Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

778 глас(а)
    76,1%
  2. Против

244 глас(а)
    23,9%
  1. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Да бидам искрена се плашам о да ја вакцинирам се плашам и да не ја вакцинирам.
    Прематурче ми е 31+5 со сите работи постигнати хронилошки со одличен развој баш и докториве се чудат како напредува и сега ми е страв дека со вакциниве би можело да се направи проблем.
    Од друга страна невакцинирана ја чвствувам дека е незаштитена ми е страв од сите последици од невакцинација
    Еве сега на 7 ипол месеца ни стигна вакцина шестовалентна и плеумокок двете од еднаш да ги ставиме.. стварно се плашам дека тоа е премногу за едно бебе

2. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Еве сега ни стигна покана за шестовалентна вакцина и пнеумокок двете од еднаш да се дадат. Дали е безбедно тоа за едно бебе од 7 ипол месеца?

3. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    780
    Ги даваат заедно,јас одделно ги дадов. Сите.
    Едит: во однос на пост твој од погоре,да ти кажам дека на првото дете ќе му ставеа погрешна вакцина. Докторката беше некоја заменска,беше како засекирана,изгубена и цело време на телефон. Го прегледа тук така и влеговме во соба за вакцина,да се живи и здрави сестрите видоја дека грешна вакцина запишала па ајде ја бараа (имаше излезено надвор некаде) ја најдоја и и кажаа дека е погрешно тоа што го запишала. Па сменаа. Јас бев неискусен родител,ако не ја видеа грешката сестрите ќе си добиеше погрешна.. за жал...

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    820

Стравот е нормална состојба и секој што одлучил да не вакцинира прво имал страв. И тие што вакцинираат имаат страв. Руски рулет е, системот те тера, а ако се случи последица, оставена си сама со себе.
    Копај и истражувај. Одлуката мора да е твоја.

Погледни го документарецот во мојата претходна порака.

5. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Ох леле.
    На нас кога ја примавме рота ќе ми ја загушеа. Викам и пени од устата вика не таа си прави балончиња. Моето бебе е темпераментно а тогаш мирно викам ама не мрда па вика мирно си е бебето. И ја земав почнав да јатапкам по грбче и се искашла. Леле ќе ја убиев сестрата. Таа целата во паника се извинува почна да и се лоши. На крај јас и ја дадов вакцината..
    После тоа искуство седнав и почнав да мислам со кого си имам работа.
    Од педијатри само на Др Филев верувам и можам да гонпофалам.

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    6.269
    Ако му веруваш на него, седни дискутирај ги сите овие прашања со него и одлучи си. Само немој те молам да одиш по погрешна насока на истражување и да веруваш на квази портали и групи на анти ваксери. Оди кај проверени стручњаци, разговарај за ризиците и донеси одлука базирана на факти а не страв и лажни информации

На SummerGirl, Baby Girl123, Miss_S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.076
    Допаѓања:
    42.822
    Што е поентава на човек што е веќе исплашен да му кажуваш нешто вакво, што било ненамерна и случајна грешка која не се случува секој ден?

На SummerGirl и Калатеа им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.150
    Допаѓања:
    25.734
    Мајке ми прашањево еј...:rofl:
    Све што било или требало да биде во било каков допир со биолошки материјал се фрла во места за биолошки отпад. Игли, стари епрувети, ракавици, гази, фластери, типсови и тако даље. Кога ти земаат крв, иглата исто така ја фрлаат таму. Дали значи дека и ти си опасна за другите?:D
    Да имаше допир со работа во здравствена установа ќе знаеше де.:D

9. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Луѓе на форумов сте да се исмевате или солидарно да си помагаме еден на друг и да споделуваме искуства? Врие од мама були на форумов, ти па душо и форумски идол си стигнала да бидеш!
    Дај малце преуспитајте тоа глупото понашање што го имате. Ако не можеш да ми помогнеш , споделиш став или сл без разлика дали се согласуваме или не- молчи плс!
    И не не сум од здравствената сфера, работам во меѓународна владина организација и поима немам од вакцини прв пат мајка сум. Проблем ли е тоа?!

10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.150
    Допаѓања:
    25.734
    Ти прај што сакаш крај крајова, без да загрозуваш други, ако може.

Ја со никого не се исмејувам, само со луѓе што се прават експерти за нешто за кое појма си немаат.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Така и ќе биде! Мое дете моја одлика ( никаде не пишав дека нема да вакцинирам ама вие ваксерите само што ќе прочитате мала сумња во вакцини оп.. одма драми нити читате нити сте тука да помогнете само паметни да се правите демек сиот памет на овој свет во вас се собрал) пишав и во група на антиваксери и не наидов на вакви драми иако пишав дека планирам да се вакцинираме ама да одложоме малку)

12. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    Драга, ова не е за на форумов, ова е за на вести во ударен термин!
    Фала и на мајката што ми посочи, сега 16 пати ќе ги прашувам дали се сигурни дека не ја утнале вакцината.

13. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    933
    А каде јас се направив експерт и заслужив исмевање? Хипотерички ти го поставувам прашањето за да се подразмислиш, не да ми одговараш пошто имам 7 месечно бебе и стварно немам време да трошам за џабе.
    Се вклучив за совет и искуства и само 3-4 мајки ми помогнаа со нивните искуства и фала им за тоа.
    Рестово, форумски идоли кои се булиња и очигледно имаат на претек време па висат 24/7 н форумов
    Ај ќао!

14. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    959
    Знаеш дека и моето е предвремено родено.Ние почнавме со Бсж и хепатит тие 2 ги примивме во ист ден док што не следи ма детска ни кажа и двете.Послем 45 дена примивме шестовалентна само кенкав беше јадеше заспа послем 2ч како ништо да не било.За 2 недели сме на петовалентна. Нас ни се погоди друга док во диспензер што не го ни прегледа ко што треба сакаше шестовалентна и стрептокока да му стави јас одбив.Двајца док ми рекоа да прима по една вакцина,док беше упорна ама и кажав ако треба ќе дојдам за една недела ама сега ќе прими една.Ти си мајката ти одчучуваш дали ќе прими една или две вакцини.
    Јас сум за вакцинација,и ми олесна многу како почнавне со вакцини.Ние моравме да чекаме поради тоа што примавме крвна плазма.Не планирам детето до 2 год градинка да оди затоа што е предвремено родено ,ама ќе си биде вакцинирано со сите вакцини како што е редот само со каснење дека сме предвремено родени и покасно почнавме.

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    187.270
    @Baby Girl123
    Ми ставија погрешна доза провокација, па ми ја вадеа. Сеедно, пак завршив со руптура на матка поради докторска грешка. После тоа пак родив на истата клиника. Докторите се само луѓе и јбг, некогаш и тие праат грешки. Стоматолог може да се деси да ти извади погрешен заб. Секое второ бебенце се подзадавува на Рота па и моето. Се давеше уште 100 пати дур цицаше првите месеци. Сепак, секако дека да се биде максимум внимателен е најдобро што можеш да направиш и да си отвориш 10 очи за детето, за него боли поише од колку за себе. Ти ја разбирам грижата. Сите сме мајки, и сите овде сме ги поминале тие прашања што ги поставуваш. Тие прашања во форма на заклучоци доаѓаат од антиваксерски групи и убедувања. Читај наука и релевантни извори, остави ги онлајн теоретичарите, денеска секој може да има мислење за се нешто и да оправа дневни политики на маса и како прв пат мајка лесно може да ти “продадат” приказна дека вакцините се најголемо зло, имам близок пример што сопственото дете го користи во тие убедувања.

Читам денеска во Америка изгласале одложување на хепатит вакцината. Леле леле радостиии и ликување по коментари по фб :D Абе народ кој 80% верува дека чоколадното млеко доаѓа од кафените крави сериозно не заслужува ништо “подобро” од Трамп. Какви глуперди боже мили. :tmi:

На EnaEnA30, LiquidLuna, Liza38 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.616
    Допаѓања:
    5.169
    Ние двете гинставивме во исти ден на 4ипол месеци. Се беше ок, два дена температура до 37.5 што е нормална реакција

17. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    820
    А после 2 дена ?