на школо, ми бараат документ зошто да не се вакцинира. На имунологија одиме за испитувања докторкава ја боли г*з (со извинение) и не верувам дека ќе ни даде документ/извештај за контраиндикација за вакцинација јер вакцинирале деца и со поголем број антитела на IgE од тие што ги имаше моето на резултатите. Така да јас не знам веќе кај да се обратам зашто иде време да МОРА да се вакцинира
Многу коментари на темава па ај и јас да се приклучам. Никогаш не сум се мислел дали ќе го вакцинирам моето дете, и сите вакцини му ги ставив исто ко шо ми ги ставиле и мене сите. Од рекла казала муабети само пред да ја ставиме таа на година се консултирав со тројца доктори од кои двајца не ги познавав а едниот пријател ми беше, од првите двајца ми посочија да ја ставам и дека тоа шо сум читал по нет се совпаѓало со период кога се јавувале симптоми од други болести па не било точно за на крај да одам кај пријателот кој отворено ми рече вака: секој лек може да има нус појава, нас целта ни е да заштитиме колку може повеќе деца, ако на милион деца 10 изгорат ние сме спасиле 999 990 ако е баш твоето тоа шо ќе покаже реакции тогаш тоа е тоа. После муабетот отидов дома ја земав бившата со малиот повраќав 20 минути во двор и бев да го вакцинираат, и ете жив и здрав е. Еве тука многу ве има незнам оти не сте направиле една анкета до сега па да видиме колку од вас ќе кажат дека имале проблем со вакцина. Вакцинирајте нека си ги стават вакцините кои ги имаме и ние до 8 мо, а бегајте од корона вакцини и остало
Бидете така, малку сум на годишен одмор. Сеа видов нотификации.Ќе ви одговорам Подобро е да се влезе во гасна комора отколу во расправа со (платена) будала. Чувството е исто ама барем пократко трае. @Realist1 блазеси ти. Барем во моментот немаш проблем. Се надевам дека така ќе биде и понатаму.Проблеми после вакцина има. И тоа не е тајна иако многу мал дел се пријавени и признаени. Но што ако громот удри баш во твоите коприви? Сакаш да бидеш статистика или егземплар ? @Lianna Anna не го разбира рускиот рулет. Ниту Vaers. Или едноставно го толкува за да ја оправда својата одлука (и совест). Затоа се и прескокнувањата на премногу јасните графикони во последниве неколку страници наназад. Ќе одвојам повеќе време за платените ботови и за наивните оправдувачи на нивните (нелогични) одлуки. Се радувам што има родители кои размислуваат со проста логика. Не сте единствени. Размислувањето е како и секој родител кој го сака своето дете и не сака едноставно да го препушти на корумпираниот систем. Не кај нас, секаде. Тригерот го направи @Realist1 со корона лудилото. На многумина им беше тригер да почнат да размислуваат за вакцините „ин џенерал“. Истите производители на ковид вакцините се и производители на стандардните вакцини. Се пали ламбичето? Тркалото на „антиваксерите“ како што милувате да деградирате не е тргнато од вчера. Ниту ќе заврши наредниот вторник. Тие „лошите антиваксери“ ќе бидат и понатаму. И не паничете, нема да направат да „искоренети болести“ се вратат. Како што и не се вратиле, Идејата за вакцините е одлична, ама за жал тотално нефункционална. Единственото што било тригер е профитот на фармаколошките гиганти. И нивните слуги локално по државите. Да ја пеат истата песна како ковид. Од аспект на страв. Сите ние (осем платените членови) се трудиме да овозможиме најдобро за своите деца. Најдоброто е да бараме логика. Обична најобична логика. Ние сме родители и имаме деца, и немаме цензурирани јутјуб канали. Јутјуб повеќе од 4 години ги брка оние кои се различни од дозволеното. Копајте, барајте вон цензурираните медии. Тоа е ваше право но и обрска. Кон Вас и вашите најмили. Баталете ги овие платени ботчиња по форуми. (Секоја чест имаат перфиден начин на објаснување и 15 овци за јес у постовите)
@yarre Ајде да расчистиме неколку работи, пошо очигледно поудобно ти е да лепиш етикети (платен бот, будала) отколку да дискутираш со факти. Стандардна манипулативна техника, ад хоминем, кога немаш аргументи, идеме на лични навреди. Започнуваш со јас сум на одмор, што е супер, барем се одмараш. Продолжуваш со гасни комори, classy touch и звршуваш со платени ботови, наратив без суштина. Апсолутно разбирам што е руски рулет. Играта каде детето останува незаштитено, а ти се надеваш дека морбили, тетанус и дифтерија ќе одлучат да одат на одмор како тебе. VAERS е листа на пријави, не на докажани случаи. Кога некој внесува дека вакцината го претворила во Халк, тоа останува во базата, се додека не се истражи. Сакам да кажам, VAERS ќе си остане база на непроверени пријави, ама знам, убаво звучи кога од одмор можеш да разоткриваш заговори. Секако дека фармацевтските компании заработуваат. Исто како што производителите на антибиотици, инсулин, па и на наочари и протези заработуваат. Прашањето е дали заработката автоматски значи дека производот не функционира?¡ Ако утре ти треба антибиотик за инфекција, ќе го одбиеш затоа што компанијата има годишен профит? Лол! Не постои цензура на научни публикации. Постојат рецензии, затоа што научниот наратив се проверува пред да излезе во јавност. YouTube не е научна база на податоци, а тоа што банира видеа со дезинформации е исто како да банираат лажна реклама за лек кој лекува се. Многу оправдано, оти таков не постои. Не е проблем тоа што си против вакцини, твое право. Али кога твоите тврдења се базирани на погрешни податоци и урбани легенди, ќе добиеш одговор. Ако тоа за тебе е ботство, тогаш изгледа секој кој користи проверени извори е бот. Ти бараш логика, јас барам докази. Едното е мислење, другото е наука. Така да, бољи информиран бот, отколку горд дезинформиран херој од Facebook. Еве сега чекам и да ми легне платата од Бил Гејтс и од пингвинската мафија за ширење на морбили пропаганда. Ти копај вон цензурираните медиуми, а јас ќе останам на страната на корумпираната медицина која, за разлика од митови, има спасено милиони животи.