Убаво напишав: за возрасни. Во Македонија не е задолжителна. Воглавно ја даваат за тие што одат во Саудиска Арабија на верско поклоничко патување (хаџ). Во Нов Зеланд е препорачана за деца и млади, затоа што таму пред дваесетина години имале епидемија.
Zdravo Mozhebi ne e soodvetna tema ama tuka ste najaktivni pa moze nekoj ke ima da spodeli iskustvo. Kako imate odlozhuvano vakcini? Nie imame primeno samo bszh i rota prva doza. Nemam nikava zdravstvena prichina za da odlozham. Pishuva na pokanata deka sleduvaat kazni ako ne se pojavime. Da ne me sfatite pogreshno ne sum antivakser ama po se shto slusham po mediumite i vo posledno vreme iskustva na majki koi mnogu losho pomonale so vakcini( bebence od shestovalentna imalo takva reakcija edvaj go spasile) za mrp da ne pishuvam posto vekje premnogu losh glas ja bie taa vakcina. I se plasham. Malava mi e super bebence. Eve ja na 7 meseci vekje se diga na 4 i se sprema za lazenje. Premnogu se plasham od ovie vakcini, koleshka koe gi nema vakcinirano svoite deca eve vekje5 i 6 godinki do sega 3 nastinale. Модератор: Дискусијата е преместена од темата Мајчински муабети
Супер за колешката, ќе имаш среќа и твоето да мине лесно ако закачи нешто? Настинка, а нешто посериозно од она за кое се вакцинира? Апсолутно неодговорно е да не вакцинираш. Твое право и за жал никој не може да те присили ама едуцирај се од научни извори, а не од на колешката детето. Кој поминал лошо со 6 валентна? Што било лошото? Еве ниедна мајка на наша возраст не ми кажала такво нешто. Сите бебиња од 2025та околу нас се вакцинирани и на форумов генерациски, едно немало нешто друго освен еден ден температура или омалаксаност.
Ti blagodaram na razmisluvanjeto. Kako rodotel koj si vakcinitala sekako spored tebe si ja napravila ispravnata odluka. Dali mozhebi imash obrazovnq pozadina vo medicina ili nauki slichni na nea? Bash toa sakam da istrazham za da ja donesam najpravilnata odluka bidejki stvarno nemam doverba vo drzhavava niti vo farmacevskata industrija ( chitaj mafija) Kako moeto dete bi se zarazilo od toa shto se vakcinirame ako site se vakcinirani, kako toj virus postoi? Zoshto vqkcinite se frlaat kako opasen bioloshki otpad? Dali imame seriozni dolgogodishni istrazhuvanje za plasibo ekekt? Zoshto istrazhuvanjata vrz deca koi se vajcinirani traat samo 5 dena? Shto vprochem sodrzhat vakcinite? Zoshto od polio vakcinata tolku mnogu lugje dobile paraliza? Koj garantira deka nema da ima stranicen efekt vakcinata? Szo vo vreme na korona izleze so toa deka vakcinalen imunitet e posilen od prirodno steknat samo za da lugje se vakciniraat. Onoj koj ima barem malku poznavanje od medicina znae deka ova e totalen nonsens. Deneska se ispituva samo ona od shto se ima profit. Vikaat slushaj patalec a ne gatalec. Dali znaes deka sega nikoj ne se nafakja da prodilzhi so vakcinacija na detenceto koe za malku ke nastradashe od seshtovalentnata vakcina? Politikta na vakcinacija se vodi od toa ako na 1000 vakcinirani 1 bebe dobie stranichen efekt ili eve kako so mrp autizam za niv toa se smeta za uspeh ama shto da kazheme za toa dete koe e se na svetot na majka mu i tatko mu. E ovie prashanja me machat i kako neodgovorna majka prvo bi sakala da istrazham i da bidam sigurna deka nosam pravilna odluka a ne slepo da sledam. I plus hepatit b vakcina na bebe? Se vakcinirq samo vo MK i SAD. Eve sega i SAD ukinaa. Kako bebe bi zakachilo seksualno prebosliva bolest osven ako majkata ne e pozitivna. I tuka bi stavila kraj na ovaa diskusija. Ve molam tie shto imate iskustvo so odlozhuvanje spodelete. A ovoj stav deka trrba da se vakcinira vekje go imam na um i kako opcija no prvo da soberam dovolno fakti
Majka hepatit b preku krv se prenesuva, ne daj boze po bolnici pregledi nekade da zakaci mnogu loso se pominuva, vakcinite se za da se zastiti bebeto a hepatit b uste vo prvite 24 casa ja stavaat od tolku sto e strasno da se fati toa.
Толку си информирана што не знаеш ни кои вакцини се на ред (прашуваш во друга тема) си дала една доза рота што е временски ограничена, па пу пу не важи ај не ги давам другите, си седнала на маса ти го испрал некој мозокот и знаеш дека хепатит Б се пренесува само сексуално. Под ниво ми е да образложувам со антиваксери, а ти штом не вакцинираш си една од нив. Не знам зашто ја слушате фармацевтската мафија кога се работи за износување бременост и пораѓај и ивф итн ама за вакцини одма сте сите епидемиолози Иди у Бугарија извади си фалц печати и терај си со молитви да не фати ништо детето. А ти пошо си вакцинирана со се што е по календар немаш гајле
Личи дека веќе имаш донесено одлука, не знам зашто прашуваш тука. Ако ти е за искуство, еве моиве се вакцинирани со сите вакцини, и немале никаква посериозна реакција. А прашањата и грижите што ги имаш постави ги на педијатарот што ве води па одлучи си.
Majka dali si ti vakcinirana? Jas znam mnogu doktori sto si gi vakciniraat decata so se po kalendar. Za mrp mi imaat kazano deka detence so autizam prvpat pocnuva da projavuva znaci vo period koga se prima i mrp pa poradi toa mnogu ja prepisuvaat na vakcinata. Nemozete be da prakate deca bez vakcini vo gradinka ne e nitu eticki ni za vasite ni za nasite deca , ili so sirupot vo tasna, prvo i osnovno bolnoto detence se maci a posle i zarazuva i drugi . Ima i slaknati doktori , i preku vrski primeni sto ne si ja rabotat rabotata kako sto treba, da se site kako sto treba i da nema na bratucedkata sinot da se vrabotuva ke bese posigurno mesto ama prodadeni dupenca so kniska toa e
Кој те лажеше дека хепатит б е само сексуално пренослива? Не дај боже може да се зарази некој преку крв/рана, фрлени игли, жилети..
Не би знаела да ти кажам за одложување и начини ама би сакала да ти дадам совет да размислиш околу одлуката за невакцинирање. Јас поаѓам од тоа дека не можам да живеам со тоа дека некој работел на случај да го заштите моето дете а јас влегувам свесно во огин и ќе живеам во страв да не се зарази од болести кои може да се превенираат или пак во случај на зараза да биде олеснет случај. Не ти се мешам во финалната одлука ама вакцините се глобално прифатена процедура за имунизација немој да си направиш беља. И јас од шествале не сум чула никој да имал проблем, ајде за мрп сите одложуваат ќе одложиме некако по дифолт сите така прават.. ама овие основните си ги тераме по ред. Од судбина не се бега ама сама по своја глава со свој камен немој. Во ептен модерно време живееме имунизацијата е цела наука и календарите за имунизација се значително променети во последните 10години меѓу кои е додадена и шествалентаната како микс на најважните болести
Цел свет сите мајки се глупи оти следат некој што е поучен од нив за да го заштитат своето дете, само ти не сакаш слепо да веруваш на тоа што со години се прави и придонело да се спречат еден куп пандемии и смртни случаи, зошто си попаметна и кожеш сама да заклучиш што е правилно. Алал да ти е. Не можам да разбирам мајка што свесно става дете на ризик со невакцинација оти комшиката така кажала. Не знам дали некогаш ќе прифатам дека има вакви неодговорни родители и извинете ми не можам да не ве осудувам. Ова е една од работите за кои осудувам. Знаеш дека дете може без вакцина да умре од сипаница? Од пертусис? Знаеш какви се децата кои ќе фатат пертусис, а не се вакцинирани? Не знаеш очигледно и ти посакувам никогаш да не дознаеш. И да зошто пак фаќаме од болестите иако сите се вакцинирани, зошто вакцината не спречува да не се разболиш, вакцината спречува да не развиеш сериозни компликации од болеста. Зошто се биолошки отпад? Сериозно? Зошто создржат жива или мртва количина на вирусот, игла и крв од луѓето кои се вакцинирани, како треба да се третираат??? Пред да биде измислена вакцина за полио дали си прочитала колку бебиња и деца умирале? Кои се тие што се парализирани од полио, каде го прочита тој податок? И не МРП не предизвикува аутизам. Некое дете имало аутизам кога му е дадена вакцината и тогаш се манифестирало, па пуштен муабет за вакцина и така натаму. Ако веќе те интересираат искуства, слушај од оние кои вакцинирале, а не од оние другите. И ако не го вакцинираш детето чувај го дома, оти не сме должни ние со нашите деца да се тресиме што може невакцинирани дете да донесе.
Антивакс е моментално пак со јака кампања и вакцинава за хепатит б се дискутира на големо секаде овие денови. @Baby Girl123 хепатит б може да се носи во телото доста долго пред да пројави симптоми и може да се пренесе уште полесно. Сестра/брат, братучетка, другарка со кои си најблиска можат да не ни знаат дека воопшто имаат, а кои се често најблиску и до бебето. Замисли било кој од нив, си води орална хигиена најнормално, четка заби и ко што бива непцето прокрвавува. Некоја мала раничка во уста, поткаснато, е доволно. Ќе го гушне бебето. За новороденчиња е погубно. Ете и да не даваш бебе да гушнат, ќе те гушнат тебе, маж ти, па вие бебето. Многу малку треба, а симптомите обично почнуваат кога веќе ќе биде доцна. Хепатит б е нај ефективна вакцина и без поголеми нус појави. Фармакологијата има огромна заработка од вакцините во право си, ама замисли колкава заработка би имала ако на се што постои денеска плус и да треба да лечи болести што веќе се искоренети токму поради вакцините, или оние кои можат да се превенираат, а не се направи тоа на време. Вакцините имаат колку.. една, две до три дози. А ако треба да се лечиш, колку многу лекови, медикаменти, дози, суплементи се тоа? Колку многу денови, месеци, години може да биде потребно? Па која заработка е поголема? Одлуките само на вас си се, ама пред да читате теории и мислења онлајн, читајте децении собирани резултати од истражувања.
Бејби више сте примиле рота и немала реакции, обично деца што имаат реакција на некоја вакцина па им даваат на родителите писмено дека не се препорачува да се прима вакцина. Пример сестрами има реакција на една вакцина со конвузии тешки грчеви и правеле и испитувања на детска клиника со вадење на коскена срцевина и фала богу било све во ред и од тогаш она нема примено вакцина. Ради реакција на вакцината значи после еден час од примање, само што дошле дома. Сестрами своеволно и консултација на имунологија прими вакцина за ковид, сакаше се осеќаше посигурно и отиде во ниш прими вакцина меѓу првите и немаше реакција. Така да во оснос на основите вакцини што се развиени пред 40 години поминале мн клинички испитувања искрено немам некоја мисла да не прими моето дете, се знаеме од болница поминавме низ ист пат да речам. И еве до сега све сме примиле освен бсж, чекав да завршат шествалентните и да може и тоа да прими. Примивме превенар, рота, шествалентни и сите ги помина ок без температура, само малку пораздразнета првиот ден што е нормално ги боли местото. Тетками цел живот работеше во вакцинација, главната сестра не го вакцинираше своето внуче со мрп вакцина сакаа да чекаат или да ја избегнат , детето не прозборе и покажа аутизам без примена вакцина. Има мн такви деца без тие вакцини, повеќе средината, храната и водата се тригер. Пример овошки прскани со пестициди, вода загадена со високо количество метали,месо со хормони и паразити , воздух загаден итн. Нема поврзаност исто настинки со вакцините, мн теории на заговор има. Другарка моја, дететво нејзино е поредовно од воспитувачки во градинка, све примила дури и мрп на време.
Фармацевтска мафија? Зошто пиеш лекови кога си болна? Баш оти некој на времето се заразил од тој вирус и поминал многу лошо таа фармацевтска "мафија", луѓе кои животот го поминале во проучување на науката и хемијата создале вакцина која ќе ги намали или спречи негативните ефекти од самата болест. И многу јасно дека вакцина е биолошки отпад кога како што кажа бројче станува збор за жива или умртвена количина на вирус. Сакаш да ризикуваш твоето дете природно да стекне имунитет на вирусите за кои се наменети вакцините? Мое мислење е дека тоа е многу неодговорно. А за аутизамот отвори google и прочитај:Хипотезите за вакцините се биолошки невозможни и не се потврдени со достојни научни докази дека предизвикуваат аутизам. Вакцинацијата не е од гаталец. Ако веќе одиш на слушај паталец, а не гаталец читај искуства од мајки чиишто деца се заразиле од вирусите за кои можеле да вакцинираат, а не вакцинирале дете. За тоа зошто хепатит б на бебе воопшто нема ни да коментирам. Всушност по самото тоа се гледа колку всушност имаш "истражено". Воопшто не сакам кога осудувам, ама пак ќе речам како бројче што кажа ова е за осудување извини.
@Baby Girl123 Во ред што сакаш да се информираш, но не ми е јасно твоето прашање: “Зошто вакцината е биолошки отпад?” . Знаеш што е биолошки отпад? Па сите искористени игли/шприцеви што и да е, од мене од тебе од сите одат во биолошки отпад па така и искористена вакцина.
Пишув опасен биолошки отпад Во моментов се води полемика во САМ меѓу научната фела и се спремаат истражувања за тоа дали мрп предизвикува аутизам. Го преиспитуваат тоа а нивната научна заедница од тоа дека мрп не предизвикува аутизам по отварање на ова прашање смени во “ не е научно испитано дали мрп предизвикува аутизам” Што ако после години се докаже дека мрп е еден од прилинителите? Зарем до сега не се сменето многу вистини па и оваа да не се смени. Се плшам да не биде како со медот порано давале бебе да се смири додека не се докажло дека до одредена возраст е штетно
@Baby Girl123 Нормално дека ќе пишува така кога е опасен, на искористените игли останува крв. Сериозно прв пат тоа го прочита во вакцинален пункт? Во сите здравстени установи е наведено, а ако не е со зборови обавезно има знак. Си има закони, прочитај за медицински отпад.
Се давало мед да се смири оти народот тогаш немал интернет да се едуцира. Океј за мрп ако ти е страв да не го вакцинираш, таа можеш да ја одложуваш, но за другите мое мислење е дека не е океј. Многу фактори влијаат врз аутизамот како болест што не се поврзани со мрп. И се уште стои прашањето дали би сакала да ризикуваш да стекне детето природен имунитет од болестите за кои веќе постои вакцина?